Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni yasama yılı açılışında konuştu: Adına "Kürt sorunu" denen meseleyi tüm boyutlarıyla çözdük

TBMM'nin yeni yasama yılı açılış programında konuşan Erdoğan, yeni anayasa konusuna değinerek, "Meclis'te grubu bulunan partilerin yeni Anayasa tekliflerini en kısa sürede kamuoyuyla paylaşmalarını bekliyoruz" dedi

Fotoğraf: AA

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında toplandı.

Açılış konuşmasını yapan Şentop, tüm milletvekilerine yeni yasama dönemi çalışmalarında başarılar diledi.

Şentop'un konuşması sonrası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşma yapmak için genel kurula geldi.

Tüm milletvekillerine yeni yasama yılının hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, konuşmasında yeni anayasa çalışmalarına vurgu yaptı.

Erdoğan, "Bir süre önce gündeme getirdiğimiz, ülkemize, tarihimizde ilk defa doğrudan milli iradenin eliyle yeni bir anayasa kazandırma teklifimizin de, Meclisimiz tarafından başarıyla hayata geçirileceğini ümit ediyorum. Meclisimizin mümkün olursa tamamının uzlaşmasıyla hazırlanacak bir yeni Anayasa, milletimize vereceğimiz en güzel 2023 hediyesi olacaktır Bunun için, Meclis'te grubu bulunan partilerin yeni Anayasa tekliflerini en kısa sürede kamuoyuyla paylaşmalarını bekliyoruz" dedi.

"Suriye krizinde uluslararası toplumun ne kadar aciz olduğunu gördük"

Erdoğan konuşmasında, Suriye'de yaşanan iç savaş ve mülteci sorununa da değindi.

"Nerede bir mazlum, nerede bir mağdur varsa hep yanlarında olmaya gayret gösterdik, göstereceğiz" diyen Erdoğan şöyle devam etti:

Artık 10’uncu yılını geride bıraktığımız Suriye krizinde, uluslararası toplumun, hem fiili müdahale, hem insani destek, hem mülteci akınının yönetilmesi konusunda ne kadar aciz olduğunu hep birlikte gördük. Türkiye tek başına 4 milyon mazluma kollarını açarken, sınırlarına dayanan birkaç bin mülteci karşısında paniğe kapılan, hakkı ve hukuku bir kenara bırakıp insanlıktan uzak davranışlar sergileyenler oldu. Hemen her gün, ellerinde avuçlarında ne varsa alınıp, üstüne bir de işkence edilerek, botları delinerek ölüme terk edilen veya zorla geri gönderilen insanlarla karşılaşıyoruz. Akdeniz’in karanlık sularında her yıl kaç bin kişinin umut yolculuğunda hayatını kaybettiğinin istatistiği dahi tutulamıyor. Avrupa’da kaybolan onbinlerce mülteci çocuğun akıbeti hâlâ meçhul.

"Bölünerek büyüyemeyiz, parçalanarak güçlenemeyiz"

Erdoğan konuşmasında, milli konularda birlik vurgusunda bulunarak, "Artık siyasi olmaktan çıkıp milli hedefler haline dönüşen bu vizyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisimizden başlayarak, hiçbir ayrım gözetmeksizin, ülkemizin tüm fertleriyle hep birlikte sahiplenmeliyiz" dedi.

Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

Hiç birimiz için başka Türkiye yok. Hiçbirimiz için başka vatan yok. Hiçbirimiz için başka devlet yok. Hiçbirimiz için başka gelecek yok. Aklımızdan asla çıkarmamalıyız ki; bölünerek büyüyemeyiz. Parçalanarak güçlenemeyiz. Husumeti körükleyerek kardeşliği kökleştiremeyiz. Saplantılara sarılarak demokrasimizi ilerletemeyiz. Bizi biz yapan değerlerden vazgeçerek ufkumuzu derinleştiremeyiz. Dünyanın gittiği istikamet, farklılıklarımızı değil müştereklerimizi öne çıkararak birbirimize daha sıkı kenetlenmemiz gerektiğini gösteriyor. Bunu başaramayan toplumların ve ülkelerin başlarına gelenleri ibretle takip ediyoruz. Türkiye’yi bugüne kadar böyle bir duruma düşüremediler, inşallah bundan sonra da düşüremeyecekler.

"Kürt sorunu' denen meseleyi çözdük"

Son günlerde tekrar gündeme gelen "Kürt sorunu" tartışmalarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Yıllarca terör örgütleri dahil her kesim tarafından istismar edilen ve adına “Kürt sorunu” denen meseleyi, hak ve özgürlüklerden kalkınmaya kadar tüm boyutlarıyla çözdük" dedi.

Erdoğan, meselenin istismar edilmesine izin vermeyeceklerini de vurgulayarak, "Diyarbakır’daki vatandaşlarımıza bizzat söz verdiğimiz şekilde ret, inkar, asimilasyon politikalarını nasıl ortadan kaldırdıysak, geri kalmışlık zincirini nasıl kırdıysak, bu meseleyi hala istismar konusu yapmak isteyenlerin maskelerini de aynı şekilde düşüreceğiz" ifadelerini kullandı.

"Merkez Bankası rezervleri 122 milyar dolar seviyesine ulaştı"

"Türkiye’nin son 19 yılda elde ettiği her kazanım gibi, ekonominin de sorumluluğu bize aittir" diyen Erdoğan "Birilerinin sürekli nerede diye sordukları Merkez Bankası rezervimiz de, 122 milyar dolar seviyesine ulaştı" dedi.

Türkiye'nin ekonomik büyümede rekorlar kırdığını da belirten Erdoğan, "Son dönemde yaşadığımız sıkıntıların da aynı resmin içinde olduğunu elbette unutmuyoruz. Ama artılar-eksiler analizi yaptığımızda, artılarımızın kıyas edilemeyecek kadar fazla olduğunun kabul edilmesini de hak teslimi babından bekliyoruz" diye konuştu.

Erdoğan cari açığı azaltmak konusunda da adımlar atacaklarını belirterek, "Bunun için öncelikle, ülkemizdeki uluslararası yatırımların ölçeğini daha yukarılara çekmek istiyoruz. Kendi girişimcilerimizi teşvik etmek yanında, Türkiye’ye henüz yatırım yapmamış küresel markaları ülkemize kazandırmak için de her fırsatı değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı. 

"Fiyatları keyfi bir şekilde belirleyen firmaların üzerine kararlılıkla gideceğiz"

Konuşmasında gıda fiyatlarındaki artışa da değinen Erdoğan, "Gıda tarafında, gerek kuraklık, gerekse artan girdi maliyetlerinin etkisini azaltacak tedbirler alıyoruz. Bunlardan biri de, fahiş artışları anında tespit edip müdahaleye imkan sağlayacak Erken Uyarı Sistemidir. Aynı şekilde rekabet politikalarımızı da mercek altına aldık. Rekabeti bozan, piyasadaki hâkim durumunu kötüye kullanan ve fiyatları keyfi bir şekilde belirleyen firmaların üzerine kararlılıkla gideceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU