Hamaney adaylık başvurularının yeniden incelenmesini istedi: Bazı isimlere haksızlık yapıldı

İran dini lideri Hamaney, Anayasayı Koruyucular Konseyi’nin (AKK) bazı adayları veto etmesinin ardından bu kişilere ve ailelerine haksızlık yapıldığını söyledi

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, Humeyni'nin ölüm yıl dönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada, yaklaşan cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu / Fotoğraf: AA

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, 18 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylığı reddedilen bazı isimlere haksızlık yapıldığını belirterek, başvuruların yeniden değerlendirilmesini istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Hamaney, 1979'daki devrimin lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni'nin ölüm yıl dönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada, yaklaşan cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hamaney, seçime katılmak üzere başvuruda bulunanların rejime bağlılığı ile siyasi, ahlaki ve dini sabıkalarını inceleyen Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin (AKK) bazı adayları veto etmesinin ardından bu kişilere ve ailelerine haksızlık yapıldığını, gerçek olmayan ithamlarda bulunulduğunu belirtti.

"Bu ithamların yanlış olduğu belliydi"

İran lideri, "Bu ithamların yanlış olduğu belliydi. Neticede, bunlar maalesef halk arasında ve sosyal medyada yayıldı. İnsan haysiyetinin korunması en yüksek insan haklarındandır. Sorumlu kurumun bunu telafi etmesini ve gerçeğe aykırı ithamlar nedeniyle iadeiitibarda bulunmalarını rica ediyoru." ifadelerini kullandı.

Hamaney, haksızlık yapıldığı için başvurularının yeniden değerlendirilmesini istediği adaylarla ilgili isim vermedi.

AKK Sözcüsü Abbas Ali Kedhudayi ise Hamaney'in konuşmasının ardından yaptığı açıklamada, İran liderinin sözlerinin kendileri için bağlayıcı olduğunu ifade etti.

AKK'nin de hata yapabileceğini söyleyen Kedhudayi, en kısa sürede gözden geçirilmiş kararlarını kamuoyuna açıklayacaklarını belirtti.

4 güçlü isimden 3'ü veto edilmişti

İran'da 18 Haziran'da yapılacak 13. cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışmak için başvuruda bulunan 592 kişiden sadece 7'sine adaylık izni verilmesi farklı çevrelerden tepki çekmişti.

AKK tarafından adaylığı veto edilen isimler arasında eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, reformistlerin adaylarından Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ve ılımlı muhafazakar eski Meclis Başkanı Ali Laricani de yer almıştı.

AKK'nin kararıyla adaylığı onaylanan aşırı muhafazakar Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi büyük ölçüde rakipsiz kalmış ve seçimin favori ismi olarak ön plana çıkmıştı.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU