BM ve AB'den Edirne'de donarak hayatını kaybeden 19 sığınmacı hakında açıklama: Son iki yıldır artan sayıda insan hakları ihlali raporları aldık

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği sözcülerinden Cheshirkov, "Avrupa'da artan geri itmeler göçmenleri daha riskli rotalara yönlendiriyor" derken AB Sınır Güvenliği Ajansı Frontex, Europol ve Türkiye ile iletişime geçeceğini bildirdi

Fotoğraf: AA

Birleşmiş Milletler (BM), 19 düzensiz göçmenin Türkiye-Yunanistan sınırında donarak hayatını kaybetmesinin şok edici ve derinden üzüntücü verici olduğunu bildirdi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) sözcülerinden Boris Cheshirkov, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, düzensiz göçmenlerin Yunanistan unsurlarınca Türk tarafına geri itildiği iddialarına ilişkin sorusunu cevapladı.

Cheshirkov, düzensiz göçmenlerin ölümüne ilişkin haberleri medyada gördüklerini belirterek, "Bu görüntüler karşısında şok olduk ve derin üzüntü duyduk. Yunanistan-Türkiye sınırında insanların öldüğüne dair bize ulaşan raporlar var." dedi.

Kendilerine ulaşan raporları teyit etmeye çalıştıklarını anlatan Cheshirkov, "Söyleyebileceğim şey, oldukça uzun bir süredir, özellikle son iki yıldır, kara ve deniz sınırlarında artan sayıda insan hakları ihlali raporları aldık" ifadesini kullandı.

Sözcü Cheshirkov, 19 düzensiz göçmenin Türkiye-Yunanistan sınırında donarak hayatını kaybettiği yönündeki haberleri "alarm verici" olarak niteleyerek, "İnsanların kaçakçılara başvurmasını engelleyebilecek düzenli ve güvenli yolların oluşturulması da dahil bu tür trajik ölümler önlenebilir" dedi.

Avrupa sınırlarında düzensiz göçmenlerin geri itilmesine tepki gösteren Cheshirkov, "Avrupa'da artan sınır kısıtlamaları ve geri itmeler, mülteci ve göçmenleri daha riskli rotalara yönlendiriyor. Bu da insanların kendilerini, hayatlarını ve çocuklarını daha fazla riske attıkları anlamına geliyor." uyarısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye ile iletişime geçilecek

Avrupa Birliği (AB), donarak ölen düzensiz göçmenlerle ilgili Yunanistan'la temasta olduğunu, AB Sınır Güvenliği Ajansı Frontex, Avrupa Polis Teşkilatı (Europol) ve Türkiye ile de iletişime geçeceğini bildirdi.

AB Komisyonu sözcülerinden Anitta Hipper, günlük basın toplantısında, 19 düzensiz göçmenin Yunanistan sınırından geri itildikten sonra donarak hayatını kaybetmesiyle ilgili bir soruyu yanıtladı.

"Gerçeği tesis etmek çok önemli. Bu, ulusal otoritelerin araştırması gereken bir konu. Frontex, Europol'a da herhangi bir bilgiye sahip olabilme ihtimalleri nedeniyle soruyor olacağız." diyen Hipper, daha fazla bilgiye sahip olmak için Yunan makamlarla yakın ilişkide olduklarını ancak şu aşamada daha fazla bilgi vermek için erken olduğunu söyledi.

Hipper, Yunan gazetecinin "Türkiye, Yunanistan'ı yeni bir geri itme konusunda suçluyor. Bununla ilgili bilginiz var mı?" sorusuna, şöyle yanıt verdi:

Komisyon, geri itmelerle ilgili her zaman endişe duyuyor ve bu tür raporları her zaman çok ciddiye alıyoruz. Tüm aktörlerle iletişimde olmamız çok önemli. Dün ve önceki gün Komisyon üyesi Johansson, Yunan bakanın Lille'de olmasından istifa ederek kendisiyle görüştü. Aynı şekilde Türk makamlarla da bu konuda iletişimde olacağız.

19 düzensiz göçmen yaşamını yitirmişti

Edirne'nin Paşaköy köyü Mandakoru mevkisinde önceki gün donarak ölen 11 düzensiz göçmenin cansız bedeni bulunmuştu. Hastaneye kaldırılan 1 düzensiz göçmen de müdahaleye rağmen kurtarılamamıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, donarak hayatını kaybeden göçmenlerin ayakkabıları ve elbiselerinin çıkarıldığını, Yunan sınır birlikleri tarafından geri itildiğini ifade etmişti.

Ekipler aynı bölgede dün de donarak ölen 7 düzensiz göçmenin cansız bedenini bulmuştu.

 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU