Rusya'ya çalıştıkları gerekçesi ile Türkiye'de tutuklanan 6 casusun Çeçen bir muhalife suikast planladığı öne sürüldü

İstanbul ile Antalya'da tutuklanan ve Rusya Federasyonu hesabına çalışan 6 casusun Türkiye'deki Çeçen muhalif bir hedefe suikast planladığı iddia edildi

Fotoğraf: Sabah

Çeçen lidere suikast için Rusya tarafından Türkiye'ye gönderilen 6 Rus ajanının MİT tarafından yakalandığı ileri sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sabah gazetesinin haberine göre MİT, Rusya'ya çalışan 6 casusu yakaladı.

Haberde, İstanbul ve Antalya'da geçtiğimiz haftalarda gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Rusya Federasyonu hesabına çalışan dördü Rus, biri Ukraynalı, biri de Özbek, 6 casusun Türkiye'deki Çeçen muhalif bir hedefe suikast planladığı belirtildi.

Haberde, "casusların" Türkiye'de yaşayan Çeçen muhalifleri takip edip fotoğraflayarak hedefindeki kişilere yönelik suikast planladığının saptandığı bilgisine yer verildi.

Hedefin ise Türkiye'de yaşayan "Abdülhâkim" isimli Çeçen muhalif lider olduğu kaydedildi. Bu kişi, Suriye sahasında Şam yönetimine karşı muhalifler safında savaşan ve sık sık da Türkiye'de bulunan biri.

Haberde şu bilgilere yer verildi:

Elde edilen tespitlere göre 6 kişilik casusluk şebekesinin lideri Bislan Rasaev (33) suikast talimatını Interpol tarafından aranan Çeçenistan Devlet Başkanı Ramazan Kadirov'un kuzeni ve Duma Meclisi'nde milletvekili Adam Delimkhanov ve 2004'ten bugüne, Avrupa'da muhalif Çeçenlere yönelik 4 suikastın organizatörlüğünü yapan Kazbek Dukuzov'dan aldı.

Rasaev'in suikast girişimlerinde kullanacağı silah ve mühimmatları IŞİD üyeliğinden yargılanarak ceza alan ve yasadışı silah kaçakçılığı yapan "Ebubekir" kod isimli Abdula Abdulaev'den temin etmeyi planladığı belirlendi. Şüphelilerin evlerinde yapılan incelemelerde lazerli, susturuculu silahlar ve mesafe ölçer özellikli dürbün bulundu. Susturuculu silah Abdulaev'in evindeki banyonun tavanındaki gizli bölmeden çıktı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, MİT'ten gelen tespitler doğrultusunda şüphelilere yönelik çalışma başlattı. İlk olarak Rasaev'e silah ve mühimmat temin eden Abdulaev ile seyahatlerinde kendisine eşlik eden Amir Yusupov, Ravshan Akhmedov ve bağlantılı iki kişinin kaldıkları yerleri belirledi.

Rasaev'in Antalya'da kaldığı yönündeki istihbari bilgi mevcuttu ancak tam olarak yeri tespit edilinceye kadar operasyon için düğmeye basılmadı. Çünkü Rasaev'in aynı gün içinde birden fazla otel değiştirdiği, yakalanmamak için çok sık adres değişikliğine gittiği saptandı. Ancak yakalanmaktan kurtulamadı.

 

Sabah

DAHA FAZLA HABER OKU