Gine'de yönetime el koyan ordu, bakanları ve hükümet yetkililerini toplantıya çağırdı

Ordu, yönetime el koymasından bir gün sonra bakanları ve üst düzey hükümet yetkililerini toplantıya çağırdı. Çağrıda, toplantıya katılmamanın "başkaldırı" olarak görüleceği kaydedildi

Fotoğraf: Reuters

Gine'de Cumhurbaşkanı Alpha Conde'yi deviren ordu, yönetime el koymasından bir gün sonra bakanları ve üst düzey hükümet yetkililerini toplantıya çağırdı.

Yönetime el koyan ordu biriminin sözcüsü devlet televizyonuna yaptığı açıklamada yetkililerin TSİ 1400'da yapılacak toplantıya katılmamasının "başkaldırı" olarak görüleceğini söyledi.

Aluminyum fiyatları fırladı

Dünyanın en büyük aluminyum hammaddesi boksit yataklarına sahip ülkesi olan Gine'deki askeri darbenin ardından aluminyum fiyatları 10 yılın zirvesine çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Conde'ye sadık askerler ile özel kuvvetler arasında dün çatışma görülürken, başkent Conakry'de bazı dükkanlar bugün yeniden açıldı. Ordu sözcüzü ülkenin kara ve hava sınırlarının da yeniden açıldığını söyledi.

Ancak ülkenin durumu hakkındaki belirsizlik devam ediyor. Darbeyi gerçekleştiren seçkin ordu birlikleri Conde'yi gözaltında tutuyor olsa da ve ordunun diğer kuvvetleri henüz tutumları hakkında bir açıklamada bulunmadı.

AB'den kınama

Avrupa Birliği (AB), Afrika ülkesi Gine'de "yönetimin zorla ele geçirilmesi girişimini" kınadı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Gine'de iktidarın zorla ele geçirilmesi girişimini kınıyorum." ifadesini kullandı.

Demokrasinin korunmasında barış ve diyaloğun öncelikli olduğunu vurgulayan Michel, devlet kurumlarının muhafaza edilmesi, Cumhurbaşkanı Alpha Conde'nin güvenliğinin sağlanması gerektiğini belirtti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de "iktidarın zor kullanılarak ele geçirilmesini" kınadığını bildirdi.

Borrell, Conde'nin derhal serbest bırakılması ve hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

Gine'nin başkenti Konakri'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı Sekoutoureya ve idari binaların bulunduğu Kaloum bölgesinde dün sabah silah sesleri duyulmuştu.

Olaydan birkaç saat sonra, Özel Kuvvetler Birliklerinin (GFS) başındaki Albay Mamady Doumbouya'nın, yönetime el koyduklarına ilişkin açıklamalarının yer aldığı bir video sosyal medyada dolaşıma sokulmuş, aynı saatlerde Cumhurbaşkanı Conde'nin de askerler tarafından alıkonulmasına ilişkin görüntüler paylaşılmıştı.

 

 

Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU