Barış Pehlivan: 500 liraya satılık mahrem

"İddia o ki veriler hem ÖSYM’den hem de Sağlık Bakanlığı sisteminden çalındı"

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, ÖSYM ve Sağlık Bakanlığı sisteminden çalındığı iddia edilen verilerin internet üzerinde 500 liraya satışa çıkarıldığını yazdı. Pehlivan’ın aktardığına göre “Bayrama yakın olduğumuz için: TC.den seri no, aile, GSM, mail, vesikalık, adres...  Toplu bir arada panel yüzde 50 indirimle 500 lira!” şeklinde ilanlar, bazı mesajlaşma uygulamalarında dolaşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Barış Pehlivan’ın bugün Cumhuriyet’te “500 liraya satılık mahrem”  başlığıyla yayımlanan yazısının bir kısmı şöyle:

Diyelim ki ailece tatildesiniz. Mutlu anlarınızı Instagram hesabınızdan paylaştınız. Döndünüz ve gördünüz ki evinize siz tam tatildeyken hırsız girmiş... Diyelim ki boşandığınız eşinizin tehditlerinden korkup farklı bir adrese taşınmaya karar verdiniz. Telefon numaranızı ve hatta çevrenizi bile değiştirdiniz. Bir gün yeni evinizden çıkarken sizi öldürmek isteyen o eski eşi kapınızın önünde gördünüz...  Diyelim ki hiç ilginiz yokken bir terör suçu işlediğiniz iddiasıyla gözaltına alındınız. Sizi sorgulayan savcı, adınıza kayıtlı bir telefon numarasının suç sırasında kullanıldığını ortaya koydu... 

Uzatabilirim lakin, gerek yok. Ama anlayın artık, on milyonlarca insanın tüm kişisel bilgileri çalındı. En güncel verilerin her isteyene 10 bin liraya satıldığı kulağıma geliyor. İnternetten kolayca girilen açık bir site üzerinden ise tüm Türkiye’deki insanları aylık sınırsız sorgulamanın bin liraya yapılabildiği söyleniyor. Herkesin girebileceği bir Telegram grubunda aynen şöyle yazan bir duyuru bile gördüm:

“Bayrama yakın olduğumuz için: TC.den seri no, aile, GSM, mail, vesikalık, adres...  Toplu bir arada panel yüzde 50 indirimle 500 lira!” 

Okurken şaşkınlığımdan ağzımı elimle kapatıyorum, yazarken yaşanabilecekleri düşünüp acı çekiyorum. Dilediğiniz insanın adreslerinden cep telefonlarına kadar her bilginin herkese açık şekilde para karşılığı sunulmasından bahsediyorum. Özellikle hırsızların, katillerin ve teröristlerin bu parayı verdiğini yazıyorum.   İddia o ki veriler hem ÖSYM’den hem de Sağlık Bakanlığı sisteminden çalındı. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı Yönetim Sistemi’ndeki açıklardan sızıntı olduğu düşünülüyor.

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU