CHP'li Toprak: Kaybetmeye mahkum bir adayın tartışılması onların ekmeğine yağ sürer

CHP İstanbul Milletvekili Toprak, Erdoğan'ın kaybetmeye mahkum olduğunu, Cumhur İttifakı'nın adaylığı noktasında bir tartışma açarak Erdoğan'ı güçlü bir aday gibi göstermeye çalıştığını öne sürerek, Millet İttifakı'nda sorun olmadığını iddia etti

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Erdoğan'ın 3. kez adaylığı tartışmalarına katıldı / Fotoğraf: AA

Türkiye'de zamanında olması halinde Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilleri seçimi 2023 Haziran'da yapılacak.

Süre daraldıkça AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı adayı olup olamayacağı tartışmaları da hararetleniyor.

Aralarında Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun da olduğu bazı hukukçular, anayasa gereği Erdoğan'ın, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) erken seçim kararı almaması halinde 3'üncü kez aday olamayacağını iddia ederken iktidar yetkilileri yasal bir sorun olmadığı iddiasında.

Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'den peş peşe Erdoğan'ın adaylığına dair açıklamalar

Geçen günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Erdoğan'ın 3'üncü dönem adaylığına bir itirazları olmadığını açıkladı.

Son olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Erdoğan'ın adaylığı yönünde engel olmadığını iddia ederek, "Nitekim cumhurbaşkanının en az üç dönem seçilebilmesi amacıyla gerekli yasal düzenlemenin yapılmasına var gücümüzle çalışır, bunu da başarırız" diye konuştu.

Özellikle sosyal medyada bazı çevreler Kılıçdaroğlu'nun, Erdoğan'ın aday olması için TBMM'nin erken seçim kararı alması gerektiğine vurgu yapmamasını eleştiriyor.

kılıçdaroğluerdoğan.jpg
Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın 3.dönem adaylığına itiraz etmeyeceklerini söyledi / Fotoğraf: AA

 

"Adaylık tartışmasının altında Erdoğan'ı güçlü göstermek fikri var"

Peki Kılıçdaroğlu, neden bu açıklamayı yaptı?

Bu soruyu parti içerisinde kendisine en yakın isimler arasında gösterilen CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak'a sorduk.

Toprak, anayasada kimin kaç dönem aday olacağının net bir şekilde belli olduğunu söyledi.

Bun rağmen Cumhur İttifakı'nın, Erdoğan'ın adaylığını gündeme getirerek yapay bir gündem yaratmaya çalıştığını savunan Toprak, "Bu gündemi tartıştırmak ve Cumhurbaşkanı'nı yani Tayyip Erdoğan'ı güçlü göstermek fikri var bunun altında. Bu siyasi bir mühendisliktir. Bu siyasi mühendisliğinin tuzağına biz CHP olarak düşmeyeceğiz. Kaybetmeye mahkum bir adayın böyle güçlü bir aday figürü gibi tartışılması onların ekmeğine yağ sürer" dedi. 

milletittifakı.jpg
Millet İttifakı'nın yeni partilerin katılımıyla genişlemesi bekleniyor / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Millet İttifakı bir arada durmaya mecbur"

Toprak'a Milllet İttifakı üyelerinden İYİ Parti'den zaman zaman yönetici düzeyinde CHP'ye gelen eleştirileri ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun ittifaka girme karşılığında eşit temsil istediği iddialarını hatırlatarak, "Millet İttifakı'nda sorun mu var?" diye sorduk.

Millet İttifakı'nda sorun olmadığını öne süren Toprak, şu görüşleri dile getirdi:

İdeolojik bir ittifak yok. Bu sıkıntılı süreçte freni de patlamış bir kamyon gibi Türkiye'nin uçurumdan uçmaması için bir araya gelmiş partiler var. Önce Türkiye'yi yoluna sokalım diyen partiler bunlar. Bu öncelik yani Türkiye'nin korunması gün geçtikçe daha da önemli hale geldiğimden ittifak bir arada durmaya mecbur. Bu şartlar altında ittifak kötü gidiyor demek gibi hiç kimsenin bir lüksü yok.

"Kurumsal açıklamaya bakarız, onun dışındakilerin peşine düşmeyiz"

İttifakın bir arada durmaya dünden çok daha mecbur olduğunu söyleyen Toprak, İyi Parti içerisinden gelen eleştirilerle ilgili olarak da şunları kaydetti:

Bireysel açıklamalar, bir toplantının dinamiği içerisinde yapılan açıklamalar bizim için ittifak olarak masaya yatıracağımız konu değil. Önemlidir tabii ki ama şahsi görüştür. Önemli olan kurumsal açıklamalar. Biz de kurumsal açıklamaya bakarız, onun dışındakilerin peşine düşmeyiz.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU