Ankara'da Ezidi bir kadın Suriyeli bir IŞİD'linin evinden satın alınarak kurtarıldı

Ezidi Rojda Ankara'dan alınarak kendisi gibi IŞİD’den kurtarılan kız kardeşinin de yaşadığı bir Avrupa ülkesine ulaştırıldı

Şengal katliamın üzerinden 8 yıl geçti. Ezidiler IŞİD baskınlarının ardından Şengal'i terk etmişlerdi Fotoğraf: AFP

Ankara’nın Kazan ilçesine bağlı Saray Mahallesi’nde yaklaşık üç yıldır bir IŞİD’liye ait evde tutulan 23 yaşındaki Ezidi Rojda, Kanada’da bulunan akrabalarının örgüt militanına sekiz bin dolar ödemesiyle kurtarıldı. 

Rojda, ailesinin belirlediği kişiler tarafından teslim alındı. Rojda’nın sağlığı yolculuk yapmasını zorlaştıracağı gerekçesiyle güvenli bir yerde geçici bir tedavi uygulandı.

Kısa Dalga'dan Hale Gönültaş'a konuşan Ezidi kadın, geçtiğimiz günlerde IŞİD’den kurtarılan kız kardeşinin de yaşadığı bir Avrupa ülkesine ulaştırıldı ve tedavi altına alındı.

Gönültaş, Rojda yaşadıklarını şöyle aktardı:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

IŞİD’in 2014 Irak’ta Şengal katliamı sırasında köyleri basıldığında annesi ve üç kız kardeşi ile birlikte Rojda İki seneye yakın süre boyunca Musul ardından Suriye’nin Rakka kentinde çok sayıda IŞİD’li tarafından alınır, satılır. Tüm bu süreçte tecavüzün yanı sıra IŞİD’li kadınlar tarafından da fiziksel şiddete uğrar.

Suriyeli bir IŞİD militanı tarafından Türkiye'ye getirilen Rojda İdlib’te son olarak Türkiyeli bir IŞİD’liye 200 dolar karşılığında satılır.

Rojda tedavi merkezindeyken Türkiyeli IŞİD’li, genç kadını Suriyeli bir IŞİD’liye satar. Rojda, tedavi merkezikden çıktıktan sonra da Suriyeli IŞİD’linin evine götürülür. Burada ev, temizlik ve diğer ağır işlerde çalıştırılır. IŞİD’li eşi ve çocukları ile kaçak yollarla Türkiye sınırını geçmeye karar verdiğinde Rojda’yı da yanlarına alır.

Gaziantep İl Göç İdaresi’nden kimlik alınır

Sınırı kaçak yolla geçerler. Bir süre Gaziantep’in bir ilçesinde kalırlar. Suriyeli IŞİD’linin Gaziantep İl Göç İdaresi’ne eş ve üç çocuğu için yaptığı geçici koruma başvurusu kabul edilir, kimlikleri çıkar. Rojda’nın da fotoğrafı çekilir ve Gaziantep’te para karşılığı sahte bir "geçici koruma belgesi" hazırlattırılır. Kimlikler tamamlandıktan sonra Rojda’yla birlikte özel bir araçla Ankara’ya gelir ve Suriyelinin Kazan ilçesi Saray Mahallesi’nde yaşayan akrabalarının yanına yerleşirler.

Kendisi gibi IŞİD'lilerden kurtarılan kız kardeşinin yanına gönderildi

Kanada’daki Ezidiler, Avrupa’daki Ezidi akrabaları ile onlarında Avrupa’ya ulaştırılmasında, IŞİD’in elindeki Ezidi kadın ve çocukların satın alınmalarında etkin rol olan uluslararası insani yardım kuruluşları ile temasa geçer. Üç gün içerisinde planlama tamamlanır. Rojda’nın Türkiye’den çıkarılması için Ankara’daki bazı isimler ile temas kurulur. Ankara’daki güvenli kişiler, Suriyeli IŞİD’linin irtibatcıları ile temas kurar. Rojda bir gece yarısı Ankara’nın yalıtılmış mahallerinden birinde alıcılara teslim edilir. Rojda’nın sağlık durumunun iyi olmaması nedeniyle bir gün ve bir gece güvenli bir yerde ilaç, serum tedavisi uygulanır. Geçici önlemlerle sağlık durumu güçlendirilir. Rojda birkaç gün önce yine uluslararası insani yardım kuruluşlarının çabası ile IŞİD’lilerden kurtarılan ve halen rehabilitasyon gören kız kardeşinin bulunduğu ülkeye ulaştırıldı.

Gönültaş, Ezidi kadının güvenliği nedeniyle Rojda müstehar isminin kullanıldığını kaydetti.

 

Kısa Dalga

DAHA FAZLA HABER OKU