Ahmet Türk: Silahın, şiddetin, çatışmanın olduğu bir süreçten diyaloga geçilmeli

"Ülkede silahların susması, barışçıl sürecin başlaması için imkanlar, yollar aranıyorsa o yolun üstündeki tüm mayınların temizlenmesi lazım"

Fotoğraf: AA

Kürt siyasetinin önemli isimlerinden Ahmet Türk, “silahın, şiddetin, çatışmanın olduğu bir süreçten diyalog sürecine geçilmesi” gerektiğini belirtti. Türkiye’de 12 bin kadar siyasetçinin fikirlerinden dolayı cezaevinde olduğunu söyleyen Türk, “Bu enkaz ortadayken nasıl bir süreç başlayabilir?” dedi.

Ahmet Türk, Sözcü gazetesinden Ruhat Mengi’nin sorularını yanıtladı. “Bizim istediğimiz halklarımızın ortak demokratik değerlerde buluşmasıdır” diyen Ahmet Türk, şunları söyledi:

Nasıl bugün Türkiye'de “parlamenter demokratik sistemde” herkes buluşuyorsa, Kürt sorununun barışçıl yöntemlerle çözümü de, bir diyalog ve siyasetçilerin ortak bir akılla hareket etmesiyle diyalog ancak mümkün olabilir. Burada önemli olan demokrasidir, katılımcı bir demokrasi olmasıdır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Çatışmanın durması gerektiğini” ifade eden Türk, şunları kaydetti:

Şimdi silahın, şiddetin, çatışmanın olduğu bir süreçten, bir diyalog sürecine diyalog geçilmesi lazım. Bu süreçte birçok şey tartışılabilir. Elbette ki Kürtlerin bazı talepleri olur ama bu işi yürütenler de bu talepler karşısında bunların olup olmayacağı konusunda düşüncelerini ortaya koyabilir. Ortak akıl ortaya çıktığı zaman, herkes samimi ve feragatçı olmak durumundadır. Ama tabii ki bir halk, yerelde kendini yönetebilecek bir imkana sahip olmak ister.

“Bu enkaz ortadayken nasıl bir süreç başlayabilir?”

Türk “Kürt sorunu dediğiniz sorunların içinde Öcalan ve Demirtaş'ın ayrıca diğer HDP'lilerin cezaevinden çıkarılması da var değil mi?” sorusunu şöyle yanıtladı:

Tabii ki eğer ülkede silahların susması, barışçıl sürecin başlaması için imkanlar, yollar aranıyorsa o yolun üstündeki tüm mayınların temizlenmesi lazım. Türkiye'de 10-12 bin siyasetçi bugün fikirlerinden, düşüncelerinden dolayı cezaevinde. Bu enkaz ortadayken nasıl bir süreç başlayabilir?

Türk ayrıca “Biz seçim ittifakı arayışı içinde değiliz, HDP kendi kimliğiyle seçimlere girer ama demokrasi için bir ittifakın içinde yer almak konusunda da kapıları açıktır” ifadelerini kullandı.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU