Afrika Birliği Nahda Barajı müzakerelerini başlatmaya çalışıyor

Sisi, Kongo Devlet Başkanı Tshisekedi'ye Mısır’ın su güvenliğinin tehlikeye atılmasını reddettiğini bildirdi

Sisi ve Kongo Devlet Başkanı Tshisekedi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)

Afrika Birliği (AfB), müzakereleri ilerletmek amacıyla müzakerelere yeniden öncülük ederek Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında üçlü bir zirve yapmak için çabalarken, Mısır hükümeti Nahda (Rönesans / Hedasi) Barajı konusunda bağlayıcı bir yasal anlaşmaya varma ihtiyacına ilişkin tutumunu yineledi. Kahire, Nil Nehri'nin ana kolu üzerindeki barajı kendisi için bir varoluşsal tehdit olarak görürken, Hartum Etiyopya barajının çalışmalardan etkileneceğinden endişe ediyor.

Bu nedenle iki ülke, Nahda Barajı'nın doldurulması ve işletilmesi konusunda Sudan, Mısır ve Etiyopya arasında bağlayıcı bir anlaşmaya varılmasını istiyor. Geçen yıl Temmuz ayından bu yana üç ülke arasındaki müzakerelere öncülük eden Afrika Birliği, Mısır ve Sudan’ın uyarılarına rağmen Etiyopya'nın bir anlaşmaya varmadan önümüzdeki Temmuz ayında Nahda Barajı’nın dolumunun ikinci aşamasını başlatma niyetini açıklaması sonucu yaşanan gerginliği azaltmaya çalışıyor. 

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, AfB Dönem Başkanı Kongo Devlet Başkanı Felix Tshisekedi'ye, Mısır'ın su güvenliğinden ödün vermeyi kabul etmeyeceğini ve Mısır'ın su haklarını koruyacak ve bölgede daha fazla gerginlik ve istikrarsız yaşanmasını önleyecek yasal olarak bağlayıcı bir anlaşmaya varılması gerektiğini vurguladı.

Kongo Devlet Başkanı, müzakereleri yeniden başlatmak amacıyla Hartum’u ziyaretinin ardından önceki akşam Kahire'yi ziyaret etti. Mısır Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Sisi, ülkesinin Kongo Devlet Başkanı’nın çabalarına ve Nahda Barajı dosyasıyla başa çıkma kabiliyetine olan güvenini ve takdirini dile getirdi. Ayrıca Mısır'ın, uluslararası ortakların katılımıyla, Afrika Birliği'nin şu anki dönem başkanlığını yürüten Kongo tarafından desteklenen müzakere sürecinin ilerlemesi ve bir anlaşmaya varılması çerçevesindeki çabaları desteklediğini vurguladı.

Kahire'nin doğusundaki Cumhurbaşkanlığı Sarayı el-İttihadiye'de yapılan bireysel görüşmelerin ardından, Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Su Kaynakları Bakanı Muhammed Abdulati ve Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil'in katılımıyla iki ülke heyetleri arasında geniş çaplı görüşmeler yapıldı. 

Sisi açıklamasında, Mısır'ın su güvenliğinden ödün vermeyi kabul etmeyeceğini ve Mısır'ın su haklarını koruyacak ve bölgede daha fazla gerginlik ve istikrarsız yaşanmasını önleyecek yasal olarak bağlayıcı bir anlaşmaya varılması gerektiğini vurguladı. Mısır Cumhurbaşkanlığı sözcüsünün açıklamasına göre Tshisekedi ise, "Ülkesinin Mısır ile uzun ve seçkin tarihi bağlarına ve özellikle barış ve güvenliğin sürdürülmesinde Mısır'ın bölgesel olarak oynadığı önemli role övgüde bulunduğunu ifade etti. 

Mevcut aşamada tüm tarafların ilgili üçlü müzakerelerde ilerleme sağlamasına yardımcı olmak için bu hassas konudaki koordinasyonu yoğunlaştırmaya olan kararlılığını vurgulayan Tshisekedi, bu bağlamda Mısır'ın Nahda Barajı konusunda üç ülkenin çıkarlarını dikkate alacak adil ve dengeli bir anlaşmaya varmak için gösterdiği büyük çabaya övgüde bulundu. 

Kongo’nun başkenti Kinşasa’da Nisan ayı başlarında üç ülkenin dışişleri ve sulama bakanları arasında yapılan son müzakere turu herhangi bir anlaşmaya varılamadan sona erdi. Etiyopya, herhangi bir anlaşmaya varılamadığı halde önümüzdeki Temmuz ayında Nahda Barajı dolum çalışmalarının 2. aşamasının uygulanması konusundaki tutumunu yineledi. Etiyopya'ya göre, hidroelektrik barajı elektrik enerjisi ihtiyaçlarını karşılamak için hayati önem taşıyor. Ancak barajın doldurulması, Mısır ve Sudan tarafında su kaynakları ve barajların güvenliği üzerindeki etkisi nedeniyle endişelere yol açıyor.

Afrika Uzmanı ve Al-Ahram Politik ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (ACPSS) Uzmanı Dr. Hani Raslan, Afrika Birliği'nin müzakereleri sürdürme girişimi çerçevesinde üç ülkenin başkanları veya cumhurbaşkanları arasında bir zirve yapılması çağrısında bulunmasının ‘prosedürel bir adımdan’ başka bir şey olmadığını ifade etti. Raslan, bu tür toplantılar gibi müzakereler ve kapsamlı ve bağlayıcı bir anlaşmaya doğru gerçek ilerleme konusunda önceden bir anlaşma olmadığı sürece bunun Etiyopya lehine sadece bir zaman kaybı olacağını belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren:

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU