Emeğin Sineması: Karanlıkta Uyananlar

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için bu hafta çevrim içi platformlarda ve sinema salonlarında gösterime girecek filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

İşçi sınıfı ve emeğin temsili Türkiye sinemasında çoğu zaman göz ardı edilmiş bir temadır.

Ancak böyle bile olsa, Toplumsal Gerçekçilik akımının önemli filmlerinden "Karanlıkta Uyananlar" Türk sinema tarihinde işçi sınıfını, sendikal mücadeleyi, toplu sözleşme ve grev hakkını doğrudan merkezine alan ilk önemli yapıt olarak karşımıza çıkmaktadır.

Böylesi önemli bir film üzerinden Türk sinemasında emeğin temsilini kendisine araştırma konusu seçen Ebru Özyurt, konu ile ilgili geniş bir literatür taraması yaparak elde ettiği bilgileri, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin Sami Şekeroğlu sinema televizyon bölümünün kütüphanesinden, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı (TÜSTAV), Türkiye Sinema Araştırmaları (TSA) ve Bilim Sanat Vakfı (BİSAV) ile Ertem Göreç, Necip Sarıcı ve Ayla Algan arşivlerinden elde ettiği önemli görüntülerle harmanlayarak ortaya çıkardığı "Emeğin Sineması: Karanlıkta Uyananlar" filmi, akademisyen yönetmenin araştırmasının bir çıktısı olarak yaşayan kişilerin tanıklıklarını izleyiciye aktarıyor.

Belgeselin seslendirmesinde ise Ebru Özyurt'un televizyoncu kardeşi Ahu Özyurt yer alıyor.

Bu yıl 17'ncisi gerçekleşen ve tüm etkinliklerin ücretsiz olduğu Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nin gösterim programında yer alan bu filmi bu haftaki seyir programınıza almayı unutmayın.


Emeğin Sineması: Karanlıkta Uyananlar

Yönetmen: Ebru Özyurt / Röportajlar: Ertem Göreç, Ayla Algan, Necip Sarıcı, Tolga Tigin, Melih Biçer / Süre: 57 dakika
 

 

Gerçek hayat filme, film de gerçek hayata dönüşürken verilen bir emek mücadelesinin perde arkası…


Dr. Öğretim Üyesi Ebru Özyurt'un Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Sanatta Yeterlik Programı kapsamında yaptığı doktorasının bitirme tezi için yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği Emeğin Sineması: Karanlıkta Uyananlar adlı belgesel türündeki bu film; 17'nci Uluslararası İşçi Filmleri Festivali kapsamında 8 Mayıs'ta Fransız Kültür Merkezi'nde izleyiciyle buluşacak.
 

 

Vedat Türkali ve Ertem Göreç iş birliğinde çekilen ve sınıf farklılıklarını, işçi haklarını, toplu sözleşme ile grev haklarını ve dışa bağımlı sermayeyi dikkat çekici bir şekilde ele alan "Karanlıkta Uyananlar" adlı bu film, yapım ve üretim süreçleri ile yerleşik geleneklerin tamamen dışına çıkarak Türk sinemasının ilk işçi filmi olarak tarihe geçmiştir.
 

 

Türk sinemasında işçi haklarını ilk kez derinlemesine irdeleyen "Karanlıkta Uyananlar" filminin bir diğer özelliği de filmin yapım sürecinin Türk sinemasında ilk sendikal faaliyet ve ilk toplu sözleşmelerle iç içe geçmiş olarak yürütülmesidir.
 

 

Emeğin Sineması: Karanlıkta Uyananlar adlı bu belgesel ise hem Sine-İş sendikasının kuruluş hikayesini hem de filmin yapım süreci ile sonrasında yaşananları, film ekibinin kolektif çalışma tarzını irdeleyerek 1960'lı yıllarda yaşanan toplumsal değişimin Türk sinemasındaki yansımalarının izini sürmektedir.
 

 

Belgesel film ayrıca, filmin çekimleri devam ederken ekibin dayanışmasını, sendikalar arası dayanışmayı, sinema emekçilerinin hem filmde hem de gerçek hayatta nasıl sendikalaştığını hatırlatan önemli anekdotlara da yer vermektedir.
 

 

Arşivsel niteliğe sahip bu tez çalışması "Karanlıkta Uyananlar" filminin ayırt edici özelliklerini ve Türk sineması için taşıdığı anlamı irdelemekte; bunu sadece filmin çözümlenmesi düzeyinde değil aynı zamanda film ekibinden yaşayan kişilerle derinlemesine görüşmeler yaparak izleyiciye aktarmaktadır.
 

 

Dünya sinemasında sinema başyapıtlarını inceleyen ve yapım süreçlerinin arka planını, motivasyonlarını açıkça ortaya koyan belgeseller bulunmaktadır.
 

 

Oysa Türk sinemasını ele alan belgeseller ya yönetmen biyografisi ya da daha çok filmin tanıtımını amaçlayan kamera arkası olarak bilinen türde çalışmalarla kısıtlıdır.

Haliyle Türk sinemasının önemli bir baş yapıtını odak noktasına alan ve irdeleyen pek az belgesel vardır.
 

 

Dolayısıyla bu tez çalışmasının belgesel sinemamızda böylesi bir boşluğun doldurulması yönünde attığı adım oldukça anlamlıdır ve ileriki yıllarda bir sözlü tarih çalışması olarak sinema çalışmaları yapan araştırmacılar için kaynak özelliğini koruyacağına şüphe yoktur.


Haftanın diğer filmleri

Birbirinden farklı filmlere ev sahipliği yapan sinema salonları farklı türlerden merakla beklenen yerli ve yabancı filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunarken çevrim içi dijital platformlar da vizyona girememiş en yeni filmleri izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.

Vizyonda yer alan filmlerin yanı sıra "Araf 5: Aile", "Belfast", "Eiffel", "Kayıp Şehir", "Kocaayak ve Ailesi" ve "Şans Tanrıçası" gibi filmler bu hafta vizyonda kendine yer buluyor.


30 Mart

Yönetmen: Ahmed Khaled / Oyuncular: Ahmed El Fishawy, Dina El-Sherbiny, Khaled El Sawy, Sabry Fawwaz, Asma Abul-Yazid, Hamad Almutaani, Ahmed Bakhit, Sherief El Desouky, Injy El Mokkaddem, Antonius Emad, Walid Fawaz, Moudi Gameel, Mohamed Goma, Nilli Karim, Nada Musa, Mohammed Aly Rizk, Ahmad Khaled Saleh, Ahmed Shawky Shaheen, Mohamed Shahin, Ahmed Talaat, Kareem Tarek / Süre: 99 dakika
 

 

Çok sayıda boşluk, açıklanamayan olaylar ve hepsinden daha kötüsü olan çok kötü yazılmış bir senaryo ile izleyicisini hayal kırıklığına uğratan bir film…


Netflix'in Orta Doğu Filmleri kategorisinde gösterime giren 30. March adlı bu psikolojik gerilim filminde; işleyip işlemediğini bile bilmediği bir cinayetten firari olan Ali, arkadaşı, avukatı ve komşusunun yardımıyla gerçeği ortaya çıkarmak için yola koyulur.

Zamanla, kendisini hayal ettiğinden çok daha tehlikeli vakaların içinde bulur ve tüm bu olanlar onu deliliğin veya cinayetin eşiğine getirir.


Araf 5: Aile

Yönetmen: Uğur Kaplan / Oyuncular: Almira Tuğgül Küçükoğlu, İrem İpek, Can Suoruç, Zeynep Turpçu, Murat Ercanlı / Süre: 85 dakika
 

 

Ölüm esnasında bir ruh bedenden ayrılırken eğer ki yarım bıraktığı bir işi kaldıysa o dünyadan kopamaz, ölümle yaşam arasında sıkışıp kalır, yani Araf'tadır…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Araf 5: Aile adlı bu korku filminde; eski erkek arkadaşı Kadir'in kendini asarak öldürmesi sonrasında evlerine taziye ziyaretinde bulunan Zeynep, Kadir'in annesinin ısrarlarına dayanamaz ve aileye destek olmak için birkaç gün o evde kalmaya karar verir.

Fakat o evde hiçbir şey göründüğü gibi değildir.

Zeynep, eve musallat olan bir varlığın Kadir'in ölümü ile ilgili kendisine ipuçları vermesiyle içinden çıkamayacağı bir girdabın içine sürüklenir, kendisini iki alem arasında yer alan Araf'ın tam ortasında bulur.

Kadir'in hayatı, çocukluk yıllarında babasının ölümüyle farklı bir hal almış, yıllar boyu evde gördüğü hayaller ve yaşadığı birtakım paranormal deneyimler onu bir kitap yazmaya zorlamıştır.

Yalnız kalmak için kendisini günlerce odasına kapatmış, bu uğurda sevgilisi Zeynep'ten bile ayrılmıştır.

Bir gece Kadir'in odasından gelen sesler kız kardeşi Hilal'in dikkatini çekip içeri girdiğinde Kadir'i kendisini asarak intihar etmiş bir halde bulur.

Tüm yaşadıklarının yarım bıraktığı kitapta yazılı olduğunu da cenaze evini başsağlığı için ziyaret etmiş olan Zeynep çözecektir.

Kadir'in annesi Emine, uzun bir yoldan gelmiş olan Zeynep'i birkaç günlüğüne evlerinde kalması için ikna eder.

Emine, yıllar önce tıpkı kocasında olduğu gibi Kadir'in de ruhunun hala o evde kendileriyle beraber olduğunu iddia etmektedir.

Zeynep, her gün etkisi daha da yükselen sanrılar görmeye başladığında evde farklı bir şeyler olduğunu fark edecektir.


Belfast

Yönetmen: Kenneth Branagh / Oyuncular: Jude Hill, Lewis McAskie, Caitríona Balfe, Jamie Dornan, Judi Dench, Ciarán Hinds, Josie Walker, Freya Yates, Nessa Eriksson, Charlie Barnard, Frankie Hastings, Máiréad Tyers, Caolan McCarthy, Ian Dunnett Jnr, Michael Maloney, Lara McDonnell, Chris McCurry, Rachel Feeney, Elly Condron, Drew Dillon, Olivia Flanagan, Samuel Menhinick, Jimmy O'Dee, Leonard Buckley, Estelle Cousins, Scott Gutteridge, Bill Branagh, Victor Alli, Turlough Convery, Gerard Horan, Colin Morgan, Conor MacNeill, Vanessa Ifediora, Kit Rakusen, Olive Tennant, Oliver Savell, Orla McDonagh, Serrana Su-Ling Bliss, Scarlett Nunes, Sid Sagar, Ross O'Donnellan, Matthew Blaney, John Sessions, Mark Hadfield, Joyce Branagh, Thea Achillea, Claire Ashton, Mamie Barry, Barnaby Chambers, Helen Coathup, Thomas Grubb, Zak Holland, Tom Neill, Amy Lee Ronaldson, Kevin Vose, Sidney Warbrick, Stanley Warbrick / Süre: 98 dakika
 

 

Hepimizin anlatacak bir hikayesi var, ama her birini farklı kılan, hikâyenin nasıl bittiği değil, nerede başladığıdır…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan ve Kenneth Branagh'ın hayatından otobiyografik ögeler taşıyan Belfast adlı bu harika film; 60'ların sonunda tırmanan siyasi gerilimin merkezindeki Belfast'ta, hayatı deneyimlemeye başlayan genç Buddy ve onun işçi sınıfı ailesini kadrajına alarak Kuzey İrlanda'da geçen hafızanın gücü hakkında neşeli bir hikâyeyi anlatıyor.

Filmin merkezinde, hayatı aile sevgisi, çocukluk eğlenceleri ve romantizmle dolu, ergenliğin zirvesindeki genç bir çocuk olan Buddy var, ancak Buddy'nin çok sevdiği memleketi Belfast artan kargaşaya yakalanırken, Buddy'nin ailesi önemli bir seçimle karşı karşıya kalır: Çatışmanın geçmesini ummak veya yeni bir hayat için bildikleri her şeyi geride bırakmak.

Belfast'taki sosyo-politik gerilimler tırmandığında ve yaşadıkları barışçıl mahallede bile şiddet patlak verdiğinde, Buddy'nin pastoral çocukluğu kabusa dönüşür.

Ailesi geleceklerini güvence altına almak için mücadele ederken Buddy, bu kaos ortamında çok çabuk büyümek zorunda kalır.

Ancak her şeye ragmen Buddy, yaşama sevincini, sinemaya ve televizyona olan tutkusunu kaybetmemeye çalışır.


Diomedes: Bir İdolün Çöküşü

Yönetmen: Jaime Barbosa, Jorge Durán / Oyuncular: Diomedes Diaz, Jorge Oñate, Marciano Martínez, Tomás Darío Gutiérrez, Jorge Barón, Freddy Peralya, Isaac León, Emilio Oviedo, Tito Castilla, Harold Zabaleta, Jaime Pérez Parodi, Joaquín Guillén, Ciro Vargas, Iván Zuleta, Ernesto Samper, Rubén Araújo, Rafael Santos, Jaime Araújo, Jorge Cardona, Germán Benedetti, Luz Consuelo Martinez, Mauricio Botía, Rodrigo Niño, Oswaldo Álvarez, Sandra Grijalba, Jairo Lozano, Misael Malaver, Néstor Sandoval, Alfonso Gómez Méndez, Jesús Edgar Niño, Teresa Niño, Evelio Daza, Eneyda Cuadros, Fernando Cardozo, Jenny Dereix, Guillermo Mendoza Diago, Pablo Escobar, Colacho Mendoza, Gonzalo ‘El Cocha' Molina, Doris A. Niño, Wilson Núñez, Rafael Orozco, Miguel Rodríguez Orejuela, Juancho Rois / Süre: 102 dakika
 

 

Bir idol, gizem ve trajedi…


Netflix'in Kolombiya Yapımı Gerçek Suç Belgeselleri kategorisinde gösterime giren Broken Idol: The Undoing of Diomedes Diaz adlı bu film; unutulmaz Kolombiyalı şarkıcı Diomedes Díaz'ın yükselişini ve bir hayranını öldürmekle suçlanınca düşüşe geçen kariyerini anlatıyor.

Elli altı yaşında otuzuncu albümünü yayınladıktan birkaç gün sonra kuzeydeki Valledupar kentindeki bir klinikte kalp krizinden aniden ölen Diomedes Díaz, en çok satan müzik sanatçısı olmaktan, neredeyse bir gecede kaçağa dönüştü.

Müziği kişisel deneyimlerinden ilham aldı, ancak arkadaşları onu 7/24 izlemek zorunda olduklarını söylüyor.

Yaptığı müzikle popülerlik kazanınca bunun ne kadar önemli ve etkili olduğunu bilen birinin egosuna sahip olan, büyük bir parti müdavimi, ışıltılı gülümsemesiyle tanınan coşkulu bir adamdı.

Ona bu şöhreti ve zenginliği sağlayan ağzını ödüllendirmek için dişine elmas bile taktırmıştı.

Müstehcen yaşamında birçok farklı kadından otuz beşin üzerinde çocuğa babalık yapan Diomedes Díaz, yıllar içinde alkol ve madde bağımlılığı ile kötü alışkanlıkları ortaya çıktıkça gösterileri daha şiddetli bir hale geldi ve onu karanlık dünyasını dışa vurmaya teşvik etti.

Nihayetinde Díaz'ın hayatı, genç bir kadın hayranı olan Doris Adriana'nın aşırı dozda uyuşturucudan ölü bulunmasıyla tamamen değişti.

Cinayetle suçlandı ve kaçtı, eğer masumsa neden kaçtığı soru işartelerini de beraberinde getirdi.

Dikkat çeken bir sinematografiyle aktarılan canlı performans görüntülerinin yanı sıra aile, arkadaşlar, hayranlar, meslektaşlar, avukatlar, kurbanın ailesi ve davayla ilgili müfettişlerle yapılan röportajlardan oluşan belgesel bu davayı ve Díaz'ın bu suçlamalardan dolayı düşüşe geçen kariyerini takip ediyor, ama bu hikâyede keşfedilecek çok şey var, karışık hikayeler ve hesaplar var.

Bu yüzden o gece olanları izlemeniz ve kendi fikirlerinizi oluşturmanız gerekecek.


Durgun Su

Yönetmen: Tom McCarthy / Oyuncular: Matt Damon, Camille Cottin, Abigail Breslin, Lilou Siauvaud, Deanna Dunagan, Idir Azougli, Anne Le Ny, Moussa Maaskri, Isabelle Tanakil, Naidra Ayadi, Gilbert Traïna, Pierre Piacentino, Hamza Baggour, Jean-Marc Michelangeli, William Nadylam, Nassiriat Mohamed, Mahia Zrouki, Mama Bouras, Adel Ferrat, Bastien d'Asnières, Céline Defay, Alban Casterman, Jacques Kounta, Jean-Pierre Taïeb, Chris Tomneer, Paul Limonche, Ludovic Marchand, Philippe Callec, Berthélémy Giulj, Khalid Sabirh, Jean-Pierre Gourdain, Grégory Di Meglio, Nicolas Dubus, Jérome Care-Aulanier, Michel Bompoil, Louise Desmullier, Kelly Bellacci, Sarah Brooks, Olivier Ho Hio Hen, Olivier Cruveiller, Victor Sansano, Mathilde Granguillot, Eric Marcel, Abdeljalil Belbraik, Youghorta Mimouni, Mohamed-Yassine Ferrat, Sabri Siad, Lakhdar Mouissette, Fabio Montale, Karim Traikia, Messad Souane, Marc Boubli, Laurent Perez, Kelly Martins, Gilles Gontier, Florine Mullard, Sophia Johnson, Guillaume Le-Xuan, Clarisse Tennessy, Lea McCormick, Jake Washburn, Eric Starkey, Jacinto Segundo Rodriguez III, Carlos Ramirez, Leesa Neidel, Robert Peters, Justin France, Aneatra Aritonna, Geoff Barron, Emily Bertels, Lisandro Boccacci, Victor Caballero, Laurent Casanova, Natália Casanova, Lori Chahal, Bailey Chandra, Tracy Condit, Rustin Daniels, Jay Dee, Devin Derrick, Ronnie Felts, Laurie Frost, Fritz Green, Lena Harmon, Kyle Jacob Henry, Kenda Henthorn, Erin Herring, Andrew Hooks, Nancy Hutchinson, Ty Johnson, Kent Jones, Ryan Music, Ginifer Ree, Thomas Rivas, Ernie Robinson, Gary Sievers, Angela Soldier, Nick Swezey, David C Tam, Pucci Tomas, Angel Vides, April Warren, Mark White, Dustin Wilson / Süre: 139 dakika
 

 

Sırlarla dolu bir şehirde, bir kızın son umudu…


Televizyonda ilk kez Tivibu'nun Kırmızı Halı Kuşağı'nda gösterime girerek izleyiciyle buluşan Stillwater adlı bu film; Marsilya'da okuyan kızı Allison'ın, işlemediğini iddia ettiği bir cinayetin zanlısı olarak tutuklanması sonucu kızını hapisten çıkarmak adına soluğu Fransa'da alan bir babanın hikâyesini anlatıyor.

Alison Baker, masum olduğunu iddia ettiği bir suçtan, kız arkadaşı Lina'yı öldürmekten dokuz yıl hapis cezasını alır.

Kızının hapse girmesi ile yıkıma uğrayan Bill, ona destek olabilmek için Oklahoma'dan Marsilya'ya gider.

Marsilya hapishanesinde babası tarafından ziyaret edilen Alison, babasına avukatına vermesi için bir mektup verir.

Mektubun içinde başka bir adamın cinayete karışmasına yol açan bilgiler vardır, ancak avukat yardım etmeyi reddeder.

Kızı cinayetle ilgisi olmadığını iddia edince kızını kurtarmak isteyen Bill kendini zorlu bir hukuk mücadelesinin içinde bulur.

Ancak onun işi hiç de kolay değildir; Bill, kültürel farklılıklar, anlayamadığı bir dilin önüne çıkardığı çeşitli engeller ve karmaşık bir hukuk sistemi ile karşı karşıya kalsa da kızını kurtarmak için her şeyi yapmaya hazırdır.

Kızını temize çıkarmaya çalışırken Marsilya'da tanıştığı bir kadın ve kızından da yardım alan Bill, bu süreçte kendini keşfetme yolculuğuna çıkar.


Eiffel

Yönetmen: Martin Bourboulon / Oyuncular: Romain Duris, Emma Mackey, Pierre Deladonchamps, Armande Boulanger, Bruno Raffaelli, Alexandre Steiger, Andranic Manet, Philippe Hérisson, Stéphane Boucher, Jérémy Lopez, Damien Zanoly, Sophie Fougère, Joseph Rezwin, Jérémie Petrus, Hervé Masquelier, Benoît de Gaulejac, Clémence Boué, Dominique Pozzetto, Philippe Saïd, Philippe Richardin, David Olivier Fischer, Frédéric Merlo, Catherine Giron, Stéphane Page, David Grolleau, Christian Loustau, Fabien de Chavanes, Denis Leluc, Thierry Nenez, David Sevier, Vincent Combe, Juliette Blanche, Radostina Rogliano, Jeremy Zocca, Michèle Clément, Aurélia Frachon, Pierre Le Baleur, Aurelien Luzeux, Matthieu Piriou, Julien Sarazin, Arthur Toupet / Süre: 108 dakika
 

 


İmkânsız bir aşk üzerine kurulan Eiffel Kulesi'nin hikâyesi…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Eiffel adlı bu film; üç yüz metre uzunluğuyla kırk iki sene boyunca dünyanın en yüksek yapısı unvanını koruyan Eyfel Kulesi'nin bilinmeyen hikâyesini anlatıyor.

1880'li yıllar, Paris'inde Fransa Hükümeti, Amerika için Özgürlük Heykeli'ni tasarlayan mimar Gustave Eiffel'den kendileri için de bir anıt yapmasını ister.

Başta çok da istekli olmayan Eiffel, kavuşamadığı hayatının aşkı Adrianne ile yıllar sonra karşılaştığında birden fikrini değiştirir ve seneler önce unutmaya çalıştığı aşkından aldığı ilhamla Paris'in silüetini sonsuza dek değiştirmesi için "A" harfi şeklinde bir kule tasarlar.

Parislilerin eleştirilerine ve itirazlarına rağmen Eiffel, bu tutku projesinin tamamlanması için varını yoğunu ortaya koyar.


Hey Sinamika

Yönetmen: Brinda Master / Oyuncular: Dulquer Salmaan, Aditi Rao Hydari, Kajal Aggarwal, Yogi Babu, Nakshatra Nagesh, Shyam Prasad, Shakthi Rithvik / Süre: 150 dakika
 

 

Ayrılmak için milyarlarca sebep var, ama birlikte kalmak için tek bir sebep var o da aşk…


Netflix'in Hindistan Yapımı Romantik Komediler kategorisinde gösterime giren Hey! Sinamika adlı bu filmde; mutsuz Mouna, geveze kocası Yaazhan'dan boşanma planları yapar ve terapist Malarvizhi'den kocasını ayartmasını ister, ama aralarında bir aşk başladığında ikilemde kalır.


Kayıp Şehir

Yönetmen: Aaron Nee, Adam Nee / Oyuncular: Sandra Bullock, Channing Tatum, Daniel Radcliffe, Da'Vine Joy Randolph, Brad Pitt, Oscar Nuñez, Patti Harrison, Bowen Yang, Slang, Joan Pringle, Héctor Aníbal, Thomas Forbes-Johnson, Sli Lewis, Olga Bucarelli, Adam Nee, Raymond Lee, Omar Patin, Anthony Alvarez, Ryan Orr, Alex Schoenauer, Edwin Polanco, Marcy Jarreau, Cynthia Guzmán, Carolina Rohana, Jonathan Lev, Katherine Montes, Toussaint Merionne, Luinis Olaverria, Emerson Gonzalez, Wilson Ureña, Roger Wasserman, Ryan Judd, Zachary Steel, Clavel, Marcos Sánchez, Danny Radhames Vasquez Castillo / Süre: 112 dakika
 

 

Maceralar gerçektir, ama kahramanlar öyle değil…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan The Lost City adlı bu film; popüler aşk macera kitapları yazan Loretta'nın son kitabında yer alan antik kayıp şehrin hazinesini bulabileceğini uman bir milyarder tarafından kaçırılması sonrası gelişen olayları konu ediniyor.

Lorettea Sage isminde orta yaşlı zeki ve münzevi bir yazar, egzotik yerler hakkında romantik macera kitapları yazarak hayatını sürdürmektedir.

Kitaplarının konusu ise kitapların kahramanı olan Dash McMahon isimli bir karakterin etrafında dönmektedir.

Kitaplarının kapağında Alan Caprison isimli bir model yer alarak Dash McMahon isimli karakterin yüzünü oluşturur.

Loretta'nın yayımcısı Beth, Alan ile birlikte kitaplarının satışını ve bilinirliğini arttırması için bir kitap turuna çıkması konusunda ona ısrar eder.

Loretta, Alan ile birlikte yeni kitabının tanıtım turnesinde iken, onu son kitabında yer alan antik kayıp şehrin hazinesine götürebileceğini uman eksantrik bir milyarder tarafından kaçırılır.

Sadece kitaplarının sayfalarında değil, gerçek hayatta da bir kahraman olabileceğini kanıtlamak isteyen Alan, yazdığı romanda yarattığı kurgusal şehrin gerçekten var olduğunu keşfeden Loretta'yı kurtarmak için yola koyulur.

Destansı bir orman macerasına atılan bu beklenmedik çiftin, Kayıp Şehir'de hayatta kalmak ve sonsuza dek kaybolmadan önce antik hazineyi bulmak için artık birlikte çalışması gerekmektedir.


Kipchoge: Son Kilometre Taşı

Yönetmen: Jake Scott / Oyuncular: Eliud Kipchoge / Süre: 87 dakika
 

 

İnsanın kendine ve zamana karşı mücadelesi…


beIN CONNECT'in Belgesel Filmler kategorisinde gösterime giren Kipchoge: The Last Milestone adlı bu filmde; Kenyalı koşucu Kipchoge iki saatin altında maraton koşarak tarih yazmayı hedeflemektedir.

Belgesel, bu efsanevi sporcunun bir insan için ulaşılamaz kabul edilen bir başarıya ulaşma hayalini gerçekleştirebilmek için yaptığı hazırlıkları aktarırken, izleyicisinin de sayısız başarısı ve rekoru bulunan Kenyalı uzun mesafe koşucusu Kipchoge'un hayatının belli bir bölümüne tanıklık etmesini sağlıyor.


Kocaayak ve Ailesi

Yönetmen: Jeremy Degruson, Ben Stassen / Oyuncular: Jules Medcraft, Kylian Trouillard, Alexis Victor, Marie Chevalot, Frederic Souterelle, Sébastien Desjours, Pierre Tessier, Xavier Fagnon, Clara Quilichini, Lindsey Alena, Dino Andrade, George Babbit, Laila Berzins, Joey Camen, Sandy Fox, James Fredrick, Jessica Gee-George, Grant George, Kyle Hebert, David Lodge, Chris Niosi, Jace Norman, Joe Ochman, Donte Paris, Jeff Rector, Della Saba, Roger Craig Smith, Michael Sorich, Joe Thomas, Buddy Vedder / Süre: 89 dakika
 

 

Şehirden çıkın, kemerleri bağlayın ve çılgın bir yolculuğa hazır olun; Kocaayak ve Ailesi'nin bu macera dolu yolculuğunu sakın kaçırmayın…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Bigfoot Family adlı bu devam filmi; bir araya gelen Kocaayak ile ailesinin bu kez doğayı korumak için atıldıkları serüveni anlatıyor.

Yeniden bir araya geldikten sonra, ailesiyle ve hayvanlarıyla mutlu mesut yaşayan Kocaayak, bir yandan da yeni güçlerine alışmaya çalışır.

Ancak bir süre sonra, çevreye zarar veren bir Alaska petrol şirketi X Tract'ın türlü yalanlarla, muhteşem bir vadiyi kirletmek üzere olduğunu öğrenir ve doğayı korumak için tekrar yola çıkar.

Ancak bu sırada Koca Ayak iz bırakmadan ortadan kaybolur.

Kocaayak için oldukça endişelenen eşi Shelly, oğlu Adam ve evcil hayvanları Wilbur ve Trapper bu vadide neler olduğunu araştırmak üzere Kocaayak'ın peşine düşer.


Kripto Para Kralı Öldü mü, Kaldı mı?

Yönetmen: Luke Sewell / Süre: 90 dakika
 

 

Kanada'nın en büyük kripto para borsası zor durumda…


Netflix'in Britanya Yapımı Gerçek Suç Belgeselleri kategorisinde gösterime giren Trust No One: The Hunt for the Crypto King adlı bu film; kripto para multimilyoneri Gerry Cotten'in şüpheli ölümünü ve çaldığı düşünülen kayıp 250 milyon doların sırrını çözmeye çalışırken dedektife dönüşen bir grup öfkeli yatırımcının hikayesini konu ediyor.

Gerald W. Cotten, Quadriga CX adı verilen bir kripto para biriminin Kanadalı kurucusudur.

Henüz çok genç yaşlarda kripto para borsasında kendine yer edinen Gerald W. Cotten kullanıma sunduğu kripto parası ile kısa sürede beklenilenin çok üstünde bir başarıya da imza atmıştır.

Gün geçtikçe değeri artan Quadriga CX bir süre sonra da oldukça popüler bir kripto olmaya başlamıştır, ancak Quadriga CX'in sonu, kurucusu Gerald W. Cotten'in ansızın ölmesi ile gelmiştir.

Çünkü kripto cüzdanında 250 milyon dolarlık Quadriga CX bulunan ve yatırımcılarının parasının bulunduğu cüzdanın şifresi de Gerald W. Cotten'in ölümü ile sırra kadem basmıştır.

Üstelik Gerald W. Cotten'in ölümü ise dünyadan bir ay boyunca saklanmıştır.

Bir kripto para borsası kurucusunun Hindistan'da şüpheli bir şekilde ölmesinin ardından yatırımcılar, bu ölümün ardında daha fazlasının olduğunu düşünür ve bunu araştırmaya başlar.

Soruşturmalara rağmen olayın iç yüzü pek aydınlatılmasa da ortada birçok teori bulunmaktadır.

Bu teorilerin en iddialısı ise Gerald W. Cotten'in sahte bir ölüm tasarlaması ve sonrasında ise cerrahi ameliyat ile yüzünü değiştirip paralar ile birlikte ortadan kaybolmasıdır.

İşin sonucunda ise ortada 250 milyon dolar kayıptır ve bu işin aslını bilen ise belki de sadece Gerald W. Cotten'in eşidir.


Kumarbaz

Yönetmen: Paul Schrader / Oyuncular: Oscar Isaac, Tiffany Haddish, Tye Sheridan, Willem Dafoe, Alexander Babara, Bobby C. King, Ekaterina Baker, Bryan Truong, Dylan Flashner, Adrienne Lau, Joel Michaely, Rachel Michiko Whitney, Muhsin Fliah, Joseph Singletary, Kirill Sheynerman, Amia Edwards, Britton Webb, Amye Gousset, Dior Choi, Billy Slaughter, Shane LeCocq, Olivia Peck, Rob Eubanks, April Alsbury, Mike Aston, Lucky Belcamino, William Buster Benefield, Michael Biss, Jayden Braddock, John Ceallach, Danny Chung, Luca De Massis, Douglas DeLisle, Craig Deroche, Marlon Hayes, Jeremy Howard, Hassel Kromer, Don Lay, Lamar Lott, Alireza Mirmontazeri, Skylar Neale, Sherri Piper, Nita Procell, Fran Robertson, Brittney Souther, Joey Traywick, Alfonzo Walker, Marcus Wayne, Kate Lyn Whitaker, Calvin Williams / Süre: 111 dakika
 

 

Geçmişte yaptıklarının ağırlığı, bu hiç kalkmayan bir ağırlıktır…


beIN CONNECT'in Polisiye Filmler kategorisinde gösterime giren The Card Counter adlı bu filmde; eski asker olan kumarbaz Tell, geçmişten gelen ortak bir düşman için genç bir adamla birlikte intikam peşine düşer.

Schrader'in kendine özgü sinematik yoğunluğuyla anlatılan gerilimde William Tell artık bir mahkûmdur ancak hapishaneye giren ve cezasını çekmeye başlayan William burada hayatını kökünden değiştirecek bir beceri kazanır.

Hapishanede kart oyunlarına olan yeteneğini keşfeden William hapis hayatı sonrasında da iş bulup çalışmaktansa geçimini kart oyunları oynayarak sağlamaya başlar.

Bu sırada William bu çevreye alıştıkça ve tanındıkça başka insanları da tanımaya başlar ve bu insanlardan bir tanesi de Cirk adında ve içinde intikam ateşi dolu olan genç bir adamdır.

William bu gence bir çeşit akıl hocalığı yapmak ister ve tehlikeli olan intikam hırsını yatıştırmaya çalışır.

Bu sırada William'ın hayatına esrarengiz bir kadın girer ve ona hem daha iyi bir hayat sürebilmesi hem de daha büyük oyuncularla oynayabilmesi için gerekli maddi desteği yapacağını söyler.

William bu beklenmedik destekçiye şaşırsa da kısa süre sonra bu kadının bir yetenek avcısı olduğunu ve sadece iyi gördüğü oyunculara destek sağladığını anlar.

William da bu iyi oyunculardan biridir ve kendisi de daha zengin bir hayat yaşamak istemektedir.

La Linda isimli bu yetenek avcısı destekçi sayesinde William kumarhane masalarına hızlı bir giriş yapar ve her geçen gün daha büyük avlarla oynamaya başlar.

William için hayat giderek daha da güzelleşmeye başlamıştır ancak bir tek sorun kalmıştır; bu sorun ise Cirk denilen gencin bir şekilde William'ın geçmişi ile bağlantılı olması ve intikam yemininden vazgeçmemesidir.

Geçmişin hayaletlerinin şimdinin dünyasına galip gelişini usta bir kumarbaz üzerinden anlatan The Card Counter, ABD'nin toplumsal travmalarını savaş ve siyaset üzerinden didikleyen hareketli bir suç filmi.

Filmin anti-kahramanı, günlerini yalnızca kumar oynayarak geçirmek isteyen eski-asker, yeni kumarbaz William Tell, intikam arzusuna yenik düşünce hiç beklemediği kadar tehlikeli bir yola giriyor.

İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülü sahibi Paul Schrader'ın yazıp yönettiği filmin yapımcıları arasında daha önce senaryosunu yazdığı Taksi Şöförü ve Kızgın Boğa gibi filmlerinde birlikte çalıştığı usta yönetmen Martin Scorsese de yer alıyor.

Oscar Isaac'in etkileyici performansıyla başrolü üstlendiği bu intikam hikâyesi, dünya prömiyerini Venedik Film Festivali'nde Ana Yarışma seçkisinde yapmıştı.


Murina

Yönetmen: Antoneta Alamat Kusijanovic / Oyuncular: Gracija Filipovic, Danica Curcic, Leon Lucev, Cliff Curtis, Jonas Smulders, Niksa Butijer, Mislav Cavajda, Klara Mucci, Marina Redzepovic, Milan Strljic, Lovro Zafred, Ivana Zivkovic / Süre: 96 dakika
 

 

Dünya sinemasında yeni bir yeteneğin müjdecisi…


MUBI desteğiyle çevrim için gösterim imkânı bulan ve izleyici karşısına çıkan, Cannes'da En İyi İlk Film'e verilen Altın Kamera Ödülü'nün sahibi olan Murina adlı bu filmde; Antoneta Alamat Kusijanovic, Hırvatistan'daki üç farklı adada çektiği bu büyüme öyküsüyle, babasının boyunduruğundan kurtulmaya çalışan genç bir kadını incelikle portreliyor.

Genç bir kız olan Julija, annesi Nela ve babası Ante ile birlikte Hırvatistan'da Adriyatik Denizi'nde bir hafta sonu geçirmek için seyahat eder.

Babası ile sorunlu bir ilişkisi olan Julija'nın hayatı, bir aile dostlarının ziyaretiyle bambaşka bir hal alır.

Julija, ziyaretçinin gelişini bir fırsat olarak görür ve bu birkaç gün arzu ve şiddetin izlerini taşır.


Şans Tanrıçası

Yönetmen: Ferzan Özpetek / Oyuncular: Stefano Accorsi, Jasmine Trinca, Edoardo Leo, Serra Yilmaz, Barbara Alberti, Sara Ciocca, Edoardo Brandi, Pia Lanciotti, Cristina Bugatty, Filippo Nigro, Dora Romano, Barbara Chichiarelli, Loredana Cannata, Andrea Batti, Annalisa Cardone, Annalisa Cordone, Pietro Costanza, Barbara De Matteis, Cristian Di Sante, Daniele Foresi, Sara Franchetti, Nicolas Gallo, Osasere Imafidon, Giulia Innocenti, Lorenzo Lucchi, Giovanni Francesco Maggi, Matteo Martari, Liborio Natali, Luca Pantini, Edoardo Purgatori, Carmine Recano, Carlotta Rondana, Daniela Terreri, Francesca Turrini, Rosa Cleotilde Zuniga Garga / Süre: 118 dakika
 

 

Mutluluk, hüzün, sevgi ve dostluk üzerine anlatılan çok güçlü bir aile olma hikayesi…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan The Goddess of Fortune (La dea fortuna) adlı bu film; Annamaria'nın hastalığıyla ilgili kontroller için birkaç gün hastanede kalacağından çocuklarını yakın arkadaşları Alessandro ve Artura'ya bırakmasıyla gelişen olayları konu ediniyor.

Ferzan Özpetek'in kendi yaşamından yola çıkarak, gerçek bir hayat hikayesinden uyarlanan filmde; Alessandro ve Arturo, on beş yıldır birlikte olan bir çiftir.

Birbirlerine karşı hissettikleri tutku ve aşk sevgiye dönüşmesine rağmen çift, bir süredir ilişkilerinde kriz yaşamaktadır.

Çiftin yakın arkadaşları Annamaria, hastalığı sebebiyle bazı kontroller için birkaç gün hastaneye yatmak zorunda kalır ve bu sırada Alessandro ve Arturo'dan, birkaç gün için çocuklarına bakmalarını ister.

Çocukların onların hayatına ani girişi, Alessandro ve Arturo'nun hayatlarının da beklenmedik bir şekilde değişmesine neden olur.


The Heroics

Yönetmen: Maxime Roy / Oyuncular: François Creton, Romeo Creton, Richard Bohringer, Ariane Ascaride, Patrick d'Assumçao, Clotilde Courau, Clara Ponsot, Chad Chenouga, Mai Gernay-Fouquin, Cosmo Gernay-Fouquin, Fernand Mona, Souria Adèle, Tarik Lamli, Takumi Valette, Charles Le Marois, Gilles Tillet, Jean-Yves Colas, Anna-Marie Carracedo, Kevin Basileu, Éric Bougnon, Alexandra Dumas, Betty Bussmann, Aurélien Cabat, Aurélien Calvarro, Serge Choquet, Dimitri Delabarre, Karim Lagati, Marie-Christine Devauchelle, Rachel Honner, Gwenaëlle Hubert, Sylvain Millet, Julie Poulain, Didier Abot, Céline Benier, Arthur Bidegain, Jean-Marie Louis, Raphaël Mondon, Karima Tamarat, Martin van Eeckhoudt, Baptiste Perais, Mourad Aït Ouhmad, Antoine Levannier / Süre: 99 dakika
 

 

Televizyonda ilk kez Tivibu'nun Sinema Komedi kanalında gösterime girerek izleyiciyle buluşan The Heroics (Les héroïques) adlı bu film; topluma tekrar adapte olmaya çalışan yaşlı bir bireyi kadrajına alıyor.

Eski bir bağımlı olan Michael, bir yandan on sekiz yaşındaki oğlu ile ilgilenmeye, bir yandan da kısa bir süre önce sahip olduğu bebeğine bakmaya çalışır.

Michael yavaş yavaş hayatını düzene sokmaya çalışırken, babasının hastalandığı haberini alır.


Yağmurdan Kaçarken

Yönetmen: Marcos Carnevale / Oyuncular: Guillermo Francella, Peto Menahem, Romina Fernandes, Martín Seefeld, Nicolás Scarpino, Laura Fernández, Norman Briski, Eugenia Guerty, Viviana Saccone, Pompeyo Audivert, Andrés Ciavaglia, Juan Tupac Soler / Süre: 118 dakika
 

 

Fırtınanın yol açtığı bir yıkım…


Netflix'in Arjantin Yapımı Komediler kategorisinde gösterime giren All Hail (Granizo) adlı bu filmde; felakete dönüşen bir dolu fırtınasını tahmin edemeyen ünlü bir meteoroloji uzmanı kaçıp memleketine gider ve çok geçmeden bir kendini keşfetme yolculuğuna çıkar.

Ünlü bir hava durumu sunucusu olan Miguel Flores, şiddetli bir dolu fırtınasını tahmin edemediğinde ülkenin en nefret edilen adamı hâline gelir.

Büyük şehirden kaçmak zorunda kalan Miguel, başkent Buenos Aires'ten ayrılarak memleketi Córdoba'ya döner.

Burada hem insana özgü hem de bir o kadar absürt bir yeniden keşif yolculuğu onu bekler.


Yalnız Kurt

Yönetmen: Jonathan Ogilvie / Oyuncular: Hugo Weaving, Diana Glenn, Tilda Cobham-Hervey, Josh McConville, Stephen Curry, Marlon Williams, Chris Bunton, Lawrence Mooney, Tyler Coppin, Jim Coulson, Karlis Zaid, Alexander Gavioli, Roy Barker, Steven Kwong, Betsie Zhang, Adam White, Eddie Baroo, Hamish Ogilvie, Anthony Craig, Benjamin Davidson, John Flaus, Matty Barker, Chris Chalmers, Charlie Ogilvie, Vito Van Hout, Ulla Tyalor, Liam O'Kane, Colin Cassidy, Tamara Oudyn, Emma Cary, Darko Galahad / Süre: 103 dakika
 

 

Yenilikçi ve yaratıcı bir casusluk gerilimi…


beIN CONNECT'in Dramalar kategorisinde gösterime giren Lone Wolf adlı bu dram, bilim kurgu ve gerilimin bir arada işlendiği filmde; eski bir polis memuru, adalet bakanına bir grup çevre aktivisti ile ilgili ihbarlarda bulunur ve sonrasında ise gerilim dolu saatler başlar.

Adalet Bakanı bunu yapmaktan pek memnun olmasa da eski bir polis memuru onun uzun bir video akışını incelemesi için baskı yapar.

Çok önemli bilgilerin saklı olduğu; gizli kameralardan, telefon dinlemelerinden, Skype oturumlarından ve güvenlik gözetiminden alınan tüm bu görüntülerin odağında, gizlice bir kitapçıda buluşan bir grup çevre aktivisti vardır.

G20'yi bozmak isteyen idealist Winnie ve erkek arkadaşı Conrad, büyük bir tuzağa düşmek üzeredir.

Kahramanımız çevre aktivisti Winnie, bir yanda da down sendromlu kardeşi Stevie ile alakadar olmakta, bulaştığı bu gizemli ve pis işlerden onu uzak tutmak zorundadır.


Zero Fucks Given

Yönetmen: Julie Lecoustre, Emmanuel Marre / Oyuncular: Adèle Exarchopoulos, Alexandre Perrier, Mara Taquin, Arthur Egloff, Tamara Al Saadi, David Martinez Pinon, Soraya Amate, Martina Amato, Blanche Vieillevoye, Francesco Monno, Francesca Diomedi, Jimena Arias Bernal, Alina Sterniola, Marianna Masala, Agnese Delvecchio, Hind Marzouk, Erwan Maillot, Angela Francini, Marie-Jeanne Cara, Anne-Noëlle Dozot, Liliana Ile, Veroline Vanderbeek, Didier Lebbe, Hans Elsen, Maïssa Dialo, Lysa Rosa Thimothée, Bart Dezdari, Jennifer Peci, Daniel Gomez Pellicer, Yamila Saavedra, Monica Novak, Michael Capparelli, Malika Touddimte, Agneszka Kozaczewska, Jakub Krzywy, Sarah Bells, Sabrina Bezzi, Andrea Andreacchio, Hélène Bressiant, Jade Janssens, Maïté Cherif, Automne Carpentier, Valeri Petrov, Abdesalam Mohamed Mohamed, Ines Milano, Dorica Salagor, Jonathon Sawdon, Alessandro Ducandro, Camille Dominici, Julie Sokolowski, Fanny Dachet, Vincent Stroobants, Gilles Alexandre Bussutil, Virginie Ancion, Louise Toussaint, Jean-Benoît Ugeux / Süre: 115 dakika
 

 

Bazen sahip olduğun bütün duyguları geride bırakman gerekir…


MUBI desteğiyle çevrim için gösterim imkânı bulan ve izleyici karşısına çıkan Zero Fucks Given (Rien à foutre) adlı bu filmde; ucuz biletleriyle ünlü bir havayolu şirketinde uçuş görevlisi olan Cassandra, fazla mesai yapmaya hep gönüllüdür ve işini en verimli şekilde yerine getirir.

Özel hayatı ise, dijital flörtleşmeler, partiler ve boşa geçen günlerle doludur.

Ancak günün birinde işten kovulduğunda, uzun zamandır kaçtığı şeyle yüzleşir.

Adèle Exarchopoulos'un perdedeki büyüleyici varlığı, uçuş görevlilerinin kurumsal yaşamlarının ötesine bakan bu öyküde farklı bir seviyeye çıkıyor.
Z

ero Fucks Given, bitmeyen vardiyalar, flört uygulamaları ve partilerin arasında umut dolu bir acil çıkış kapısı arıyor.


Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrim içi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2021 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.


beIN CONNECT

Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün, izleyicilerine diledikleri zaman arzu ettikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT, baharın başlangıcıyla birlikte bu ay birbirinden güzel filmleri evinize getiriyor.

Platformun zengin kütüphanesinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi (Portrait de la jeune fille en feu / Portrait of a Lady on Fire, 2019)
  • Aşk Engel Tanımaz (Sul più bello / Out of My League, 2020)
  • Brock: Zirvede (Brock: Over the Top, 2020)
  • Elizabeth Harvest (2018)
  • İnsan İlişkileri (Human Affairs, 2018)
  • Kardeş Kanı (The Sound of Philadelphia / Brothers by Blood, 2020)
  • Kötü Adam (Villain, 2020)
  • Küçük Buda (Little Buddha, 1993)
  • Matthias ve Maxime (Matthias et Maxime, 2019)
  • Onun Kokusu (Her Smell, 2018)
  • X+Y (A Brilliant Young Mind, 2014)
  • Var Mısın İddiaya? (The Bet, 2020)

Filmbox

Uluslararası medya kuruluşu SPI International bünyesinde aksiyon ve gerilim ağırlıklı filmlere ağırlık veren FilmBox Extra, en parlak yıldızları, aksiyon, gerilim, heyecan dolu sürükleyici öykülerle birleştiren filmlerle serüvenin temposunu ekranlara taşıyor.

Charlize Theron, Antonio Banderas, Javier Bardem, Liam Neeson gibi adları aksiyon sineması ile özdeşleşmiş dünya yıldızları, birbirinden sürükleyici üç filmle FilmBox Extra ekranlarında baharın bu ilk günlerine heyecan katıyor.

Aksiyon filmlerini, kesintisiz ve HD kalitesinde FilmBox Extra ekranlarında izlemek isteyen sinema severler, kanala VodafoneTV 16. Kanal ve Türksat KabloTV 337. Kanal üzerinden ulaşabiliyor.

FilmBox Extra içeriklerine ayrıca www.filmbox.com web sitesi ve FilmBox+ uygulaması kullanılarak bilgisayar, tablet ve mobil telefon ekranlarından da ulaşılabiliyor.

Aksiyon filmleriyle özdeşleşen yıldızların yer aldığı yapımlar arasında bu hafta önce çıkanlar şöyle:

  • Kara Altın (Black Gold, 2011)
  • Gerçeğin İki Yüzü (The Last Face, 2016)
  • Gri Kurt (The Grey, 2011)

MUBI

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI'nin, dünyanın her yerinden en yeni yönetmenlerden en çok ödül kazananlara uzanan zengin programı yepyeni içeriklerle izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Adı Carmen (Prénom Carmen / First Name: Carmen, 1983)
  • Arada (Di Navberê De, 2018)
  • Banka Önünde Olay (Händelse vid bank / Incident by a Bank, 2010)
  • Gênco (2017)
  • Tenin Gizemi (Mysterious Skin, 2004)
  • Yeniden Leyla (2020)

Netflix

190'dan fazla ülkede 222 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in bu hafta kütüphanesinde öne çıkan filmler şöyle:

  • Büyük Hayaller (The High Note, 2020)
  • Canavar Avcısı (Ching yan / The Beast Stalker, 2008)
  • Enigma (The Imitation Game, 2014)
  • Hırsızlar Kralı (King of Thieves, 2018)
  • İkizler Projesi (Seung ji san tau / Twins Mission, 2007)
  • Kanunun Ötesinde (A Walk Among the Tombstones, 2014)
  • Midas Dokunuşu (TheMidas Touch, 2020)
  • Ölüm Takibi (Blade Runner: The Final Cut, 1982)
  • Ölüm Takibi 2049: Bıçak Sırtı (Blade Runner 2049, 2017)
  • Patron Gibi (Like a Boss, 2020)
  • Ruh Eşi (Tawaam Rouhy / Soulmate, 2020)
  • Son Çağrı (Bo chitung wah / Connected, 2008)
  • Suç Kraliçeleri (The Kitchen, 2019)

Tivibu

Tivibu, pandemiden dolayı sinemada gösterime girememiş macera, aksiyon ve eğlence dolu en yeni filmleri ekranlara getirmeye devam ediyor.

Oscar ödülü almış ve Oscar'a aday olmuş seçkin filmler de ay boyunca SinemaTV kanallarında izleyicisini bekliyor.

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'nun izleyicisine sunduğu komediden aksiyona, bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş seçkisinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Hizmetkâr Albert Nobbs (Albert Nobbs, 2011)
  • Joker (2019)
  • Kaptan Fantastik (Captain Fantastic, 2016)
  • Kefernahum (Capharnaüm, 2018)
  • Kırmızı Pabuçlar ve Yedi Cüceler (Red Shoes and the Seven Dwarfs, 2019)
  • Kolonya Cumhuriyeti (2017)
  • Köstebek (The Departed, 2006)
  • Krallık (El reino / The Realm, 2018)
  • Mad Max: Fury Road (2015)
  • Örümcek-Adam: Örümcek Evreninde (Spider-Man: Into the Spider-Verse, 2018)
  • Parazit (Gisaengchung / Parasite, 2019)
  • Salvador (1986)
  • Sevgisiz (Nelyubov / Loveless, 2017)
  • Yaşamın Kıyısında (Manchester by the Sea, 2016)

TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri orijinal dilleriyle sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin bu hafta yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle:

  • Avukat (Michael Clayton, 2007)
  • Barbarları Beklerken (Waiting for the Barbarians, 2019)
  • Başkalarının Hayatı (Das Leben der Anderen / The Lives of Others, 2006)
  • Dalga (Bølgen / The Wave, 2015)
  • Günden Kalanlar (The Remains of the Day, 1993)
  • Kaybolan Kadın (The Lady Vanishes, 1938)
  • Saruhan (2016)
  • Yol Kenarı (2017)

Festival ajandası

12 Punto 2022

TRT tarafından bu yıl 4'üncüsü düzenlenecek olan Türkiye'nin en büyük senaryo geliştirme ve ortak yapım platformu 12 Punto 2022'de, uzun metrajlı film kategorisinde finale kalan 12 proje ile TRT Kısa Film Yapım Ödülü kazanan projeler belirlendi.
 

 

Türk sinemasının önemli temsilcilerinden oluşan ön jüri tarafından belirlenen 12 finalist proje arasında kariyerinin başındaki genç yönetmenlerle, deneyimli sinemacılar bir arada yer alıyor.

Bu yılki etkinlikte yarışacak projelerden 6'sı yönetmenlerin ilk film projesinden oluşuyor, ayrıca 4 projenin yönetmenliğini kadın yönetmenler üstleniyor.


134 uzun metrajlı film projesi arasından 12 finalist seçildi

Bu yıl 134 uzun metrajlı film proje başvurusu yapılan 12 Punto 2022'de teknik kontroller neticesinde 108 senaryo ön jüri tarafından değerlendirildi.

Türkiye'de sinema sektörüne yönelik yapılan ilk ve tek proje olma özelliği taşıyan 12 Punto 2022'nin ön jürisinde senarist Gülin Tokat, yapımcı Zeynep Koray, yönetmen ve yapımcı Atalay Taşdiken, yapımcı Halil Kardaş ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Sim yer aldı.

Uzun metrajlı film kategorisinde uluslararası jüri tarafından seçilen 12 finalist arasından 3 projeye "TRT Ortak Yapım Ödülü", 3 projeye "TRT Ön Alım Ödülü" ve 6 projeye de "TRT Proje Geliştirme Ödülü" verilecek.

12 finalist projenin sahipleri bu yıl haziran ayında gerçekleştirilecek 12 Punto 2022 kapsamında dünyanın en önemli senaryo danışmanları ile toplantılar yapacak, senaryolarını geliştirecek.

Ayrıca, dünyanın en önemli pazarlama ve sunum danışmanları ile filmlerini potansiyel yatırımcılar, ortaklar, fon yöneticileri ve sinema endüstrisinin karar vericileri ile paylaşmanın püf noktalarına dair görüşmeler yapacak.

Finalist projeler etkinlikte uluslararası danışmanlarla toplantı yaparken, bir yandan da film profesyonellerine ve sinemaseverlere yönelik Türkiye ve dünya sinemasının önemli isimleri ile masterclasslar, paneller ve söyleşiler düzenlenecek.


TRT Kısa Film Yapım Ödülü'nü kazanan 12 proje belirlendi

Bu yıl 312 kısa metrajlı film projesinin başvuru yaptığı 12 Punto 2022'de TRT Kısa Film Yapım Ödülü'nü kazanan 12 proje de alanında uzman jüri üyeleri tarafından belirlendi.

Kazanan projeler, jüri üyeleri Film Eleştirmeni Alin Taşçıyan, Senarist-Yönetmen Banu Sıvacı ve TRT 2 Sinema İçerikleri Editörü Mehmet Ali Karga tarafından belirlendi.

"TRT Kısa Film Yapım Ödülü" kazanan projelerin sahipleri haziran ayında gerçekleşecek 12 Punto 2022'de senaryo danışmanları ile projelerini geliştirecekler.

Kısa filmler, prodüksiyonlarının tamamlanmasının ardından TRT 2'de yayınlanacak.


12 Punto 2022 Uzun Metrajlı Film Finalist Projeler:

  • Beklenti (Yönetmen: Ali Özel / Yapımcı: Funda Ödemiş)
  • Çığ (Yönetmen & Yapımcı: Erdem Tepegöz)
  • Esma'dan Sonra (Yönetmen: Mehmet Atan / Yapımcı: Ahmet Edebali)
  • Geride Kalanlar (Yönetmen: Mert Berdilek / Yapımcı: Tarık Tufan)
  • Güve (Yönetmen: Büşra Bülbül / Yapımcı: Bekir Bülbül)
  • Güzel Bir Gece (Yönetmen: Ozan Yoleri / Yapımcı: Alara Hamamcıoğlu, Ilgım Coşar)
  • Karanlıkta Islık Çalanlar (Yönetmen: Pınar Yorgancıoğlu / Yapımcı: Bekir Açıksöz, Furkan Besli, Zeynep Ekmekçi)
  • Kompleks (Yönetmen & Yapımcı: Ali Aydın)
  • Kör Gece (Yönetmen: Reis Çelik / Yapımcı: İsmail Anıl Çelik)
  • O da Bir Şey Mi (Yönetmen: Pelin Esmer / Yapımcı: Dilde Mahalli)
  • Süt Çiftliği (Yönetmen: Elif Eda Karagöz / Yapımcı: Enes Erbay)
  • Yönetmen Kurgusu (Yönetmen: Aydın Sayman / Yapımcı: Haydar Işık)
  • 12 Punto 2022 "TRT Kısa Film Yapım Ödülü" Kazanan Projeler:
  • Anılar Çadırı (Yönetmen & Yapımcı: Ayşenur Karasu)
  • Bir Güzel Manzara (Yönetmen: Muhammed Fatih Andı / Yapımcı: Uğur Veli)
  • Face ID (Yönetmen & Yapımcı: Enes Yıldız)
  • Gözlerin (Yönetmen & Yapımcı: Korhan Topçu)
  • Hayırlı Olsun Ziyareti (Yönetmen & Yapımcı: Muaz Güneş)
  • Henüz Yazmayı Bitirmedim (Yönetmen: Ruken Doğu Erdede / Yapımcı: Öykü Teoman)
  • Kabuk (Yönetmen & Yapımcı: Sema Güler)
  • Kayıp Notalar (Yönetmen: Yağmur Kartal / Yapımcı: Cüneyt Karakuş)
  • Otuz Dakikadan Sonra (Yönetmen & Yapımcı: Hasan Ali Kılıçgün)
  • Oyunbozan (Yönetmen: İlayda İşeri / Yapımcı: Fehmi Öztürk)
  • Portakal Kokusu (Yönetmen & Yapımcı: Esra Genç)
  • Zahir (Yönetmen & Yapımcı: Dilan Ekin)

Akbank Kısa Film Festivali

Türkiye'de kısa film alanında platform oluşturma hedefiyle yola çıkan ve 18 yıldır alanında öncü etkinliklerden biri olan Akbank Kısa Film Festivali'nin ödüllü filmleri, 18 Mayıs tarihine kadar Türkiye genelinde 28 ilde toplam 41 üniversitede gençlerle buluşuyor.
 

 

Etkinlik kapsamında 18'inci Akbank Kısa Film Festivali'nin yarışma bölümüne katılan 68 ülkeden toplam 2.081 film arasından Ulusal Kategori En İyi Kısa Film Ödülü'nü kazanan yönetmenliğini Ayçe Kartal'ın üstlendiği "Kıyamette İyi Görünmeliyim", Uluslararası Kategori En İyi Kısa Film Ödülü'nü kazanan Adrian Moyse Dullin'in "The Right Words" filminin yanı sıra ulusal ve uluslaraası kategoride mansiyon almış olan Can Merdan Doğan'ın "Stiletto", Merve Bozcu'nun "Plastik Rüya", Olha Zhurba'nın "Dad's Sneakers" ve Hugo Covarrubias'nin "Bestia" filmleri ücretsiz olarak izlenebilecek.

Ayrıca bu sene ilk kez, yirmi yaş ve altı gençlerin kısa filme olan ilgilerini festival bünyesinde toplamaya ve bu alandaki üretimleri teşvik etmeye yönelik başlatılan Genç Bakışlar Yarışması'nda En İyi Kısa Film Ödülü'nün sahibi Baturay Tunçat'ın "Gün Işığı" filmi ve mansiyon alan Yunus Emre Akkuş'un "Sessizlik" filmi ve İlayda İşeri'nin "Çeşme" isimli belgeseli gösterim programında yerini aldı.

Ödüllü filmler Sakarya Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, TED Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Harran Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İnönü Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Kocatepe Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bülent Ecevit Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Erciyes Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, Alanya HEP Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Koç Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi'nde ücretsiz olarak izlenebilecek.

18'inci Akbank Kısa Film Festivali hakkında detaylı bilgi için www.akbankkisafilmfestivali.com ve www.akbanksanat.com adreslerini ziyaret edebilirsiniz.


Luma Kısa Film Festivali

Yeditepe Üniversitesi Sinema Kulübü ve Ay Yapım, hayal ettiği film projelerini gerçekleştirmek isteyen yetenekli gençleri desteklemek amacıyla, 24-26 Mayıs tarihleri arasında, Luma Kısa Film Festivali'ni düzenliyor.

Festival kapsamında kısa film gösterimlerinin yanı sıra, söyleşiler ve atölye çalışmaları yapılacak.
Ayrıca festivalde sadece öğrencilerin başvurabileceği üç yarışmalı bölüm gerçekleştirilecek.
 

 

Kısa Film Yarışması için 27 Nisan, Kısa Film Senaryosu Yarışması için 6 Mayıs ve Uzun Metraj Film Senaryosu Yarışması için 13 Mayıs'a kadar başvurular festivalin web sitesi lumakisafilm.yeditepe.edu.tr adresi üzerinden yapılabilecek.


Senaryonu gönder, kısa filme dönüşsün

Luma Kısa Film Festivali, üretim aşamasındaki projeleri destekleyerek genç yetenekli öğrencilerin senaryo yazmasını ve film çekmesini teşvik etmeyi amaçlıyor.

Yeditepe Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema Bölümü öğretim üyeleri ile Yeditepe Üniversitesi Sinema Kulübü Yönetim Kurulu'nun ön jüriyi oluşturduğu festivalde, Kısa Film Senaryo Yarışması kapsamında senarist Ece Yörenç, yapımcı Kerem Çatay ve yönetmen Onur Saylak'tan oluşan jüri, öğrencilerin kısa film senaryolarını ve proje dosyalarını değerlendirecek ve üç kısa film projesine 15 bin'er TL kısa film yapım desteği ödülü verilecek.

Festivalde uzun metraj senaryo yazan öğrenciler için de bir yarışma var; uzun metraj senaryo yarışması kapsamında yönetmenler Ahmet Katıksız, Erdem Tepegöz ve Pelin Esmer'den oluşan jüri senaryoları değerlendirecek ve bir projeye En İyi Senaryo Ödülü olarak 15 bin TL destek verilecek.


Kısa film yarışması

Festival kapsamında düzenlenen kısa film yarışmasında yönetmen Ali Bilgin, oyuncu ve yönetmen Erkan Kolçak Köstendil ile senarist Sema Ergenekon'dan oluşan jüri yılın en iyi 10 öğrenci filmini belirleyecek.
Seçki içerisinden ana jürinin belirleyeceği bir filme En İyi Kısa Film Ödülü olarak 10 bin TL verilecek.

Ayrıca 10 filmlik kısa film seçkisi festival kapsamında gösterilecek ve Yeditepe Üniversitesi öğrencilerinin oylarıyla bir kısa filme de İzleyici Ödülü olarak 5 bin TL verilecek.


"Gençlere Işık Tutuyoruz"

Yeditepe Üniversitesi Sinema Kulübü Başkanı Berkay Onurer Akkaya, "Görüntünün kamerada oluşabilmesi için en önemli koşul ışıktır. Işık olmadan görüntü olması mümkün değildir. Festivale ismini veren ‘Luma' kelimesi Latince ‘ışık' kelimesinin bir versiyonudur. ‘Luma' parlaklık kelimesini ifade etmek için de kullanılır. Ve biz de aslında bu festivalle genç yeteneklere ışık tutuyor, onların yeteneklerini kullanmalarını, parlamalarını sağlamaya çalışıyoruz. Festivalin ismini seçerken, Ay Yapım ortaklığıyla olmasından da esinlenmiştik. Çünkü ay, geceleri gökyüzünde parlar ve onu seyretmek çok keyiflidir" açıklamalarında bulundu.

Luma Kısa Film Festivali'nin ilkini Ay Yapım adına tasarlayan yapımcı Yamaç Okur ise üniversite-sektör iş birliğine dikkat çekerek "Fikrini Yeditepe Üniversitesi Sinema Kulübü ile birlikte oluşturduğumuz Luma Kısa Film Festivali'ni desteklemekten çok mutluyuz. Öğrencilere ve gençlere güveniyoruz, daha fazla yatırım yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Luma, geleceğin senaristlerini ve yönetmenlerini öğrenciyken tanıyacağımız bir festival olacak. Yolu açık olsun" dedi.


Meşher ve MUBI
 

 

Meşher ve MUBI, yönetmen kadınların filmlerini sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor.

Ben-Sen-Onlar: Sanatçı Kadınların Yüzyılı sergisi ile Türkiye'de yaşamış ve yaratmış sanatçı kadınların eserlerinden bir seçkiye yer veren Meşher'in MUBI ile devam eden iş birliği kapsamında, yönetmen kadınların filmleri ücretsiz olarak izlenebiliyor.

İstiklal Caddesi'nin sanat durakları arasında yer alan Meşher'in, Çiğdem Simavi hâmiliğinde ve ÜNLÜ & Co sponsorluğunda düzenlediği Ben-Sen-Onlar: Sanatçı Kadınların Yüzyılı adlı, küratörlüğünü Deniz Artun'un üstlendiği sergi, yaklaşık 1850-1950 arasında Türkiye'de yaşamış ve yaratmış 117 sanatçı kadına ait 232 esere ev sahipliği yapıyor.

İsmini Şükran Aziz'in sergideki bir eserinden alan Ben-Sen-Onlar, sanat tarihinde kaydı bulunmayan kadınların eserlerini bir araya getirirken kolektif bir "biz" için de çağrıda bulunuyor.

Bu çağrı kapsamında Meşher ve MUBI arasında yapılan iş birliği yeni filmlerle sürüyor.

Yönetmen kadınların çektiği 12 filmden oluşan özel bir seçkiyi sinemaseverlerle buluşturan Meşher ve MUBI'nin film seçkisinde Kıvılcım Akay, Justine Triet, Suzanne Lindon, Manele Labidi, Chloe Zhao, Kim Bora, Joanna Hogg, Agnes Varda ve Ceylan Özgün Özçelik'e ait eserler yer alıyor. 

Seçkideki filmler ve MUBI kataloğundaki tüm filmler, serginin sona ereceği 29 Mayıs 2022 tarihine kadar, mubi.com/mesher adresinden üye olunarak 30 gün boyunca ücretsiz izlenebiliyor.


Meşher hakkında

Bir Vehbi Koç Vakfı (VKV) kuruluşu olan Meşher, tarihi araştırmalardan güncel sanata uzanan kapsamlı sergilerinin yanı sıra atölye ve konferans gibi etkinlik serileri düzenliyor.

Osmanlı Türkçesinde "sergi mekânı" anlamına gelen adıyla Meşher, zamanlar ve kültürler arasında ilham verici bir diyalog zemini sağlamak amacıyla 2019 Eylül'ünden bu yana etkinliklerini sürdürüyor.

Üç kata yayılan sergi ve etkinlikler için faaliyet alanına sahip olan Meşher'deki sergiler, orta çağdan günümüze uzanan geniş zaman dilimi içinde, çok çeşitli konulardaki programı, araştırmaya dayalı akademik yönü ve yayınlarıyla bir referans noktası olarak kültür sanat dünyasına katkıda bulunmaya devam ediyor.

Meşher, pazartesi günleri hariç haftanın her günü saat 11.00-18.00 arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

İstiklal Caddesi'ndeki Meşher'de ziyaretin yanı sıra etkinlik ve rehberli sergi turları ücretsiz gerçekleştiriliyor.
Binada uygulanan sağlık tedbirleriyle ilgili bilgiler ve ziyaret saatlerine www.mesher.org'dan ulaşabilrsiniz.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU