WIPO'dan TOGG kararı: Türkiye 'togg.com'u kullanamayacak

ABD'de aynı isimle yer alan adı için Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütü’ne (WIPO) dava açan Türkiye'nin şikayeti reddedildi

Fotoğraf: AA

Türkiye Otomobili Girişim Grubu (TOGG) tarafından üretilmeye başlanan İtalyan firması Pininfarina tasarımlı yüzde 51 yerli otomobil TOGG’un ABD'de adaşı olduğu ortaya çıktı.

Türkiye, "The Office of George Gould" adıyla 2001 yılında Amerikalı George Gould tarafından kurulan yazılım şirketinden internet alan adını almak için Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütü’nde (WIPO) dava açtı.

Milli Gazete'de yer alan habere göre, Türkiye başvuruda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı TOGG tanıtım lansmanının dünya çapında duyulduğu, 28 Haziran 2018’de kurulan "Türkiye Otomobili Girişim Grubu (TOGG)" ve "TOGG TURKISH AUTOMOBILE INITIATIVE GROUP" adıyla iki ismi 8 Mart 2019’da, Türk Patent Kurumu’nun da 21 Ocak 2021’de "TOGG" kısaltmasını tescillediğini belirtti. Amerikalı şirketin bunları bilerek art niyet içinde olduğu gerekçesiyle "togg.com"un kendilerine verilmesini istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye'nin şikayeti reddedildi

Alan adının TOGG kurulmadan en az 5 yıl önce alındığını belirten mahkeme ise Amerikalı George Gould’un menfaat için bu adı elinde tuttuğu gerekçesine olumsuz yanıt verdi. Türkiye’yi "ters alan adı ele geçirme" kötü niyetli şikâyetiyle suçlayan mahkeme, Türkiye’nin ihtilaflı alan adının zaten kayıtlı olduğunu bilmesi gerektiğine hükmetti. Bu nedenle Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütü (WIPO) Türkiye’nin şikayetini reddetti.

WIPO’nun kararıyla Türkiye, TOGG için uluslararası alanda "togg.com"u kullanma hakkını kaybetmiş oldu. Türkiye TOGG için, "togg.com.tr"yi kullanmaya devam edebilecek.

 

Milli Gazete

DAHA FAZLA HABER OKU