İstanbul Üniversitesi'nde gazetecilik bölümü mezunlarının "boş pankart" açmasına izin verilmedi

Öğrenciler üniversite yönetiminin kendilerine “Boş pankarta Photoshop yaparsınız” dediğini öne sürdü

İstanbul Üniversitesi’nin bu yılki mezuniyet töreni Fen-Edebiyat Fakültesi’nde bulunan Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun olan bir grup öğrenci, törene ellerindeki boş pankartla girmek istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İddiaya göre salon girişinde pankartları kontrol eden üniversite güvenliği ve polis, “törende pankart açmanın yasak olduğunu” söyleyerek gruba izin vermedi.

Güvenlik boş pankarta el koyunca grup ile aralarında tartışma yaşandı.

Öğrencilerin iddiasına göre o sırada fakülte girişinde bulunan fakülte görevlilerinden biri, boş pankartı kastederek “Photoshop'la istediğinizi yazarsınız” dedi.

 

üniversite öğrencileri
Tören alanına giren öğrenciler “Bu bir pankarttır” sözleriyle boş pankarta el konulmasını protesto etti / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Independent Türkçe’ye konuşan gruptaki öğrencilerden Dilek Sarıgül, 30 Mayıs Perşembe günü gerçekleşen mezuniyet provasında “politik söylem içermeme” şartıyla her pankartın kabul edileceğine yönelik duyuru yapıldığını söyledi.

Sarıgül, gazetecilik bölümünden mezun olan öğrenciler olarak, boş pankartı “ülkedeki genel politik baskıya ve gazetecilere uygulanan sansürü temsil etmesi” açısından açmaya karar verdiklerini ifade etti:

Beyaz bir pankart ne ifade ediyor, sizi niye korkuttu, niye çekindiniz gibi sorular var. Ama gazetecilik bölümünde bunları sorgulayamıyorsunuz. O boş pankart, ülkedeki baskıyı, gazetecilere uygulanan sansürü, gazetecilik öğrencilerinin mezuniyet töreninde maruz kaldığı uygulamayı yansıtan harika bir metafordu.”

Pankartı taşıyan grupta yer alan öğrencilerden Recep Çapan ise, "Öğrenciler, gazeteciler ve akademisyenler üzerinde yükselen bu karanlığın etkilerini, medya eliyle yapılan görmezden gelmeyi, Türkiye'de kendisini aydın diye tanımlayan kesimlerin söyleme zorunluluğunu, sansürü ve otosansürü, akademinin ve üniversitenin içinin nasıl boşaltıldığını boş bir pankart ile anlatabiliriz diye düşündük" dedi.

Mezuniyet töreninin başlangıcında el konulan pankart, tören sonrasında öğrencilere teslim edildi.

Independent Türkçe'nin ulaştığı fakülte yönetimindeki isimler konuyla ilgili açıklama yapmadı. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU