Özkök: Pandemide her 10 günde kaç kilo aldık?

"Eve kapatıldığımız her 10 günde, yaşadığımız bölgeye göre 0.27 ile 0.38 gram arasında kilo almışız"

Fotoğraf: AA

Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını devam ederken evlere kapanan kişilerin aldığı kilolarla ilgili bir araştırmayı köşesine taşıdı.

Özkök, bugünkü köşe yazısında ekran ve gazetelerde bazı kişileri gördüğünde aklına “Acaba pandemi sırasında mı aldılar bu kiloları... Ve kaç kilo aldılar...” şeklinde sorular geldiğini ifade etti.

“Bu dönemde hepimiz daha kolay kilo aldık” diyen Özkök, şöyle yazdı:

Pandemi sırasında kilolarımıza ne oldu sorusuna, araştırmaya dayalı ilk bilimsel cevap bu hafta başında geldi. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki JAMA Network, 37 eyalette yaşayan insanlar üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Durum şöyle: Eve kapatıldığımız her 10 günde, yaşadığımız bölgeye göre 0.27 ile 0.38  gram arasında kilo almışız. Yani 270 gram ile 380 gram arasında... Bu da ayda 680 gram ediyor. Yıla vurursak da 9 kilo aldığımız anlamına geliyor.

New York Times bu araştırmanın örneklemi ile ilgili bazı eleştiriler yaptı ama neticede bu dönemde insanların kilo aldığına o da inanıyor. Peki ne yapacağız? Pandemi döneminde kilo alanlara ne tavsiyede bulunacağız?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Özkök, yazısında kiloları vermek için kendisinin uyguladığı bir yöntemi şöyle anlattı:

Önce  şu iki gerçeği kabul edelim:

BİR: Eve kapanma sırasında daha kolay kilo alınıyor.

İKİ: İpin ucunu kaçırırsak bu yılda 9-10 kilo almaya kadar gidiyor.

Benim kendi formülüm şu. Para politikalarındaki “çıpa” modeli. Kendinizi iyi hissettiğiniz bir kiloya çıpalayacaksınız. 10 günde 270 gram mı aldınız? 11’inci gün verip yine çıpaya döneceksiniz. Bıraktınız ay sonunda 680 gram mı oldu... Ay sonuna bırakmayacaksınız. Çünkü yıl sonunda 9 kilo olacak ve vermesi çok daha zor hale gelecek. Ben bir yıldır böyle yapıyorum. Kilomu 78’e çıpaladım... Mesela dün bu yazıyı yazarken 79 kiloydum. Cuma, yani yarın sabah, yine 78 olacağım. Herkese de bu çıpa modelini tavsiye ederim.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU