Türkiye bir süredir "dostlarının sayısını artırmak" için diplomatik girişimlere hız verdi.
Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail ve Suudi Arabistan ile yakınlaşmaya başlayan Ankara, Mısır ile ilişkileri düzeltmek için uğraşıyor.
Mısır'ın yanı sıra yıllardır iç savaş nedeniyle Suriye ile temasını kesmek durumunda kalan Ankara, Şam ile de diyalog kurmanın yollarını arıyor.
Türkiye ilişkileri düzeltmek için geçmişte diplomatik sorun yaşadığı ülkelere karşı jest de yapıyor.
Örneğin Mısır ile yaşanan sorunların çözümü için temas kurulduğunda, Türkiye'de ikamet eden Müslüman Kardeşler'in üyelerine Kahire'yi kızdırmamaya özen göstermeleri gerektiği uyarısı yapılmıştı.
İstanbul'da yayın yapan Müslüman Kardeşler'in yayın organı 'Mekameleen' isimli TV kanalı, yayınlarını durdurma kararı aldı.
Kanal yetkilileri stüdyolarını başka bir ülkeye taşıyacaklarını duyurdu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
14 yıl sonra gerçekleşen üst düzey ziyaret
Bilindiği gibi Türkiye ile İsrail ilişkileri 2009'da Davos'ta dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Filistinlilere yönelik saldırılara gösterdiği tepkiden sonra "One minute" çıkışıyla gerildi.
31 Mayıs 2010'da Mavi Marmara saldırısıyla da tamamıyla koptu iki ülkenin ilişkileri.
İsrail yıllar sonra özür dileyip tazminat ödemeye razı olmasına rağmen ilişkiler tam düzelmemişti.
Son dönemde Ankara ve Tel Aviv arasındaki buzlar eridi.
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, 9 Mart 2022'de Türkiye'yi ziyaret ederek çeşitli görüşmelerde bulundu.
14 yıl sonra gerçekleşen en üst ziyaretin ardından iki ülke ilişkileri normalleşmeye başladı.
İsrail'in hedefinde Türkiye'de yaşayan Hamas üyeleri var
Ama İsrail yönetimi, Türkiye'de ikamet eden Hamas üyelerinin sınır dışı edilmesini istiyor.
Bunun sinyalleri de İsrail medyasında yer alan haberler aracılığıyla veriliyor.
İsrail medyasındaki bir haberde "Türkiye'nin son dönemde onlarca Hamas üyesini sınır dışı ettiği" ileri sürüldü.
İsrail Hayom gazetesinde adı açıklanmayan Filistinli bir kaynağa dayandırılan haberde, "Türkiye Hamas üyelerinin ülkeden ayrılmalarını istedi. Hamas'ın askeri kanadıyla bağları olan bazı kişiler sınır dışı edildi" ifadelerine yer verildi.
Lübnan gazetesi Al-Akhbar tarafından doğrulandığı ileri sürülen haberde, "Türkiye'nin, ülke dışına çıkan Hamas üyelerinin geri dönmelerine izin vermeyeceği" belirtilerek Ankara'nın ülkedeki Hamas üyelerinin bir listesini istediği de iddia edildi.
Hamas'ın ofisi var ama yetkililer konuşmuyor
Bir süredir İsrail medyasında yer alan bu yönlü iddialara itiraz var.
Öncelikle İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un ziyaretinden bugüne kadar sınır dışı edilmiş bir Filistinli olmadığı ifade edildi.
Türkiye'de Hamas'ın bir ofisinin olduğu bilinen bir gerçek. Fakat Hamas mensupları, pek açıklama yapmıyor. Hamaslılar, Türkiye ile diğer ülkelerin ilişkilerine zarar vermemeye özen gösteriyor.
Yalnız İstanbul'da yaşayan Filistinliler, İsrail medyasında çıkan bu tür haberlere oldukça tepkililer.
Bu isimlerden biri de Gazzeli araştırmacı Muin Naim.
Yakın zamanda herhangi bir Filistinlinin sınır dışı edildiğine dair bir bilgi almadığını ifade eden Naim, çıkan haberlerin maksatlı olduğunu söyledi.
İsrailli yöneticilerin halka "güçlüyüz ve başkalarına istediğimizi yaptırma konusunda etkiliyiz" mesajı vermeye çalıştığını aktaran Naim, "Türk halkının Filistin davasına nasıl yaklaştığı biliniyor. Şimdiye kadar hiç kimse sınır dışı edilmedi. İsrailliler bu yönlü adım atılmasını bekliyorlardır ancak umduklarını bulamazlar" dedi.
"Şüpheyle bile yaklaşmıyoruz çünkü yalan olduğunu biliyoruz"
Türkiye'de Filistinlilerin kurmuş olduğu başka sivil toplum kuruluşları da var. Filistin İletişimciler ve Medya Derneği (FİMED) onlardan biri.
FİMED'de görev yapan Muhammed Abutakıya, İsrail medyasını çok yakından takip ettiklerini söyledi.
İsrail medyasının istihbarat yetkililerinden beslendiğini savunan Abutakıya, "Oradaki haberlere şüpheyle bile yaklaşmıyoruz. Çünkü yalan olduğunu biliyoruz. Bunlar, İsrail istihbaratçıları tarafından servis edilen yanlış ve yönlendirme maksatlı haberler" diye konuştu.
Türkiye'de yaşayan Filistinlilerin hal ve hareketlerine dil ve üsluplarına son derece dikkat ettiğini vurgulayan Abutakıya, "Yapılan gazetecilik değil istihbaratçılıktır" yorumunu yaptı.
"Türkiye'nin zor günlerden geçtiğinin farkındayız"
Filistinlilerin kurmuş olduğu bir başka sivil toplum kuruluşunda görev yapan birisi ise şunları söyledi:
"Türkiye'nin ekonomik olarak zor günlerden geçtiğinin farkındayız. Bunun içinde farklı ülkelerle ilişkilerini düzeltmeye çalışıyor. Filistinliler olarak bunu saygı gösteriyoruz. Ancak İsrail'i tanıyoruz. Tel Aviv, elbette Hamaslıların Türkiye'den çıkartılmasını istiyor. Fakat Türkiye'nin bu konuda İsrail'in talebine olumlu yanıt vereceğine ihtimal bile vermiyoruz. Türkiye'nin ilişkilerine zarar verecek bir girişimde bulunmadığımız gibi zorda kalmasını da istemeyiz. Birilerinin gitmesiyle Türkiye rahatlayacaksa kimsenin ‘gidin' demesine gerek yok. Filistinliler geldikleri gibi gider ve İsrail'le mücadeleden asla vazgeçmezler."
© The Independentturkish