Libya Ulusal Ordusu: Verfalli suikasttan önce psikolojik tedavi gördü

Bingazi'deki yetkililer, Verfelli’nin ölümünün ardından kentte meydana gelen cinayetler nedeniyle güvenlik önlemlerinin sıkılaştırdı

Libyalı Binbaşı Mahmud el-Verfelli (AFP)

Libya’nın doğusundaki Bingazi kentinden Libya Ulusal Ordusu Askeri Savcılık Başkanı Albay Ali Madi, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından kasıtlı cinayet suçu işlemekle suçlanması nedeniyle aranan ve yakın zamanda şehirde suikasta kurban giden Özel Kuvvetler Komutanı Mahmud el-Verfelli’nin kısmi akıl hastalığı nedeniyle psikiyatri hastanesinde tedavi aldığını bildirdi. Madi ayrıca, "Askeri mahkeme kendisni takip için psikiyatri hastanesine sevk etti. Gerçek budur” dedi.

Askeri yetkili, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamalarda, Verfelli'nin deli olarak damgalanmasına karşı çıkarak onu "kahraman şehit" olarak nitelendirdi. Ayrıca yanlış anlaşıldığı ve bağlamı dışına çıkarıldığını düşündüğü ifadeleri için ailesinden de özür diledi.

Libya Ulusal Ordusu’a bağlı Yıldırım Kuvvetleri’nin komutanı Mahmud el-Verfelli, geçtiğimiz perşembe günü halkın mevcut güvensizlik durumundan şikayetçi olduğu ülkenin doğusundaki Bingazi kentinde suikasta kurban gitti. Verfelli, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından 2016 Libya savaşında Bingazi'de sahadaki infazlarla ilgili suçlamalar nedeniyle aranıyordu. Son yıllarda ülkenin doğusunu kontrol altına alan Libya Ulusal Ordusu'nun özel bir biriminde komutanlık görevini sürdürüyordu.

Bingazi İç Güvenlik Teşkilatı Başkanı Tuğgeneral Abdulhamid er-Raid, suikastın ardından yaşanan bir kazada bir kişinin ölmesi üzerine teşkilatın merkez binasının saldırıya uğramasının tesadüf olduğunu ve Verfelli davasıyla ilgisi bulunmadığını belirtti. Raid, Bingazi şehrinin yakın zamanda saldırıya maruz kalmasını, "kaosun geri dönüşünü hedefleyen ve terör örgütlerinin meydanlara geri dönmesini amaçlayan yanıltıcı bir medya kampanyası” olarak niteledi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Ağustos 2017’de Verfelli hakkında yakalama emri çıkarmıştı. Aynı ay içinde Libya Ulusal Ordusu Verfelli’yi tutukladığını ve soruşturduğunu bildirdi. Ancak UCM, daha sonra Verfelli’nin serbest bırakıldığı ve başka cinayetlere katıldığına ilişkin raporlar aldığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler 2018 yılı başlarında, Verfelli’nin Bingazi'de bir cami önünde 10 kişiyi öldürürken görüntülenmesinden hemen sonra kendisnin UCM’ye teslim edilmesi için çağrıda bulundu. UCM, Verfelli hakkında savaş suçu işlediği, Bingazi'nin farklı bölgelerinde 33 kişiyi öldürdüğü ve 6 kişiyi yargısız infaz ettiği gerekçesiyle 2017 yılında tutuklanmasını talep etti.

Bingazi'deki yetkililer, Verfelli’nin ölümünün ardından kentte meydana gelen cinayetler nedeniyle güvenlik önlemlerinin sıkılaştırdı.

Büyük Güvenlik Komitesi Başkanı Tuğgeneral Abdulbasit Ehmida Boğris düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

“Libya Ulusal Ordusu Başkomutanı Mareşal Hafter'in talimatları gereği, en geç pazartesi gününe kadar tüm dükkanlara güvenlik kameraları takmak zorunlu hale getirildi. Ayrıca plakasız ve siyah camlı araç kullanımı kesinlikle yasaklandı.”

Hafter'in yarın kentin ileri gelenleri, yetkilileri ve doğudaki şehit aileleriyle şehirdeki mevcut güvenlik durumunu görüşmek üzere bir araya gelmesi bekleniyor.

Verfelli’nin öldürülmesi birçok çevrede gerilime neden oldu. Verfelli’nin suikastinden sonra, Libya Ordusu'na bağlı Saika Tugayları Sözcüsü Albay Milud ez-Zevi yaptığı açıklamada tüm Özel Kuvvetler mensuplarını itidalli olmaya ve isyan etmemeye çağırdı. Ordunun Genel Komutanlık ile Özel Kuvvetler Komutanı’nın talimatlarına uymalarını isteyen Zevi, “Verfelli, Özel Kuvvetlerin sembollerinden biriydi. Kanı boşa akmış olmayacak” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU