Turizmde Türkiye'nin yüzü sonbaharda güldü… Turizm trenini geç de olsa yakalayan işletmeciler, 2022'den ümitli

Türk turizmi gurbetçilerle açıldı, Ruslar ve Araplarla ivme kazandı. Geç de olsa gelen İngiliz turistler sayesinde sezon erken kapanmadı

Türkiye, pandemi ve orman yangınlarına karşı turizmde hareketlilik yakalamayı başardı / Fotoğraf: AA

Pandemi nedeniyle 2020 yılında en büyük darbeyi yiyen sektörlerin başında turizm geliyordu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'ye 2020'de gelen yurtdışı ziyaretçi sayısı, 2019'a göre yüzde 69,14 düşüşle 15 milyon 971 bin 201 olmuştu.

Bu ziyaretçilerin 12,7 milyonu yabancı, 3,2 milyonu ise "yurtdışı ikametli vatandaş" ziyaretçilerden oluştu.

2021 yılında ise turizm sektörünün akıbeti Rusya, İngiltere ve Almanya'dan Türkiye yönüne uçuş yasakları nedeniyle merak ediliyordu.

Alınan önlemlerin ve aşılamanın hızlandırılması ile önce Rusya, ardından Almanya ve son olarak İngiltere'den turizm amaçlı uçuşların açılmasıyla turizmde umutlar yine arttı.

Sezonun başında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 34 milyon turist hedefini açıklamıştı.

Ancak ilk verilere göre turist sayısı şimdilik tutmamış görünüyor. Bakan Ersoy, 4 Eylül'de Kız Kulesi restorasyonunun tanıtımında yaptığı açıklamada, ağustos sonu itibariyle 17 milyon turist sayısının yakalandığını belirterek sezonun kapanmadığını ifade etti.

Sonbaharda beklenen hareketlilik gerçekleşti

Independent Türkçe'de 2 Temmuz 2021 tarihli haberimizde turizmcilerin verdiği bilgilere dayanarak "Türkiye, turizmde son treni sonbaharda yakalayacak: Sezonun kasıma kadar uzaması bekleniyor" başlığını atmıştık.

Peki turizmde son durum ne? Denildiği gibi Türkiye, turizmde son treni sonbaharda yakaladı mı ve sezon uzadı mı?

Kimler geliyor, kimler ayağını Türkiye'den kesti? Gelecek yıla dair beklentiler neler?

2 Temmuz'daki haberimizde görüşlerine yer verdiğimiz turizmcilere bu sefer aradan geçen 3,5 ayın ardından son durumu sorduk.

Verilen cevaplarla haberde dikkat çekilen sonbahara yönelik tahmin gerçekleşmiş görünüyor.

Bakanlığın dilendirdiği turist sayısına ulaşılamasa bile halen süren pandemi ve yaz aylarında etkili olan orman yangınlarına karşın geçen sene ki kara tabloda yok.

cem polatoğlu.jpg
Cem Polatoğlu / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"İngilizlerin de gelmesi turizme hareket kattı"

Sezon başında sonbahara dikkati çeken Tur Operatörleri Dönem Sözcüsü Cem Polatoğlu, Ruslar ve Ukraynalıların hala akın akın gelmeye devam ettiklerini söyledi.

Birleşik Krallık'ın Türkiye'yi 22 Eylül itibarıyla seyahat sonrası zorunlu otel karantinası gerektiren kırmızı listeden çıkarmasıyla İngilizlerin özellikle Bodrum, Marmaris'e gelmeye başladığını belirten Polatoğlu, "Kiralık yazlıklar için şimdiden gelecek yaz için rezervasyonlar yapıldı. Araplar gelmeye devam ediyor. Kar, kış bastırana kadar Arapların gelişi devam eder" dedi.

"Turizm geliri 17-18 milyar doları bulur"

"Bu sene turizmi gurbetçilerle açtık, Ruslarla hız kazandık, İngilizlerle sürdürüyoruz" diyen Polatoğlu, "İngiliz turist sayısı 200 bin civarını bulur. Pastırma yazıyla birlikte 15 Kasım'a kadar hareketlilik devam eder. Bakan Ersoy, bu yılki turizm geliri için 20 milyar dolar hedefi koymuştu ben 17-18 milyar dolar civarında kalacağını düşünüyorum. Umarım bakan haklı çıkar" diye konuştu.

ülkay atmaca.jpg
Ülkay Atmaca / Fotoğraf: Twitter

 

"Antalya'da tesislerde yüzde 60 oranında yoğunluk var"

Yabancı turistin en çok geldiği Antalya'da bulunan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca, 22 Eylül'de Birleşik Krallık'tan Türkiye'ye yönelik seyahat kısıtlamaların da kalkmasıyla İngiliz turistlerin de gelmeye başladığını ifade etti.

Atmaca, "Tesislerde yüzde 60 oranlarında yoğunluk var. Sezon uzayacak gibi görünüyor. Geçen sene gelen turist sayısı iki katına ulaşıldı. Bakan Ersoy, Antalya için 7 milyon turist beklendiğini söylemişti. Bu sayı aşıldı. Sene sonu son durum ne olur bilmiyorum ama turizm hareketi sürüyor" ifadelerini kullandı. 

Atmaca, 2022 yılında turizmin 2021'den daha iyi olacağını düşündüğünü kaydetti.

metinpeltek.jpg
Metin Peltek / Fotoğraf: tuyed.org

 

"Kemer'de oteller yüzde 90 doluluğu yakaladı"

Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Batı Akdeniz Bölgesel Yönetim Kurulu Başkanı Metin Peltek de turizmde hareketliliğin devam ettiğini aktardı.

15 Ekim'den sonra düşüşlerin başlayacağını kaydeden Peltek, "Ruslar Antalya'nın Kemer bölgesine gelmeye devam ediyor. İngilizler tek tük geliyor ama daha çok Ege'ye gidiyorlar. Kış döneminde İngilizlerden beklentimiz var" dedi ve şöyle devam etti:

Otellerde yüzde 90 oranında bir yoğunluğa ulaşıldı ama 2019'a kıyasla fiyatlar anlamında yüzde 25 gerideyiz. Operasyonel anlamda büyük kar etmedik. Sonuçta işletmecilerin kredi borçları, kiraları var. Bu nedenle yeniden yapılandırma ve düzenleme gerekiyor. Günün sonunda ne kar ettik ne zarar.

sedatbalıkçı.jpg
Sedat Balıkçı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Bodrum, geçen yıldan iyi, 2019'a göre yüzde 25-30 geride"

Türkiye turizminin diğer önemli merkezlerinden biri olan Bodrum'da otel işletmeciliği yapan Sedat Balıkçı'ya göre ise geçen yıla göre iyi olmakla birlikte turizmde yine de beklentiler karşılamadı.

Ruslar, Ukraynalılar, Çekler ve Polonyalılar dışında yabancılardan pek ilgi olmadığını vurgulayan Balıkçı, "Şimdilerde az sayıda olsa da İngilizler gelmeye başladı. Arap turistler geliyor ancak onlar beş yıldızlı lüks otellere gidiyor. İran tamamen iptal etti. Ekimin sonuna kadar Rus ve Ukraynalı turistlerin gelişleri sürüyor. Ancak Çekler ve Polonyalılar sonlandı. Geçen yıl dipti ancak bizim kriterimiz 2020 olamaz. 2019'a göre kıyasladığımızda halen 25-30 gerideyiz" diye konuştu.

Balıkçı, buna karşın 2022 yılında büyük bir aksilik olmaz ise turizm açısından iyi bir yıl beklediklerini diye getirerek, "Örneğin Fransız turistler 3 yıldır gelmiyordu. Çalıştığımız bir Fransız ajans bile gelecek yıl için rezervasyon planladıklarını belirtti" dedi.

mustafa deliveli.jpg
Mustafa Deliveli / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Marmaris turizme iyi başladı ama orman yangınları hesapları bozdu"

Bu yıl turizm açısından en şansız yer hiç kuşku yok ki Marmaris oldu.

Çoğunlukla İngiliz turistlerin tercih ettiği Marmaris, temmuz ayı içerisinde birçok ilde çıkan orman yangınlarından çok olumsuz etkilendi. Güney Ege Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOP Başkanı olan ve Marmaris'te otel işletmeciliği de yapan Mustafa Deliveli, "Daha olumlu bir sezon gibi geçer diye umuyordum fakat hiç beklediğimiz gibi olmadı. Aslında sezona iyi başlamıştık. Ancak temmuzdaki orman yangınları ağustosu tümden kaybetmemize neden oldu. Sonrasında bir türlü istediğimiz tempoyu yakalayamadık. Bunda Birleşik Krallık'ın geç açıklaması da etkili oldu. Bunları üst üste koyunca kötü bir sezon geçirdik" değerlendirmesinde bulundu.

"Yeni bir kapanma olmazsa 2022 yılında iyi bir sezon bekleniyor"

Buna karşın Deliveli, gelecek yıldan çok umutlu olduğunu ifade etti. 

Şimdiden rezervasyonlar almaya başladıklarını belirten Deliveli, pandemi nedeniyle yeni bir kapanma olmaması halinde 2022 yılında iyi bir sezon yaşaşacaklarını sözlerine ekledi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU