Kurtuluş Savaşı sırasında Kütahya'da yarbay rütbesinde şehit olan ve bir gün sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından miralay rütbesi verilen Mehmet Nazım Bey'in isminin şehit olduğu yere, Çöğürler Tren İstasyonu'na verilmesi talebi reddedildi.
Mehmet Nazım Bey, 1907 yılında Harbiye'den mezun olan bir Osmanlı subayıydı.
Çanakkale, Bulgaristan ve Makedonya'daki muharebelere katılan Mehmet Nazım Bey, İtilaf Kuvvetleri'nin İstanbul'u işgal etmesinin ardından tutuklanmamak için Anadolu'ya geçmişti. Burada Milli Mücadele'ye katılan Mehmet Nazım Bey, 4. Tümen Komutanlığı'na getirildi.
Savaş sırasında yaralandı. Tedavisiyle Mustafa Kemal bizzat ilgilendi.
Hastanede tedavi görürken o dönem Garp Cephesi Komutanlığı yapan İsmet Paşa (İnönü) da ziyaretine geldi.
Tedavinin ardından tekrar cepheye dönen Nazım Bey, 1921 yılında Kütahya'da vuruldu.
Ağır yaralı bir halde Çöğürler Tren İstasyonu'na ulaştırılmaya çalışılan komutan son nefesini burada verdi.
TCDD'ye dilekçe verilmişti
Geçtiğimiz aylarda Çöğürler Köyü Muhtarı Cevdet Kalem ile bazı tarihçiler ve tarih araştırmacıları istasyonun adının "Şehit Miralay Nazım Bey" olarak değiştirilmesi talebiyle Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları'na (TCDD) başvurdu.
Başvuruyu inceleyen TCDD, talebi yerinde görmeyerek tren istasyonunun adının değiştirilmesini reddetti.
Ne manaya geldiğini algılayamadılar
Dilekçeyi veren isimlerden biri olan Fuat Serdar Aydın, yıllardan bu yana Kurtuluş Savaşı'nın yaşandığı bölgeyle ilgili çalışmalar yapıyor.
TCDD'ye verdikleri dilekçede Mehmet Nazım Bey'in şehadetinin safahatlarını da belirttiklerini söyleyen Aydın, "Mehmet Nazım Bey, Kurtuluş Savaşı'nın en yüksek rütbeli komutanlarından biri. Şehit olduğu yer de bu tren istasyonu. Sanırım kararı verenler bunun nasıl bir manaya geldiğini algılayamadılar" dedi.
Gerekçe: İsim uzun, seyrüseferde sıkıntı çıkarır
Yetkililerin kendisine telefonla ulaştığını ve ret kararını açıkladığını ifade eden Aydın, "İsmin uzun olduğunu ve seyrüsefer sıkıntıları çıkacağını öne sürdüler. Ama bunlar tatmin edici gerekçeler değil. Çünkü çok yoğun yolcu trafiğinin olduğu bir istasyondan bahsetmiyoruz. Şehidimizin anısı şehit olduğu yerde yaşamalı" şeklinde konuştu. Aydın, bu konunun siyasi bir yönünün olmadığını belirterek, TCDD'nin kararını revize etmesini beklediklerini kaydetti.
100. yılda bu duyarlılığı göstermeliyiz
Konuyla ilgili Twitter hesabından tepki gösteren Tarihçi Dr. Tuncay Yılmazer, Mehmet Nazım Bey'in şehit oluşunun 100. yılı olmasına dikkati çekerek, "Çöğürler tren istasyonunun adı ‘Şehit Miralay Nazım Bey' istasyonu olarak değiştirilmeli. Şehit oluşunun 100. yılında bu duyarlılığı göstermeliyiz" ifadelerini kullandı.
Çöğürler tren istasyonunun adı "Şehit Miralay Nazım Bey"istasyonu olarak değiştirilmeli. Şehit oluşunun 100. Yılında bu duyarlılığı göstermeliyiz
— Tuncay Yılmazer (@gelibolu2015) July 3, 2021
@TCDDDemiryollari@KutahyaValiligi@KutahyaBel@Kutahya_yasam https://t.co/CSbMbo68qO
"Bir vatan kahramanın ismi neden sakıncalı"
Dr. Selim Erdoğan ise "Olduk olmadık her yerin ismini bir gecede, kimseye sormadan değiştiren devlet kurumları, bir vatan kahramanının ismini neden sakıncalı görür? "Çöğürler İstasyonu" bundan böyle bizim için 'Şehit Miralay Nazım Bey. İnatlaşacak mıyız? Hodri meydan!" İfadesini kullandı.
Talebin kabul edilmesini isteyenler change.org'da bir imza kampanyası da başlattı.
TCDD'den Şehit Miralay Nazım Bey açıklaması: Anısı yaşatılacaktır
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, Çöğürler İstasyonunda şehit olan Milli Mücadele Komutanlarından Şehit Miralay Nazım Bey ile ilgili bir açıklama yaptı.
Kurumdan yapılan açıklamada şehidin adının isminin istasyona verilmesi talebinin değerlendirildiği belirtilerek, "Milli ve manevi değerlerimize sahip çıkılması adına titizlikle incelenmiştir" denildi.
Şehit adının istasyona verileceğinin ifade edilmediği açıkalamada şunlar kaydedildi:
"TCDD, Milli Mücadele Komutanımız Şehit Miralay Nazım Bey'in başarılarını anlatan bir kitabe yaptırılarak istasyonda anısı yaşatılacaktır. Milli mücadelede canları pahasına bu vatanı savunan tüm şehitlerimizi gelecek nesillere hatırlatmak hepimizin görevidir. TCDD'nin İstasyonda Şehit Nazım Bey'in anısının yaşatılması için desteği sürecektir."
© The Independentturkish