Uygur dernekleri, Çin Dışişleri Bakanı’nın Türkiye ziyaretini protesto etti

İstanbul'da faaliyet gösteren Uygur derneklerinin üyeleri, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi'nin Türkiye ziyaretini protesto etti

Beyazıt Meydanı'nda toplanan Uygur derneklerinin üyeleri, Doğu Türkistan bayrağı ile "35 milyon Müslüman Türk kan ağlıyor" ve "China stop" yazılı dövizler taşıyarak slogan attı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Grup adına açıklama yapan Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği Genel Sekreteri Abdulahad Abdurrahman, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi'nin Türkiye ziyaretine tepki gösterdi.

Abdurrahman, "Amacımız adalet, özgürlük, temel insan hakları, demokrasi ve barış gibi evrensel ortak değerlerin korunmasına ilişkin çağrıda bulunmakla birlikte Türkiye ve diğer ülkelere, uluslararası kuruluşlara askeri güç, ekonomik ve siyasi sistem açısından tehdit oluşturmaya başlayan Çin rüyasının ilk adımı olan soykırımı protesto etmek ve soykırımın durdurulmasına çağrı yapmaktır" dedi.

Adana’da da protesto vardı

Öte yandan İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği Adana Şubesi üyeleri de, Çin'in uyguladığı baskı ve insan hakları ihlallerini protesto etmek için tarihi Taş Köprü'de bir araya geldi.

adana.jpg
Çin'in uyguladığı baskı ve insan hakları ihlallerini protesto etti / Fotoğraf: AA

 

"Zulme sessiz kalmak zulümdür", "Doğu Türkistan'da yapılan zulme sessiz kalmayın", "Zulüm Çin'de bile olsa karşıyız" ve "Doğu Türkistan'da zulüm son bulsun" yazılı dövizler taşıyan grup, Uygur Türkleri'ne uygulanan baskı ve insan hakları ihlallerini protesto etti.

Derneğin Adana Şube Başkanı Ali Çaldır, burada yaptığı açıklamada, baskı ve insan hakları ihlallerini kınadıklarını söyledi.

cin.jpg
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Vang Yi'yi kabul etti / Fotoğraf: AA

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Vang Yi'yi Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabul etti. Görüşmeye Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU