Ruanda'da mahkeme, 1994'te yaşanan soykırımı anlatan "Hotel Ruanda" (Ruanda Oteli) filmine ilham kaynağı olan ve ülkesinde terörle itham edilen Paul Rusesabagina'yı suçlu buldu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Mahkemeyi boykot eden Rusesabagina, yargılama sürecinden adalet beklemediğini belirterek, mahkemeyi "sahte" olmakla suçladı.
Rusesabagina, çıkarıldığı mahkemede yasa dışı silahlı grup kurmak ve terör örgütüne üye olmaktan suçlu bulundu.
Hakim Beatrice Mukamurenzi, "MRCD-FLN terör grubuna dahil oldukları için suçlu bulunmalılar... Onlar evlerindeki hatta yolda giden arabanın içindeki insanlara bile saldırdılar" dedi.
67 yaşındaki Rusesabagina tüm suçlamaları reddetti ve yargılanmak üzere Dubai'den kaçırıldığını iddia etti.
Cinayet, kaçırma ve silahlı soyguna dair suçlamalarla ilgili davanın ise devam ettiği bildirildi.
Rusesabagina ise Belçika vatandaşı olduğu sırada Ruanda vatandaşlığından vazgeçtiğini, dolayısıyla mahkemenin kendisini yargılama yetkisinin bulunmadığını savunuyor.
Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame'nin sert muhaliflerinden olan ve yıllarca sürgünde yaşayan 66 yaşındaki Rusesabagina, hakkında çıkarılan yakalama kararının ardından Ağustos 2020'de Birleşik Arap Emirlikleri'nde gözaltına alınarak ülkesine getirilmişti.
Bush'tan Özgürlük Madalyası almıştı
Ruanda'da 1994 soykırımı sırasında çok sayıda masum insanın hayatını kurtardığı ileri sürülen ve "Hotel Ruanda" filmine konu olan Rusesabagina ve 16 sanığa "terör, silahlı örgüt kurmak ve cinayete ortaklık" gibi 13 farklı suçlama yöneltiliyor.
Rusesabagina, filmden sonra üne kavuşmuş ve farklı ülkelerde barış ödülleri almıştı. Dönemin ABD Başkanı George W. Bush, 2005'te Rusesabagina'yi Özgürlük Madalyası'yla ödüllendirmişti.
Soykırımdan sonra iki yıl sonra Belçika'ya sığınma başvurusunda bulunan ve bu ülkenin vatandaşlığını alan Rusesabagina daha sonra ABD'ye yerleşmişti.
Ailesine göre Rusesabagina geçen yıl ağustosta aldığı bir davet üzerine Burundi'ye gidecekti ancak Dubai'de bindiği özel uçak, Ruanda'nın başkenti Kigali'ye indi ve Rusesabagina elleri kelepçeli olarak ülkesine getirildi.
Avrupa Parlamentosu, Rusesabagina'nın kaçırıldığını belirterek Ruanda hükümetini kınamıştı.
ABD Kongresinin 37 üyesi de Aralık 2020'de Ruanda hükümetine hitaben yayımladığı açık mektupta Rusesabagina'nın serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.
Film hakkında
Ruanda Soykırımı'nı konu alan, 2004 tarihli Hotel Ruanda (Hotel Rwanda) filminnin önetmeni Terry George'dur. Ruanda'nın başkenti Kigali'deki bazı çekimler dışında filmin büyük bölümü Güney Afrika'da çekilmiştir.
Film Ruanda'da 1994 yılında Hutu ve Tutsi etnik grupları arasında çıkan ve büyük sayıda (yaklaşık 800.000) Tutsinin yaşamını kaybetmesiyle sona eren şiddet olayları ve katliamı konu alır ve filmin senaryosu Ruanda Katliamı'ndaki gerçek olaylara dayanmaktadır. Ana karakter Kigali'deki Hôtel des Mille Collines'in müdürü olan Hutu kökenli Paul Rusesabagina'dır.
Ruanda Soykırımı
Ruanda Soykırımı, Ruanda'da 1994 yılında 7 Nisan ile 15 Temmuz arasında yaklaşık yüz gün içinde 800.000 Tutsi ve ılımlı Hutu'nun, aşırı uç Hutular tarafından öldürülmesi olayıdır. Katliam, Tutsi destekli isyancı Ruanda Vatansever Cephesi lideri Paul Kagame'ye bağlı güçlerce, Hutu ağırlıklı hükûmetin düşürülmesi ile son buldu.
AA, Reuters, Independent Türkçe