Haşdi Şabi grupları Kazimi dönemine son verme planını tartışıyor

Kaynaklardan Şarku’l Avsat’a açıklama: Önde gelen Şii liderler siyasi hesaplar yüzünden tereddüt ediyorlar

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi. (AP)

Haşdi Şabi'nin önde gelen liderleri iki gün boyunca Irak hükümetinden güvenoyunu geri çekmeye yönelik sinyaller gönderdi. Üst düzey kaynaklar geçtiğimiz hafta Yeşil Bölge’ye yapılan saldırının yankılarının, Haşdi Şabi liderlerinin Mustafa el-Kazimi’nin “yetkisini düşürme projesini” müzakere etmesiyle zirve noktasına ulaştığını aktardılar.

Irak'ta Fetih Koalisyonu lideri Hadi el-Amiri gerçekleştirdiği bir televizyon röportajında şunları söyledi:

“Kazimi’nin görevlendirildiği koşullar kendisine destek verilmesine zorladı. O güvenilirdi. Irak’tan yabancı güçleri çıkarma, devletin saygınlığını geri kazanma ve seçim atmosferini sağlama görevinde yoldan çıkarsa kendisini (Kazımi) desteklemeyeceğim.”

Haşdi Şabi’ye bağlı silahlı güçlerin 26 Mayıs’ta Yeşil Bölge’ye baskın düzenlemesne ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Amiri “Lider Kasım Muslih'in tutuklanması ve buna gösterilen tepki yanlıştı” ifadesini kullandı.

Haşdi Şabi liderlerinden de eş zamanlı olarak mesajlar yayınlandı. Asaib Ehlil Hak lideri Kays el-Hazali bir televizyon röportajında Başbakan Kazımi’yi sert bir dille eleştirdi:

"Kazimi, Haşdi Şabi'ye karşı düşmanlık besliyor. Kazımi hükümeti ilk günden bu yana Haşdi Şabi karşıtı bir politika benimsedi. Davranışları  Kasım Muslih'in tutuklanmasıyla zirve yaptı.”

Söz konusu iki röportaj hakkında değerlendirmelerde bulunan üst düzey kaynaklara göre aşırılık yanlısı gruplar, Muslih'in tutuklanmasına Yeşil Bölge'ye saldırmaktan daha fazlasını yaparak tepki göstermek istiyor.  Şarku’l Avsat söz konusu bilgileri, geçen hafta başlarında Kazımi'den güvenoyunu geri çekmek için güçlü bloklar kurmaya karar verdiklerini duyuran farklı gruplara mensup üç Şii lider vasıtasıyla teyit etti. Söz konusu liderlerden biri şu açıklamada bulundu:

“Grup liderleri arasında yarım kalan görüşmeler, Kazımi'nin yetkilerine son verme projesi hakkındaki tartışmayla yeniden başladı. Zira Kazımi'nin dönemi devam ederse Haşdi Şabi, Muslih'in tutuklanmasından daha büyük hamlelerle karşı karşıya kalacak."

Ancak kaynaklar, projenin üst düzey Şii liderler tarafından Kazımi’yi savunmaktan çok karışık siyasi hesaplar yüzünden büyük bir tereddütle karşılandığını ifade ettiler.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU