McDonald’s ırkçılık davasında anlaşmaya vardı

Fast food devi, ırk ayrımcılığı iddiasıyla 77 siyahi franchise sahibi tarafından açılan davalarla karşı karşıya kaldı

Herb Washington fast food devini ırk ayrımcılığı yapmakla suçlamıştı. Fotoğraf: Reuters

 

McDonald’s, kendisini ırk ayrımcılığı yapmakla suçlayan siyahi Herb Washington tarafından açılan davanın çözüldüğünü duyurdu. Eski bir beyzbol oyuncusu olan Washington söz konusu davayı açtığını sırada 2017’de restoran sayısı 23’e düşmüştü.

Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre şirket, McDonald's sisteminden çıkmayı kabul etmesi ve devam eden davayı sonlandırması karşılığında Herb Washington’ın 13 restoranını 33,5 milyon dolara satın aldı.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fast food devinden yapılan açıklamada ödenen miktarın restoranlar için makul olduğu kaydedildi.

McDonald's, CNBC tarafından aktarılan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Mahkeme, şirketin yasaları ihlal ettiği yönünde bir karar vermedi. McDonald’s’ta ayrımcılığa yer yoktur. Davamızın sağlamlığından emin olsak da bu karar McDonald’s değerleriyle tutarlıdır ve hizmet verdiğimiz topluluklara olan taahhütlerimize odaklanmaya devam etmemizi sağlar.”

Herb Washington, şirketin siyahi mahallelerde küçük ölçekli restoranlar işletmesine izin vererek ve konumlarını haksız yere derecelendirdikten sonra yıllarca dükkanlarını küçültmeye zorlayarak ayrımcılık yaptığını iddia etmişti.

Washington yaptığı açıklamada “Kendimi ve diğer siyahi bayileri savunurken McDonald’s hayatımı mahvetmeye, beni ve bayilerimi teker teker işletmelerini beyazlara satmaya zorlamaya başladı” dedi.

McDonald’s geçen hafta, Tennessee’de iki siyahi kardeş ve franchise sahibi James ve Daryl Bird tarafından açılan ve McDonald’s’ın beyaz bayilere ayrıcalıklı muamele ettiğini iddia ettikleri benzer bir davayı da sonuçlandırdı.

İki kardeş, zararlarını telafi etmek için her bir restoran başına 5 milyon dolar istedi.

McDonald’s dört restoranı 6,5 milyon dolara almayı kabul etti ve kardeşler ile uzlaşma sağladı. Şirket yine benzer bir açıklamada bulunarak mahkemenin McDonald’s’ın yasaları ihlal ettiğine dair bir tespiti bulunmadığını bildirdi.

Fast food devi, ırk ayrımcılığı iddiasıyla 77 siyahi franchise sahibi tarafından açılan davalarla karşı karşıya kaldı.

McDonald’s geçen hafta dünya çapında başta siyahiler olmak üzere birçok kesim ile daha fazla franchise anlaşması yapacağını duyurdu. Şirket ayrıca yeterince temsil edilmeyen etnik gruplara kredi sağlanmasına yardımcı olmak için beş yıl içinde 250 milyon dolar yatırım yapma taahhüdünde bulundu.

McDonald’s Kasım 2019’da şirketin eski CEO’su Steve Easterbrook ile 105 milyon dolarlık tazminat  karşılığında anlaşmaya varmış ve hisse senetlerini geri almıştı.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU