Davutoğlu: Türkiye'de ücretlilerin yüzde 80'i fitre vermeye muhtaç olacak kadar fakir

Diyanetin açıkladığı fitre tutarı üzerinden bir hesap yapan Ahmet Davutoğlu, belirlenen tutarın yetersiz olduğunu o haldeyken bile ücretli çalışanların büyük çoğunluğunun fitreye muhtaç hale geldiğini söyledi

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin İstanbul İl Başkanlığı tarafından düzenlenen iftar programına katılarak bir konuşma yaptı / Fotoğraf: Gelecek Partisi

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ile birlikte partisinin İstanbul İl Başkanlığı tarafından İBB'ye ait Zeytinburnu'ndaki "1453 Çırpıcı Sosyal Tesisleri"nde düzenlenen iftar programına katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tasavvuf müziği dinletisi ve Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan iftara, Tüm Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Genel Başkanı Fuat Bodur ve federasyon yöneticileirnin yanı sıra hemşehri dernek ve federasyonları başta olmak üzere pek çok sivil toplum kuruluşu ile siyasi parti ve iş dünyasından katılım olurken salonda çok sayıda gazeteci de davetli olarak yerini aldı.

Davutoğlu ise salona biraz gecikmeli olarak giriş yaptı.

Özdağ'dan espri: İdeal cumhurbaşkanı adayı benim

İftar öncesi bizim de olduğumuz masaya gelen Gelecek Partisi Kurucular Kurulu üyesi ve Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ'ın, açılan bir konu üzerine "Benim baba tarafım Alevi, anne tarafım Çerkes. Aslında ideal cumhurbaşkanı adayı benim" sözleri ile bir yandan da Millet İttifakı'nın belirleyeceği cumhurbaşkanı adayının profiline de esprili bir gönderme yapmış oldu.

Selçuk Özdağ'ın yanı sıra Gelecek Partisi'nin ekonomi kurmayları Serkan Özcan ve Kerim Rota, ülkedeki ekonomik gidişatsa paralel olarak davetlilerin en çok etrafını sarıp sorular sordukları isimler oldu.

Ayrıca partinin kurucularından olan İstanbul'un önemli sanayicilerinden ve Türkiye'deki Çerkes toplumunun önde gelen isimlerinden Abdullah Teber'in de yanında insan kalabalığının eksik olmaması, davetlilerin birinci gündeminin de ekonomi ve geçim olduğunu gösterdi.

39 ilçede örgütlenme tamam

"Paylaştıkça Güzel Günler Gelecek" sloganı ile düzenlenen iftar programına ev sahipliği yapan Gelecek Partisi İstanbul İl Başkanı İsa Mesih Şahin, programda yaptığı konuşmada partilerini andemi koşullarında kurdukları için bugüne kadar bu tür buluşmaları çok istemelerine rağmen gerçekleştiremediklerini ve bu iftar programının il başkanlıklarının ilk iftar organizasyonu olduğunu söyledi.

Kısa sürede İstanbul'un tüm ilçelerinde örgütlenmelerini tamamladıklarını söyleyen Şahin, bunun için de İstanbul halkına teşekkür etti.

İstanbul İl Başkanı Şahin, salondaki davetlilerin toplumun tüm kesimlerini yansıttığını ve bir Türkiye fotoğrafı oluşturduğunu söyledi.

isamesih.jpg
İftar davetinni ev sahibi olan Gelecek Partisi İstanbul İl Başkanı İsa Mesih Şahin açılış konuşması yaptı / Fotoğraf: Gelecek Partisi

 

Davutoğlu'ndan 5 temel ilke

İstanbul İl Başkanı İsa Mesih Şahin'in ardından kürsüye çıkan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "Ramazan sadece bir ibadet ayı değil, aynı zamanda bir muhasebe ayıdır" diyerek partilerinin siyasetinin ana ilkelerini teşkil eden 5 temel ilke hakkında konuştu.

Birinci ilkelerinin birliğin ve kardeşliğin tesis edilmesi olduğunu, bugün kendisi gibi düşünmeyen herkesi dışlayan ve ötekileştiren bir siyasi iklimde özellikle bu iklimi değiştirmek üzere yola çıktıklarını söyledi.

Davutoğlu, hangi muameleye maruz kalırlarsa kalsınlar tek ilkelerinin insan şerefini ve onurunu baş tacı etmek olduğunu ifade etti.

"Mesele diyet tavsiyesinde bulunmak değil"

İkinci ilkelerinin ise "İnsan onurunu yaraşır bir hayat standardı" olduğunu belirten Davutoğlu, son bir yıl içinde bazı temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişimlerinden örnekler verdi ve fiyat değişiminin yüzde 100 ile yüzde 150 arasında arttığını söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu yıl için fitre miktarını günlük 40 Tl olarak belirlediğini hatırlatan Ahmet Davutoğlu, 4 kişilik bir ailenin günlük fitre miktarının 160 TL olduğunu ve bunun da aylık 4 bin 800 liraya tekabül ettiğini belirterek, "Bu rakam asgari ücretin üzerinde bir rakamdır. Türkiye'de şu anda ücretlilerin yüzde 80'i ortalama 5 bin lira alıyor. Bu şartlarda demek ki Türkiye'de ücretlilerin yüzde 80'i fitre vermeye muhtaç olacak kadar fakir" diye konuştu.

masa.jpg
Fotoğraf: Twitter

 

İktidar sahiplerine seslenen Gelecek Partisi lideri, "Mesele insanların ne tür bir diyet uygulayacağının tavsiyesinde bulunmak değil. Mesele halkımızın her bir ferdine onurlu bir hayat standardı sunmak" diyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiği Medine hurması ve kestane balı ile tatlandırılmış yulaf ezmeli manda yoğurdu tavsiyesine de isim vermeden gönderme yaptı.

Fitre ile neler alınabiliyor?

Davutoğlu, 40 liralık fitre ile alınabilecekleri de şu şekilde sıraladı:

  • 1 Ekmek
  • 100 gram zeytin
  • 100 gram peynir
  • 100 gram kıyma
  • 250 gram margarin
  • 15 gram hurma,

Ahmet Davutoğlu, "Bu miktarlarla Allah akına bir kişinin bir günde karnını doyurabilmesi mümkün mü?" diye sordu.

İktidara geldiklerinde ilk hedeflerinin gelir adaletini sağlamak olacağını ve bunun için Avrupa Birliği standartlarında bir geçim altyapısı kurmak üzere bütçe planlaması yağacaklarını söyledi.

2016 yılında Türkiye'deki asgari ücretin Avrupa ortalamasında olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Şu anda ise Avrupa Birliği'nin en düşük ücreti durumunda" diye konuştu.

"Yargıda reforma paketini açıklayacağız"

Üçüncü temel ilkelerinin ise adalet olduğunu dile getiren ve "Başta gelir adaleti olmak üzere adalet ilkesinin yerleşmediği hiçbir toplumda barış, huzur ve refah olamaz" diyen Ahmet Davutoğlu, kimsenin hakkının göz ardı edilmediği yeni bir adalet sistemi vadettiklerini söyledi.

Önümüzdeki hafta Salı günü "Yargıda Reform Paketini" de açıklayacaklarını duyuran Davutoğlu, Hz. Ömer ve Hz. Ali'nin adaletle ilgili sözlerini aktararak, "Ama bunları lafzen söylemek yetmez. Bunları hayata geçirebilmek için her şeyden önce yöneticilerin vatandaşları arsında ayrım gözetmeksizin mutlak bir adaleti hakim kılmaları gerekir" dedi.

"Biz emaneti ehline vereceğiz"

Dördüncü ilkelerinin ise ehliyet ve liyakat olduğunu belirten Ahmet Davutoğlu, her fırsatta Nas'tan bahsedenlerin "faiz düşerse enflasyon da düşer" diyerek ülkeyi dünyanın en yüksek dördüncü enflasyonunun olduğu ülke haline getirdiklerini söyledi.

Kuran'ın en muhkem ayetlerinden birinin "Emaneti ehline veriniz" ayeti olduğunu dile getiren Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Gelecek Partisi olarak bir Ramazan gününde size şu taahhütte bulunuyoruz; biz emaneti ehline vereceğiz. Bir gün dahi Hazine tecrübesi, bir gün dahi Maliye tecrübesi, bir gün dahi Merkez Bankası tecrübesi olmayanların eline, milletin emaneti olan hazineyi asla vermeyeceğiz

"Mülakat gidecek, liyakat gelecek"

Adaletin ehline verilebilmesi için en başta mülakat sisteminin kaldıracaklarını ve gerçek anlamda ehliyetli gençlerin sisteme girmesini sağlayacak şekilde liyakati temel alan bir yeni sistem getireceklerini kaydeden Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, "Mülakat gidecek, liyakat gelecek" diye konuştu.

4-5 maaş eleştirisi

Kendi iktidarlarında kimsenin hak etmediği makama asla gelemeyeceğini ve emek vermediği bir maaşı da asla alamayacağını taahhüt eden Davutoğlu, "Bir tarafta tek maaşla fitre miktarı geçim sağlayan milyonlarca insan, diğer tarafta 4-5 maaşla keyif süren bir ekibin olduğu yerde adalet de olmaz, huzur ve güven de olmaz. Emeğin hakkını vereceğiz ama emek vermeyenlerin fazladan rant elde etmelerinin de önüne geçeceğiz" dedi.

Türkiye'de son 3 ayda kur korumalı mevduat adı altında 40 milyar liralık bir kaynağın Hazine'den ödeneceğini ifade eden Davutoğlu, "Bu 40 milyar TL'yi alacak olan o rantiye sınıfı, bu 3 ayda memlekete hangi artı değeri sağladı da, hangi teri döktü de bu 40 milyarı alacak? Ama Ramazan sofralarında fakir fukara yiyecek ekmek bulamayacak. İşte bu muhasebeyi yapmak hepimizin görevi" diyerek Kur Korumalı Mevduat uygulamasını eleştirdi.

"Bu memlekete temiz siyaseti getireceğiz"

Beşinci  temel ilkelerinin ise "temiz siyaset" olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Bu memlekete tertemiz iftar sofraları gibi temiz siyaseti getireceğiz" dedi.

Bütün vergi istisnalarının, ve hazineden kaynak aktararak yaratılan zenginliklere son vereceklerini ve her kuruşun hesabını soracaklarını kaydeden Gelecek Partisi lideri, denetlenebilir bir sistem kuracaklarını ve kul hakkını gözeteceklerini söyledi.

İhale yasası, imar yasası gibi yasalarda yapacakları değişikliklerin yanı sıra Türkiye'de siyasi iklimi de değiştireceklerini ifade eden Davutoğlu, "Türkiye'de kimse yolsuzluk yapamadığı gibi kimsenin aklının ucundan bile yolsuzluk geçemeyecek" dedi.

Bütün zor şartlar  rağmen kimsenin dışlanmadığı, ötekileştirilmediği bir siyasi iklim oluşturacaklarını ve her vatandaşın kimseye muhtaç olmadan başı dik şekilde yaşayacağı bir ülke kuracaklarını söyleyen Davutoğlu, "Bu Ramazan sofrasından bütün milletimize seslenmek istiyorum. Gelin hep beraber omuz omuza yeni bir geleceğe yürüyelim. Adaletini temiz siyasetin, ehliyetin ve emanete riayetin ve herksin başı dik dolaştığı bir ülkenin gerçekleşebilmesi için, bir seçim için değil bütün bir milletin ve gelecek nesillerin geleceği için omuz omuza verelim. Herkesin geçmiş siyasi birikimlerini, kimliklerini, mezheplerini, bölgelerini bir kenara koyarak 84 milyonluk ir büyük ailenin parçası olduğu yeni bir siyasi iklimi hep beraber inşa edelim" dedi.

ahmetabi.jpg
Ahmet Davutoğlu, davetlilerdn gelen fotoğraf tekliflerini geri çevirmedi / Fotoğraf: Twitter

 

Konuşmasının ardından masaları davetliler tarafından etrafı sarılan Ahmet Davutoğlu, bir yandan gelen talep ve önerileri not aldırırken bir yandan da bol bol fotoğraf çektirdi.

İftar programı Davutoğlu ile eşinin salondan ayrılması ile sona erdi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU