Nüfusun yüzde 87’sinin aşılandığı Şili'de ilk kez ölüm görülmedi

Sağlık Bakanlığı’nın günlük yayımladığı Kovid-19 verilerine göre, ülkede son 24 saatte kimse yeni tip koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetmedi

Fotoğraf: AA

Güney Amerika ülkesi Şili'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında 21 Mart 2020'den bu yana ilk kez virüs kaynaklı ölüm görülmedi.

Son 24 saatte 297 yeni vakaya rastlandı, ülkedeki toplam vaka sayısı 1 milyon 644 bin 832, iyileşenlerin sayısı da 1 milyon 601 bin 955 oldu.

Şili'de bugüne kadar 37 bin 253 kişinin salgından hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Nüfusun yüzde 87’si aşılı

AA'nın aktardığına göre Kovid-19'a karşı erken aşı uygulamaya başlayan Şili'de şu ana kadar 26 milyon dozdan fazla aşı yapıldı ve nüfusun yüzde 87'sinin aşılanması tamamlandı.

Kovid-19 aşılama verilerinin derlendiği “Ourworldindata” internet sitesine göre Şili, nüfusuna oranla dünyada en çok aşı yapılan 9. ülke konumunda bulunuyor.

Aşıya erken erişti

Salgının başlarında bir yandan yoğun bakım ünitelerinde doluluk ve sokağa çıkma yasaklarına rağmen virüsün yayılmasını kontrol altına almak gibi sorunlar yaşayan Şili diğer yandan ülkenin Kovid-19 aşılarına erken erişimini sağlayacak girişimlere başlamıştı.

Şili Bilim ve Teknoloji Bakanı Andres Couve, AP'ye yaptığı açıklamada, aşı üreten şirketlerle görüşmelere, Nisan 2020'de, Kovid-19'un salgın olarak ilan edilmesinden bir ay sonra başladıklarını, mayıs ayına kadar da uzmanlar ve yetkililerden oluşan bir ekibin Devlet Başkanı Sebastian Pinera'ya ülkenin ticaret anlaşmaları ağının ve ilaç şirketleriyle önceki temaslarının aşı temin edilmesi için nasıl kullanılacağına dair bir plan sunduğunu söylemişti.

Şilili Biyokimyager Alexis Kalergis'in Ekim 2019'da bir bağışıklık bilimi kongresi için Çin'in başkenti Pekin'e giderek orada Sinovac ve Biontech uzmanlarıyla bir araya gelmesi, ülkenin aşıya erken ulaşımını da kolaylaştırmıştı.

Şili Katolik Üniversitesi Millennium İmmünoloji ve İmmünoterapi Enstitüsü Müdürü Kalergis, aşı araştırmaları için daha önce Sinovac'a başvuru yaptığını, temaslarından faydalanarak Ocak ve Şubat 2020'de Sinovac'daki meslektaşlarıyla konuştuğunu ve ardından ayrıntıların hükümete aktarılması gerektiğini belirterek Katolik Üniversitesi Dekanı Ignacio Sanchez ile görüştüğünü söylemişti.

Sanchez de sağlık ve dışişleri bakanlarıyla görüşerek, ülkenin Sinovac ile ilk görüşmelerini ve Şili'nin klinik deneylerin bir parçası olmasını sağlamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU