Şike kumpası... Aziz Yıldırım haksız tutukluluk tazminatı için 777 milyon 741 bin liralık dava açtı

Açılan davayla ilgili Independent Türkçe'ye değerlendirmede bulunan Mosturoğlu, "Elde edilecek tazminatı Fenerbahçe Eğitim Kurumları'na ve Mehmetçik Vakfı'na bağışlayacağız" dedi

Aziz Yıldırım ve İlhan Ekşioğlu 364, Şekip Mosturoğlu ise 8 ay tutuklu kaldı / Fotoğraf: AA

Türkiye'de futbol camiası, 3 Temmuz 2011'de sabah yapılan operasyonla bambaşka bir güne uyandı. Etkileri hala devam eden operasyondan sonra, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, kulübün yöneticileri Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu gibi isimler tutuklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Operasyondan sonra, Mosturoğlu 8 ay, Yıldırım ve Ekşioğlu 364 gün tutuklu kaldı. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olduğu gerekçesiyle meslekten ihraç edilen savcıların yazdığı iddianameyle açılan davadaki yargılamayı, yine aynı örgüt üyesi olmakla suçlanan mahkeme heyeti yürüttü.

Beraat kararı onandı, tazminat davası açıldı

2016 yılında ise 'Şikede Kumpas' davası açıldı. FETÖ üyelerine binlerce yıllık cezalar verildi. Aziz Yıldırım, İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu ise 'şike ve teşvik primi' suçlamasıyla açılan davada beraat etti.

Yargıtay, 2021 yılının son günlerinde, 27 Aralık 2021 tarihinde verdiği kararla eski Fenerbahçe Başkanı ve yöneticileri hakkında verilen beraat kararını onadı.

Beraat kararının kesinleşmesinin ardından, eski Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, yöneticiler Şekip Mosturoğlu ve İlhan Ekşioğlu, tutuklu geçirdikleri döneme ilişkin 'haksız tutukluluk tazminatı' için mahkemeye başvurdu.

777 milyon lira maddi ve manevi tazminat talebi

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 141. maddesinde düzenlenen "Haksız tutukluluk ve gözaltı yaşayan kişiler maddi ve manevi her türlü zararlarını, devletten isteyebilirler" hükmü gerekçe gösterilerek açılan bugün davada, Aziz Yıldırım 777 milyon 741 bin liralık maddi ve manevi tazminat istiyor. 

Mosturoğlu: İlk süreci bugün başlattık

Açtıkları davayı Independent Türkçe'ye değerlendiren eski Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu, "Sayın Aziz Yıldırım'ın bir süre önce, spor yazarları ile gerçekleştirdiği sohbet toplantısında 'Şimdi hesap sorma vakti' şeklinde kamuoyuna açıkladığı 3 Temmuz sürecine dair hukuki aşamanın ilkini bugün başlatmış bulunuyoruz" dedi.

"İstenen yüksek tazminatlar yoğun medya çalışmasının sonucudur"

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 141. maddesindeki düzenlemeye dayanarak açtıkları davayla ilgili bilgi veren Masturoğlu, "Haksız tutuklama uygulanmasından dolayı hürriyetlerinden mahrum kalan ve bu süre içerisinde maddi ve manevi kayıpları olan sayın Aziz Yıldırım, İlhan Ekşioğlu ve şahsımla ilgili tazminat davaları bugün açılmıştır. Açılan davalarda istenen yüksek tazminat miktarları, anılan süreçte yapılan yoğun itibarsızlaştırma, karalama, kamuoyunda kişileri peşinen suçlu kılma uğrunda yapılan yoğun medya çalışmasının bir sonucudur" diye konuştu.

"Fenerbahçe Eğitim Kurumları'na ve Mehmetçik Vakfı'na bağışlayacağız"

Telafisi imkansız maddi ve manevi zararlara uğradıklarını belirten Mosturoğlu, açılan davada istenen 777 milyon 741 bin liralık tazminat talebinin somut, belgeye dayalı zararlar olduğunu ifade etti.

Mosturoğlu ayrıca, kazanılacak tazminatın yaşanan zararların sembolik tazmini olduğuna vurgu yaparak, "Nitekim bunun için alınacak tüm tazminatları Fenerbahçe Eğitim Kurumları'na ve Mehmetçik Vakfı'na bağışlayacağız. Bu sürecin ilk adımıdır. İlerleyen günlerde başlatacağımız yeni hukuki süreçlerle 3 Temmuz'un faillerinden hesap sormaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU