Ev sinemasından vizyona bu hafta: Nostaljik bir gerilim filmi; Küçük İpuçları

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için bu hafta çevrim içi platformlarda ve sinema salonlarında gösterime girecek filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

Doksanlı yılların gizemli polisiye gerilimlerini özleyen, elinde sıcak çikolata, kave veya çay kupası ile battaniye altında tembel bir hafta sonu keyfi yaparken korkunç suç mahallinden morglara uzanan adli tıp raporları ile seri katil çılgınlığı hikayesinde kaybolmak isteyen herkes için bu hafta Tivibu yayın kuşağında gösterime giren The Little Things bir miktar heyecan uyandırabilir.

Ancak benden söylemesi yıldız oyuncu kadrosuna rağmen bu film nihayetinde bir hayal kırıklığı da yaratabilir, çünkü umut verici bir şekilde başlayan ve yarısından sonra tamamen yolunu kaybeden bu film çok uzun bir zamandır rafta bekleyen ve artık üzeri toz tutmuş bir suç filmi gibidir.

Dürüst olmak gerekirse, o rafta öylece kalması bir kayıp olmayabilirdi…


Nostaljik bir gerilim filmi; Küçük İpuçları

Yönetmen: John Lee Hancock / Oyuncular: Denzel Washington, Rami Malek, Jared Leto, Chris Bauer, Michael Hyatt, Terry Kinney, Natalie Morales, Isabel Arraiza, Joris Jarsky, Glenn Morshower, Sofia Vassilieva, Jason James Richter, John Harlan Kim, Frederick Koehler, Judith Scott, Maya Kazan, Tiffany Gonzalez, Anna McKitrick, Sheila Houlahan, Ebony N Mayo, Matt Morrison, Olivia Washington, Kiff VandenHeuvel, J. Downing, Sean Spann, Sophia Castro, Calliah Sophie Estrada, Thomas Crawford, Eric Satterberg, Ian Gary, Linara Washington, Jeff Corbett, Stephanie Erb, Samantha Cormier, Smalls, Lee Garlington, Dimiter D. Marinov, Julia Vera, Jack Topalian, Charlie Saxton, Justin Barnhill, Emil Beheshti, Bradley James, Ben Kliewer, Hank Northrop, Bob Golub, Benjamin Daniel, Adam J. Harrington, Neil Garcia, Erica Lynne Arden, Alice Chen, Luis Cherubini, Andy Cramer, Cyrus Deboo, Jodi Carol Harrison, Richard Lawrence, Darius Levanté, Miles Quincy Martin, Patricia Mizen, Kerry O'Malley, Salvatore Sebergandio / Süre: 128 dakika
 

 

Ne kadar gizlenmeye çalışılsa da gerçeklerin er ya da geç ortaya çıkmak gibi bir huyu vardır…


Tivibu'nun SinemaTV kanalında, Kırmızı Halı Kuşağı'nda bu hafta gösterime girerek ilk kez televizyon ekranlarına gelen The Little Things adlı bu filmde; kurallara son derece bağlı bir polis olan Deke ile suçluları yakalamak için kuralları çiğnemeye yatkın olan ortağı Baxter, Los Angeles'ta bir seri katili yakalamak için zorlu bir mücadeleye girişirler, ancak ikilinin zıt karakterlere sahip olması, aralarındaki ilişkiyi çıkmaza sokar.
 


1990 yılında, otobanda arabasıyla seyahat etmekte olan bir kadın, peşindeki bir araba tarafından takip edilmektedir ve bu takip, kadının girdiği benzin istasyonuna kadar sürer.

Kadının sığınmak için girdiği benzin istasyonu da kapalı çıkınca, ortaya çıkan sonuç o gece hiç iç açıcı olmamıştır.
 


Bundan yıllar sonra Bakersfield isimli bölgede görevli olan Joe 'Deke' Deacon isimli şerif yardımcısı, yakın zamanda işlenen bir cinayetle ilgili olarak Los Angeles Şerif Departmanı'na çağırılır.

Tabiri caiz ise tam anlamıyla bir ayak işi yapması için atanan ve bu işi yapmakda isteksiz görünen Deke aslında bu bölgede büyük bir üne sahiptir ve daha sonra bunun nedeninin sağlığını, evliliğini ve kariyerini mahveden bir seri katil davası tarafından tüketilmesi olduğu anlaşılır.
 


Olaylardan yıllar önce Los Angeles cinayet masasının yıldızı olan Deke'nin çözemediği bir dava yıllar içinde onu tüketmiş ve sonunda onun için bir takıntı haline dönüşen bu dava Deke'nin özel ve profesyonel tüm hayatını baltalamıştır.
 


Los Angeles'taki bu günübirlik görevi sırasında çoğunlukla kimsenin gelmesinden hoşnut olmadığı kötü bir misafir muamelesi gören Derek, elindeki dava için kanıt toplarken orada, bir bakıma onun yerini alan Dedektif Jim Baxter ile tanışır.
 


Üstelik polis işleri nedeniyle burada fazladan bir gece kalmak zorunda kalan Deke, kendini kaçınılmaz olarak dahil olmaması gereken bir davanın içine sürüklenmiş bir şekilde bulur.

Böylelikle olay yerine yeni atanan Jim Baxter ile eski bir cinayetle bağlantılı olduğunu düşündüğü bu cinayeti çözmesi için soruşturmaya gayri resmi olarak yardım etmeye başlayan Deke, yeni ortağıyla, bu suç araştırmasına atılır.
 

 

Kopya cinayetler

Dedektif Baxter farklı bir seri katille ilgili iz süren hırslı biridir ve hiçbir seri katilin fahişeleri öldürmekten masum genç kadınlara geçmeyeceğini savunmaktadır, ancak Deke bunun önceki cinayetlerin provası ya da kopyası olabileceği üzerinde durmaktadır.
 


Bu tanışma ve bir araya gelişten sonra filmin hikayesi aynı zamanda Deke'nin geçmişte çözemediği dava ile iç içe geçerken ellerinde suçlu olduğuna dair hiçbir kanıt olmamasına karşın Albert Sparma adında bir yabancı onların bir numaralı şüphelisi haline gelir.
 


Çok geçmeden Deke'nin takıntılı eğilimlerini benimsemeye başlayan Dedektif Jim Baxter, bu psikolojik karmaşıklık içinde bir yapbozun son parçalarını bir araya getirmeye çalışırken gizem ve pişmanlıkla dolu bir tarihi yavaşça ortaya çıkarır.
 

 

Hayatı yarım yaşayanlar

Filmin doksanlı yıllarda yazılan senaryosu sadece Deacon ve Baxter'ın bir davayı çözmeye çalışmasıyla ilgili değil, aynı zamanda adalet arayışının nasıl sakatlayıcı ve her şeyi tükettiği, Deacon gibi gelecek vaat eden kişilerin yarım hayat yaşayan, sonsuza dek kurbanların musallat olduğu insanlara dönüştüğüyle de ilgili.
 


Film, kısmen derin, çoğunlukla karanlık bir suç filminin klişe denebilecek tüm zevklerine sahip olsa da çoğunlukla izinden gitmeye çalıştığı Kuzuların Sessizliği (The Silence of the Lambs) ve Yedi (Se7en) gibi filmlerin sadece bir gölgesi olmaktan öteye geçemiyor, çünkü seri katil türüne özellikle taze veya kayda değer bir şey eklemiyor.
 


Esasında şahsen ben 90'lar sinemasını çok severim, hatta o yılların ruhunu nostaljik bir şekilde yaşatan filmleri de beğenirim, ancak senaryosu gerçek anlamda doksanlı yıllarda yazılmış olmasına ve hikâye doksanlı yılların sonbaharında geçmesine rağmen bu film garip bir şekilde doksanlı yılların ruhunu nedense yakalamayı bir türlü başaramıyor.
 


Esasında bu türden orta bütçeli suç filmleri 20-30 yıl önce çok modaydı, ancak şimdi, dijital çevrim içi platformlarının gerçek suç hikayeleriyle dolu yapımları arasında bu film prestijli kadrosuna rağmen oldukça sönük kalıyor.

 

Haftanın diğer filmleri

Ekim ayında birbirinden farklı filmlere ev sahipliği yapan sinema salonları farklı türlerden merakla beklenen yerli ve yabancı filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunarken çevrim içi dijital platformlar da vizyona girememiş en yeni filmleri izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.

Vizyonda yer alan filmlerin yanı sıra Robot Ron Bir Sorun Var (Ron's Gone Wrong), Annette, Minari ve Dune: Çöl Gezegeni gibi filmler bu hafta vizyonda kendine yer buluyor.


Annette

Yönetmen: Leos Carax / Oyuncular: Adam Driver, Marion Cotillard, Simon Helberg, Devyn McDowell, Angèle, Natalia Lafourcade, Sinay Bavurhe, Franziska Grohmann, Rachel Mulowayi, Christiane Tchouhan, Iman Europe, Lauren Evans, Cindy Almouzni, Danielle Withers, Julia Bullock, Claron McFadden, Natalie Mendoza, Kiko Mizuhara, Noémie Schellens, Kanji Furutachi, Rila Fukushima, Laura Jansen, Eva van der Gucht, Bettina Meske, David E. Moore, John Paval, Lemuel Pitts, Colin Lainchbury-Brown, Wim Opbrouck, Kait Tenison, Rebecca Sjowall, Geoffrey Carey, Alberto Chromatico, Okon Ubanga-Jones, Gabriela Leguizamo, Kamary Phillips, Aydogan Abay, Arvid Assarsson, Jeffrey Dowd, Rebecca Dyson-Smith, Graciela María, Clément Ducol, Richard McCowen, Michael Moore, Beatrice Reece, Eugene Stovall, Sarah Tsehaye, Fiora, Ron Mael, Russell Mael, Marina Bohlen, Elke Shari Van Den Broeck, Arina Yalaletdinova, Ella Leyers, Amos Kaden Chea, Apollo Colligan, Sonny Dunlap, Yossi Guetta, James Larson, Adrian Tupas, Nastya Golubeva Carax, Ai Nishina, Ayano, Alex Casnoff, Patrick Kelly, Stevie Nistor, Eli Pearl, Evan Weiss, Ryan Parrish, Joe Berry, Emmi Joutsi, Philippe Beyls, Charlotte Brand, Vanessa Cogorno, Anaïs Dahl, Silvana Damm, Dominique Dauwe, Dieuwke de Mooij, Dimitri De Smet, Brecht Debackere, Timur Gabriel, Zane Garitte, Kristel Goddevriendt, Yasin Islek, Kevin Lenoir, Meabh Maguire, William Markarian-Martin, Tyler Matteo, Ivana Noa, Ornella Perl, Nino Porzio, Latoya Rafaela, Leonard Santos, Christian Skibinski, Michele Rocco Smeets, Christian Tillmanns, Kevin Van Doorslaer, James Reade Venable, Marika Yamakawa / Süre: 141 dakika
 

 

Sonuna kadar kafa karıştıran karanlık bir aşk hikayesi…


Leos Carax'ın 2012 yapımı Holy Motors'tan bu yana imza attığı ilk uzun metraj film olma özelliği taşıyan ve sinemalarda bu hafta gösterime giren, izleyiciyi yükseliş, düşüş, aile, tutku, aşk ve müziğe dair şiirsel bir yolculuğa davet eden Annette adlı bu karanlık ve trajik müzikal film; bir kaybın ardından bir baba ile kızın hikayesini anlatıyor.

Yüzde 95'i şarkılı diyaloglardan oluşan bir rock operası olarak da tanımlan filmde Amerikan pop rock grubu Sparks'ın müziği eşliğinde ele alınan bu farklı aşk öyküsü; bir stand-up komedyeni ile opera sanatçısı karısının ilk çocukları olduğunda hayatlarının nasıl değiştiğini konu alıyor.

Henry'nin karısını kaybetmesinin ardından yaşadığı yalnızlığı ve içine sürüklendiği iç hesaplaşmaları, karakterin asıl meselesi haline geliyor.

Bir kaybın ardından hayata sarılmak için kızına tutunan baba, kızıyla ilk yakınlaşmasını ve gerçek anlamda tanışmasını bu süre zarfında yaşıyor.

Senaryo birkaç yıllık olmasına rağmen, film #MeToo hareketine de doğrudan göndermeler içeriyor.

Aşkı birbrilerinde bulan Henry, sert mizahıyla dikkat çeken bir stand-up komedyenidir, karısı Ann ise dünyaca ünlü bir soprano sanatçısıdır.

Bu komedyen ile dünyaca ünlü sopranonun eşsiz bir yeteneğe sahip olan kızları Annette doğduğunda, ikilinin göz alıcı hayatları beklenmedik bir dönüş alır.

Ancak komedyen, operacı eşinin ölümünün ardından iki yaşındaki çocuğuna tek başına bakmak zorunda kalır.

Ann'in ölümü üzerine iki yaşındaki kızıyla tek başına kalan Henry, kızının daha önce görmediği şaşırtıcı bir yeteneğini keşfeder.

Bu noktadan sonra kızıyla olan iletişimine, kendisine ve en önemlisi babalığa dair birçok konu üzerine derin bir şekilde iç hesaplaşmalarla boğuşmaya başlar.

Leos Carax'ın yenilikçi yaklaşımından dolayı filmografisinde farklı bir yerde duran Annette gerek oyuncu kadrosunun değişimi gerek yapım sürecindeki aksaklıklar nedeniyle neredeyse beş yıllık rafa kaldırılmasıyla da uzun bir serüvene sahip olan bir film.

Çekimleri Los Angeles, Brüksel ve Brugge ile Münster, Köln ve Bonn dahil olmak üzere Almanya'nın çeşitli yerlerinde gerçekleşen filmin başrollerinde Oscar ödüllü Marion Cotillard, Oscar adayı Adam Driver ve Altın Küre adayı Simon Helberg yer alıyor ve Adam Driver ile Marion Cotillard filmin şarkılarını bizzat kendileri seslendiriyor.

 

Ayrılmadan Önce Yapılacak 10 Şey

Yönetmen: Galt Niederhoffer / Oyuncular: Christina Ricci, Hamish Linklater, Mia Sinclair Jenness, Brady Jenness, Lindsey Broad, Jon Abrahams, Katia Winter, Scott Adsit, William Connell, Caitlin Mehner, Shonica Gooden, Haley Rawson, Penny O'Brien, Rachel Ma, Rachael Ma / Süre: 74 dakika
 

 

Mutlu son yoktur ne de mutlu aşk, kim mutlu olmuş ki ben olayım…


En romantik filmleri ekim ayı boyunca ekranlara taşıyan FilmBox'ın yayın kuşağında bu hafta gösterime giren, Emmy ve Altın Küre adaylığı bulunan Christina Ricci'nin başrolünü üstlendiği 10 Things We Should Do Before We Break Up adlı bu filmde; Abigail, iki çocuğu olan bekar bir annedir.

Hayatı koşuşturma ile geçen Abigail, bir gece barda Ben adında bir adam ile tanışır; şaka ile başlayan bir muhabbet üzerine Abigail ve Ben, çiftlerin ayrılmadan önce yaptıkları şeyleri listelemeye başlar ve on maddeden oluşan listeyi bitirdikten sonra çift, yazdıklarını uygulamaya karar verir.

Her şey başlangıçta gayet güzel gider ancak beklenmedik bir hamilelik işlerin karışmasına neden olur.

 

Bu Gece Ormanda Kimse Uyumuyor: Bölüm 2

Yönetmen: Bartosz M. Kowalski / Oyuncular: Zofia Wichlacz, Julia Wieniawa-Narkiewicz, Mateusz Wieclawek, Sebastian Stankiewicz, Wojciech Mecwaldowski, Andrzej Grabowski, Izabela Dabrowska, Lech Dyblik, Robert Wabich / Süre: 96 dakika
 

 

İnsanlar kötü, kötülük doğuştan onların içine işlemiş…


Netflix'in Polonya Yapımı Korku Filmleri kategorisinde 27 Ekim'de gösterime girmesi beklenen Nobody Sleeps in the Wood Tonight: Part 2 (W lesie dzis nie zasnie nikt 2) adlı bu devam filminde; kanlı bir katliamdan kurtulan tek kişinin başına korkunç bir olay gelir.

Kendine pek güvenmeyen acemi bir polis başka katliamları önlemek için korkularını yenmelidir.

 

Cryptozoo

Yönetmen: Dash Shaw / Oyuncular: Lake Bell, Michael Cera, Emily Davis, Alex Karpovsky, Zoe Kazan, Louisa Krause, Irene Muscara, Angeliki Papoulia, Thomas Jay Ryan, Peter Stormare, Grace Zabriskie / Süre: 95 dakika
 

 

Dünyadaki tüm sevilmeyen hayvanlar için özel bir yer…


MUBI'nin ekim ayı gösterim programında yer alan ve bu hafta ilk kez izleyiciyle buluşacak olan Cryptozoo adlı animasyon türündeki bu filmin çılgın hikayesi; 60'lı yıllarda San Francisco'da, mitolojik varlıkların yaşadığı özel bir hayvanat bahçesinde geçiyor ve film rüyaları yiyerek yok eden bir yaratığın kaçışıyla başlıyor.

Türü belirlenmemiş hayvanlarla ilgilenen bir ekip, melez bir yaratık olan Baku'yu yakalamak için çabalar.

Ancak ekip peşine düştükleri yaratığı, mitolojik yaratıkları kurtarıp, barındırdıkları hayvanat bahçesinde sergilemeleri mi gerektiğini yoksa efsanevi yaratığın gizli ve bilinmeyen olarak mı kalması gerektiğini tartışmaya başlar.

Berlinale ve Sundance'ten ödülle dönen bu cesur film, çizim tekniği, hayal gücü ve zihni zorlayan olay örgüsüyle, yetişkinler için animasyonun ne olduğunu yeniden tanımlıyor.

 

Dune: Çöl Gezegeni

Yönetmen: Denis Villeneuve / Oyuncular: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Jason Momoa, Stellan Skarsgård, Stephen McKinley Henderson, Josh Brolin, Javier Bardem, Sharon Duncan-Brewster, Chen Chang, Dave Bautista, David Dastmalchian, Charlotte Rampling, Babs Olusanmokun, Benjamin Clémentine, Souad Faress, Golda Rosheuvel, Roger Yuan, Seun Shote, Neil Bell, Oliver Ryan, Stephen Collins, Charlie Rawes, Richard Carter, Ben Dilloway, Elmi Rashid Elmi, Tachia Newall, Gloria Obianyo, Fehinti Balogun, Dora Kápolnai-Schvab, Joelle Amery, Jimmy Walker, Paul Bullion, Milena Sidorova, János Timkó, Jean Gilpin, Marianne Faithfull, Ellen Dubin, Michael Nardone, Duncan Pow, Károly Baksai, Gianni Calchetti, Björn Freiberg, Balázs Megyeri, Ferenc Iván Szabó, Laszlo Szilagyi, Peter Sztojanov Jr., István Áldott / Süre: 155 dakika
 

 

Rüyalardan iyi hikâye olur, ama önemli şeyler biz uyanıkken gerçekleşir…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren ve hikayesi uzak bir gelecekte geçen Dune adlı bu film; ailesi çöl gezegeni Arrakis'in kontrolüne sahip olan Paul Atreides'in hikayesini anlatıyor.

Serinin ilk kitabını kaynak alarak Dune evrenini ve ana karakter Paul Atreides'in etrafında gelişen olayları konu edinen film, kendi ailesi ve halkının geleceğini garanti altına almak için evrendeki en tehlikeli gezegene seyahat etmek zorunda olan, kavrayışının ötesinde büyük bir kaderin içine doğmuş, parlak ve yetenekli genç Paul Atreides'in hikayesini anlatıyor.

Galaksinin farklı noktalarındaki gezegenler, rakip feodal aileler tarafından yönetilmektedir.

Çok değerli bir kaynağın tek üreticisi olan çöl gezegeni Arrakis'in kontrolü asil aileler arasında son derece talep görmektedir.

Baharat adı verilen bu kaynak, yüksek bilinç ve uzun bir yaşam süresi sunarken, beraberinde çok ciddi yan etkileri de getirmektedir, ayrıca yıldızlararası yollarda gezinmeye yardımcı olan kaynak da bu baharattır.

Bu kaynağı elde etmek isteyen feodal rakiplerden Harkonen ailesi tarafından Paul ve ailesine tuzak kurulur.

Bu tuzağın sonucunda Paul'un ailesi darmadağın olarak firari hale gelir.

Paul, ailesinin Arrakis kontrolünü yeniden kazanması için bir isyan başlatırken, tüm evrenin seyrini değiştirebilme ihtimalini yakalayacaktır.

Kötücül güçler, gezegenin var olan en değerli kaynağı için -insanlığın en büyük potansiyelini ortaya çıkarabilecek bir maden- çatışmaya tutuşmuşken, yalnızca korkularını yenebilenler hayatta kalacaktır.

 

Hipnotizma

Yönetmen: Matt Angel, Suzanne Coote / Oyuncular: Kate Siegel, Jason O'Mara, Dulé Hill, Lucie Guest, Jaime M. Callica, Tanja Dixon-Warren, Darien Martin, Luc Roderique / Süre: 88 dakika
 

 

Zihnin bir açılıp kapanıyorsa anahtarın kimde olduğuna dikkat et…


Netflix'in Gerilim Filmleri kategorisinde 27 Ekim'de gösterime girmesi beklenen Hypnotic adlı bu sürekleyici ve tüyler ürpertici filmde hem kişisel hem de profesyonel yaşamında tıkandığını hissedince gizemli bir hipnoz uzmanından yardım isteyen genç bir kadın, kendini ölümcül bir akıl oyununun içinde bulur.

Kişisel gelişim yoluyla hayatını iyileştirmek isteyen Jenn, bir dizi travmatik olayın etkilerinden kurtulmaya çalışırken iyileşmeye giden yolda kendisine yardımcı olması için ünlü hipnoterapist Dr. Meade ile görüşür ve ondan yardım alır.

Birkaç yoğun seansın ardından korkutucu olaylar ve gizemli bayılmalar yaşayan Jenn, çok geçmeden kendini tehlikeli bir akıl oyununun içinde bulur.
Ardından, dedektif Wade Rollins'in yardımıyla çok geç olmadan ve ölümcül sonuçlar yaşamadan önce parçaları bir araya getirmeye çalışır.

 

Küçük Felaket

Yönetmen: Gray Hofmeyr, Ziggy Hofmeyr / Oyuncular: Amanda Du-Pont, Charlie Bouguenon, Jacques Adriaanse, James Borthwick, Brady Hofmeyr, Naymaps Maphalala / Süre: 94 dakika
 

 

Başkalarını dinlemek yerine kalbinin sesine kulak veren bir adamın hikayesi…


Netflix'in Güney Afrika Yapımı Romantik Komediler kategorisinde bu hafta gösterime giren Little Big Mouth adlı müzikle dolu, yürek ısıtan bu komedide; grubundan ve evinden atılan şen şakrak bir gitarist, oğlu ve babasıyla beraber yaşayan bir muhasebecinin yanına sığınır.

Sonrasında ise yeni ev arkadaşlarıyla birlikte hayatın içinde aynı ritmi yakalamaya çalışır.

 

Minari

Yönetmen: Lee Isaac Chung / Oyuncular: Alan S. Kim, Yeri Han, Noel Cho, Steven Yeun, Darryl Cox, Esther Moon, Ben Hall, Eric Starkey, Will Patton, Yuh-Jung Youn, Jacob M Wade, James Carroll, Jenny Phagan, Tina Parker, Chloe Lee, Joel Telford, Scott Haze, Kaye Brownlee-France, Skip Schwink, Tea Oh, Laurie Cummings, Daniel Fortman, Danny Frost, Laurie Frost, Warren Lane, Kris Osborn, Jonnie Parnell, Amanda Pearce, Ernie Robinson, Ed Spinelli, Romulus Stoicescu, Debbi Tucker, April Warren / Süre: 115 dakika
 

 

Yeni bir yer, yeni bir düzen ve koşullar nedeniyle birbirinden uzaklaşan bir aile…


Altı dalda aday olduğu 93'üncü Akademi Ödülleri'nden En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü ile dönen ve sinemalarda bu hafta gösterime giren Minari adlı bu film; 1980'li yıllarda ABD'nin Arkansas bölgesine göç edip burada kurdukları çiftlikle yeni bir hayata adım atmaya çabalayan Güney Koreli göçmen Yi ailesinin duygusal hikâyesini anlatıyor.

Yaşadıkları yerde yeni doğmuş civciv sepetlerini alıp cinsiyetlerine göre onları ayırmayı gerektiren bir tavuk seçicisi olarak yaptığı işten artık sıkılan evin reisi Jacob'un Amerika Birleşik Devletleri'ne göç eden binlerce Koreli'ye ürün sağlayacak büyük bir çiftlik kurmak hayaliyle Kaliforniya'dan Arkansas'a taşınır.

Ancak aile, kendi kimlik krizleri ve Reagan döneminin ekonomik zorlukları arasında sıkışıp kalır.

Jakob, dokunulmamış toprakta bir çiftlik yaratmaya çalışırken, ailesini ve evliliğini tehlikeye atmaya başlamıştır.

Jacob'un karısı Monica'nın kocasının hırsları ve planları hakkında çekinceleri vardır, ama o da çaresiz ve memnuniyetsiz bir şekilde kocası araziyi ekerken, sularken ve sürerken ona ayak uydurmaya çalışır.

Bu süre içinde öfkesini sessizce içinde yaşamaya çalışan Jacob'un işi öyle pek kolay değildir; mahsullerinin neden istediği gibi büyümediği, Monica'nın neden Los Angeles'a geri dönmek ve daha fazla Koreli insanla birlikte olmak istediği ve ailesinin çiftlik hayallerini neden tam olarak coşkuyla desteklemediğini anlamak tüm bu süreçte uğraşması gerekeceği şeylerdir.

İdeallerindeki hayattan uzaklaştıkça, Jacob ve Monica çiftinin birbiriyle olan bağları zayıflamaya başlar.

Çocuklarının bakımına yardım etmesi için, anneanne Soonja'yı çiftliklerine davet ederler.

Muzip anneannenin gelişi, aileye kolay pes etmemeleri gerektiğini hatırlatacaktır; tıpkı her koşulda zorluklara dayanıp kök salmasıyla bilinen, Kore'ye özgü "Minari" bitkisi gibi…

 

Robot Ron Bir Sorun Var

Yönetmen: Sarah Smith, Jean-Philippe Vine, Octavio E. Rodriguez / Oyuncular: Jack Dylan Grazer, Zach Galifianakis, Ed Helms, Olivia Colman, Rob Delaney, Justice Smith, Kylie Cantrall, Ricardo Hurtado, Cullen McCarthy, Ava Morse, Marcus Scribner, Thomas Barbusca, Sarah Miller, Bentley Kalu, Krupa Pattani, John Macmillan, Megan Maczko, Ruby Wax, David Menkin, Iara Nemirovsky, Liam Payne, Arnold Armasaa, Flula Borg, David Burrows, Danny Carmel, Tristan Allerick Chen, Edward Cromptoz, Alicia Davies, Chelsea Devantez, Audrey Hsieh, Arina Li, Luke Jameson, Youssef Kerkour, Ava Mae Leslie, Phil LaMarr, Adrian Maganza, Iain McKee, Max Perkins, Matt Pomeroy, Leah Revivo, Andre Robinson, Octavio E. Rodriguez, Julie Rogers, Jadon Sand, Brooke Singleton, Sarah Smith, Ursula Taherian, Adam Tandy, Jean-Philippe Vine, Conor Wilson, ViviAnn Yee, Julian Zane Chowdhury, Tenley Molzahn / Süre: 106 dakika
 

 

Futuristik bir dostluğa dokunaklı ve eğlenceli bir bakış…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren ve bir ortaokul çocuğu ile onun sorunlu robotu arasında tomurcuklanan dostluğuna dokunaklı ve eğlenceli bir bakış atan Ron's Gone Wrong adlı bu film; sosyalleşme sorunu yaşayan Barney ile "Kutudan Çıkan En İyi Arkadaşı" olması beklenen, yürüyebilen, konuşabilen dijital olarak insanlara bağlanabilen Ron adındaki bir robotun hikayesini anlatıyor.

Dünya, robotlala çocukların yakın arkadaş olduğu bir hale gelmiştir ve seri üretimdeki bir robot dünyada hızla yayılırken her çocuğun en iyi arkadaşı olmuştur.

Fakat on bir yaşındaki bir çocuk, kendisine armağan edilen çalışmayan bir robotla karşılaşınca; ona birçok şey öğretmeye çalışır ve aralarında kurdukları bağ, günümüzde gerçek arkadaşlığın ne anlama geldiğini iç açıcı bir şekilde gösterir.

Ron'un sosyal medya çağındaki komik arızaları, onları bir çocuk ve robotun gerçek arkadaşlığının harika karmaşasını kabul ettikleri aksiyon dolu bir yolculuğa çıkarır.

 

Sex: Unzipped

Yönetmen: Ben Turner, Gabe Turner / Oyuncular: Joel Kim Booster, Michelle Buteau, Alexander Cheves, Nikki Glaser, London Hughes, Dominique Jackson, Sam Jay, Ian Karmel, Mae Martin, Trixie Mattel, Emily Morse, Oloni, Romesh Ranganathan, Katherine Ryan, Saweetie, Stella Anna Sonnenbaum, Ruth Westheimer / Süre: 59 dakika
 

 

Seksle ilgili tavsiyeye ihtiyaç duyanlar için keyifli bir belgesel…


Netflix'in Belgesel Filmler kategorisinde 26 Ekim'de gösterime girmesi beklenen Sex: Unzipped adlı bu özel yapımda; rap yıldızı Saweetie, uzman eğitmenlerin, samimi komedyenlerin ve sınır tanımayan kuklaların yardımıyla, cinsellik konulu bu eğlenceli belgeselin sunuculuğunu üstleniyor.

Nikki Glaser, Trixie Mattel, Joel Kim Booster ve Katherine Ryan gibi isimler de içten ve ateşli yorumlarıyla belgesele renk katıyor.

 

Ziyaretçi

Yönetmen: Atakan Şatıroğlu / Oyuncular: Atakan Şatıroğlu, Serhat Göç, Kübra Dinç, Berkay Berkman, İrem Kök / Süre: 82 dakika
 

 

Paranormal cinayetlerin kamera arkası…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Ziyaretçi adlı bu film; abisinin işlediği cinayetin arkasında farklı bir etmen olduğuna inanan ve bunu araştırmak için cinayet mahalline giden Toprak'ın hikâyesini anlatıyor.

Abisinin işlediği cinayetin perde arkasındaki paranormal olayları çözmek isteyen Toprak, avukatı ve avukatının eşi ile birlikte olayın yaşandığı eve gider.

Savcıya ispat niteliğinde görüntüler kaydetmek için evde bir süre vakit geçiren üçlü, başlarına gelen her şeyi kameraya çeker.

Tuhaf komşuların ve Medyum Esma'nın da olaya dahil olmasıyla, cinayetin perde arkasındaki Ziyaretçiler bir bir ortaya çıkmaya başlar.

 

Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrim içi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2021 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.


beIN CONNECT

Mevsim sonbahar, beIN CONNECT'te yepyeni orijinal içerikleri, herkesin konuştuğu ve Türkiye'de ilk kez gösterilecek filmleri keşfetme zamanı!

Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün izleyicilerine diledikleri zaman diledikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT'in zengin kütüphanesinde ekim ayının bu son haftasında öne çıkan filmler şöyle;

  • 2 Kalp (2 Hearts, 2020)
  • Bekar Yaşam Kılavuzu (How to Be Single, 2016)
  • Belko Deneyi (The Belko Experiment, 2016)
  • Ben-Hur (2016)
  • Bu Nasıl Sarışın 2 (Legally Blonde 2: Red, White & Blonde, 2003)
  • Çılgınlık (Spree, 2020)
  • Geniş Aile: Yapıştır (2015)
  • Geniş Aile 2: Her Türlü (2016)
  • Hayvan Bakıcısı (Zookeeper, 2011)
  • Her Şey (Everything, Everything, 2017)
  • Hobbit: Smaug'un Çorak Toprakları (The Hobbit: The Desolation of Smaug, 2013)
  • Kan Çanağı (The Keep, 1983)
  • Kiracı (Le locataire / The Tenant, 1976)
  • Liseli Polisler (21 Jump Street, 2012)
  • Magi (2016)
  • Robocop (RoboCop, 2014)
  • Sir-Ayet (2019)
  • Sir-Ayet 2 (2019)
  • Şanslı (Lucky, 2020)
  • Yav He He (2015)
  • Yozlaşmış (The Corrupted, 2019)


MUBI

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI'nin, dünyanın her yerinden en yeni yönetmenlerden en çok ödül kazananlara uzanan zengin programı yepyeni içeriklerle ekim ayının bu son haftasında izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle;

  • Baküs Leydi (Jug-yeo-ju-neun Yeo-ja / The Bacchus Lady, 2016)
  • Masumiyet (1997)
  • Niçin İskenderiye? (Iskanderia… lih? / Alexandria… Why?, 1979)
  • Perde (Pardé / Closed Curtain, 2013)
  • Sefer Tası (Dabba / The Lunchbox, 2013)


Netflix

190'dan fazla ülkede 209 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in ekim ayının bu son haftasında kütüphanesine eklediği filmler şöyle;

  • 3 Mantıksal Çıkış (3 Logical Exits, 2020)
  • Apocalypse Now Redux (2001)
  • Bir Adamın Geri Dönüşü (A Man Returned, 2016)
  • Bir Kayboluşun Günlüğü (Chronicle of a Disappearance, 1996)
  • Boğulan Adam (A Drowning Man, 2017)
  • Bu Denizin Tuzu (Milh Hadha al-Bahr / Salt of this Sea, 2008)
  • Condom Lead (2013)
  • Çapulcular (Marauders, 2016)
  • Çatışma (Reprisal, 2018)
  • Dünya Bizim Değil (Alam laysa lana / A World Not Ours, 2012)
  • Fred 3: Camp Fred (2012)
  • Geçiş (The Crossing 2, 2015)
  • Güdü (El autor / The Motive, 2017)
  • Gün Doğumunda Mars (Mars at Sunrise, 2014)
  • Hayallerin ve Korkuların Sınırları (Hlam al-manfa / Frontiers of Dreams and Fears, 2001)
  • Her Şey Gitmeli (Everything Must Go, 2010)
  • İçten Gelen (From Within, 2008)
  • İtalyan Usulü Aşk (Little Italy, 2018)
  • Kafadaki Bal (Head Full of Honey, 2018)
  • Karanlık Cinayetler (The Frozen Ground, 2013)
  • Kayıp (Gone, 2020)
  • Komşu Kızı (The Girl Next Door, 2007)
  • Korkunç Bir Film 4 (Scary Movie 4, 2006)
  • Kral Arthur: Kılıç Efsanesi (King Arthur: Legend of the Sword, 2017)
  • Kutsal Direniş (Yadon ilaheyya / Divine Intervention, 2002)
  • Like Twenty Impossibles (2003)
  • Maradona'nın Bacakları (Maradona's Legs, 2019)
  • Noel İçin Bir Prenses (A Princess for Christmas, 2011)
  • Ömer (Omar, 2013)
  • Özel Kuvvetler (The Men Who Stare at Goats, 2009)
  • Panihida (2012)
  • Paylaşım İçin Teşekkürler (Thanks for Sharing, 2012)
  • Samuni Yolu (Samouni Road, 2018)
  • Sırları Çalıyoruz: WikiLeaks'in Öyküsü (We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks, 2013)
  • Sözcü (La Vocera / The Spokeswoman, 2020)
  • Şatila'nın Çocukları (Children of Shatila, 1998)
  • Şeker (Bonboné, 2017)
  • Tüp Bebek (In Vitro, 2019)
  • Xenos (2014)
  • Yalanların Mirası (Legacy of Lies, 2020)
  • Yeniden Başlamak (Begin Again, 2013)
  • Zürafa (Girafada, 2013)


PuhuTV

Doğuş Holding çatısı altında kurulan ve "Sen Nasıl İzlersen" sloganıyla faaliyetlerini sürdüren PuhuTV; bilgisayar, mobil cihazlar ve akıllı televizyonlar üzerinden erişilebilen uygulama yayınlarının yanı sıra film, dizi, çocuk türlerinde yerli ve yabancı içerikler sunmaya devam ediyor.

İnternet üzerinden hizmet veren bir medya sağlayıcısı olan PuhuTV'nin Şener Şen için ayrılmış özel kütüphanesinde izleyebileceğiniz filmler şöyle;

  • Çıplak Vatandaş (1985)
  • Çiçek Abbas (1982)
  • Dolap Beygiri (1982)
  • Eşkıya (1996)
  • Namuslu (1985)
  • Şalvar Davası (1983)
  • Züğürt Ağa (1985)


Tivibu

Tivibu, pandemiden dolayı sinemada gösterime girememiş macera, aksiyon ve eğlence dolu en yeni filmleri ekranlara getirmeye devam ediyor.

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'nun izleyicisine sunduğu komediden aksiyona, bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş seçkisinde ekim ayının bu son haftasında öne çıkan filmler şöyle;

  • Annabelle: Kötülüğün Doğuşu (Annabelle: Creation, 2017)
  • Ayka (2018)
  • İşaretler (Signs, 2002)
  • Şimdi Yandık! (Playing with Fire, 2019)


TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları izleyenlerine yeni yayın döndeminde de sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin ekim ayının bu son haftasında yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle;

  • 5'ten 7'ye Cleo (Cléo de 5 à 7 / Cleo From 5 to 7, 1992)
  • Batlır (My Name is Batlir, not Butler, 2018)
  • Boş Sandık (La caja vacía / The Empty Box, 2016)
  • Dağların Ardında (Tramontane, 2016)
  • Dangal (2016)
  • Fırtınadan Sonra (Umi yori mo mada fukaku / After the Storm, 2016)
  • Katil Evlat (Gunman's Walk, 1958)
  • Kırık Tomurcuklar (Broken Blossoms or The Yellow Man and the Girl, 1919)
  • Kraliçe Lear (2019)
  • Pırdino (2015)
  • Tarzan Efsanesi (The Legend of Tarzan, 2016)
  • Transit (2018)


Festival ajandası

Boğaziçi Film Festivali

Türkiye ve dünya sinemasının en yeni örneklerini İstanbullu sinemaseverlerle buluşturacak festivalin bu yılki onur konukları dünyaca ünlü yönetmenler Danis Tanović ve Carlos Reygadas İstanbul'a geliyor.
 

 

Bosnalı yönetmen Danis Tanović

Türkiye'den ve dünyadan yılın öne çıkan yapımlarını bir araya getirdiği film seçkisiyle sinemaseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanan festivalin açılış gecesinde onur ödülü alacak olan Danis Tanovic'in 27'nci Saraybosna Film Festivali'nde dünya prömiyerini gerçekleştirdiği Not So Friendly Neighbourhood Affair filmi gösterilecek.
 


Oscar ödüllü Bosnalı yönetmen Danis Tanović ayrıca 24 Ekim Pazar günü masterclass etkinliği ile sinemaseverlerle buluşacak.

Atlas 1948 sinemasında 14.00'de başlayacak olan etkinlikte usta yönetmen hem sinemaseverlerle bir araya gelecek hem de 2001'den bu yana filmografisine eklediği filmler ile edindiği bilgi ve deneyimlerini aktaracak.

1969 doğumlu yönetmen kariyerine birçok film sığdırdı; 2001'de No Man's Land ile Yabancı Dilde En İyi Film kategorisinde Oscar ve Altın Küre ödüllerini kazanan Danis Tanović'in Hell, Cirkus Colombia, Eyes of War, Tigers filmlerinden sonra çektiği An Episode in The Life of an Ironpicker filmi 63'üncü Berlin Film Festivali'nde prömiyerini gerçekleştirdi ve hem Jüri Özel Ödülü hem de En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü aldı.

66'ncı Berlin Film Festivali'nde Death in Sarajevo filmiyle Jüri Özel Ödülü ve FIPRESCI Ödülü kazanan Tanović 2014'te ise 20'nci Saraybosna Film Festivali'nde Honorary Heart of Sarajevo Ödülü'ne layık görüldü.

Bosna'da yaşayan yönetmen son filmi Not So Friendly Neighborhood Affair filminin ilk gösterimini 27'nci Saraybosna Film Festivali'nin açılış filmi olarak gerçekleştirdi.


Meksikalı yönetmen Carlos Reygadas

23 Ekim'de başlayacak ve 30 Ekim'e kadar devam edecek olan 9'uncu Boğaziçi Film Festivali, Meksikalı yönetmen Carlos Reygadas'ı da sinemaseverlerle bir araya getiriyor.
 


2002'de çektiği ilk uzun metraj filmi Japón ile Cannes Film Festivali'nde Caméra d'Or Ödülü kazanan yönetmene festivalin kapanış gecesinde Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu ve Festival Başkanı Ogün Şanlıer tarafından Onur Ödülü takdim edilecek.

Bosphorus Film Lab kapsamında 29 Ekim Cuma günü düzenlenecek masterclass ile sinemaseverlerle de buluşacak olan yönetmen, deneyimlerini aktaracak.

Atlas 1948 Sineması'nda gerçekleşecek etkinlik saat 18.30'da başlayacak.

Carlos Reygadas, Meksika ve Londra'da hukuk okuduktan sonra 1998'de kısa filmler çekmeye başladı.

İlk uzun metraj filmi Japón ile 2002'de Cannes Film Festivali'nden Caméra d'Or Ödülü kazanan Reygadas'ın 2005'te tamamladığı Battle in Heaven filmi, İngiliz Film Enstitüsü tarafından on yılın en iyi filmlerinden biri seçildi ve Reygadas'ı "Meksika sinemasının tek kişilik üçüncü dalgası" olarak nitelendirdi.

Carlos Reygadas, Silent Light filmi ile dünya prömiyerini gerçekleştirdiği Cannes Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü ve Post Tenebras Lux filmi ile En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazandı.

2018'de yönettiği son filmi Our Time ile Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan için yarışan Carlos Reygadas'ın masterclass etkinliğine katılım için başvurular bogazicifilmfestivali.com adresindeki kayıt formu doldurularak gerçekleştirilebilir.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'nün katkıları, TRT'nin Kurumsal İş Ortaklığı ve Global İletişim Ortağı Anadolu Ajansı'nın destekleriyle, Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 9'uncu Boğaziçi Film Festivali sektörün birbirinden değerli isimlerinin yanı sıra dünya çapında sinema profesyonellerini de İstanbul'da ağırlayacak.

Filmler ve etkinlikler hakkında detaylı bilgiler ile tüm sinema salonlarındaki gösterimler festivalin internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından takip edilebilir.


İstanbul Modern Sinema'dan Üçlemeler

İstanbul Modern Sinema, çevrim içi gösterimlerini sürdürüyor; aralık ayına kadar her ay iki üçlemenin gösterileceği 3x2 program dizisinin ilki Topoğrafya, 25 Ekim-6 Kasım 2021 tarihleri arasında müzenin web sitesi üzerinden ücretsiz erişime sunuluyor.

İstanbul Modern Sinema, Türk Tuborg A.Ş'nin katkılarıyla hazırladığı çevrim içi ve ücretsiz programlarına 3x2: Topoğrafya adlı programla devam ediyor.
 


Bu ayki üçleme ikilisinin odağında görsel ve öyküsel mekân olarak coğrafya var.

İlki; adını taşıdığı köyden alan, İranlı yönetmen Abbas Kiyarüstemi'nin 1987-1994 yılları arasında çektiği "Köker", diğeri de Patricio Guzmán'ın 1973'teki darbe sonucunda yaşanan Şili'nin darbeler, katliamlar, acılarla dolu geçmişine baktığı "Şili" üçlemesi sinemaseverleri bekliyoz.

Bazen film eleştirmenlerinin bazen yönetmenlerin kendilerinin adlandırdığı, birbirine ortak bir karakter, tema veya mekân üzerinden ilişkilenen üç filmlik seriler, büyük bir hikâyenin parçaları olabildiği gibi birbirinden bağımsız öykülerin ancak bir araya geldiğinde yarattığı bir çatı görevi de görebilir.


Ücretsiz ve çevrim içi

İstanbul Modern'in web sitesi üzerinden erişime sunulan filmler, aşağıdaki gösterim programında belirtilen tarih-saat aralıklarında yayında kalıyor.

  • 25-27 Ekim Arkadaşımın Evi Nerede (Khane-ye doust kodjast? / Where Is the Friend's Home?, 1987)
  • 27-29 Ekim Ve Yaşam Sürüyor (Zendegi va digar hich / And Life Goes On…, 1992)
  • 29-31 Ekim Zeytin Ağaçları Altında (Zire darakhatan zeyton / Through the Olive Trees, 1994)
  • 31 Ekim-2 Kasım Işığa Özlem (Nostalgia de la luz / Nostalgia for the Light, 2010)
  • 2-4 Kasım Sedef Düğme (El botón de nácar / The Pearl Button, 2015)
  • 4-6 Kasım Rüyaların Dağları (La cordillère des songes / The Cordillera of Dreams, 2019)

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU