İBB, Çırağan Caddesi'ndeki 112 çınarı "kanser" gerekçesi ile kesti, AK Partililer tepki gösterdi

"İki ağacın yeri değiştiğinde ortalığı ayağa kaldıran zihniyetin bu konuya hiçbir tepki vermemesi de düşündürücü"

İstanbul Beşiktaş'taki Çırağan Caddesi'nde 112 çınar ağacı kesildi. İBB, ağaçların bir tür ağaç kanserine yakalandıkları için kesildiklerini açıkladı/ Kolaj: Independent Türkçe

İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde bulunan Çırağan Caddesi'nde  koruma kapsamında olan 112 çınar ağacının kesilmesine tepki gelirken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ağaçların kansere yakalandığı için kesildiklerini ve yerlerine yenilerinin dikildiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) caddeye, ağaçların hastalık nedeniyle kesildiğinin belirtildiği bir pankart astı. Pankartta, ağaçların evre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından 16 Aralık 2021 tarihinde alınan kararla kesildiği belirtildi.

pankartc.jpg
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, caddeye astığı pankartlarla ağaçların neden kesildiğini açıkladı / Fotoğraf: Twitter

 

İBB: Ağaçlar yenileniyor

İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı, Beşiktaş sahil boyunca uzanan Dolmabahçe ve Çırağan caddelerindeki ağaçların bir kısmında görülen kanser nedeniyle yenileme çalışmaların sürdüğünü ve Beşiktaş’taki ağaçlarda görülen (Ceratocystis platani -Walter Engelbrecht & Harrington) isimli kanser hastalığı ve Platanus Occidentalis hastalığı görülen ağaçların çevreye ve insanlara zarar vermemesi için kesilerek yerlerine yeni ağaçların dikildiğini açıklamıştı.

AK Parti İl Başkanı Kabaktepe: İstanbul'un bir güzelliğini daha yok ettiler

AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) Beşiktaş Çırağan Caddesi'ndeki çınar ağaçlarını kesmesine tepki gösterdi.

Kabaktepe, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu caddeden kaç kere gözümü koca çınarlardan ayıramadan geçmişimdir bilmem. 'Ağaçlı Yol' diye anılan Dolmabahçe-Çırağan hattından söz ediyorum. En sevdiğim caddelerden biridir. Çınarların kesilmesiyle yüzü tamamen değişti. İstanbul'un bir güzelliğini daha yok ettiler" ifadelerini kullandı.

 AK Parti Beşiktaş İlçe Başkanı Turan: İBB Başkanı'nın reklam panolarını yerleştirmek için mi kesildi ?

AK Parti Beşiktaş İlçe Başkanı Yıldırım Turan ise  iki aylık süreçte 112 tarihi çınar ağacının kesildiği Çırağan Caddesi'nde yaptığı basın açıklamasında, İBB yönetiminin kamuoyuna bilgilendirme yapmadan Beşiktaş ve İstanbulluların hatıralarında yer etmiş tarihi ağaçları kestiğini söyledi.

İBB'nin ağaçların "kanser oldukları gerekçesiyle" kesildiğini açıkladığını aktaran Turan, "Önceki dönem İBB yöneticilerinden aldığımız bilgilere göre bu ağaçların hastalığı biliniyordu ve tedavi ediliyordu. Alanında uzman personellerin gözetiminde asırlık çınar ağaçlarımızın hayata tutunması için hassasiyetle çalışılıyordu. Ancak görünen o ki reklam ve şov için bol keseden para harcamaktan çekinmeyen CHP'li İBB yönetimi, tarihi çınar ağaçlarının bakım ve tedavi maliyetlerinden kurtulmak için çareyi kökünden kesmekte ve üzerlerini de betonla kapatmakta bulmuş" dedi.

Turan, tarihi ağaçların kesilmesi konusunun takipçisi olacaklarını vurgulayarak "Burada gerçekleşen vahim olayın aslında algıyla yönetilen ve İBB Başkanı'nın reklam panolarını yerleştirmek için mi kesildiğini merak ediyoruz" dedi.

"Ortalığı ayağa kaldıran zihniyet nerede"

Muhalefetin ağaç kesimine bakış açısının, "biz kesersek, hasta ağaçlardı", başkası keserse "doğa katliamı" şeklinde olduğunu savunan Turan, iki ağacın yeri değiştiğinde ortalığı ayağa kaldıran zihniyetin bu konuya hiçbir tepki vermemesinin de düşündürücü olduğunu dile getirdi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU