Pandora Papers Rus oligarklarla ilgili belgeleri açıkladı

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) Rus milyarderlerle bağlantılı paravan ve offshore şirketler hakkında yeni belgeleri yayınladı

Görsel: ICIJ

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının ardından Kremlin ile bağlantısı olan kişilerin gizli servetini ve offshore hesaplarını içeren Pandora Papers belgelerini yayımladı.

800'den fazla Rus vatandaşına ilişkin şirket adları ve diğer veriler, çoğunlukla Rus müşterilere hizmet veren Seyşeller merkezli Alpha Consulting Ltd.'den geliyor. Veriler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in müttefikleriyle bağlantılı şirketler ve küresel yaptırımlardan kaçmak için kullanılabilecek şeffaf olmayan işletmelerin arkasında varlıkları barındıran diğer Rus siyasi figürleri hakkında yeni keşfedilen ayrıntıları içeriyor.

Alpha Consulting 2008 yılında, Moskova'dan bir Hint Okyanusu ada ülkesi olan Seyşeller'e taşınan ve eşi Roy Delcy ile birlikte firmayı açan Rus çevirmen Victoria Valkovskaya tarafından kuruldu. Offshore sektöründe tipik olduğu gibi, firma, paravan şirketlerin gerçek sahiplerini örtbas etmeye yardımcı olmak için resmi kurumsal evrak işlerine sözde direktörler veya vekiller sağlıyor. Şirket, 2019 yılında müşteri tabanının yüzde 75’inin Rus olduğunu bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Veritabanı, Rusya ile bağlantıları olan 11 binden fazla varlık hakkında bilgileri içeriyor

Açıklanan belgelere göre, sızdırılan Alpha Consulting verileri arasında bulunan 2 binden fazla offshore şirket ve vakfın yüzde 40’ının bir veya daha fazla Rus sahibi var.

Gazete Duvar'ın haberine göre; veritabanı, Rusya ile bağlantıları olan 11 binden fazla varlık hakkında bilgileri içeriyor. Pandora Papers belgeleri yaklaşık 3 bin 700 şirketi 4 bin 400'den fazla Rus vatandaşıyla ilişkilendiriyor. Bu sayı belgelerde yer alan milletler arasında en yükseği. Ruslar, sızıntıda ortaya çıkan tüm şirketlerin ve diğer tüzel kişilerin yaklaşık yüzde 14'ünü kontrol ediyor. 

Yöneticiler servetlerini saklamak için offshore kullanıyor

Pandora Papers belgeleri, son on yılda Rusya'nın en büyük beş finans kuruluşundan (Sberbank, Alfa Bank, VTB, Gazprombank ve VEB) sekiz yöneticinin uzak ülkelerdeki servetlerini saklamak için offshore finans sisteminin gizliliğinden yararlandığını da ortaya koyuyor. Kayıtlara göre, Rusya'nın dünyanın geri kalanıyla ilişkileri giderek gerginleşirken, sekiz bankacı da son yıllarda çeşitli offshore işlemlerine karıştı. 

Sızan kayıtlara göre bankacılardan üçü, Londra ve Kıbrıs'taki lüks mülklere yatırım yapmak için offshore paravan şirketleri kullandı. Diğer dördü ise en az 2 milyar dolarlık offshore şirketlerle işbirliği yaptı. Belgeler ayrıca, Rusya'nın en büyük bankası olan Sberbank'ın CEO'su Herman Gref'in, 2015 yılında Singapur'da bir dizi offshore şirkete bağlı 75 milyon dolarlık aile sermayesini yeniden yapılandırmak için kullandığını gösteriyor.

Belgeler son olarak, Rus oligarkların bu denli büyümesinde ve yasadışı işlem yapmalarında kimlerin onlara yardım ettiğini de ortaya koyuyor. Kayıtlar, satın aldıkları her şey için şu anda yaptırımlar altındaki Rusların Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'daki küçük bir profesyoneller ordusunun hizmetlerine güvendiğini gösteriyor: Sözleşme yazmak için avukatlar, sigorta satmak için komisyoncular, parayı taşımak için bankacılar, muhasebeciler, anahtarları teslim etmeleri için gemi yapımcıları. 

Belgelere BURADAN ulaşabilirsiniz

 

Gazete Duvar

DAHA FAZLA HABER OKU