BM: Ukrayna'da en az 227 sivil öldü, 1 milyon mülteci komşu ülkelere kaçtı

BM, Ukrayna'da 227 sivilin hayatını kaybettiğini, gerçek rakamın ise oldukça yüksek olduğuna inanıldığını bildirdi. Öte yandan 1 milyon Ukraynalının da komşu ülkelere kaçtığı belirtildi

BM Mülteci Örgütü (UNHCR) Başkanı Filippo Grandi, Rusya'nın işgali sonrasında bir hafta içinde bir milyon kişinin Ukrayna'dan kaçtığını söyledi / Fotoğraf: Reuters

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'nın saldırı başlattığı Ukrayna'da 227 sivilin hayatını kaybettiğini, 525 sivilin yaralandığını, gerçek rakamın ise oldukça yüksek olduğuna inanıldığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna'ya saldırının başladığı 24 Şubat saat 04.00'ten 1 Mart gece yarısı 12.00'ye kadar olan süredeki sivil zayiata ilişkin veriler paylaşıldı.

Buna göre, savaşta 31 erkek, 25 kadın, 6 erkek çocuk, 3 kız çocuk, 6 çocuk ve cinsiyeti henüz bilinmeyen 156 yetişkin olmak üzere toplam 227 sivil hayatını kaybetti, 525 sivil de yaralandı.

"Gerçek rakamlar çok daha yüksek"

Açıklamada, "Bu kayıpların çoğu, ağır topçu ve çok namlulu roketatar sistemlerinden gelen bombardımanlar ve hava saldırıları dahil olmak üzere geniş bir etki alanına sahip patlayıcı silahların kullanımından kaynaklandı. OHCHR, gerçek rakamların oldukça yüksek olduğuna inanıyor" ifadesi kullanıldı.

Ukrayna yönetimi: 352 sivil yaşamını yitirdi

Öte yandan, Ukrayna Birinci Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Dzhaparova, akşam saatlerinde BM İnsan Hakları Konseyinde yaptığı konuşmada, toplam 16'sı çocuk olmak üzere 352 Ukraynalı sivilin yaşamını yitirdiğini belirtmişti.

Dzhaparova, "6 gündür süren Rus işgali sırasında Ukrayna'da binlerce kişi yaralandı" bilgisini paylaşmıştı.

Bir milyon mülteci Ukrayna'dan komşu ülkelere kaçtı

Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü (UNHCR) Başkanı Filippo Grandi, Rusya'nın işgali sonrasında bir hafta içinde bir milyon kişinin Ukrayna'dan kaçtığını söyledi.

Grandi Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Sadece yedi gün içinde Ukrayna'dan bir milyon mültecinin komşu ülkelere göç etmesine tanık olduk" dedi ve şunları söyledi:

Ukrayna'da kalan milyonlarca insan için ise hayat kurtarıcı insani yardımın sağlanabilmesi adına silahların susma zamanı geldi

 

Independent Türkçe, AA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU