ABD’nin İsrail’e verdiği Filistinli bilim insanı nerede?

Eski Harvard öğretim üyesi Aşkar, ABD'deki 15 yıllık mahkumiyetinin ardından İsrail'e teslim edildi

Bir İsrail dizisinde Gazze ve Batı Şeria’da geçen savaşı gösteren bir kesit / Fotoğraf: AFP

ABD hapishanelerinde 15 yıl yattıktan sonra mahkumiyeti sona eren Filistinli bilim insanı Prof. Dr. Abdulhalim Aşkar özel bir uçakla İsrail Ben Gurion havalimanına getirildi.

Aşkar, ABD’de pek çok suçla yargılandı. Bunların başında Filistinli ve Müslüman tutukluların aleyhinde tanıklık yapmaması geliyor.

Prof. Dr. Aşkar’ın aile fertleri ise Abdulhalim Aşkar’ın mahkumiyet süresinin dolduğunu ve İsrail’e getirildiğini ancak akıbetinin halen belirsiz olduğunu vurguluyor.

ABD'nin Filistinli bilim insanını İsrail'e teslim etmesinin ardından Aşkar'ın nerede olduğuna dair bir bilgi verilmedi. Hamas ise konuyla ilgili temaslarını yoğunlaştırdı.

Aşkar-Hamas bağlantısı

Kökenleri Batı Şeria’nın Tulkarem kentinde yaşayan bir aileye dayanan Abdulhalim Aşkar, lisans eğitimini Birzeit Üniversitesi'nde bitirdikten sonra ABD'deki Mississippi Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı.

Aşkar, Yunanistan'daki Lavender Üniversitesi'nden ise profesörlük derecesini aldı.

Gazze'de uzun süre yaşadı Aşkar, burada evlendi ancak çocuk sahibi olamadı.

Gazze’de kaldığı süre boyunca, Hamas'a bağlı İslam Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışan Aşkar, üniversitenin resmi sözcülüğünü üstlenmesinin üzerinden çok geçmeden ABD'deki üniversitelere yaptığı başvurulardan biri kabul edildi.

ABD’deki sorunlar

Prof. Dr. Aşkar, ABD’de birçok üniversitede görev yaptı. En son Harvard Üniversitesi’nde öğretim üyesi oldu.

ABD’de Hamas ile ilişkisi ve Filistinli hareketin Aşkar’ı maddi olarak desteklemesi nedeniyle birçok kez baskıyla karşılaştı.

ABD’de bulunduğu sürece Hamas’la bağlantısına yönelik açılan soruşturmalar dahilinde üç kez tutuklandı. Filistinli ve Müslüman aktivistlere karşı ifade vermeyi reddettiği için bir kez ev hapsinde tutuldu ve Hamas’a destek verdiği gerekçesiyle 2007’de 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanlığı için aday gösterildi

Prof. Dr. Abdulhalim el-Aşkar, 2005'te yapılan Filistin seçimlerinde Mahmud Abbas’a karşı bağımsız olarak Cumhurbaşkanlığına aday gösterilmişti.

Seçim programında Filistinli grupları uzlaştırma çalışmaları ve ulusal mutabakat vardı.

Aşkar’ın programında devleti şeffaflık, hesap verebilirlik ve ortaklık temelinde kurma, Batı Şeria ve Gazze arasında ulusal birliğin sağlanması ve İsrail işgalinin sonlandırılması hedefini içeriyordu.

Adını vermek istemeyen bir aile üyesi, Aşkar’ın ABD hapishanelerinden kurtulmak için Filistin’de Cumhurbaşkanlığına adaylığını koyduğunu belirtti.

ABD’nin Aşkar’ın adaylığına karşı olmadığını söyleyen kaynak, bilim insanının seçimleri kazamadığını ve mahkumiyet süresi bitene kadar hapiste kaldığını belirtti.

Filistinli bilim insanı nerede?

İsrail basını ise Aşkar'ın İsrail’deki Ben Gurion Havalimanına getirildiği ve günlerce uçaktan dışarı çıkarılmadığını yazdı. İddiaya göre uçak daha sonra varış noktası belirli olmayan bir yere doğru havalandı. Bu arada Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye Aşkar’ın durumunun netleşmesi için dost ülkelerle iletişime geçti. Aşkar’ın serbest bırakılması için Türkiye, Katar ve Malezya’nın ara bulucu olabileceği belirtiliyor. Uçağın İsrail’den ayrıldığı doğruysa bu ülkelerden birinin Aşkar’a ev sahipliği yapması muhtemel.

Bilinmeyen yer

Öte yandan aileden bir kaynak, Aşkar’ın uzun süre İsrail’de kaldığını ve Hamas üyeliği ve ona verdiği mali destek konusunda hakkında araştırma yapıldığını söyledi.

Hamas yetkilisi İzzet er-Rişk ise Filistinli bilim insanının İsrail’de bir hapishanede tutulduğunu iddia etti.

Başka bir iddiaya göre Aşkar, hala Ben Gurion havalimanında tutuluyor. Müzakereler sonucu ABD’li bir yetkili bilim insanının uçaktan indirilmemesi emrini verdi ve kendisini misafir edecek bir ülkeye doğru götürülebileceğini belirtti.

Aşkar’ın ailesi ne ABD ne de İsrail tarafından kendileriyle resmi bir temasta bulunulmadığını ve Aşkar'ın akıbetiyle ilgili uluslararası hukuka başvuracaklarını söylüyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/31111

Independent Arapça’dan Independent Türkçe için çeviren: Hülya Şekerci

DAHA FAZLA HABER OKU