TSK'ya çevirmenlik yapan Afganlara tahliye yanıtı: Planda yoksunuz

Afganistan'da Türk Silahlı Kuvvetleri'ne çevirmenlik yapan Afganlar, Türk Görev Kuvveti'ndeki görevlilerin kendilerine hakaret ederek, "Yaptığımız sözleşmede ne tazminat ne tahliye ne de başka bir ülkeye yönlendirme gibi şeyler yok" dediğini kaydetti

Fotoğraf: Milli Savunma Bakanlığı

Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan'da Türk Silahlı Kuvvetleri'ne çevirmenlik yapan Afganların tahliye sürecine dahil edilmediği iddia edildi.

Çevirmenlerin temsilcileri, Türk Görev Kuvveti'ndeki yetkililerin kendilerine "Türkiye Cumhuriyeti'nin tahliye planında yoksunuz. Protesto yaparsanız kendi zararınıza olur" dediğini kaydetti.

Karar'dan Eda Narin'in haberine göre, TSK'ya bağlı olan ve yerel sivil çalışan olarak adlandırılan yaklaşık 100 çevirmen Taliban'ın kendilerini casus olarak gördüğünü ve bu yüzden hayati tehlikeleri olduğunu belirtti.

İsmini vermek istemeyen bir çevirmen, görüşmeye dahil olan bir albayın kendilerine hakaret ettiğini söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Albay bize hakaret etti"

Çevirmen sözkonusu albayın, "Sizin ne işiniz var burada? Sizinle iletişim kesildi. Türkiye üzerinde hiçbir hakkınız yok. Sadece bir aylık maaş hakkınız var. O da bankalar sisteme girer girmez ödenecek sizlere. Sizlerle yaptığımız sözleşmede ne tazminat ne tahliye ne de başka bir ülkeye yönlendirme gibi şeyler yok. Türkiye Cumhuriyeti'nin tahliye planında yoksunuz. Protesto yaparsanız kendi zararınıza olur" dediğini iddia etti.

Çevirmen şöyle konuştu:

Biz Afganlar fakiriz, yoksuluz ama hakaret edilmeyi asla ve asla kabul edemeyiz. ATGK, bize aylardır söz verdi. 'Türkiye büyük devlettir, sizi yalnız bırakmaz' dediler ama sonunda bize bir veda mektubu bile yazmadan Afganistan'ı terk ettiler. Ve sonunda da askeri bir temsilci tarafından hakarete maruz bırakıldık. Bu hakaret sadece üç tercümana değil bütün TSK'nın Afganistan'daki çalışanlarına ve Afganlaradır. Biz tarih boyunca Afganistan ve Türkiye dostluğunun gerçek olduğuna inanlardan olarak bundan sonraki süreçte insani yardım istek mücadelemize gerek medyalara çıkarak gerek protesto yaparak devam ettireceğiz.

"Sadece Taliban değil IŞİD tehdidi de var"

Büyükelçilikle görüşmeye giden tercümanlardan birisi de "Benim iki mesajım var. Birinci mesajım Türk kahraman milletine, ikinci mesajım Türk devletine" diyerek şunları kaydetti:

Türk milletine kendi adıma ve tercümanlar adına teşekkür ediyorum. 20 sene boyunca memnuniyetle çalıştım tercüman olarak. Bize ekmek kapısı oldu bunca zaman.

Bizim Türkiye'ye tahliye edilmemiz hakkında bazı sebepler var. Türkiye'de çok mülteci var. Ama bizim onlardan farkımız var. Bizden Türkiye'ye fayda gelir, zarar gelmez. Türkiye'nin kültürünü, dilini, dinini bilen, Türkiye'de eğitim gören insanlarız. 

Taliban ve IŞİD bizi kötü olarak görüyor. Biz burada 24 saatte bir yer değiştiriyoruz. Doğru düzgün dışarı çıkamıyoruz. Gizli alışveriş yapıyoruz. Hayat şu an bizim için çok zor. Sadece Taliban değil IŞİD tehdidi de var.

İkinci mesajım Türkiye devletine. İnşallah Türkiye 20 sene canı pahasına çalışan personelini ortalıkta bırakıp gitmez. Biz burada sağ kalmak için uğraşıyoruz. Bize 'Türkiye'ye tahliye edileceksiniz' dediler. Tazminatımız ve maaşımız da ödenmedi. Resmi olarak ise olumlu ya da olumsuz üst merciilerden dönüş yapılmadı. Biz Türkiye'nin büyüklerinden Afganistan'dan tahliye edilmeyi talep ediyoruz. Çocuklarımızın eğitim hakkı sağlansın istiyoruz.  
 

ABD kendisine destek veren Afganları tahliye etmişti

ABD yönetimi 20 yıllık savaşın ardından 31 Ağustos'ta Afganistan'daki son askerini de geri çekmiş, ülkedeki Amerikalılar ile ABD'ye destek olan çok sayıda Afgan'ı tahliye etmişti.

 

 

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU