Gözler Merkez Bankası’nda… Piyasa faiz konusunda ne bekliyor?

Reuters anketine göre katılımcılar 100 baz puan indirim öngördü

Fotoğraf: AA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) enflasyondaki yükselişe ve TL'deki sert değer kaybına rağmen politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 15 olarak belirlemesi bekleniyor.

Reuters anketine katılan 14 kurumun tahminleri haftalık repo faizinin sabit bırakılması ile 150 baz puan indirilmesi arasında yer alırken, medyan yüzde 15 olarak şekillenmiş durumda.

Reuters anketinde yılsonu politika faizi medyan tahmini yüzde 15'te şekillenirken tahminler yüzde 13-yüzde 16 bandında yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters PPK anketinin düzenli katılımcılarından en az dört tanesi para politikasının yönünü tahmin etmenin zorluğu sebebiyle bu ayki ankete katılmayacaklarını belirtti.

Tera Yatırım başekonomisti Enver Erkan, enflasyon başta olmak üzere genel koşullar izin vermese de TCMB'nin bu ay da indirime gitmesini beklediğini, ve yakın zamandaki yönlendirmelere göre bu indirimin daha kısıtlı olsa aralıkta da devam edebileceğini söyledi.

Anadolu Ajansı (AA) Finans'ın piyasa beklenti anketi, 21 ekonomistin katılımıyla benzer bir beklentiyle sonuçlandı.

Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı 100 baz puan indirim yönünde gerçekleşti.

Anket sonuçlarına göre, 1 ekonomist 25 baz puan, 5 ekonomist 50 baz puan, 13 ekonomist 100 baz puan ve 2 ekonomist de 150 baz puan politika faizinin düşürüleceğini tahmin ediyor.

Dolar, 11 liraya koşuyor

TCMB, yükselen enflasyona ve liradaki sert değer kaybına rağmen, enflasyonda yükselişe yol açan unsurların geçici olduğu kanısıyla son iki ayda 300 baz puan faiz indirimine gitti.

Son yıllarda Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faizlerin düşürülmesini istemesi ve Merkez Bankası yönetiminde sık sık değişikliğe gitmesiyle hızla değer kaybeden Türk lirasının dolar karşısındaki bu seneki değer kaybı yüzde 40’ı aşmış durumda.

Dolar/TL, Merkez Bankası’nın kararının beklendiği bugünün gecesinde 10,96’ya çıkarak yeni bir rekor kırdı.

 

Reuters, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU