Gözaltına alınan Migros işçileri serbest bırakıldı

Migros Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’ı evinin önünde protesto ettiği için gözaltına alınan 100'e yakın Migros işçisi, serbest bırakıldı

İstanbul Esenyurt'taki Migros deposunda çalışırken yüzde 8'lik zammı kabul etmeyip işten çıkarılan Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) üyesi işçiler, Migros'un sahibi Tuncay Özilhan'ın Beykoz'daki evinin önünde eylemlerini sürdürdü. Eyleme müdahale eden polis, çok sayıda işçiyi plastik kelepçe takarak gözaltına aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Migros'un İstanbul'un Esenyurt ilçesindeki deposunda çalışırken yüzde 8'lik zammı kabul etmeyerek eylem başlatan DGD-SEN üyesi 257 işçi, işten çıkarılmıştı. İşçiler, 16. gününe giren eylemlerine, Tuncay Özilhan'ın Beykoz'daki evinin önünde devam etti.

"Biz hırsız değiliz"

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylemde, "Biz hırsız değiliz, yoksul işçileriz, çaremiz direniş", "İşçiler açken Tuncay Özilhan'a huzur yok" ve "4 TL zam istedik, 257 işçi işten atıldık" yazılı pankartlar açan işçiler, "Yaşasın Migros direnişimiz" ve "İşçiler burada, Özilhan nerede" sloganları attı.

İşçiler adına konuşan DGD-Sen Genel Başkanı Neslihan Acar, talepleri karşılanana kadar mücadele edeceklerini söyledi. Acar, şunları söyledi:

Tam kadro buradayız. Evde olan arkadaşlarımız da işbaşı yapmadan bekliyorlar. Talepleri karşılayın. Utanmıyorsunuz. Burada villalarda yaşayıp, şatafatlı hayatlar sürüp, tepemize basa basa bu servetleri ediniyorsunuz. Utanmıyorsunuz bu işçileri kapınıza getirtmeye, bir ekmek parası için dilendirtmeye. Talepler kabul edilecek. Çıkacaksınız karşımıza. Diyeceksiniz ki, ‘Biz talepleri kabul ettik. Protokolle bunu güvence altına alıyoruz.' Biz söz istemiyoruz artık. Sorunu çözeceksiniz. Gece gündüz buradayız artık. Sorunu çözene kadar biz buradan ayrılmayacağız

İşçiler serbest bırakıldı

 

İşçiler emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. DGD-SEN'den yapılan açıklamada, "Tuncay Özilhan'ın villasının önünde saatlik 1 ekmek parası zam ve işten atılan 257 işçinin işe geri dönmesini istediği için gözaltına alınan işçi kardeşlerimiz, genel başkanımız ve sendika yöneticilerimiz serbest bırakıldı" denildi.

Gülabi Aksu: Bir ekmeği bize çok gördüler

Diğer arkadaşları gibi emniyetteki ifade işleminin ardından sağlık kontrolü sonrası serbest bırakılan Gülabi Aksu yaşadıklarını ve duygularını anlattı.

DGD-SEN tarafından sosyal medyada paylaşılan videoda, Gülabi Aksu, "Bir ekmeği bize çok gördüler" dedi ve Tuncay Özilhan'a "Benim çocuğum döşeğin üstünde yatıyor. Tuncay Özilhan bizim sırtımızdan kazandığı o kadar parayla lüks villalarda rahat rahat yatıyor. Acaba vicdanı rahat mı? Nasıl, rahat yatabiliyor mu" diye seslendi.

Migros'tan açıklama

Migros gözaltıların ardından yaptığı açıklamada, prim dahil tüm çalışanların maaşlarına yüzde 59 artış yapıldığını belirterek, kamuoyunun yanlış yönlendirildiğini kaydetti. Şirket, "Gelinen noktada kanunsuz eylemleri sürdüren bu kişilerle yol ayrımına gitmenin, gıda tedarikinin devamlılığı için artık zorunlu olduğunu kamuoyuna üzülerek bildiririz" dedi.

Migros'tan yapılan açıklama şöyle:

Us Grup olarak tarafımızdan işletilen Migros Avrupa Dağıtım Merkezimizde, bazı yetkisiz kişi ve organizasyonlar, %8 zam yapıldığı ve benzeri yanıltıcı beyanlar ile, çalışanlarımızı ve kamuoyunu bilinçli olarak yanlış yönlendirmektedirler.

Dağıtım merkezimizde Ocak ayı ücretleri Pazartesi günü ödenmiş, daha önceki açıklamalarımızda yer aldığı gibi, sadece %15’i asgari ücret seviyesinde olan brüt ücretlere %39, ayrıca primler dahil %54’lük bir artış yapıldığı tüm çalışanlarımızca da görülmüştür. Bu artış toplum algısını istismar ederek yapılan beyanların zaten çok üzerindedir. Şeffafça paylaşılan somut bilgilere ve yapılan ihtarlara rağmen, halen bir kısım kişiler, yaptıkları kanunsuz eylemleri sürdürmekte, çalışmak isteyenlerin de haklarını engellemektedirler. Kasıtlı olarak yalan beyanlarla toplum huzurunu bozan kaos yaratmaya yönelik bu eylemler asıl amacın maaş artışı ve hakları olmadığını ortaya koymaktadır.

İşletmekte olduğumuz dağıtım merkezinin ana görevi toplumun temel gıda ve ihtiyaç malzemeleri talebini kesintisiz sevkiyatla karşılamaktır. Tüm şeffaf iletişimimize ve yapmış olduğumuz 2 yazılı ihtara rağmen kanunsuz eylemlerine devam eden bu kişiler Dağıtım Merkezi’nin operasyonlarının 5 gündür kesintiye uğramasına sebep olmuşlardır. Gelinen noktada kanunsuz eylemleri sürdüren bu kişilerle yol ayrımına gitmenin, gıda tedarikinin devamlılığı için artık zorunlu olduğunu kamuoyuna üzülerek bildiririz

 

Independent Türkçe, Evrensel

DAHA FAZLA HABER OKU