Antik Ortadoğu'da etnolojik ve tarihi kaynaklarda evlilik dışı cinsel münasebetlerle ilgili çeşitli işaretler bulunmaktadır. İçinde cinselliğin bulunduğu çeşitli Kitab-ı Mukaddes anlatılarıyla bu tür münasebetler ataerkil evlilik normlarının dışında bahsedilir.
Bu metinlerde bu tür uygulamaların izlerine çoğu zaman dolaylı bir anlatımla da olsa rastlanmaktadır. Arap yarımadasında ve eski Akdeniz çevresinde uygulanan cinsellik maksadıyla kurulmuş bazı merkezler odlukça dikkat çeker.
Kitab-ı Mukaddes'te bu konular yüzeysel olarak anlatılırken, dolaylı yoldan da olsa sık sık bu durumdan bahsedilir.
Bununla birlikte, 19 ve 20'nci yüzyıllar boyunca Orta Çağ'ın başlarından beri, gezginlerin Orta Çağ hakkındaki raporları Doğu, Kuzey Afrika ve Asya için cinsel doyumu içeren bir tür merkezleri kaydettiler.
Bu merkezlerde bekaret algısı mevcutken kızlar yabancı erkeklerin kollarına kendilerini bırakmaktan sakınmazlardı. Cinsel misafirperverliğin görülme sıklığı, oldukça fazlaydı.
Bu tür toplumlarda ev sahibinin onuru aşağıdakilere bağlıdır:
Erkek misafirin memnuniyeti ve aynı şekilde ihmali de ev sahibinin sorumluluğunda olacaktır.
Dikkat edilmesi gereken soru, aşiret yaşamına dair antropolojik kanıtlarımızın şu şekilde kurulabileceğidir: eski zamanlarda, Tevrat zamanı veya İbrani halkı için bir model olarak da karşımıza çıkabilir.
Raphael Patai, "İncil'de ve Orta Doğu'da Seks ve Aile" adlı kitabında geleneklere ilişkin bir analiz sunuyor; eski Ortadoğu ve Kitab-ı Mukaddes zamanında aile değerleri ve cinsellik ile ilgili gelenekler ilk olarak ataerkil misafirperverliğin takdir edildiği geleneksel bakış açısını da sunar.
Bu kadınların iffetiyle ilgili katı düşünceleri geçersiz kılabilir. Ev sahibi böylece misafirinin onurunu korumak için karısı, metresi veya evlenmemiş bakire kızları feda ederdi. Hakimler 19, bakire kızlarının ve birinin karısının yabancılara teklif edildiği iki davayı sunar.
Bir misafirin korunması gerekir ve onuru tehlikedeyse; Patai, ek bir hipotez önermektedir: diğer kültürel yapılar bu hikayelerde hayatta kalmış ve sosyo-kültürel ön metinler olarak somutlaşmış olabilir.
Patai, 12'nci yüzyıl başları ve 12'nci yüzyıl sonlarına kadar uzanan gezginlerin raporlarından edebi olmayan bilgiler sağlıyor.
Konukseverliğe karşı kadın iffeti rekabet ediyor ve uzlaşmaz bir çatışmayla sonuçlanıyor. Bu nedenle iddia ettiği gibi, bölgede uygulanan cinsel konukseverlik geleneği, ataerkil geleneği kadın iffetine karşı farklı bir ışık tutuyor.
Yaratılış 19'da anlatılan cinsel olayların arka planını oluşturan kadın iffetine karşı misafirperverlik aynı Hakimler 19'da ayrıntılı bir biçimde ele alınmıştır.
Yahudilik, sınırları olmasa da cinselliği doğal ve kutsal görmektedir. Nahmanides'e sık sık atfedilen cinsellik üzerine 13'üncü yüzyıldan kalma bir tez olan Iggeret Hakodesh'in (Kutsal Mektup) ünlü sözleriyle;
Cinsel birliğin olması gerektiği gibi yapıldığında, olması gerektiği zamanda ve uygun niyetle kutsal ve saf olduğunu bilmek gerekir.
Yıllar boyunca, ne zaman, kiminle ve hangi doğru niyetin gerektirdiği konusunda farklı Yahudi anlayışları olmuştur.
Geleneksel Yahudi ideali, evlilik ilişkisi bağlamında birlikteliği onaylar. Bu, kutsal olarak kabul edilen tek birliktelik türüdür.
Bununla birlikte, Yahudi geleneği, kadının evli olmaması veya başka biriyle nişanlanmaması koşuluyla geleneksel olarak evlilik dışı cinsel münasebete de izin vermiştir - ancak bu daha az tercih edilen olarak kabul edilir.
Sadece evliyken birliktelik yaşanmasına müsaade edilirken, aynı zamanda kutsal olarak görülen bu birliktelik için de teşvik edilir. Kadın kesinlikle rıza göstermeli…
Erkeklerin eşlerine tecavüz etmeleri de yasaktır. - Eruvin 100b - ve aynı zamanda eşleri ile yaşadıkları birliktelik sırasında yeterince yavaş hareket etmeleri ve nazik olmaları gerekir.
Talmud, bu durumu şöyle açıklar:
וְאָמַר רָמֵי בַּר חָמָא אָמַר רַב אַסִּי: אָסוּר לְאָדָם שֶׁיָּכוֹף אִשְׁתּוֹ לִדְבַר מִצְוָה, שֶׁנֶּאֱמַר: ״וְאָץ בְּרַגְלַיִם חוֹטֵא
Bir erkeğin karısını cinsel ilişkilerde zorlaması yasaktır, “Ve ayaklarıyla acele eden günah işler.
(Atasözleri 19: 2)
Talmud'a göre, eşler kocalarına cinsellik borçlu değilken, kendileri de diğer temel destek biçimleriyle birlikte evlilik ilişkilerinden sorumlu tutulabilir.
Başka bir deyişle, cinsellik onun görevi ve onun hakkı olarak kabul edilir. Ne sıklıkta teklif etmesi gerektiği, neye izin vereceği kadına bağlıdır.
Kutsal kitapta evlilik bağlamında tüm zevkli rıza eylemlerine izin verilir:
Bir erkeğin cinsellik konusunda alçakgönüllülükle hareket etmemesi ve cinsel ilişki sırasında kendisini kutsallaştırması dindarlığın bir özelliği olarak kabul görür.
Evliliğin cinsellik konusunda geleneksel kısıtlamalar da vardır. Yahudi yasaları menstrüasyon sırasında cinsel münasebeti yasaklar (Levililer 18).
Bu kısıtlamalar, bir kadının adet dönemini takip eden yedi gün boyunca geçerliyken bu yasa kategorisine genellikle "aile saflığı" denir ve çoğu çağdaş Yahudi'nin lehine düşmüş olsalar da, hem liberal hem de geleneksel olan birçok kadın bu yasaları yeniden keşfediyor ve yeniden yorumluyor.
Tevrat'taki ilk emir "Verimli ol ve çoğalt"dır ve üreme, cinselliğin kutsal kabul edilmesinin nedenlerinden biridir.
Talmud'a göre, bu emir erkekler için geçerlidir, kadınlar için geçerli değildir. Erkeklerin bunu yerine getirebilmesi için, en az bir oğlu ve bir kızı olmalıdır…
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
© The Independentturkish