İstanbul'da 1.5 milyon riskli konut var

Türkiye’deki 6.7 milyon riskli yapının 1.5 milyonunun acil dönüşmesi şart. Deprem riskini çok yoğun hisseden İstanbul'da ise 1.5 milyon riskli konut var

İstanbul'da toplam 1.5 milyon riskli konut var ve bunun 300 bin adedini acil dönüşmesi gereken konutlar oluşturuyor / Fotoğraf: AA

Kentsel dönüşümde 2012 yılında başlatılan seferberlik çapında yürütülen çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda özellikle riskli yapı stokunun yoğun olduğu İstanbul'da pek çok şantiyenin aynı anda yürütüldüğü belirtilirken, 2023 yılına kadar 102 bini aşkın konutun tamamlanması planlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye'de 6.7 milyon riskli yapı varken bunun 1.5 milyonunun acil dönüşmesi gerekiyor. Bu kapsamda dönüşüm için en öncelikli adres olan İstanbul'da ise toplam 1.5 milyon riskli konut varken, bunun 300 bin adedini acil dönüşmesi gereken konutlar oluşturuyor.

Deprem riski

Milliyet'ten Duygu Erdoğan'a konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sezayi Köse, devam eden projeler hakkındaki son gelişmeleri paylaştı.

İstanbul'da onlarca şantiyede çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Köse, "2023 yılına kadar 102 bin 289 bağımsız birimin tamamlanmasını hedefliyoruz. Kartal, Kadıköy, Üsküdar, Beykoz, Pendik, Ataşehir, Sultanbeyli, Bağcılar, Esenler, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Beyoğlu, Güngören, Zeytinburnu, Eyüp'te çalışmalar sürüyor" dedi. Kentsel dönüşüm projelerinin pandemi sürecine rağmen aynı hızla sürdürüldüğünü anlatan Köse, "Deprem riskine karşı durma bekleme şansımız yok. Biz de yerel yönetimler ve vatandaşların da desteğiyle süreci sağlıklı yönetiyoruz" diye konuştu.

Yıkılan riskli alan kadar üretim yapıldığına dikkat çeken Köse, "Kimi projelerde de hak sahiplerine yapılan dağıtımdan sonra kalan birimleri satarak yine o proje için gelir sağlıyoruz. Burada en önemli nokta şu ki, bu projelerde kâr amacı yok. Üstüne bir de indirim yapılıyor. Vatandaşın faydası adına ortaya çıkan maliyetin bir kısmı bakanlıkça karşılanıyor” dedi.

90 milyar TL yatırım değeri

Son bilgilere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 81 il 922 ilçede 300 bin konutun dönüşümü gerçekleştiriliyor. Bu projelerin yatırım değeri 90 milyar lira. Bugüne kadar tamamlanan dönüşüm ve sosyal konut sayısının ise 2.5 milyonu bulduğu ifade edilirken; Elazığ, Malatya, İzmir, Giresun ve Rize'de deprem ve selden etkilenen alanlarda projelerin hızla sürdürüldüğü paylaşıldı.

Kira ve kredi desteği nasıl?

Sezayi Köse, dönüşüm desteklerini şöyle anlattı:

"Vatandaşa riskli yapıysa 18 ay, riskli alandaysa 48 ay kira yardımı veriliyor. Dönüşüm kredisine 0.40 puana kadar destek sağlanıyor. Faiz destekli kredilerde limitler yüzde 60 artırıldı. Evini güçlendireceklere kredide üst sınır 50 bin liradan 80 bin liraya, dönüştüreceklere ise 125 bin liradan 200 bin liraya çıktı. Bu yıl yeni bir düzenlemeye KDV indirimi geldi. Vatandaş müteahhitle kat karşılığı anlaşmadan evi kendi dönüştürürse yüzde 18 yerine yüzde 1 KDV ödeyecek"

 

Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU