Pandemide 500 bine çıkan nüfus, 1 milyonu aşan turist, Rusya ve Ortadoğu’nun milyarlarca dolarlık yatırımları… Bunca ilgi Bodrum’un yapılaşma ve altyapı sorunlarını nasıl etkileyecek?

Bill Gates’in, Abramoviç’in bile yatlarını yanaştırdığı Bodrum, turizmde eski dinamiği yakalamaya hazır. Yabancı yatırımcının ilgisi gayrimenkul, turizm ve marinalar üzerine. Peki su sıkıntısı dâhi tam olarak çözülemeyen Bodrum, bu ilgiyi nasıl yönetecek?

Bodrum'un 176 binlik nüfusu, pandemide 500 bine kadar çıkmıştı... Fotoğraf: Pixabay.com/@Alpcem

Çocukluğumun yazlarını geçirdiğim Bodrum’a yaklaşık 25 yıl sonra Bodrum Belediyesi’nin davetlisi olarak geldim. 

Kafamı meşgul eden röportaj soruları ve göğüs kafesimi meşgul eden anılarla...

Zira, 25 yıl önce beni bu şehirle tanıştıran babamı kaybettikten sonraki ilk ziyaretim Bodrum’a. Son 25 yıldaki ise üçüncü…

Diğer iki ziyaret de birer gece kente uğramakla sınırlıydı sadece. Çünkü babamla sabah 7’de denizine girdiğimiz sahiller “beach”lere, deniz dönüşü kahvaltıya domates aldığımız bahçe, villaya dönüşeli çok olmuştu… 

Yazları “küçük İstanbul’a” dönüşmesi nedeniyle tercih etmez olmuştum Bodrum’u. 

Bu gelişimde ise yıllar sonra ilk kez bir günden fazla kalacaktım ve yıllar sonra ilk kez kafamı kaldırıp yüzüne bakmıştım Bodrum’un. Bodrum rüzgârının kokusu ve üstad Cevat Şakir’in begonvilleri, aynı bıraktığım yerde duruyordu.

Diğer yanda ise Halikarnas Balıkçısı’nın da Sabahattin Ali’nin da yürüdüğü arnavut kaldırımları, bugün Bill Gates’lerle Abramoviçlerle anılıyordu. 

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Biz Bodrum’u, Mikanos’la, St. Tropez ile, Cannes’la, İbiza ile kıyaslıyoruz” diyordu bir araya geldiğimiz kahvaltıda. 

Bir dönemin küçük sahil kasabasının nasıl böyle bir rekabet gücüne ulaştığını ve gelecekten neler beklediklerini de anlattı kendisi. 

Ülkenin toplam ziyaretçi sayısının yüzde 2,5’ini ağırlayan kent

Turizmde rekor yılı kabul edilen 2019’da Türkiye’yi 51,7 milyon kişi ziyaret etti. Bunun 1,3 milyonu ise Bodrum’dan giriş yaptı. 

Bodrum Belediyesi’nin paylaştığı verilere göre 2019’da Bodrum’a deniz yoluyla gelenler 357 bin, havayoluyla gelenler ise 972 bin oldu. 

En fazla ziyaretçi ise İngiltere (210 bin 817), Rusya (127 bin 85) ve  Polonya’dan (118 bin 703) gelmişti. 
 

Turist AA.jpeg
Fotoğraf: AA


2019, Türkiye için rekor yılı olsa da Bodrum, bu sayıları daha önce de görmüştü. 

Kente 2011 yılında 1 milyon 355 bin turist geldiğinde bunun sadece 367 binini İngilizler oluşturuyordu. 

Darbe girişiminin olduğu 2016 yılında 742 bine kadar gerileyen toplam turist sayısı, hâliyle en düşük rakamı da pandemi yılı 2020’de (233 bin) gördü. 

2021’de bu sayıyı neredeyse ikiye katlayarak 457 bin turiste ulaşan Bodrum’un Belediye Başkanı Ahmet Aras, 2022’de 1 milyon turistin üzerine çıkmayı hedeflediklerini söylüyor. 

“1 Ocak-1 Mayıs 2022 arası gelen turist sayısında, 2019’daki aynı hatta, o yıla göre ufak artışlar da olduğunu görebiliyoruz” diyen Aras, “Şu anki göstergelere göre 2022’de, 2019’u geçeceğiz. 2023’te de katlayarak artmasını hedefliyoruz. Gelecekte ‘Akdeniz’de lider turizm destinasyonu’ olma hedefimiz var” açıklamasını yapıyor. Hatta bu kapsamda Akdeniz Turizm Vakfı’nın Türkiye ve yurt dışındaki temsilcileri ile görüşmeler başladı bile. 

Bodrum’a gelenlerin neredeyse yarısı Rusya ve Ukrayna’dandı

Toparlanmanın başlayıp da tüm dünyadan her tatil kentinin daha iyi tanıtım için rekabet içine girdiği bir dönemde Rusya-Ukrayna savaşı başladı. 

Ahmet Aras’ın aktardığına göre 2021’de Bodrum’a gelen yaklaşık 530 bin turistin yüzde 45’i Rusya ve Ukrayna’dan gelmişti. 

Bu sayının savaş nedeniyle gerileyeceğinin farkında olan Bodrum Belediyesi’nin “B planı” ise Almanya, İngiltere, İsrail ve Körfez ülkeleri.

“Avrupalı turist bizim için bulunmaz nimet” 

Bodrum Belediye Başkanı’nın “son yıllarda bir miktar kaybetmiştik” dediği Avrupalı turistin Bodrum’a ilgisinin yeniden artmaya başladığını söylüyor. Bu artışta da başı İngiltere ve Almanya çekiyor. 
 

Ahmet Aras
Ahmet Aras, 2019'dan bu yana Bodrum Belediye Başkanlığı görevinde/ Fotoğraf: Bodrum Belediyesi basın birimi


“Bodrum’a elbette Rus da Ukraynalı da Ortadoğulu da Çinli de gelecek. Ancak Avrupalı turist bizim için bulunmaz nimet” diyen Aras, “Çünkü onların ekonomik durumları, kişi başına düşen milli gelirleri çok yüksek. Yani bu insanlar gelip para harcayıp alışveriş yapması gereken insanlar. Avrupa’ya yakınız ve ulaşım imkanlarımız da çok iyi. O nedenle 2019’da ulaşılan turist sayısını geçmeyi hedefliyoruz” açıklamasını yapıyor. 

Bu hedef için Bodrum’un en önemli silahı ise direkt uçuşlar. 

Ahmet Aras, Bodrum’dan Bodrum’dan 35 ülkeye ve 86 noktaya direkt uçuş olduğunu söylüyor. Bu sayı da başı, İngiltere ve Almanya çekiyor. 

“Tatile yorulmadan geleceksin, yorulmadan gideceksin. İstanbul üzerinden gelip, saatlerce havalimanlarında bekleyerek ulaşmak olmamalı bunun yolu” diyen Başkan Aras, Bu yaz sonuna kadar Kuveyt, Katar, Dubai ve Rusya'dan yeni direkt uçuşların başlayacağını söylüyor. Rusya'dan direkt uçanlar ise Rus firmaları olamasa da o arayı Türk Hava Yolları’nın kapatması bekleniyor. 

Yunan adalarından Bodrum’a geliş sadece 15 euro, yerli turiste ise kapı vizesi yok

2022’yi son iki yıldan farklı kılan bir şey daha var: Yunan adalarının kapılarını açması. 

Türkiye’ye uzaklıkları 30 dakika ila 1 saat arasında değişen Yunan adaları, iki yılın ardından ilk defa nisan ayında feribot seferlerini başlattı. 

Suyun öte yanından Türkiye’ye yılda ortalama 1,5 milyon turist, feribotlarla taşınıyor. 

Bodrum, bu anlamda önemli bir destinasyon. 
 

Kos Adası
Bodrum-Kos Adası feribot seferleri yaklaşık 30 dakika sürüyor/ Fotoğraf: Twitter


Kos Adası’nda (İstanköy) yaşayanların, Bodrum pazarlarına gelmesi zaten çok eski bir gelenek. 

Ahmet Aras, bunun yanısıra tatil için Yunan adalarını tercih eden Avrupalı turistin, gelmişken Bodrum’u da görmek istediğini söylüyor. 

İki yaka arasındaki turist akışını artırmak için Yunan adalarının belediyeleri ile görüşmeler devam ediyor. Hedef, gümrüklerdeki personel sayısını ya da kontuarları artırarak sınırda bekleme süresini kısaltmak ve işlemleri kolaylaştırmak. 

Aras’ın aktardığına göre Yunan adalarından Türkiye’ye gelmek yalnızca 15 euro. “Döviz kurlarını da göz önünde bulundurduğumuzda bir pazara bile gelse dünyaları alıyorlar. Bu da yerli esnafa kazanç oluyor. Vize sıkıntıları da yok” diyor Aras. 

Ancak işler Türkiye’den gitmek isteyenler için o kadar kolay değil. Bir kere her şeyden önce 1 Euro 16 liranın üzerinde. İkincisi Kos, kapı vizesine izin vermiyor. 

“Kruvaziyer turizmiyle 206 bin yolcu bekliyoruz”

Pandemi sonrası toparlanmanın başlamasıyla önem kazanan bir turizm şekli de kruvaziyerler. 

Kruvaziyer turizminde henüz olması gereken seviyeyi yakalayamayan Türkiye, 2022’de bunu değiştirmek istiyor. 

İnşaası yeni tamamlanan İstanbul Galataport’a yanaşan 5 bin 260 yolcu kapasiteli Costa Venezia bunun ilk örneğiydi. 

27 Nisan’da İstanbul’a demirleyen Costa Venezia, tarihte Türkiye limanlarına yanaşan en büyük gemi olma unvanını taşıyor. 
 

costa venezia aa
İtalya bandıralı, 323 metre uzunluğundaki kruvaziyer Costa Venezia, önce İstanbul'a sonra İzmir ve Bodrum'a yanaştı/ Fotoğraf: AA


Sektörün 2022 hedefi toplam 900 kruvaziyer gemisi ile 1,5 milyon yolcuya ulaşmak. 

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras da seyahat planlaması iki yıl önceden yapılması gereken kruvaziyerlerden 150’sinin 2022’de Bodrum kıyılarına yanaşacağını söylüyor. Hatta bunlardan beşi geldi bile. 

Aras, “Her birinde ortalama 1500 yolcu olsa bu sene kruvaziyer turizmiyle 206 bin yolcu bekliyoruz” diyor. 

“Türkiye’de turistin ortalama harcaması 834 dolar, dünya ortalaması 1500 dolar”

Türkiye’de bir turistin ortalama 834 dolar harcadığını hatırlatan Aras, kruvaziyer turistlerinin bu rakamın üzerinde harcama yaptığını ifade ediyor. 

Ahmet Aras, “Ancak bu harcama tutarının dünya ortalaması 1500 dolar. Biz henüz bu işin yarısındayız. Turistin harcadığı ortalamayı artırmak zorundayız. Bunu da ancak işte yeni alışveriş olanaklarıyla, müzeler gibi yeni alternatifler sunarak yapabiliriz” diyor. 

"Bodrum’da insanlar kapalı yerlere girmeyi pek sevmezler"

Aras’ın bahsettiği alternatifler arasında kültür turizmi, spor turizmi, gastronomi turizmi, deniz turizmi, tarım turizmi ve saç ekiminden göz muayenesine kadar yeni hastanelerle genişletilecek sağlık turizmi var. Tüm bunlar için belediye, valilik, kaymakamlık ve Turizm Bakanlığı birlikte çalışıyor. 

Yeni biten İki Yaka Kültür Festivali, nisanda 7 ülke 22 şehirden yaklaşık 500 sporcunun katılımıyla gerçekleşen triatlon ve 14-15 Mayıs’ta planlanan bisiklet yol yarışı Granfondo bunlardan yalnızca bazıları. 
 

1652099735_IkI_yaka_kUeltUer_festIvalInden_renklI_gOerUentUeler_(10).jpeg
Halikarnassos İki Yaka Kültür Festivali, 7-8 Mayıs 2022 tarihlerinde gerçekleşti/ Fotoğraf: Bodrum Belediyesi


Ahmet Aras, turizmi 12 aya yaymak istediklerini söylüyor. Ancak bunun önünde belli başlı zorluklar da var. 

Bunlardan ilki ve bir miktar gülümseteni, Bodrumlunun kapalı alana girmek istememesi. 

“Antalya’daki ‘Altın Portakal’ gibi bir film festivali olur mu Bodrum’da?” şeklindeki soruya Ahmet Aras, “Bodrum’da 1-2 sinema var. Bir festival için en az altı salona ihtiyacınız var. Cannes’da kentin içinde kocaman bir kongre merkezi var. 12 ayrı salonda film gösterimleri oluyor. İşin bir de şu boyutu var: Bodrum’da insanlar kapalı yerlere girmeyi pek sevmezler” diyor. 

Aras, “Bodrum'da bir şey yapacaksan, kışın bile açık havada yapacaksın. O nedenle yılbaşındaki açık hava konserlerinden doğa ve gastronomiyle ilgili festivallere kadar pek çok etkinlik daha fazla tutuluyor” açıklamasını yapıyor. 

Yıllık bütçenin yüzde 30’u altyapı yatırımlarına ayrılıyor

Diğer zorluk ise altyapı eksiklikleri. 

2019’da göreve gelen Ahmet Aras, Muğla Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bir altyapı yatırım atağı başlattıklarını söylüyor. 

Bunun içinde Bodrum’un yıllardır çektiği su sıkıntısı, kanalizasyon, ulaşımla ilgili yatırımlar var. 

Aras’ın aktardığına göre son üç yılda Bodrum'a sadece altyapı için 1 milyar 100 milyon liralık yatırım yapıldı. Yapılmaya da devam ediyor. 

Sorunların büyük ölçüde çözülmüş olması için ise hedef yıl, 2024. 

Başkan Aras, “Biz göreve geldiğimizde Bodrum’un arıtma tesisi kapasitesi yüzde 42’ydi. 100 bin kişiden 42 bin kişinin arıtma tesisi karşılanıyordu. 2023 sonuna kadar yapılacak yatırımlarla yüzde 92 görülecek. Yani 2023 sonuna kadar bütün taahhütler, sözleşmeler bitecek ve artık daha temiz bir çevreye kavuşmuş olacağı” diyor. 

Aras’a göre Bodrum Belediyesi’nin altyapı yatırımları için ayırdığı miktar, yıllık bütçenin yüzde 30’u. Yani 2022 için belirlenen 950 milyon liralık bütçenin yaklaşık 300 milyon lirası altyapı yatırımlarına gidecek. 

Bodrum’a yatırımla ilgili en fazla sorulan ilk üç soru

Bodrum’un gündemindeki diğer bir yatırım türü ise “dış yatırımlar”. 

15-18 Mart tarihlerinde Fransa'nın Cannes kentinde gerçekleşen dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM’e katılanlar arasında Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras da vardı. 

Bodrum değil ama İstanbul standının olduğu fuarda Bodrum’a ilginin de çok yoğun olduğunu söyleyen Aras’ın açıklamasına göre Bodrum’a yatırımla ilgili en fazla sorulan ilk üç soru: Gayrimenkul, turizm ve marinalar.
 

Abramoviçin yatı AA
Rus milyarder Roman Abramoviç'in "My Solaris" isimli yatı, mart ayında Bodrum'daydı/ Fotoğraf: AA


“Bodrum pek çok insanın odağında” diyen Aras, Ortadoğu’dan gelen yatırımların genellikle konut ve turizm etrafında yoğunlaştığını, Rus yatırımcıların ise Yalıkavak ve Gümüşlük’te yoğunlaştığını söylüyor. 

Aras’ın açıklamasına göre Bodrum yarımadasının güneyinde yabancıya konut satışı yok. Çünkü Yunan adalarına yakın olan bu bölgede, çıkarma alanları, savunma hatları gibi askeri güvenlik bölgeleri bulunuyor. 

Ev fiyatlarında “sky is the limit”

Elbette ki yeni yatırımlar ve yerlilerin de pandemi sonrası Bodrum’a yerleşme talebiyle ev fiyatları da kiralar da katlanmış durumda. 

Bodrum’da 7-8 bin liradan aşağı kiralık ev bulmanın zor olduğunu söyleyen Aras, satılık evler için ise “Ortalama metrekare fiyatları çok değişken. Bodrum’da ne yazık ki şu anda “sky is the limit” (Limit gökyüzü). Parası olan beğendiği evi alıyor” açıklamasını yapıyor. 

Hatta Aras’ın açıklamasına göre “250 bin dolarlık ev al, vatandaşlığı al” için alınan evlere de çok rastlanmıyor. Zira bu fiyata ev de bulunmuyor. 100 metrekarelik konutlar 1 milyon dolardan başlıyor. 

Pandemide 176 bin olan nüfus 500 bine çıktı

Türkiye gibi bir süredir ekonomik krizle mücadele eden bir ülkede yatırımlar ve sıcak para girişi elzem. 

Ancak zaten son 20 yılda çok hızlı büyümüş Bodrum gibi kıymetli bir kente daha fazla yatırımın gelecek olması, “Dağ taş bina mı dolacak?” sorusuna sebep oluyor kafamda. 
 

Bodrum Pixabay
Fotoğraf: Pixabay


Resmi nüfusu 176 bin olan, pandemi sonrası bu sayının 500 bine çıktığı, artan nüfusla birlikte trafiğin de ‘sorun’ haline geldiği, altyapının daha da riske girebileceği Bodrum’da yeni yatırımlarla birlikte dengenin nasıl kurulacağını soruyorum. 

Bodrum Belediye Başkanı, görüştükleri yatırımcılara “Dubai zihniyeti yerine çevreye saygılı yatırımlar istediklerini, Bodrum'un doğasının coğrafyasının, kültürünün tahrip edilmesine izin vermeyeceklerini” hatırlattıklarını söylüyor. 

“Bodrum’un yüzde 15’i imara açık, yüzde 48’i orman”

Bunun yanısıra  Bodrum’un taşıma kapasitesi açısından zorlandığını da kabul ediyor Ahmet Aras ve şöyle devam ediyor: 

‘Daha fazla binaya yeriniz var mı?’ derseniz bu iş teknik bir konuya giriyor. Bodrum, 657 kilometrekare. Bunun yüzde 15’i imara açık bölgelerden oluşuyor. Yüzde 48’i orman. Geri kalan bölgeler doğal sit alanı ve tarım alanı. Yoğun yapılaşma, kıyılarda daha çok. Çünkü insanlar, manzara görmek için yamaçlarda ve koylarda yapılaşmayı artırmışlar.
 


Zamanında imar planlarıyla yapılaşmaya açılan bölgeler (yüzde 15) yapılaşmaya devam ediyor. Biz yeni bir imar planı yapmadık, yeni bir yeri imara açmadık. 

Daha önceden talep görmeyen yerler, salgından sonra yeniden talep görmeye başladı ve yapılaşma hızlandı. Ama yatırımcının da karşısında değiliz. Biz tamamen Bodrum'a, doğaya, çevreye saygılı yatırımlar istiyoruz. 

“Dünyanın ilk AirBnB’si Bodrum’daydı”

Ahmet Aras’ın açıklamasına göre Bodrum’a aslında sürgün olarak gelen “Halikarnas Balıkçısı” Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın bu kente davet ettiği edebiyatçılar ve sanat camiasının yazdıklarıyla başlayan tanıtım serüveni, 1960’larda tarihin ilk “AirBnB”sine dönüştü. 

“O yıllarda daha Bodrum’da daha otel yokken biz, evlerimizin birer odasını gelen turistlere kiralardık. Onların kahvaltılarını, yemeklerini verirdik. Bu bir AirBnB’ymiş aslında. Sonradan anladık” diyor Belediye Başkan o yıllarla ilgili. 

Yamaçların imara açılması 2000’ler sonrası başladı

1980’lerdeki ilk imar planlarını ve sonrasını ise şöyle anlatıyor Aras: 
 

Burada 1983’ten beri yapılan imar planları var. 1980’lerden sonra kooperatifler çoğaldı burada. Kooperatiflerin planları o zaman daha çok Bayındırlık Bakanlığı’nca yapılan, mevzi imar planları dediğimiz bölgesel planlardır, parsel bazlı planlardır. 

1990 ve 2000’lerden sonra belediye sayısı da arttı. Burası 11 belediye oldu. Her ayrı belediye, kendi imar planlarını yaparak, kendi bölgelerinde yeni imar alanları yarattı 2000’lerden sonra. Bu da bize ciddi zarar verdi. 
 


Gümüşlük’teki, Gündoğan’da, Turgutreis'te, Akyarlar'da, Türkbükü'nde gördüğünüz yamaçlar hep o zaman imara açıldı. Buralar, 1983’ten beri imara açılan yerler. 

O planlarda hâlâ yapılaşmamış yerler var ama artık onların önüne geçmek çok zor. Örneğin, imar planında sizin bir araziniz var. Ben sana ‘burada yüzde 30 emsalle bir bina yapabilirsin’ demişim. Sonradan “Hayır artık ben yapılaşma istemiyorum kaldırdım” diyemezsin. Bu anayasal bir hak. Dava açar ve kazanırsınız. Çünkü önceden kazanılmış bir hakkınız var. 


Turizm kentinin kalabalık olması aslında kötü bir şey değil ancak şu açıdan kötü olabilir: Yaz-kış yaşayan bir kalabalık olursa bu durum, eğitimden hastaneye ulaşıma birçok ihtiyaç yaratır. 

Peki Ali Ağaoğlu’nun 10 milyon metrekarelik “dev şehri” ne olacak?

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, 2018’in ağustos ayında açıklamıştı “mega projesini”. 

İçerisinde golf sahaları, oteller, rezidanslar, villalar, okul, ofisler, ticari alanlar, fuar alanı, botanik park, hobi bahçeleri, okul, kreş, teknopark ve sağlık tesislerinin yer aldığı bir projenin Bodrum’da 12 milyon metrekare olacağını söylüyordu Ağaoğlu. 

Ki bu da Bodrum’un yüzölçümünün yaklaşık yüzde 2’sine denk geliyordu. 
 


O zamanın şartlarıyla toplam yatırım bedeli 8 milyar lira, hasılatı ise 20 milyar lira hesaplanan projenin arazisi, eskiden Net Holding’e aitti. 

Net Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CFO'su Orlando Calumeno, o dönem katıldığı BloombergHT yayınında arazinin, 2006’da yapılan bir hasılat paylaşım anlaşması ile 100 milyon dolara satıldığını, gelir paylaşımı esasıyla Net Holding’in yüzde 19’luk pay alacağını söylemişti. 

Ali Ağaoğlu’nun “Bodrum'un kış nüfusu yüzde 10 artacak” dediği projenin inşaatı henüz başlamadı. 

Ancak çevre örgütleri tarafından yargıya taşındı. Zira, Bodrum-Milas arasındaki Mandalya Körfezi üzerinde yer alan bölge, dünyanın sayılı sulak alanları arasında. Flamingolar başta olmak üzere yüzlerce çeşit kuş türünün de evi. 

Milas Belediyesi ruhsat verdi

Son olarak Duvar Gazetesi’nde 15 Mart tarihinde çıkan habere göre yaklaşık 9 milyon 700 bin metrekare alana yaklaşık 4,5 milyon metrekarelik inşaat yapılmasını sağlayacak proje için ÇED raporu onaylandı. 

Milas Belediyesi tarafından projenin ilk etabına inşaat ruhsat verilirken, 16 bin kişilik kasaba projesine bilirkişiden itiraz geldi. 

Mahkemenin tayin ettiği bilirkişi, proje gerçekleşirse Tuzla Sulak Alanı’nın yok olacağına dikkat çekerek, “ÇED olumlu kararı”na karşı çıktı.

Bodrum Belediye Başkanı: Proje, Bodrum sınırları içindeymiş gibi gösteriliyor

Bu süreci Bodrum Belediyesi Başkanı Ahmet Aras’a da sorduk. Independent Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Aras’ın öncelikli olarak itiraz ettiği konu, projenin sürekli Bodrum’daymış gibi gösterilmesi. 

Devasa büyüklükteki proje resmi olarak Milas ilçesi sınırları içerisinde. 

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, 22 Mart’ta yaptığı açıklamada bölgenin planlamalarının yıllar önce yapıldığını hatırlatarak, şunları söylemişti: 
 

Tabii ki Tuzla’daki sulak alanın durumu ile ilgili biz de herkes kadar hassasız. Sulak alana dokunacak, herhangi bir şekilde bir şey olursa biz onun karşısına dikiliriz. Ama burada bir mülkiyet ve buna bağlı imar düzenlemesi var. 

Buna göre ve Avrupa ölçeğinde planlanmış çevreci ve her türlü enerjisi, atığı, suyuyla geniş çaplı düşünülmüş ve Milas içerisine yapılması planlanmış bir yatırım. Bununla ilgili bizim yasal çerçevede yapılan müracaatlarla ilgili karar verme mecburiyetimiz var. 

Bu noktada keyfimiz böyle istiyor diyerek başka bir şey yapmamız mümkün değil. Ama bu bölgede turizm anlamında çevre dengeleri düşünülerek yapılmış bir proje. 

Ben karşı durulmaması düşüncesi içerisindeyim. Çünkü Milas, turizm potansiyeli çok yüksek bir ilçe. Bu potansiyelin hayata geçirilmesi noktasında ana noktalarda hassasiyetleri göstererek bizim bir karar üretmemiz gerekiyor. 


“Proje biterse çok ciddi bir nüfus baskısı yaratır. Zaten içme suyu ve kanalizasyon sıkıntımız var”

Independent Türkçe’ye konuşan Bodrum Belediye Başkanı da 1980’lerdeki imar planında bölgenin “golf sahası” olarak belirlendiğini, turizm ve ticaret alan için yerlerin de olduğunu hatırlattı ve şöyle devam etti: 
 

Orada yaklaşık 12 bin konut yapılacağı söylendi. Bir konutta ortalama üç kişinin yaşadığını varsayarsak, bu toplamda 36 bin kişi eder. Burası bu kadar büyük bir yükü kaldırmaz. Turizm için kullanılacaksa, otel falan yapılacaksa yapılsın. Ama burada artık nüfusu artırıcı bu tür yatırımlar yapılmamalı. 

Proje biterse çok ciddi bir nüfus baskısı yaratır. Zaten bizim içme suyu ve kanalizasyon sıkıntımız var. Sürdürülebilirlik noktasında problemlerimiz var. 


“Hayalinizin ağır sonuçlarına ‘evet’ diyen, ‘Bodrumluyum’ diyemez” 

“Milas Belediyesi neden destekliyor?” sorusuna Ahmet Aras, “Milas Belediyesi bir turizm yatırımı olarak görüyor. Haklı tarafları da var. Elbette Milas’ın da gelişmesi gerekli. Ama burada denge çok önemli. Yatırım tabii ki yapılacak. Nüfus artarken istihdam ihtiyacı da artıyor. Turizmi desteklemek zorundayız ama günümüzde gelinen noktada sürdürülebilirlik hepsinin önüne geçti” yanıtını verdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aras, “Sürdürülebilir turizm diyoruz, sürdürülebilir ekonomi diyoruz, sürdürülebilir tarım diyoruz. O nedenle sadece rant gözüyle bakmamak lazım. Benim itirazım bunadır” diye konuşu. 

Bodrum Belediyesi Başkanı, konuyu yargıya taşımadıklarını çünkü kendilerinin bu konuda direkt taraf olmadığını sözlerine ekledi. 

Aras 26 Eylül 2021’de yaptığı açıklamada Ali Ağaoğlu’na seslenerek,  “Milas sınırları içindeki projeniz için Bodrum markasını kullanma hakkını size kim verdi? Ali Bey, Bodrum’un belediyesi, başkanı ve halkı olarak, projenize de Bodrum markamızı kullanmanıza da karşıyız. Çünkü sizin 12 milyar liralık kazanç hayalinizin ağır sonuçlarına ‘evet’ diyen, ‘Bodrumluyum’ diyemez” ifadelerini kullanmıştı. 

2021’de yanan alanlar ne olacak?

“Yapılaşma” denilince ister istemez, Türkiye’de 2021 yazıyla birlikte daha da büyük bir travmaya dönüşen orman yangınları ve yanan alanlar üzerindeki inşaatlar da akıllara geliyor. 

Ağustos ayında 53 ilde yaklaşık 300 yangın çıkmıştı. Bodrum-Milas bölgesindeki yangın ise Pina Yarımadası’ndaki Lujo ve Titanic Deluxe Bodrum otellerinin arkasında başlamış, 2000’e yakın turist denizden tahliye edilmişti.  

Lujo ve Titanic’in de daha önce yanan bölgeler üzerine inşa edilmiş olması, ağustos yangınları sonrası “yeni oteller için yer mi açılıyor?” eleştirilerine neden olmuştu. 
 


Bodrum Belediye Başkanı’na yanan alanların kaderini ve muhtemel yeni yangınlar için yapılan hazırlıkları sorduk. 

Ahmet Aras, Pina Yarımadası’nın Milas ilçe sınırları içerisinde olduğunu hatırlatarak başlıyor söze. 

“Bodrum’da o yoğunlukta bir yapılaşma göremezsiniz. Milas’ta düşük kat, iki kat sınırı yoktur” diyen Aras, şunları söyledi: 
 

Milas olması elbette ki bir şey değiştirmez biz de yangında yardıma gittik ve yaklaşık 2 bin turisti tahliye ettik. 

Otellerin arkasında kalan son yangın yeri şayet orman alanıysa bir yapılaşma olmamalı ama daha önceden turizme tahsis edilmiş bir yerse yapılaşma olma ihtimali var. 

“Yanan bölge orman alanıysa kesinlikle yapılaşma olmayacak” deniyor şu anda. Bence de olmayacak. Biz Bodrum sınırlarında böyle bir şeye kesinlikle müsaade etmeyiz. 


Bodrum Mahalle Afet Gönüllüleri kuruldu 

Ağustostaki yangın travması sonrası Bodrum’un mahallelerinde önlemlere başlandığını söyleyen Ahmet Aras,  “Geçen yıldan beri riskli 30 tane mahallemize ani müdahale kabinlerini yerleştirdik. Bunların içinde yangın tüplerinden yanmaz kıyafetlere eldiveninden çapasına, kazmasına, küreğine yangın söndürmeyle ilgili kullanılabilecek bütün ekipmanlara kadar her şeyi koyduk. Yanına bir tane tanker yerleştirdik” dedi. 

Arası’ın açıklamasına göre bir de Mahalle Afet Gönüllüleri, kısaca MAG diye bir oluşum kuruldu. 

Her mahallede, bu işe hayli istekli olan gençler seçildi ve eğitildi. Hepsine ani müdahale durumunda araç gereç desteği verilecek. 

Bunun yanısıra Bodrum Belediyesi üç tane arazöz ve iki tane 4X4 ani müdahale aracı aldı. Arazözlerin üçü mayıs sonuna kadar gelmiş olacak. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU