Reuters: ABD, Türkiye'ye S-400'leri Ukrayna'ya gönderme önerisinde bulundu

İddiaya göre öneri, ABD Dışişleri Bakanı Sherman’ın Türkiye ziyaretinde gündeme geldi

Fotoğraf: Reuters

Washington, geçtiğimiz bir ay içinde Ankara ile yapılan görüşmeler esnasında Rus yapımı S-400 hava savunma sisteminin Ukrayna'ya göndermenin mümkün olup olmayacağını gayri resmi bir şekilde gündeme getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üç kaynağın Reuters’a verdiği bilgiye göre Ankara'nın olumlu bakması pek olası görünmeyen konuda resmi bir talepte bulunulmadı. Kaynaklar önerinin ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Wendy Sherman'ın bu ay içinde Türkiye yaptığı ziyarette de kısaca gündeme geldiğini ifade ettiler.

Türk kaynaklar ve analistler Rusya'dan alınan S-400 füzelerinin işgalci Rusya'ya karşı Ukrayna tarafından kullanılabilme ihtimali de göz önüne alındığında Türkiye-Rusya ilişkilerini bozabileceğine dikkati çekerek, Ankara'nın böyle bir talebi gerçekleştirmesini mümkün görmediklerini ifade ettiler.

Kaynakların verdiği bilgiye göre S-400'ler, ABD ve müttefik ülkelerin Ukrayna'ya nasıl yardım edebilecekleri konusunda yapılan kapsamlı görüşmeler esnasında gündeme geldi.

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri haber anında bir açıklamada bulunmadı.

Rusya'dan aldığı S-400 füzeleri nedeniyle Türkiye'ye yaptırım başlatan ve F-35 savaş uçağı programından çıkaran ABD Türkiye'nin S-400'leri elinden çıkarmasını istiyordu.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU