Kadrajdakiler: Türk sinemasında iz bırakan bir oyuncu; Şahan Gökbakar

Mehmet Erduğan Independent Türkçe için 'Yıldız Sineması'nda bu hafta Şahan Gökbakar'ı ve filmografisini yazdı

Kolaj: Independent Türkçe

Adı kimin zaman magazincilerin iştahını kabartan aşk haberlerine karıştı, kimi zaman meslektaşlarıyla, kimi zaman gazetecilerle girdiği polemiklerle gündeme geldi, kimi zaman da düşüncelerini açıkça söylediği için linçlere maruz kaldı.

Neyse o olmaya çalıştıkça kimseye yaranamadı, ama zaten birilerine yaranmak hiçbir zaman umurunda da olmadı.
 


Hayatının hep espri ve geyikten ibaret olduğunu düşünenleri fikirleri ve eylemleriyle her zaman şaşırtmayı başaran Şahan Gökbakar geçen haftalarda ülkenin pek çok noktasında orman yangınları başlayınca İstanbul'daki evinden ayrılıp "Yangın bölgesinde olmak istiyorum" diyerek Marmaris'e gitti ve olay mahallinden her gün yaptığı canlı yayınlarıyla yetkili ekiplere seslendi, yardım istedi, yangınların büyüklüğü konusunda farkındalık yaratmak için müthiş bir mücadele verdi.
 


Bu süre içinde itfaiye ekipleri ile koordineli bir şekilde yangınlara müdahale etmek için kollarını sıvayan ve yaptığı paylaşımlarla yangın yerlerinin koordinatlarını veren Şahan Gökbakar, Türk halkının adeta sesi ve kahramanı oldu.

Yetmedi, sonrasında selzedeler için seferber oldu; Marmaris'teki yangın için günlerce canlı yayınlar yaparak havadan müdahale isteyen oyuncu, Karadeniz'de yaşanan sel felaketine de sessiz kalamadı ve sosyal medya hesabından paylaştığı videoda bölgedeki mağdurların ihtiyaçları için bir kamyon yardım malzemesi göndereceğini açıkladı.

Takipçilerine de bölgedeki belediyelerle irtibata geçerek yardım için gerekli malzemeleri göndermeleri çağrısında bulundu.

Sağlık Bakanlığı'nın insanları aşı olmaya davet eden videolarında kullandığı ünlülerden biri olmamasına ve ailesiyle aylarca izole yaşayabilecek ekonomik özgürlüğe sahip olmasına rağmen, olan biteni içine sindiremeyip, insanları aşı olmaya davet eden paylaşımlar yaptı.
 


Velhasıl her ne düşünce ve görüşte olursak olalım, aynı gök yüzünün altında yaşadığımızı ve bu dünyanın hepimize ait olduğunu bize hatırlatan bu hassas ve duyarlı eylemleri, dünyayı güzelleştirme çabalarıyla bu defa farklı bir şekilde kadrajımıza giren, ama profesyonel kariyerinde de Ortaçağ'dan beri devam eden soytarılık geleneğini sürdüren biri olarak, halk komedisinin kalıplarını kullanarak çok başarılı işler ortaya koyan Şahan Gökbakar'ı kalitesiz işler yaparak kolay para kazanmakla suçlayıp Recep İvedik'i hakir görerek üzerime bir entel gömleği giymeye çalışmayacağım.

Zira neden yalan söyleyeyim, kaçış sineması diye bir şey varsa üzerimdeki baskılardan kaçmak ve biraz da olsa eğlenmek istediğim anlarda açıp bir Recep İvedik filmi izlediğimi sizden saklamayacağım.


Türk sinemasında iz bırakan bir oyuncu; Şahan Gökbakar
 


Komedyen, oyuncu, senaryo yazarı ve yapımcı olarak kariyerini sürdüren Şahan Gökbakar, 22 Ekim 1980 tarihinde İzmir'de doğdu, babasını ise henüz sekiz yaşındayken bir trafik kazası sonucu kaybetti.

Okul hayatına Ankara'da başlayan komedyen ilk, orta, lise öğrenimini ODTÜ Koleji'nde tamamladı.

ODTÜ Koleji'nin 1997-1998 eğitim döneminde Sosyal Bilimler Bölümünü bitirdikten sonra 1998 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Bölümüne 350 kişi arasında ilk dörde girerek başladı ve bu bölümden de 2002 yılında mezun oldu.
 


Mezuniyetinden sonra İstanbul'a yerleşen Şahan Gökbakar bu şehre ilk geldiği yıllarda kimseyi tanımıyordu ve hiçbir şey beklediği gibi ilerlemiyordu, bu yüzden kendini o sıralar Cemal Süreya gibi hissediyordu ve depresif şiirler yazıyordu.

Fakat bir süre sonra çeşitli reklam seçmelerine katılarak şansını denemeye karar verdi.
 


Böylelikle 90'lı yılların sonuna doğru televizyon ekranlarında görünmeye başlayan Şahan Gökbakar, o zamanlar yazdığı ve canlandırdığı tiplemelerle insanları güldürmeye ve yavaş yavaş halk nezdinde tanınmaya başladı.

2008 yılında televizyon skeçlerindeki bir karakteri beyaz perdeye taşımaya karar verdiğinde neyle karşılaşacağını hiç kimse bilmiyordu.


Gülmek için yaratılmış gözlerde yaşlar niye…

Basit yaşamayı seven, sade dünyası olan bir insanken bir sürü kameranın kovaladığı bir adam haline gelen Şahan Gökbakar ağlak biri olmaktan kaçmaya çalışsa da aslında duygusal bir insan olduğunu ve dramın da ilgisini çektiğini söylüyor, ama en negatif olayın bile komik ve veya güzel bir tarafı olabileceğini düşünüyor.

Ayrıca doğuştan gelen bir refleksi ve yeteneği olduğu için en rahat yaptığı şeyin komedi olduğunu söylüyor, ama bir gün dram türünde bir şey deneyeceğini de belirtiyor.

Ağlayan bir insan görünce dayanamayan, insanların her zaman mutlu, huzurlu ve güzel günler yaşaması gerektiğini söyleyen Şahan Gökbakar, kamera önündeki amacının insanları eğlendirmek ve onları güldürmek olduğunu söylüyor.
 


Seyircinin izlediği şeyden mutlu olmasını, insanların evlerinden çıkıp salona gitmelerini, izlemek amacıyla gittiği filmden mutlu çıkmasını oldukça önemsiyor.

Kısıtlanmayı ve kalıplarda yaşamayı sevmiyor; herkesin kendine ait bir alanı olması gerektiğine inanıyor.

Potansiyelinin çok yüksek olduğunu, oyunculuğu çok sevdiğini ve içinden sürekli oynama isteği geldiğini dile getiriyor.

Eğer abisi Togan Gökbakar olmasaydı tanınmasının daha geç olabileceğini belirten Şahan Gökbakar, film setlerinde kendisini oldukça rahat hissettirdiği, ona gereken alanı sağladığı ve çok da iyi anlaştığı için kardeşiyle çalışmayı tercih etse de başka yönetmenlerle de çalışma durumuna açık olduğunun altını çiziyor.

Söylemleriyle de oldukça dikkat çeken Şahan Gökbakar içinde bir parça ironi barındırsa da kitap okumadığını, tiyatroya gitmediğini, Cannes kazanmış filmleri izlerken sıkıldığını belirtiyor.
 


Kendisini basit istekleri olan bir seyirci olarak tanımlayan Şahan Gökbakar izlediği film onu sürüklesin, ağlatsın, güldürsün başka bir şey istemiyor.

Kitap okuma konusuyla ilgili olarak da kitabı eline aldığında uykusunun geldiğini, kitabın ona söyleyeceği şeyleri tahmin edip sonuna açıp bakmak istediğini ve bu yüzden de kitap okuma işini beceremediğini itiraf ediyor.

Zamanını kitap okumak yerine daha çok senaryo ve tiyatro eseri okumakla geçirdiğini söylüyor.

Klasik müzik de dahil olmak üzere her türlü müziği dinlediğini belirtiyor.

Geçen yıl Instagram'da yarattığı yeni Trolcü Şevki karakteri ile de gündeme gelen, ancak kısa bir süre önce günlük hayatı paylaşmanın amaçsız bir eylem olduğunu fark ederek yaptığı paylaşımların anlamsız ve gereksiz olduğuna kanaat getirerek sosyal medya hesaplarını kapatan Şahan Gökbakar özellikle pandemi döneminde her şeyden uzak kalmayı tercih ediyor.
 


Hızlı gelişen ve birçok şeyin ardı ardına dizildiği bu senelerin sonunda biraz yavaşlamak ve sakinlemek istediğini dile getiriyor.

Selin Ortaçlı ile evli olan Şahan Gökbakar'ın Deniz Efe adında bir oğlu, Ela isminde bir kızı bulunuyor.


Filmografisi

Günün birinde televizyon yapımcıları Şahan Gökbakar'ı "Sen yeterince komik değilsin, seni insanlar sevmiyorlar, bak kaçıncı oldun…" gibi şeylerle onu yargılayınca televizyonu bırakmaya karar veren oyuncu, "Tamam, ben televizyon yapmayayım, madem beni insanlar sevmiyor, o zaman benim en sevilen işim neymiş bugüne kadar?" diyerek YouTube'u açıp Şahan Gökbakar yazdığında karşısına Recep İvedik karakteri çıkınca kafasında yavaş yavaş bir şeyler belirir.

Böylelikle kültürel yozlaşmanın çarpıcı bir temsili olan; kaba saba, agresif, kompleksli, küfürlü konuşan, acımasız, vicdansız, izansız, langur lungur ama diğer taraftan da oldukça şeffaf ve dürüst bu karakter yıllar içinde eleştirmenlerin tüm filmlerini yerden yere vurduğu altı filmlik bir seri ile izleyiciyle buluşur.

Ailelere çocuklarına bu filmleri izletmemeleri yönünde uyarılar yapılır, fakat filmlerin her biri bu zamana kadar görülmemiş bir biçimde gişe rekorları kırıp olay büyüdükçe; gülüşü, yürüyüşü, bakışı, ses tonu, vücut dili kendi içinde bir marka olan Recep İvedik sosyolojik bir vakaya dönüşür.

Bu karikatür tiplemesinin yaratıcısı ve filmlerin başrolü Şahan Gökbakar onu yerden yere vuran tüm eleştirileri reddeder ve işine ve hasılatına bakmaya devam eder.

Böylelikle Şahan Gökbakar'ın televizyon izleyicisinin kendisini çok sempatik bulmadığını düşünerek beyaz perdeye taşıdığı Recep İvedik serisi, Türk sinemasının son yirmi yılının en çok izleyici toplayan (2008 yılından bugüne toplam 30 milyonun üzerinde izleyici ve yaklaşık 320 milyon lira hasılat) ama bir yandan da en çok nefret edilen bir sinema karakteri olmayı başarır.

Şahan Gökbakar'ın bu seriyi devam ettirip ettirmeyeceği şu sıralar belli değilse de bu süre içinde sosyolojik olarak merkezi kuşatan alt sınıfın toplumsal eşitliğe inanan ama dışlandıkça da pervasızlaşan mensuplarını simgeleyerek bir fenomene dönüşen Recep İvedik hem Türk sinemasında hem de kitleler üzerinde büyük bir iz bırakır.

Şahan Gökbakar'ın filmografisinde yer alan; konuları çok basit, birer cümleyle anlatabilecek, amacı sadece insanları güldürmek olan işler olsa da kitleler nezdinde yankıları büyük olan, köşe yazarlarının ve akademisyenlerin makalelerinde kullanılan bir sosyal terim haline gelen Recep İvedik serisi ile diğer filmlerini aşağıda sizin için özetlemeye çalıştım.


Gen

Yönetmen: Togan Gökbakar / Oyuncu: Şahan Gökbakar, Doğa Rutkay, Yurdaer Okur, Mahmut Gökgöz, Haldun Boysan, Cemil Büyükdöğerli, Sefa Zengin, Levent Öktem, Mutlu Güney, Aysun Metiner, Levent Can, Zeliha Güney, Mürsel Yaylalı, Melisa Doğu, Renan Kaleli, Sena Taşkapılıoğlu, Volkan Cal, Burcu Fırat, Noel Thurman, Michael Roemer, Ali MacLean, Steve Grabowsky, J. Lauren Proctor, Julie Fitzgerald, Aykut Akyön, Atilla Atmaca, Hasan Baran, Kadriye Baysal, Dilek Demir, Eyüp Ercan, Serpil Ertuğrul, Nazmi Göçmen, Ali Köroğlu, Perihan Oğuş, Fikriye Olgun, Devin Reeve, Can Ali Sabuncu, Orhan Salkınaz, Melike Soygaç, Tünay Süer, Nezahat Talar, İshak Tekgül, Asal Toktamış, Eyüp Yapıcı, Gökhan Yıldız, Ayşın Zeren, Emin Öndağ, Adem Yavuz Özata, Gülten Bediye Özer, Tamer Üskent / Süre: 105 dakika
 

 

Senaryosunu Şahan Gökbakar, Alper Mestçi ve Murat Toktamışoğlu'nun ortaklaşa yazdığı, psikolojik gerilim unsurlarının had safhada kullanıldığı Gen adlı bu yerli yapım korku filminde; Psikiyatr Doktor Deniz'in yeni görev yeri olan, dağlık ve tenha bir bölgedeki akıl hastanesinde geçen tuhaf olaylar aktarılıyor.

Doktor Deniz'in göreve başladığı gün, yalnızlığa terk edilmiş bu gizemli hastanede hastalardan biri yaşamına kıyar.

Bu beklenmedik intihar genç doktorun tanıklık edeceği korkunç olayların ilkidir, çünkü üç gün içinde hastanede inanılmaz cinayetler meydana gelmeye başlar.

Bu vakayı aydınlığa kavuşturmak ve olayları araştırmak için hastaneye gelen polisler kötü hava şartları yüzünden mahsur kalırlar; üstelik eş zamanlı olarak telefon hatları arızalanır, yollar kapanır.

Herkesin birbirinden şüphelendiği cinayetler çıkmazı adeta dışarı açılan tüm kapıları kapamıştır.

Çok geçmeden bütün hastane ve Doktor Deniz bir an önce uyanmak isteyecekleri bir kâbusun içine girerler.

"Kendinden başka korkacak kimse yok…" mottosu ile olay örgüsü şekillenen ve Türk sinemasında artan korku-gerilim türündeki filmlerin arasında kendine iyi bir yer edinmeyi başaran 2006 yılına ait bu filmde Şahan Gökbakar misafir oyuncu olarak kadroda yer almış ve bir tecrit hastasını canlandırmıştır.

 

Recep İvedik

Yönetmen: Togan Gökbakar / Oyuncu: Şahan Gökbakar, Togan Gökbakar, Fatma Toptaş, Hakan Bilgin, Lemi Filozof, Tuluğ Çizgen, Asiye Dinçsoy, Nedim Doğan, Zeynep Aydemir, Serkan Altuniğne, Ertunç Şenkay, Murat Volkan Cal, Gamze İnci, Hakan Akın, Kaan Önal, Vural Buldu, Burcu Sütun, İsmail Hakkı Ürün, Kaya Gürel, Serkan Güler, Sevgi Berna Biber, Batuhan Ergün, Ferhat Uçar, Gözde Demirbilek, Murat Akdağ, Önde K. Açıkbaş, Yakup Yavru, Mehmet Ali Bayhan, Furkan Turan, Mehmet Abanoz, Hüseyin Adıgüzel, Mert Akın Akçay, Alican Akdoğan, Zübeyir Kamil Akkaya, Hakan Altınkök, Altan Arabacı, Yusuf Bedirhan Arslan, Talha Aslan, Enver Asutay, Adem Atbaş, Mücahit Avcı, Salih Avcıoğlu, Mustafa Balcı, Hasan Baran, Muhammed Yasir Berkli, Sevgi Berna Biber, Hakan Bilgin, Baybars Bilim, Veysel Bozkurt, Batuhan Büke, Volkan Cal, Ahmet Serdar Canibek, Emir Efe Çerçici, Kamil Çiçekliyurt, Mesut Civaklı, Ramiz Coşkun, Hüseyin Damarhan, Yiğit Durmuş, Hakan Duyar, Ömer Ali Dönmez, Nurullah Erdoğan, Findike, Cumhur Frankurt, Ali Gökçe, Baha Gökçe, Muzaffer Göçmen, Mehmet Güler, Serhan Güler, Mahmut Gürses, Aykut Güven, Hüsnü Mert Hayal, Ali İlhan, İlker İlhan, Uğur İncik, Sevcan İrsi, İsmail İslamoğlu, Nasuh İstanbuli, Ahmet Kabil, İskender Han Kahramanoğlu, Somer Karvan, Bilal Kaya, Selvihan Kazancıoğlu, Sefa Koca, Suat Koca, Ahmet Melik Koç, Yaşar Kubur, Reşit Kurt, Janine Munday, Merve Mutlu, Hüseyin Pulaş Baran Şahin, Numan Enes Sarıarslan, Ertunç Şenkay, Selçuk Sireci, Uğur Sofu, Adem Sucuoğlu, Emre Sungur, Ahmet Berat Sönmezler, Aytekin Taşöz, Julia Toksöz, Cenk Turanlı, Caner Tüfek, Jackdersin Yeter, Servet Yıldız, Ali Furkan Yılmaz, Mehmet Yumurtacı, Güzel Zaripova, Alihan Zülfikaroğlu, Kaan Önal, Ayaz Özdemir, Okan Özden, Anıl Öztürk, Murat Can Ünverdi, Özcan Özdemir / Süre: 90 dakika
 

 

"Dikkat Şahan Çıkabilir" programında Recep İvedik karakteri en sevilen karakterlerden biri oldu ve bunun üzerine Şahan Gökbakar, bu karakteri sinemaya uyarlamaya karar verdi.
 


Ama Şahan Gökbakar'ın Güngörenli bir lumpen proleteryayı başarıyla canlandırdığı Recep İvedik adlı bu komedi filmi; Türk sinemasında daha önce pek eşi benzeri görülmemiş düzeyde kaba saba espriler kullandığı gerekçesiyle sinema dünyasında yoğun eleştiri bombardımanına tutuldu.

Serinin bu ilk filminde; adamın biri yolda cüzdanını düşürür, başka bir adam tam cüzdanı kapıp kaçacakken Recep İvedik onunla mücadeleye girer.
 


Sonunda, sahibine teslim etmek üzere, evsiz adamın elinden cüzdanı almayı başaran Recep İvedik, kafasını çevirdiği anda cüzdan sahibinin çoktan gittiğini fark eder.

Akşam evinde televizyon seyreden Recep İvedik, cüzdanın Antalyalı çok önemli bir iş adamına ait olduğunu öğrenince arabasına atlar ve güneye doğru yola koyulur.

Yol boyunca birbirinden komik sürprizlerle karşılaşan Recep İvedik en sonunda Antalya'ya varmayı başarır ve cüzdanı turizmci Muhsin Bey'e teslim eder.
 


Tam otelden ayrılacakken çocukluk aşkı Sibel'in bir tur otobüsünden indiğini fark eder.
Artık Recep İvedik'in tek bir amacı vardır; kendisini tanımayan, hatta hatırlamayan Sibel'e kendini beğendirmek.

2008 yılında çekilen ve 4 milyon 300 bin kişi tarafından izlenen bu yapım aldığı tüm olumsuz eleştirilere rağmen yılın en çok izlenen filmi oldu.

 

Recep İvedik 2

Yönetmen: Togan Gökbakar / Oyuncu: Şahan Gökbakar, Gülşen Özbakan, Efe Babacan, Çağrı Büyüksayar, Asiye Dinçsoy, Zeynep Çamcı, Aysan Sümercan, Füsun Öztoprak, Müjde Uzman, Gülşah Şahin, Esin Gündoğdu, Oya Salman, Yıldıray Yıldızoğlu, Meltem İpekçi, Ayfer Çalgıcı, Erkan Baltacı, Begüm Öner, Ayşe Özkök, Elif Burcu Barut, Metoi Louis, Hiroshi Nakama, Fevzi Gökçe, Affan Gürel, 34yuso, Mehmet Abanoz, Mert Akın Akçay, Alican Akdoğan, Zübeyir Kamil Akkaya, Yusuf Bedirhan Arslan, Talha Aslan, Mücahit Avcı, Muhammed Yasir Berkli, Baybars Bilim, Mehmet Canbeg, Ahmet Serdar Canibek, Mehmet Çelik, Mesut Civakli, Ramiz Coşkun, Hüseyin Damarhan, Mehmet Harun Demirer, Ömer Ali Dönmez, Findike, Cumhur Frankurt, Cavit Goktas, Baha Gökçe, Aykut Güven, Hüsnü Mert Hayal, Ali İlhan, İlker İlhan, Uğur İncik, İsmail İslamoğlu, Nasuh İstanbuli, Iskender Han Kahramanoğlu, Hüseyin Kırmızı, Sefa Koca Oğuzhan Kocaklı, Ahmet Melik Koç, Emre Koç, Yaşar Kubur, Resit Kurt, Murat Sağlam, Numan Enes Sarıarslan, Doğru Selman, Uğur Sofu, Emre Sungur, Ahmet Berat Sönmezler, Derya Tasbas, Aytekin Taşöz, Caner Tüfek, Müjde Uzman, Mert Yasar Yücel, Alihan Zülfikaroğlu, Muhammet Furkan Öz, Ayaz Özdemir, Anil Öztürk / Süre: 107 dakika
 

 

İlk filmin gişede elde ettiği başarıdan sonra, 2009 yılında Recep İvedik 2 çekilir; bu devam filminde Recep İvedik tek yakını olan babaannesinin isteklerini yerine getirebilmek için harıl harıl iş arayışına girer.
 


Zamanını PlayStation oynayarak geçiren babaannesi, Recep İvedik'in yaşadığı sarhoş, aylak ve avare hayatı bırakıp iş bulmasını, evlenmesini ve saygınlık kazanmasını ister.

Ancak biricik ve tuhaf babaannesi ve bitmeyen arzuları nedeniyle Recep İvedik yedi düvelin başına bela olmaya devam eder.
 


Babaannenin tek arzusu ise torunu Recep'in artık bir baltaya sap olup düzgün bir adam olmasıdır.

Evet, bu Recep İvedik için gerçekleştirmesi oldukça zor bir istektir ama dahası da vardır; babaannesi ayrıca onun bir işi olsun, maaşı olsun, sevgilisi olsun, mutlu olsun, sevsin ve sevilsin istediği için ona sürekli baskı yapmaktadır.

Gişe rekorları kıran sansasyonel televizyon karakteri Recep İvedik'in bu ikinci filmi izleyenleri kahkahaya boğarken, üzerine yapılan tartışmaları da beraberinde getirmeye devam etmiştir.
 


Film, "Recep İvedik" karakterinin homofobik olduğu gerekçesiyle 2009 Hormonlu Domates Ödülü'ne, kadın hakları ve cinsiyet ihlalinde bulunduğu için 2008 yılında ise Altın Bamya'ya layık görülmüştür.

33,4 milyon gişe yapan film kendi rekorunu kırarak Türkiye'de yaklaşık 4,4 milyon kişi tarafından izlenmiştir.

 

Recep İvedik 3

Yönetmen: Togan Gökbakar / Oyuncu: Şahan Gökbakar, Zeynep Çamcı, Sevim Yatlılar Mehmet Yumurtacı, Volkan Cal, Deniz Bozkurt, Murat Mahmutyazıcıoğlu, Oktay Dener, Vahdet Çakar, Mehmet Önder, Dilara Yüzer, Aslı Nişancı, Turgut Tunçalp, Fatma Edizer, Çağatay Ulusoy, Başar Doğusoy, Bekir Tosun, Burak Haktanır, Mehmet Abanoz, Muhammed Akay, Mert Akın Akçay, Alican Akdoğan, Zübeyir Kamil Akkaya, Ronkay Arslan, Yusuf Bedirhan Arslan Recep Asistanı, Talha Aslan, Mücahit Avci, Muhammed Yasir Berkli, Baybars Bilim, Ahmet Serdar Canibek, Volkan Çınar, Mesut Civakli, Ramiz Coşkun, Ömer Ali Dönmez, Furkan Ege, KaanEvkaya, Findike, Cumhur Frankurt, Baha Gökçe, Aykut Güven, Hüsnü Mert Hayal, Ali İlhan, İlker İlhan, Uğur İncik, Ayhan Işık, İsmail İslamoğlu, Nasuh Istanbuli, İskender Han Kahramanoğlu, Ahmet Enes Kanca, Sefa Koca, Ahmet Melik Koç, Yasar Kubur, Reşit Kurt, Emre Polat, Zafer Şahin, Numan Enes Sariarslan, Metin Şentürk, Uğur Sofu, Emre Sungur, Ahmet Berat Sönmezler, Aytekin Taşöz, Aşkın Mert Tiras, Doğukan Tuncer, Caner Tüfek, Çağatay Ulusoy, Göktuğ Yaşar, Sevim Yatlilar, Selahattin Can Yıldırım, Mehmet Yumurtacı, Alihan Zülfikaroğlu, Ahmet Çevik, Cihan Çulfa, Ayaz Özdemir, Recep Özer, Anıl Öztürk / Süre: 95 dakika
 

 

Şahan Gökbakar'ın halk kitlelerinde adeta infial yaratan fenomen tiplemesi, Türk sinemasının ilk lumpen-proleter anti-kahramanı, serseri mayın Recep İvedik aldığı tüm eleştirilere karşın gişedeki dikkat çeken başarısı üzerine serüvenlerine tam gaz devam eder.
 


Yapımcılığını Faruk Aksoy'un, dağıtımını ise Özen Film'in üstlendiği Recep İvedik 3; babaannesinin ölümünden sonra yalnızlıktan ve iç sıkıntısından kurtulmak için sosyalleşmeye çabalayan Recep İvedik'in komik hikâyesini konu ediyor.
 


2010 yılına ait, serinin bu üçüncü filminde babaannesinin ölümünden sonra Recep İvedik depresyona girince bu durumdan kurtulmak için spor yapıyor, sergi geziyor, kütüphaneye gidiyor.
 


Sosyalleşmek için pek çok aktivite kurslarına da katılan Recep İvedik'e bu serüvende 46 karakter eşlik ediyor.
 


Filmde babaannesinin ölümünden sonra kendisini kötü hisseden Recep İvedik'in bir anda hayatına uzaktan akrabası Zeynep girer ve başlarda pek iyi anlaşamasalar da sonradan birbirlerine ısınırlar.
 


Türkiye'de tam 22 hafta vizyonda kalma başarısı gösteren film toplamda 3 milyon 326 bin kişi tarafından izlenmiştir.

 

Celal ile Ceren

Yönetmen: Togan Gökbakar / Oyuncu: Şahan Gökbakar, Ezgi Mola, Gökçen Gökçebağ, Dilşah Demir, Zehra İçöz, Ahmet Vuran, Furkan Turan, Gözde Seda Altuner, Ronkay Arslan, Adem Atbaş, Oğuz Atbaş, Mücahit Avcı, Mustafa Tunahan Bodur, Alperen Cağlar, Ahmet Serdar Canıbek, Tracy Daziz, Ahmet Kabil, Sercan Karahan, Bilal Kaya, Onurhan Konak, Reşit Kurt, Mert Kültür, Aynur Türk, Ali Furkan Yılmaz, Billur Yılmaz, Eda Yılmaz, Mehmet Enes Özyüreki, Murat Can Ünverdi / Süre: 114 dakika
 

 

Bu defa farklı bir film ile izleyicinin karşısına çıkan ve her bir hikayesinde kafa-göz yaran Recep İvedik'in ayıplarını bu filmle kapatmak istiyormuş gibi görünen Şahan Gökbakar'ın başrolünü Ezgi Mola ile paylaştığı 2013 yılına ait, Celal ile Ceren adlı bu film; kadın erkek ilişkileri hakkında eğlenceli noktalara değinmektedir.

Filmde, babasının dükkanında çalışan esnaf Celal ile büyük bir yapı markette departman sorumlusu olarak çalışan Ceren yaklaşık altı yıldır birliktelerdir.
 


Ancak evlenmeye karar veren çiftin yakın arkadaşlarının sebep olduğu çeşitli olaylardan dolayı Ceren ile Celal'in evlilik plânları da suya düşer.

30'lu yaşlarını süren Celal, Karaköy'de baba mesleğini sürdüren bir elektrikçidir, 30 yaş krizine yeni girmiş olan Ceren ise bir yapı markette çalışmaktadır.

İkilinin bu nereye gittiği belli olmayan uzun beraberliği ise altı yıla dayanmıştır!
 


Çevresindekiler artık çiftin tam evleneceklerini düşündüğü sırada Celal bir arkadaşının bekarlığa veda partisine gitmek isteyince ikili feci tartışır ve bozuşurlar.

Celal'in bir türlü evlilik teklifinde bulunmamasına içten içe öfkelenen Ceren gitmesini istemese de Celal kırk yalanla bir yolunu bulur ve partiye gider.

Olay ortaya çıkınca da Ceren Celal'den ayrılmak ister; onu hala sevse de amacı biraz sevgilisinin burnundan getirmektir.

Fakat hiç beklemediği biçimde evlilik baskısı altında kalmaktan şikâyet eden Celal bu ayrılık hamlesini fırsat bilerek bir anda Ceren'i terk eder.

Ancak bu ayrılıkla birlikte üzerinden büyük bir yükün kalkacağını, hayatının daha güllük-gülistanlık olacağını sanan Celal'in bekarlık günlerinde belalar da peşini bırakmaz.
 


Başta bu duruma çok üzülmeyen Celal kısa bir süre sonra Ceren'le birlikte geçirdiği günleri çok özler ve eski kız arkadaşının gönlünü yeniden kazanabilmek için elinden geleni yapmaya başlar.

Şahan Gökbakar'ın senaristliğini, yapımcılığını üstlendiği ve başrolünde yer aldığı bu film IMDb En Kötü 100 Film listesinde kullanıcıların verdiği oylar sonucu ilk sırada yer almışsa da vizyonda yaklaşık 3 milyon kişi tarafından seyredilerek 26 milyonluk bir gişe geliri elde etmiştir.

 

Recep İvedik 4

Yönetmen: Togan Gökbakar / Oyuncu: Şahan Gökbakar, Ali İhsan Varol, İrfan Kangı, Cem Korkmaz, Barış Bulut, Ece İncebay, Ekrem Aral Tuna, Aziz Karakaya, Berna Üçkaleler, Serkan Sağdıç, Caner Tanrıverdi, Gülşah Yanaş, Halil İbrahim Yılmaz, Mehmet Abanoz, Alican Akdoğan, Zübeyir Kamil Akkaya, Serhat Aksoy, Firuze Gamze Aksu, Ronkay Arslan, Yusuf Bedirhan Arslan, Talha Aslan, Adem Atbaş, Salih Avcıoğlu, Gülüm Baltacıgil, Muhammed Yasir Berkli, Baybars Bilim, Batuhan Büke, Alperen Çağlar, Ahmet Serdar Canıbek, Nurullah Çelebi, Mesut Civaklı, Ramiz Coşkun, Hüseyin Damarhan, Ender Demir, Mehmet Harun Demirer, Dj Alpaslan Duman, Ömer Ali Dönmez, Mehmet Baran Erdoğan, Murat Ergür, Findike, Cumhur Frankurt, Cavit Göktaş, Ömer Gökburun, Baha Gökçe, Aykut Güven, Arda Hacıoğlu, Özercan Hati, Hüsnü Mert Hayal, Ali İlhan, İlker İlhan, Ece İncebay, Uğur İncik, Semih İpek, İsmail İslamoğlu, Nasuh İstanbuli, Ahmet Kabil, İskender Han Kahramanoğlu, Emre Karaca, Orhan Kılıç, Hüseyin Kırmızı, Sefa Koca, Oğuzhan Kocaklı, Ahmet Melik Koç, Yaşar Kubur, Reşit Kurt, Murat Sağlam, Numan Enes Sarıarslan, Uğur Sofu, Emre Sungur, Ahmet Berat Sönmezler, Aytekin Taşöz, Mustafa Tepe, Emre Tosun, Caner Tüfek, Selahattin Can Yıldırım, Ali Furkan Yılmaz, Eda Yılmaz, Mert Yaşar Yücel, Alihan Zülfikaroğlu    , Ayaz Özdemir, Anıl Öztürk / Süre: 117 dakika
 

 

2014 yılında, bu defa Çamaşırhane prodüksiyon şirketinin yapımcılığını üstlendiği serinin bu dördüncü filminde Recep İvedik ortalığı kırıp geçiren maceralarına yepyeni bir serüvenle devam eder.

Fenomen haline gelen ve izlenme rekorları kıran serinin bu yeni bölümünde kahramanımız bu sefer Maldivler'de bir yarışmaya katılır.

Filmde Recep İvedik, mahallesindeki çocuklardan kurulu futbol takımının antrenörüdür.
 


Antrenmanlar için, kendisinin de küçüklüğünden beri futbol oynadığı, mahallenin tek boş alanı olan bir arsayı kullanmaktadır.

Ancak günlerden bir gün, düzenli olarak idman yaptıkları bu araziyi sermaye sahibi biri satın alır.

Her gün top oynadığı arsanın bir inşaat firması tarafından alındığını ve oraya bina yapılacağını öğrendiğinde küplere binen Recep İvedik'in buna izin vermeye niyeti yoktur.

Recep İvedik'e göre araziyi kurtarmanın tek yolu para bulup kendisinin satın almasıdır.

İnşaat firmasından arsayı geri almak için para arayışlarına giren Recep İvedik, çarenin televizyonda reklamını gördüğü 500 bin lira ödüllü Issız Ada yarışmasına katılmak olduğuna karar verir.
 


Artık tek amacı vardır, yarışmayı kazanıp arsayı inşaat firmasından almak.

Bulabildiği bu tek çözüm ile Survivor'a katılıp büyük ödülü kazanmayı hedefleyen Recep İvedik, burada Karayip korsanlarıyla karşılaşır ve kahkaha macerası kaldığı yerden devam eder.

Serinin bu bölümünde film kendi rekorunu katlayarak Türkiye'de yaklaşık 7,4 milyon kişi tarafından izlenir ve 72 milyona yakın bir gişe geliri elde eder.

 

Osman Pazarlama

Yönetmen: Togan Gökbakar / Oyuncu: Şahan Gökbakar, Selim Akgül, Esra Balıkçı, Yurtşen Fidan, Gizem İnceoğlu, Liberat Niyoyandika, Tahsin Tonkuş, Feriştah Senem Yıldırım, Tahsin Yıldırım, Şükran Çağman, Demet Akalın, Okan Kurt, Mehmet Selim Akgül, Emre Akarsu, Muhammed Akay, Mustafa Akın, Firdes Algan, Ronkay Arslan, Oğuz Atbaş, Defne Bayoğlu, Tevfik Bayoğlu, Nilüfer Bereket, Ramiz Coşkun, Mehmet Doğan, Resul Doğan, Oğuz Edis, Engin Er, Damla Ersan, Kerim Ertekin, Kaan Evkaya, Cemalettin Göçmen, Nurşen Hasanoğlu, Ahmet Enes Kanca, Murat Karaarslan, Yiğit Alp Karadayı, Sercan Karahan, Ümran Kayıkçı, Selenay Kılıç, Aytuğ Kolankaya, Mert Kültür, Zafer Şahin, Songül Salkım, Mine Saraçoğlu, Gül Sarıgözmen, Ali Eren Sayar, Kerem Seçkin, Sinem Yıldız, Nuri Çakır, Rahim Çakmak, Galip Çetin, Zerrin Çiçek, Müfide Özdemir, Çağrı Özeren, Salih Ünal / Süre: 114 dakika
 

 

Şahan Gökbakar'ın hem senaryosunu yazdığı hem de yapımcılığını üstlendiği 2016 yılına ait, Osman Pazarlama adlı bu film; âşık olduğu kızla evlenebilmek için başarılı bir iş adamı olabilmeyi hedefleyen Osman Şaşmaz'ın kahkaha dolu hikayesini anlatıyor.
 


İstanbul'un orta halli mahallelerinden birinde yaşayan Osman, Uzakdoğu'dan getirdiği ürünleri ve kendi ilginç buluşlarını satıp zengin olma hayali kuran küçük ölçekli bir girişimcidir.
 


Âşık olduğu kız ile evlenebilmek için kızın babasına kendini ispat edebilmekten başka bir şansı olmadığını fark eden Osman, şirketini büyütüp başarılı ve zengin bir iş adamı olmak için birbirinden eğlenceli ve komik maceralara atılır.
 


Bu amaç uğruna çıktığı yolda en büyük desteği yardımcısı Erkan ve aile dostlarının kızı Songül'den gören Osman, zenginliğin çok da uzakta olmadığını anlayacaktır.

 

Recep İvedik 5

Yönetmen: Togan Gökbakar / Oyuncu: Şahan Gökbakar, Orkan Varan, Deniz Ceylan, Nurullah Çelebi, Sümeyya Sezer, Kübra Yılmaz, Zeynep Demirtaş, Merve Boğa, Merve Başkaya, Miray Akbulut, Zeynep Kusem, Murat Bölücek, Ümit Özkurt, Gönen Fatih Yemez, Sahabettin Karabulut, Hüseyin Baycur, Serghei Dragan, Tanfer Yaşar German, Alper Üstündağ, Koray Alpay, Ayşe Gülerman, Yılmaz Sütçü, Murat Yılancı, Ayşegül Alptekin, Adem Çınar, Murat Ormiyak, Ayfer Kızıl, Selahattin Mutlu, Yurdaer Tosun, Orhan Sertsoy, Evgeniia Malysheva, Inessa Batazhenko, Fırat Korkmaz, Mehmet Abanoz, Selim Akay, Mert Akın Akçay, Alican Akdoğan, Zübeyir Kamil Akkaya, Ronkay Arslan, Yusuf Bedirhan Arslan, Talha Aslan, Muhammed Yasir Berkli, Baybars Bilim, Batuhan Büke, Alperen Çağlar, Ahmet Serdar Canıbek, Volkan Çınar, Mesut Civakli, Ramiz Coşkun, Hüseyin Damarhan, Hakan Delibaş, Aziz Demir, Cemil Demir, Ender Demir, Dj Alpaslan Duman, Ömer Ali Dönmez, İbrahim Emin Ege, Findike, Cumhur Frankurt, Cavit Göktaş, Baha Gökçe, Yasin Gürgen, Aykut Güven, Özercan Hati, Hüsnü Mert Hayal, Ali İlhan, İlker İlhan, Emre İnal, Uğur İncik, İsmail İslamoğlu, Nasuh İstanbuli, İskender Han Kahramanoğlu, Ahmet Enes Kanca, Emre Karaca, Hüseyin Kırmızı, Sefa Koca, Fatih Korkmaz, Mehmet Fatih Korkmaz, Ahmet Melik Koç, Yaşar Kubur, Alper Kurtoğlu, Aziz Mısırlı, Murat Sağlam, Zafer Şahin, Numan Enes Sarıarslan, Ali Eren Sayar, Uğur Sofu, Emre Sungur, Ahmet Berat Sönmezler, Aytekin Taşöz, Doğukan Tuncer, Kemal Can Tuncer, Mehmet Can Yaşar, Selahattin Can Yıldırım, Eda Yılmaz, Alihan Zülfikaroğlu, Ayaz Özdemir, Anıl Öztürk, Sema Aydemir, Abdullah Cevheroğlu, Ali Değirmencioğlu, Osman Korkmaz, Mustafa Yavuz, Hakan Yıldırım / Süre: 114 dakika
 

 

Şahan Gökbakar'ın televizyon için yarattığı ve ardından maceralarını sinemaya uyarlamaya devam ederek başrolünü üstlendiği Recep İvedik'in bu beşinci halkasında; Recep İvedik mahalle sakinlerinden İsmet'in ailesine taziye ziyaretinde bulunduğu sırada eşinin düştüğü zor duruma üzülerek ona yardım etmek ister.
 


Şoför İsmet'in son görevini yerine getirmek üzere Nurullah'ı da yanına alarak yola çıkarlar.
 


Bu sefer yanındaki ekiple birlikte yarım kalan önemli bir işi tamamlamak için yollara düşen ve bu yolcuğun kısa süreceğini hayal eden Recep İvedik, genç sporculardan oluşan Milli Takımı yurtdışındaki bir spor organizasyonuna götürdüğünü fark ettiğinde artık geri dönüşü olmayan bir macera başlar.
 


Çeşitli spor dallarında profesyonel olarak ter döken genç sporcuları müsabakalara taşımayı görev edinen Recep İvedik bu süre içinde kaş yapayım derken yine göz çıkartır ve spor organizasyonuna katılacak ekibin başına gelen talihsiz olay sonucu işler karışırken Recep İvedik kontrolü eline almak zorunda kalır.
 


Böylelikle Türkiye'yi atletizm, boks, güreş vb. sporlarda temsil etmek Recep İvedik ve ekibine düşer.
 


Kazanmaktan başka bir çaresi olmadığına inanan Recep İvedik, olayları kendi yöntemleriyle çözmek isteyince birbirinden komik durumlar ortaya çıkar.
 


İstanbul, Antalya ve Üsküp'te çekilen film Türkiye'de yaklaşık 7,5 milyon kişi tarafından izlenir ve gişede yaklaşık 86 milyona yakın hasılat elde ederek ülkenin en çok izlenen ve en çok gelir elde eden filmi olmayı başarır.

 

Kayhan

Yönetmen: Togan Gökbakar / Oyuncu: Şahan Gökbakar, İrfan Kangı, Gökçe Eyüboğlu, Vahram Ağakay, Rana Akar, Vedat Alagöz, Firdes Algan, Mehmet Ali Alkan, Emre Almas, Sabire Altay, Abdulvahap Ata, Suat Ay, Aygün Aydın, Kadir Aykaç, Ercan Bayhan, Jeyan Necla Bekare, Burçin Bulak, Canan Cay, Mesut Civakli, Muharrem Dallı, Zafer Dallı, Cansu Doğan, Muhammed Ali Dönmez, Özgür Elmas, Gökhan Eryılmaz, Furkan Baran Evren, Faruk Fuçuci, Turgut Gökler, Yücel Gökçek, Seza Gündöndü, Volkan Gündüz, Tuna Gürcoşkun, İsmail Kabali, Hatice Kalamanoğlu, Ahmet Enes Kanca, Tevfik Kartal, Mehmet Kefli, Mustafa Keser, Demir Kırılmaz, Ayhan Kızılsu, Onurhan Konak, Utku Koçak, Alper Kurtoğlu, Şafak Meriç, Ahmet Mert, Bartu Mutlu, Berke Mutlu, Kaan Mutlu, Berna Oğuz, Metin Pekcanattı, Eren Pekgöz, Cansel Şanlı, Senem Selimi, Beldem Şengül, Nuray Şerefoğlu, Ozan Sezgin, Can Seçki, Yağmur Şimşek, Ahmet Berat Sönmezler, Setenay Süer, Erhan Sümbül, Bülent Tapıcı, Mustafa Barış Taşkın, Seren Temel, Gürhan Toktaş, Ayşegül Türkoğlu, Kazım Semih Varol, Kaan Yabas, Ahmet Yalçın, Celil Yapıcı, Adnan Efe Yavuz, İmran Yeşilyurt, Mehmet Baran Yıldırım, Selahattin Can Yıldırım, Ali Furkan Yılmaz, Filiz Yılmaz, Selahattin Yılmaz, Murat Yorgancılar, Burak Zobu, Ceren Çakmak, Tuğçe Çelik, Turan Çelik, Naz Çetinkaya, Mehmet Çevirgen, Kubilay Ören, Celal Özberk, Erol Özbudak, Pınar Özer / Süre: 105 dakika
 

 

Şahan Gökbakar'ın "Kime Diyorum" adlı televizyon programında canlandırdığı karakterden sinemaya uyarladığı ve yine başrolünde yer aldığı, 2018 yılına ait, Kayhan adlı bu film; eline geçen yıllıktan lise arkadaşlarının aslında kendisinden nefret ettiğini öğrenen Kayhan'ın arkadaşlarından intikam alma çabasını anlatıyor.
 


Okulunun geleneksel pilav gününe çok sevdiği lise arkadaşlarını görmek için heyecanla giden Kayhan, kendisine hediye edilen 98 mezunları yıllığını görünce şok olur.
 


Kayhan çevresinde temiz kalpliliği ve masumiyeti ile tanınan biridir, ancak yıllık sayfalarını karıştırdığında lise yıllarından beri dost bildiği herkesin aslında kendisinden nefret ettiğini öğrenir.

Bunun üzerine Kayhan, öğrendikleri karşısında yaşadığı hayal kırıklığı ve şoku üzerinden atınca kendisinden nefret eden herkesten intikam almaya karar verir.
 


Lise arkadaşları için özenle hazırlanmış planlarını harekete geçiren Kayhan'a bu yolculukta kardeşi bildiği ve onu çok seven Orçun istemeyerek de olsa eşlik eder ve başlarına gelmeyen kalmaz.
 


Kendi filmografisinin en zayıf filmi olan Kayhan vizyonda sadece 600 bin kişiye ulaşarak gişede 7 milyonluk bir hasılat elde etmiş, Şahan Gökbakar böylelikle en kötü filmiyle bile gişede pek çok filmin kazanamadığı bir hasılatı elde etmeyi başarmıştır.

 

Recep İvedik 6

Yönetmen: Togan Gökbakar / Oyuncu: Şahan Gökbakar, Nurullah Çelebi, Mbaye Dieng, Chidi Benjamin John, Kepsin Misodi Teke, Lorraine Kadye, Somer Karvan, Martin Strecker, Mehmet Abanoz, Selim Akay, Alican Akdoğan, Zübeyir Kamil Akkaya, Serhat Aksoy, Bahadır Akyüz, Resul Alagözoğlu, Baransel Arguz, Ronkay Arslan, Yusuf Bedirhan Arslan, Talha Aslan, Yusuf Atmaca, Faik Bas, Furkan Bayraktar, Muhammed Yasir Berkli, Baybars Bilim, Mustafa Tunahan Bodur, Sude Nisa Bodur, Batuhan Büke, Fırat Çakır, Atakan Can, Doğan Can, Ahmet Serdar Canıbek, Volkan Çınar, Mesut Civakli, Ramiz Coşkun, Hüseyin Damarhan, Mehmet Fırat Demir, Ertan Dönmez, Ömer Ali Dönmez, Findike, Cumhur Frankurt, Öz Furkan, Cavit Göktaş, Baha Gökçe, Furkan Berat Güneri, Aykut Güven, Hüsnü Mert Hayal, Ali İlhan, İlker İlhan, Uğur İncik, Semih İpek, Bahadır Ironside, İsmail İslamoğlu, Nasuh Istanbuli, İskender Han Kahramanoğlu, Furkan Kandemir, Sercan Karahan, Emirkan Kesgin, Hüseyin Kırmızı, Sefa Koca, Onurhan Konak, Ahmet Melik Koç, Yaşar Kubur, Muammer Kuyumcu, Mert Kültür, Kaan Mutlu, Murat Sağlam, Numan Enes Sarıarslan, Furkan Selçuk, Swaleh Slim, Uğur Sofu, Emre Sungur, Ahmet Berat Sönmezler, Aytekin Taşöz, Emre Tekin, Aşkın Mert Tıraş, Ayşe Toprak, Eppo Woortman, Kadir Yüksel, Cihan Çetinkaya, Yaşar Ulaş Çokgör, Ayaz Özdemir, Anıl Öztürk, Recep Can Öztürk / Süre: 110 dakika
 

 

Çekimleri, Bursa'nın Karacabey ilçesindeki longoz ormanında gerçekleşen ve izleyicilerine her zamanki gibi bol kahkaha ve eğlenceli vakit geçirme garantisi veren serinin bu son halkasında Recep İvedik evinde televizyon izlerken, kapıya gelen postacının teslim ettiği davetiyeyi görünce çok heyecanlanır.
 


Konya'da kuru fasulye festivaline davet edilen Recep İvedik, vakit kaybetmeden en yakın arkadaşı Nurullah'ı da yanına alıp yola çıkmak ister, ancak henüz gezi başlamadan talihsizlikler başlar ve seyahat acentesinin hatası sonucu Recep İvedik ve Nurullah kendilerini Konya yerine Kenya'da bulurlar.
 


Böylelikle Kenya'ya vardıktan sonra tek amaçları Türkiye'ye geri dönmek olan iki kafadar için artık heyecan dolu bir macera başlar.
 


Afrika'nın uçsuz bucaksız vahşi bozkırlarında, ne olduğunu anlayamadan iki düşman yerli kabilenin arasında kalan ikili, bu alışık olmadıkları vahşi dünyada karşılaştıkları tüm zorluklara karşı kendilerine has yöntemlerle mücadele ederler.
 

 

BONUS

Zengo

Yönetmen: Şahan Gökbakar, Müge Manuş / Oyuncular: Yasemin Sakallıoğlu, Dilşah Demir, Ece İrtem, Anıl Acar, Nurgül Mutlu Akgüneş, Selda Aktuna, Aygün Alpaslan, Filiz Azcan, Berk Balcı, Cansel Beyaztaş, Cansu May Birteksöz, Gül Canpolat, İrem Nisa Cantürk, Hasan Çavuşlar, Aziz Demir, Engin Demirdağ, Rabia Demirel, Cenk Doğar, Muhammed Ali Dönmez, Hakkı Evin, Bülent Gökdoğan, Yücel Gökçek, Ipek Gümüşoğlu, Samet Güner, Arif Güzel, Ünal Kantarcı, Elif Karagöz, Evrim Aslı Kılıçer, Gizem Koçer, Virgile Mangiavillano, Neşe Menguloğlu, Berna Oğuz, Gamze Onat, Duhan Şahin, Zafer Şahin, Diyar Şerifoğlu, Sermin Soğancı, Tuğçe Tamer, Esila Cansın Tekbaş, Hayal Ada Toprakkaya, Mustafa Tor, Nermin Turan, Burcu Ural, Mine Uysal, Ebru Vardal, Cengiz Varol, Kazım Semih Varol, Aleyna Yeşersin, Defne Yiğit, Murat Yılancı, Hilal Yıldız, Hayriye Yılmaz, Rüya Yürüten, Gülcan Özbay, Bahar Özdemir, Gönül Ürer / Süre: 96 dakika
 

 

Yasemin Sakallıoğlu'nun yarattığı bu renkli karakterin, Şahan Gökbakar'ın ilk yönetmenlik tecrübesi ile sinemaya aktarıldığı Zengo adlı bu film; ünlü bir modacı olmanın hayalini kurarken, kendisini büyük bir rekabetin içinde bulan genç bir kadının hikayesini konu ediyor.
 


Filmin kahramanı olan Zerrin, yaşadığı mahalleye kentsel dönüşüm piyangosunun vurmasıyla bir anda zenginleşmiş, mahalledeki kadınlara kendi tasarımlarını giydirip ünlü bir modacı olma hayalleri kuran, biraz sonradan görme ama son derece içten ve eğlenceli bir kadındır.

Çocukluğundan beri yoğun bir rekabet içinde olduğu Menkıbe'nin kendi tasarımlarını çalıp bir de üzerine defile düzenlemesiyle çılgına dönen Zerrin, yanına terzisi ve en yakın arkadaşı olan Fazilet'i de alarak hayatını değiştirecek çılgın bir maceraya atılır.
 


Ne yazık ki vizyona girdiği dönem Kovid-19 pandemisinin ortaya çıkmasını takiben sinemaların kapanması sonucu filmin vizyon yolculuğu yarıda kalır ve film sadece 175 bin kişiye ulaşır.


Diğer çalışmaları

Şahan Gökbakar bu kadar popüler olmadan önce; çoğu reklam ve olayları alaya alırken mizah ve düşünceyi birbirine harmanladığı Zıbın adında bir program hazırladı ve bu program 2003'ü 2004'e bağlayan yılbaşı gecesi TV8'de yayımlandı.

Ayrıca TRT 1'de pazar günleri canlı yayınlanmış olan 7. Gün programında beş hafta boyunca sunuculuk yaptı.

Ardından daha önce Kamil Güler'in sunduğu Zoka isimli gizli kamera yarışma programının sunuculuğunu ve oyunculuğunu yapmaya başladı ve bu programı 13 bölüm boyunca devam ettirdi.

Zoka'dan sonra yine tv8'de Alper Mestçi ile birlikte Dikkat Şahan Çıkabilir isminde bir antimedya-skeç şov hazırladı; bu programda yaptığı Recep İvedik, Bülent Binbaş ve Küçük Oskar tiplemeleri oldukça dikkat çekti.

2007 yılında NTV'de yayınlanan Kime Diyorum Ben adlı reality şov programını hazırladı.

2008 yılında ise Kanal 1'de dört bölüm olarak yayınlanan Kolay Gelsin adlı doğaçlama sitkom yapımında rol aldı.

Ama Şahan Gökbakar'ı popüler kültür aleminin göbeğine yerleştiren iki gelişme varsa bunlardan biri Zoka programında, diğeriyse Recep İvedik skecinde rol almasıydı.

Dikkat Şahan Çıkabilir ve Küçük Oskar gibi tiplemeler, birer PR şaheseri de olan Zoka ve İvedik projelerinin gölgesinde kaldı.

  • Zoka (2004, Televizyon komedi programı)
  • Dikkat Şahan Çıkabilir (2005, Televizyon komedi programı)
  • Leyt Nayt Şov: Kime Diyorum Ben (2006, Televizyon komedi programı)
  • Kolay Gelsin (2008, Televizyon komedi programı)
  • Engin Jurnal (2017, Televizyon komedi programı)

Ödüller

  • 2006 Kemal Sunal Kültür ve Sanat Ödülü: En İyi Komedyen
  • 2014 41. Magnum Altın Kelebek Ödül Töreni: Sinema Özel Ödülü

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU