FLO, Fas'ta "Madein Morocco" etiketiyle ayakkabı üretip Türkiye'ye de satacak

FLO, Fas'ın en önemli ayakkabı üreticisi Shoeleven ile birlikte Kazablanka şehrindeki fabrikasını açtı

500 kişiye iş imkanı veren tesis yaklaşık 35 milyon liraya mal oldu / Fotoğraf: Twitter

Limak Holding'in patronu Nihat Özdemir'in istifasının ardından Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanlığı için adı geçen isimler arasında yine iş dünyasının tanıdığı bir isim var. Ziylan Grubu ve FLO Mağazacılık Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyükekşi, Türkiye'deki futbolun en üstteki ismi olmak adına adaylığını açıklayan ilk isim gibi görünüyor.

Büyükekşi, futbolun yanı sıra iş dünyasındaki açılımlarıyla son günlerde adından söz ettiriyor. 2 hafta önce Büyükekşi'nin yönettiği FLO Mağazacılık, Rusya'da önemli bir hamle yapmıştı.

Rusya'daki Reebok'ı satın aldı

16 Mayıs'ta Rusya'nın en önemli ekonomi yayını Kommersant, Türk ayakkabı üreticis FLO'nun İngiliz spor giyim şirketi Reebok'ın ülkedeki birimlerini devraldığını yazdı. Ukrayna'nın Kremlin Yönetimi tarafından işgalinin ardından Rusya operasyonlarını sona erdirmeyi planlayan İngiliz Reebok'un 100'den fazla mağazası FLO'nun kontrolüne geçti. Rus gazete, anlaşmanın büyüklüğünün 1,5 milyar ruble yani 24.8 milyon dolar civarında olduğunu belirtti.

DÜNYA'dan Kerim Ülker'in haberine göre FLO'nun Rusya açılımı, küresel anlamda firmanın ilk adımı olmadı. Türk şirketi, Afrika'ya yöneldi ve Büyükekşi'nin yakından tanıdığı Fas'ta üretim kararı aldı.                  

Yeni fabrikada 500 kişi çalışacak

FLO, Fas'ın en önemli ayakkabı üreticisi Shoeleven ile birlikte Kazablanka şehrindeki fabrikasını açtı. Açılışa FLO'nun patronlarından Mehmet Büyükekşi ve yerel ortaklarının yanı sıra Fas Ticaret ve Sanayi Bakanı Ryad Mezzour katıldı. Faslı ve Türk şirketin ayakkabı fabrikasının projesine İstitmar adlı ülkedeki sanayi teşvik programı da katkı sundu. 500 kişiye iş imkanı veren tesis yaklaşık 35 milyon liraya mal oldu.

Geçmiş yıllarda Türkiye ihracatının tepe kuruluşu TİM'in Başkanlığı'nı yürüten Mehmet Büyükekşi'nin Fas yatırımı, önemli bir üretim hacmine de sahip olacak. Ancak en dikkat çeken özelliği fabrikanın sadece Fas ve bölge ülkelerine değil, Türkiye'ye yönelik de üretim yapmayı hedeflemesi. Fas medyasına göre Türkiye'yi de hedefleyen tesiste günde 2 bin 400 çift ayakkabı üretimi planlanıyor. Hedeflenen yıllık ciro ise 8.6 milyon dolar. Yani bugünkü kurla 140 milyon lira.

"Made in Morocco" damgası

FAbrikanın açılış töreninde konuşan Fas Ticaret ve Sanayi Bakanı Ryad Mezzour, “Bu proje, Türk-Fas endüstriyel ortaklığını gösteriyor ve gençlerimize yeteneklerini geliştirme, yerel üreticiler için daha rekabetçi olma fırsatı sunuyor. Bu ortaklık, ‘Made in Morocco' markasını uluslararası bir referans haline getirmek amacıyla yerel üretimin kalitesini geliştirmeye hazır” dedi.

Faslı ortak Shoeleven'in CEO'su Azzedine Jattou, projenin Shoeleven ve FLO Group arasındaki iki ila üç yıllık ortak çalışmanın meyvesi olduğunu belirterek, fabrikanın ulusal pazarda ticarileştirilecek ve ihraç edilecek "yeni nesil" ayakkabı üreteceğini belirtti. (Yazının tamamı için)

 

Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU