Erdoğan'dan açıklama... Çanakkale Köprüsü, doğum gününde açılmayacak

Erdoğan, köprünün doğum günü olan 26 Şubat'ta değil, 18 Mart'ta açılacağını ifade etti

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, yapımı son aşamaya gelen Çanakkale Köprüsü'nün doğum günü olan 26 Şubat'ta açılmayacağını duyurdu. Erdoğan, "vatandaşlardan gelen talep üzerine" köprünün Çanakkale Zaferi'nin yıldönümü olan 18 Mart'ta açılacağını kaydetti.

Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Planlanandan bir buçuk yıl önce tamamladığımız, bir an evvel milletimizin hizmetine sunmak için 26 Şubat’ta açmayı planladığımız 1915 Çanakkale Köprümüzün açılışını, vatandaşlarımızın talebi üzerine Çanakkale Zaferi’mizin yıl dönümünde, 18 Mart’ta gerçekleştirme kararı aldık" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Yeni tarih yazılmaya çalışılıyor" eleştirisi

Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıldönümü olan 18 Mart’ta hizmete alınacak 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılışı Erdoğan’ın doğum günü nedeniyle 26 Şubat’ta yapılacaktı.

Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu, “Zorla tarih yazılmaz. Tarih, olaylar ile kendiliğinden oluşur. Burada çok yanlış bir iş yapmışlar bence” diye konuşmuştu.

Projeye yönelik dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın, “Çanakkale geçilmez tarihte kaldı artık. Çanakkale geçilir, her türlü geçilir” sözlerini anımsatan Halaçoğlu, “Skandal bir söz sarf etmişti. Çanakkale gibi bir konu siyasete alet edilmez. Açıkçası yazık ediyorlar” ifadelerini kullanmıştı.

Siyaset bilimci Dr. Hazal Pabuççular da “tarihin istismar edildiği, yeni bir tarih oluşturulmaya çalışıldığı” yönündeki eleştirilerde haklılık payı olduğuna işaret etmişti.  Pabuççular, “AKP, iktidarı boyunca sürekli semboller üzerinden yeni bir tarih kurgusuna başlamış bir parti. Bir tarafta 18 Mart, 2023 gibi tarihsel sembollerle dolu bir köprü var. Diğer tarafta Erdoğan’ın kendi şahsını da tarihsel bir sembol haline getirmeye çalışması önemli görünüyor” demişti.

 

Independent Türkçe, Cumhuriyet

DAHA FAZLA HABER OKU