Instagram sahte Mark Zuckerberg videosunu silmeyeceğini açıkladı

Videoda Zuckerberg, “Milyarlarca insanın çalınan bilgilerini, tüm sırlarını, hayatlarını, geleceklerini bütünüyle kontrol eden bir adam... Bunların hepsini Spectre'ye borçluyum” demişti

Fotoğraf: Reuters 

Instagram, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in konuşma yaptığı sahte videoyu kaldırmayacağını açıkladı.

Bir Instagram sözcüsü, “Bu içeriğe de Instagram’da yayımlanan diğer tüm yanlış bilgi veren içeriklere yaptığımız işlemin aynısını uygulayacağız. Eğer bilirkişi olan üçüncü bir taraf, videonun sahte olduğunu belirlerse, bunu Instagram’ın öneri sayfaları olan Keşfet ve hashtaglerde filtreleyeceğiz” diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Masasında oturmuş konuşurken görünen Zuckerberg 4 gündür Instagram'da yayımlanan sahte bir videoda, tuhaf bir konuşma yaparken görülüyor.

Zuckerberg konuşmasında, “Bir an için düşünün: Milyarlarca insanın çalınan bilgilerini, tüm sırlarını, hayatlarını, geleceklerini bütünüyle kontrol eden bir adam... Bunların hepsini Spectre'ye borçluyum. Spectre bana verileri kontrol edenin, geleceği de kontrol edeceğini gösterdi” diye konuşuyor.

 

 

Ekranın altındaysa "reklamlardaki şeffaflığı artırıyoruz" haber başlığı bulunuyor.

Facebook'un (ve dolayısıyla Instagram'ın) politikası bu tür videoların kaldırılmaması yönünde. Ancak şirketin, videoyu kurucu CEO'suyla ilgili olduğunda da kaldırıp kaldırmayacağı merak konusuydu.

Zuckerberg’in sahte videosu internette hızla yayılan ve gittikçe uygulaması kolaylaşan 'deepfake' tekniğiyle hazırlanmış videoların son örneği oldu. Bu teknikte insanlara söylemedikleri şeyler söyletilebiliyor. Zuckerberg’in videosunda konuşmasıyla ağzı hareketlerinin eş zamanlı gerçekleşmediği ve sesinin alışılmışın dışında olduğu görülse de, bu teknikle gayet gerçekçi videoların hazırlandığı biliniyor.  

Facebook’ta daha önce de paylaşılan yavaşlatılarak manipüle edilmiş bir videoda da ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi sarhoş gibi gösterilmişti. Facebook ise bu videoyu silmek yerine videonun gösterilme önceliğini azaltmaya karar vermişti.   

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU