Dışişleri'nden "Ukrayna'daki Türk SİHA'ları" ile ilgili açıklama: Bunlar Türkiye'nin bir yardımı değil, Ukrayna'nın satın aldığı ürünler

Ukrayna'daki Türk SİHA'ları üzerinden "Türkiye ve Rusya'nın karşı karşıya getirilebileceği" iddialarıyla ilgili Kıran, "Özel savunma sanayii şirketleri, ülkeler ile bu tip anlaşmalar yapabilir. Bu ülkeleri bağlayıcı bir nitelik teşkil etmez" dedi

Fotoğraf: AA (Arşiv)

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş 8. gününde de devam ederken, Türkiye'nin Ukrayna'ya ihraç ettiği silahlı insansız hava araçlar (SİHA) yabancı basında sıkça yer almıştı.

"Türk SİHA'larının göz önünde olmasının Türkiye ile Rusya'yı karşı karşıya getirebileceği" iddialarıyla ilgili Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklamada geldi.

Sabah'tan Onur Şahanoğlu'na açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Bayraktar TB-2 SİHA'ların, Bay-Kar ile Ukrayna arasında yapılan "güçlü bir anlaşma" ile satıldığını belirtti.

Kıran, "Bayraktar özel bir firmamızın bir ürünü. Ukrayna da bu ürünü firmamızdan almak istemiş, aralarında da güçlü anlaşma yapmışlar. Bu ürünü temin etmiş. Bu dünyanın her yerinde böyle. Bugün Rusya'nın da, Amerikan'ın da özel savunma sanayii şirketleri var. Özel savunma sanayii şirketleri, ülkeler ile bu tip anlaşmalar yapabilir. Bu ülkeleri bağlayıcı bir nitelik teşkil etmez. Bu Türkiye'nin yaptığı bir yardım değil. Ukrayna'nın Türkiye'nin bir firmasından satın aldığı ürünler. Biz de elbette bu ürünler ile gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İki taraf ile de müzakere eden pozisyonumuzu kaybetmeyeceğiz"

TB-2 SİHA'lar ile yapılan operasyonların "gündemde tutulduğu" tartışmalarıyla ilgili Kıran şunları söyledi:

Bunun farklı sebepleri olabilir. Bayraktar TB-2'lerin dengeleri değiştiren özelliklerini dünya iyi biliyor. Bunu daha önce Suriye'deki operasyonlarda, Karabağ'da gördüler. Ukrayna ordusunun en caydırıcı unsurlarından biri olarak öne çıkması aslında firmamızın ürettiği ürünlerin başarısını ve niteliğini gösterir. O tartışmaları değerlendirmek bizim işimiz değil. Biz iki taraf ile de müzakere eden pozisyonumuzu kaybetmeyeceğiz.

Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediğimizi her zaman ifade ettik, Rusya'nın işgaline karşı, buradaki savaşa karşı en net ve ilkeli tutumu ortaya koyan ülke olduk. Ama Rusya ile diyalog kanallarının kesilmemesi için de her zaman ön planda olan bir ülke olduk. Denge politikamızdan hiçbir şekilde taviz vermeyeceğiz. Rusya'ya yönelik yaptırımlara katılmadık, AP'deki oylamada çekimser kaldık. Bu tartışmalar bizim değerlendirmelerimizin dışında. Bay-Kar sadece Ukrayna ile anlaşmadı ki, herkes ürünleri almak için sırada bekliyor. Bu firmamızın gücü ve başarısı ülkemizin tabi ki de gururu.

 

Sabah

DAHA FAZLA HABER OKU