İkinci kez seçime girmekten vazgeçen Netanyahu “siyaset cambazlığı” yapmakla suçlanıyor

Başbakanın Likud Partisi yeniden seçime girmenin “zaman kaybı” olduğunu söyledi

Netanyahu popülaritesini etkileyen üç yolsuzluk davasının gölgesinde kampanya yürütüyordu / Fotoğraf: AFP

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu partisinin duyurduğu erken seçimleri iptal etme tasarısını değerlendiriyor. Netanyahu’nun yaptığı bu “siyasi dönüşün” kendisini iktidarda tutmaya yönelik bir  hamle olduğu düşünülüyor.

9 Nisan seçiminden galip çıktıktan sonra Netanyahu İsrail parlamentosu Knesset’te hükümeti kuracak çoğunluğu oluşturamadı.

Netanyahu’nun Likud Partisi ve müttefikleri muhalefetin koalisyon kurmasını engellemek için daha önce görülmemiş biçimde parlamentoyu 6 ay içinde ikinci kez feshetti. 

17 Eylül’de ikinci bir seçimin yapılacağı duyuruldu ve ülke görülmemiş bir siyasi felce sürüklendi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat The Independent’a konuşan parti üyeleri kararı geri alarak müzakere masasını tekrar gündeme getiren parlamento sözcüsü, bir diğer parti üyesi olan, Yuli Edelstein’in önerisini desteklediklerini söyledi. 

Partinin reddettiği eleştiriler Likud’un bir sonraki seçimleri kazanamayacağından korktuğu için böyle bir hamle yaptığını söylüyor.

Likud sözcüsü eğer 80 Knesset üyesi öneriyi desteklerse önerinin kabul edilebileceğini söyledi. Yüksek mahkemenin kararı geri çevirip çevirmeyeceği net değil. 

Çarşamba günü The Independent’a konuşan Jonathan Orich, “Seçimlerin tekrar edilmesi para ve zaman kaybı. Şu anda hem güvenlik hem de ekonomik sorunlarımız mevcut” dedi.

Orich buna ek olarak, “Yeni seçimden yana oy kullandık çünkü birlik hükümeti kurmak için bir yol olduğunu bilmiyorduk. Seçimi iptal edip hükümeti kurarsak herkes için daha iyi olur” ifadelerini kullandı.

Olrich, Netanyahu ve partisinin kaybetmekten korktuğu yönündeki iddiaları reddederek, Likud’un kazanabileceğinden ve Netanyahu’nun hükümeti kurabileceğinden eminiz” dedi. 

Netanyahu popülaritesini etkileyen üç yolsuzluk davasının gölgesinde kampanya yürütüyordu. Birkaç ay içinde ön duruşmanın yapılması bekleniyor. 

Çarşamba günü eski başbakan Ehud Barak’ın gelecek seçimlere katılacak bir parti kuracağını duyurmasıyla Netanyahu’ya güçlü bir rakip çıkmıştı. 

netanyahu 2 indy.jpg

Eski İşçi Partisi lideri ve bir dönem Nethanyahu'nun Savunma Bakanı Ehud Barak (sağda) yeni bir partiyle siyasete dönmeye hazırlanıyor / Fotoğraf: The Independent

İşçi partisi eski lideri Barak, Netanyahu’nun “çürümüş” rejiminin devrilmesi gerektiğini söyledi ve Netanyahu yönetimi dönemini İsrail’in “en karanlık zamanı” şeklinde tanımladı. 

İsrail, tarihinde ilk kez birkaç ay içinde ikinci kez seçime girmeye hazırlanıyor.

İkinci kez seçim kararı Netanyahu’nun eski savunma bakanı Avigdor Lieberman’la girdiği münakaşa sonucu koalisyonu kuramaması üzerine alınmıştı. Lieberman’ın partisi koalisyona dahil olmayı reddetmişti. 

Netanyahu’nun yasanın öngördüğü sürede hükümeti kuramamasının ardından, Likud Partisi hükümet kurma yetkisi muhalefete verileceğinden yeniden seçimlere girilmesini öngören tasarıyı masaya getirmişti.

Sadece bir ay sonra başbakan kararı tersine çevirmek istiyor gibi görünüyor.

Siyasi geri adım haberleri Likud Partisi’nin düşük bir ihtimalle de olsa rakipleri Mavi ve Beyaz partileriyle birlik hükümeti kurmak girişiminde bulunduğu sırada geldi. 

Nisan seçimlerinde boğaz boğaza gelen her iki parti de parlamentoda 35 koltuğa sahip. 120 koltuğun bulunduğu parlamentoda bu iki parti birlikte kolayca çoğunluğu oluşturabilir. 

Orich Likud’un diğer partilerle birlikte hareket etmeye açık olduğunu ancak şu ana kadar diğer kanadın “Netanyahu dahil olduğu için bunu reddettiğini” söyledi. 

Orich ayrıca, “Netanyahu’nun partiyi yönetmesi dışında başka bir alternatif yok” dedi.

Salı günü merkez ittifakın lideri Billy Gantz Netanyahu’nu “yalan söylediğine” dair bir tweet attı. Gantz “herhangi bir müzakerenin” yapılmadığını söyledi. 

Gantz başbakan “düğmeye basarak Knesset’i feshetti ve artık geri dönüş yok” dedi. Netanyahu’nun hamlesini “cambazlık” olarak niteleyen Gantz, “Seçimlere tekrar girmeye hazırız ve kazanacağız” ifadelerini kullandı.

Bibi: The Turbulent Life and Times of Binyamin Netanyahu'nun (Bibi: Çalkantılı Yaşam ve Binyamin Netanyahu’nun Zamanı) yazarı İsrailli gazeteci Anshel Pfeffer de bu hamleyi siyasi bir dönüş olarak niteledi. 

Pfeffer başbakanın Lieberman’ın karşılaştığı sorunla karşı karşıya kalabileceğinden ve ikinci kez hükümet kuramamaktan korktuğunu belirtti. 

Pfeffer buna ek olarak “gereksiz bir ikinci seçim için toplumun onu suçlayacağını geç de olsa fark etti ve şimdi de bu hamlenin sanki bir başkasının hatasıymış gibi görünmesine uğraşıyor” ifadelerini kullandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU