ABD sağlık kuruluşları tarafından Kovid-19 aşılarında ek doza ne zaman ihtiyaç olduğuna ilişkin yürütülen çalışmaların ilk verileri açıklandı.
Söz konusu verilere göre, Pfizer ve BioNTech koronavirüs aşısının etkinliği ikinci dozdan altı ay sonra yüzde 88'den yüzde 47'ye düşüyor.
Reuters'ta yer alan habere göre, verilerle ilgili açıklama dün yapıldı ancak Lancet tıp dergisinde yayımlanan veri akademik hakem incelemelerinden önce Ağustos'ta paylaşılmıştı.
Analizler hastanaye yatışları ve ölümleri önlemede en az altı ay boyunca oldukça bulaşıcı olan Delta varyantına karşı bile aşının etkinliğinin yüzde 90 seviyesinde kaldığını gösterdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Varyantın düşüşe etkisi yok
Veriler yaşanan düşüşün, daha bulaşıcı varyantlardan değil etkinlik oranının kendiliğinden azalmasından kaynaklandığına işaret ediyor.
Pfizer ve sağlık hizmeti sunan şirket Kaiser Permanente'den araştırmacılar Kaiser Permanente Güney Kaliforniya tıp merkezinin üyeleri olan yaklaşık 3.4 milyon insanın aşının yapılmaya başlandığı Aralık 2020 ve Ağustos 2021 arasındaki elektronik sağlık kayıtlarını incelediler.
Pfizer aşılarının kıdemli başkan yardımcısı ve baş medikal yetkilisi Luis Jodar, "Varyantlara dayanan analizimiz aşının Delta da dahil olmak üzere mevcut tüm varyantlara karşı etkili olduğunu gösteriyor" dedi.
Delta varyantına karşı aşının etkinliği birinci aydan sonra yüzde 93 olurken dört ayın ardından yüzde 53'e geriledi. Aşının etkinlik oranı diğer koronavirüs varyantları karşısında ise yüzde 97'den yüzde 67'ye geriledi.
Araştırmanın lideri Sara Tartof, "Bizim için bu veriler Delta'nın aşının korumasını tamamen aşabilen kaçak bir varyant olmadığına işaret ediyor" dedi.
Tartof, "Eğer öyle olsaydı aşılamadan sonra yüksek koruma oranlarını göremezdik çünkü aşılama işe yaramıyor olurdu. (Etkinlik oranı) düşük başlar ve düşük kalırdı" diye ekledi.
ABD Gıda ve İlaç Kurumu, Pfizer/BioNTech aşısının ek dozunun yaşlı ve yüksek risk grubundaki bazı ABD'lilerde kullanımına yetki vermişti. Bilim adamları ek dozun tavsiye edilip edilemeyeceğini görmek için daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu ifade etmişti.
Independent Türkçe, Reuters