Türk Kızılayı’ndan Şehan’da Ezidi Kürtlerine yardım

Başkonsolos Karaçay: Kamptaki Ezidilerin evlerine dönmesi için PKK’nın bölgeden çıkarılması gerekiyor

Türk Kızılayı Irak Kürdistan Bölgesi'nin (IKB) Duhok'un Şehan (Şexan) ilçesindeki Şexan Kampı'nda kalan Ezidi Kürtlere 500 koli gıda yardımı yaptı.  

Yardım dağıtım töreninde Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay, IKB Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakan ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu ÜyesiAydın Maruf, Kızılay Irak Delegasyon Başkanı Yunus Yazıcı ve Şehan Kaymakamı Serdar Yehya'da hazır bulundu.

2014 yılında IŞİD saldırıları nedeniyle bölgelerini terk eden Ezidi Kürtlerin kaldığı kampta yaklaşık 600 aile bulunuyor.

"Erbil-Bağdat anlaşması hayata geçirilmiş değil"

Independent Türkçe'ye konuşan Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay, "Burada kalan kalan ailelerin temennisi, Bağdat ile IKB hükümeti arasında varılmış mutabakat çerçevesinde evlerine dönebilmekti. Ancak sizlerin de yakından takip ettiği gibi bu anlaşma içeriğine uygun bir şekilde hayata geçirilmiş değil. Bizin gözlemimize göre, kamptaki Ezidiler tarafından bir nebze de tabi ki hayal kırıklığı hissediliyor. Bir terör örgütünden DEAŞ'tan kaçan Ezidiler, bir başka terör örgütü olan PKK'nın zulmü nedeniyle dönememektirler" dedi.

Hakan Karaçay, "Bizler bu Ezidi kardeşlerimizin kamptaki hayatlarını sürdürmeleri sırasında hayatlarını bir nebze dahi kolaylaştırma bilmek adına yardımlarımızı sürdürmekteyiz. Kızılay bugün 500 yardım kolisi dağıtılmasını sağladı" diye konuştu.

1.jpeg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Türkiye Cumhuriyeti ayırım yapmaksızın etnik gruplara yardım ediyor"

IKB Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı Aydın Maruf ise, kampı ziyaret etmelerinin amacının hem kampta yaşayanların durumunu yakından görmek, hem de gıda yardımı yapmak olduğunu söyledi.

Aydın Maruf, "Burada bulanan insanlar 2015 yılında IŞİD tehditiyle zorla göçe maruz kalmışlardır. Bugün de PKK'nın tehditiyle buradaki insanlar yurtlarına, evlerine dönemiyorlar. Bu yüzden zor şartlar altında bulunan bu insanları Türkiye Cumhuriyeti burada hiçbir ayırım yapmadan geçmişten bugüne kadar, bütün etnik gruplarla dini gruplara destek sunmuştur" sözlerini kullandı.

Geçen yılın sonunda Bağdat tarafından kampların kapatılarak, iç göçmenlerin menşe bölgelerine dönmeleri kararı alındı.

mir.jpeg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Bağdat yönetimi, IKB yönetimi de baskı yaparak bölgedeki kampların kapatılmasını istedi ancak Erbil yönetimi IKB sınırındaki 26 kampı halen açık tutuyor.

Aydın Maruf, IKB'deki kampların kapatılıp kapatılmayacağına dair ise şu bilgileri verdi, "Göçmenler halen Duhok, Şexan ve Zaho'da bulunan birçok kamptadır. Bu kamplar hala duruyor. Özellikle Ezidiler başta olmak üzere Hristiyan, Türkmen ve diğer etnik gruplar halen bölgelerine dönemedi. Ezidilerin bölgelerine dönemedikleri bellidir. Halen yasadışı silahlı örgütler özellikle de PKK'nın tehditinden dolayı dönemiyor. Ayrıca güvenlik ve kalkınma sorunu bulunuyor. Bundan önce 500 aile bölgelerine gitti ancak tekrar kamplara geri döndüler. Kalkınma, eğitim ve güvenlik sorunları önemlidir, bunun da çözülmesinden Irak hükümeti sorunludur."

2.jpeg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Türk Kızılayı Irak'ta çalışmalarını sürdürüyor"

Türk Kızılay Irak Delegasyon Başkanı Yunus Yazıcı ise tüm Irak'ta yardım çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

"Geçen hafta Kerkük'teydik, bir önceki hafta Musul, Telafer ve İyaziye'deydik. Bu hafta da Duhok Şehan kampında ihtiyaç sahibi ailelere 500 adet gıda kolisi yardımı dağıtıyoruz" diyen Yunus Yazıcı, sözlerine şunları ekledi:

"Çalışmalarımız sadece Duhok ile de sınırlı değil. Erbil'de dört ay önce ekmek fırını projemiz vardı onu hayata geçirdik. Bahrika kampına günde 2 bin 500 adet ekmek çıkarıyoruz. Şefkat butiğimiz var ayrıca. Burada da ihtiyaç sahibi aileler haftanın bir günü gelip istedikleri malzemeleri alıyorlar çocuklarıyla birlikte. Şefkat butiğini geliştirerek başka şehirlerde de açmak istiyoruz. Amacımız daha kalıcı projeler yapmaktır."

Yardım kolisini almaya gelen Hatice Halid adlı Ezidi, Şengal'e göre kampta yaşamanın kendileri için daha güvenilir olduğunu belirterek, "En azından huzurla başımızı koyacak yastığımız var. Derneklerin birçoğu buradan ayrıldı ve yardıma ihtiyacımız var. Yaşam çok zor bizim için" diyor.

IKB verilerine göre, IŞİD mensupları 2014 yılında Şengal'e saldırdığında 6 bin 417 Ezidi'yi kaçırdı. Şimdiye kadar ise 3 bin 500 Ezidi kurtarıldı.

Göçmenlerin büyük bölümü Avrupa'ya göç etse de halen yaklaşık 700 bin göçmen IKB'deki 26 kampta yaşıyor.

Söz konusu kamplarda Barzani Yardım Vakfı çalışmalarını sürdürürken, Kovid-19 salgınının ortaya çıkmasıyla kamplarda faaliyet gösteren uluslararası yardım kuruluşlarının büyük bölümü çalışmalarını durdurdu.

3.jpeg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Türkiye Kızılayı, Kürdistan Bölgesi'nde yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında Erbil Valiliğine, 30 bin maske ve 475 koli gıda desteğinde de bulunmuştu.

Hakan Karaçay, Aydın Bakan ve Yunus Yazıcı'dan oluşan heyet Şeyhan Kampı'ndan sonra bir taziyelerinden dolayı Ezidilerin ruhani lideri Baba Şeyh Ali Eliyas'ı ve Ezidi Mir'i (Topluluk lideri) Hazim Tahsin Beg'i ayrı ayrı evlerinde ziyaret etti.

Ziyarette taraflar, muhtelif konularda da görüş alışverişinde bulundu.

Burada yaptıkları görüşmelerde Türk tarafı ayırım gözetmeksizin bölgedeki Ezidiler başta olmak üzere yardımın süreceğini vurgularken, Baba Şeyh Ali Eliyas, Türkiye'nin Ezidilere yaptığı yardımı unutmayacaklarını ve tarihlerinde yer edindiğine işaret etti.

ziyaret.jpeg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Ezidi yetkililer, gerek ziyaretten gerekse yardımlarından dolayı Karaçay'ın nezdinde Türkiye'ye teşekkürlerini sundu.

Mir Hazım Tahsin Beg, Türk Kızılayı'nın Ezidilere yardımlarından dolayı mutlu olduklarını dile getirerek, Şengal'de Irak askeri, PKK ve Haşdi Şabi'nin bulunduğunu hatırlattı.

Tahsin Beg, "Erbil ve Bağdat arasındaki (Şengal anlaşması) anlaşma uygulamaya konulursa çok iyi olacaktır. Bu anlaşmanın uygulanmasını bekliyoruz. Ezidi göçmenlerin mevcut durumu iyi değil. Tüm iç göçmenler bu anlaşmayı bekliyor" dedi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU