Hayvanlara yönelik cinsel taciz olaylarına yaşlıların karışmasının nedeni ne? Uzmanlar cevapladı

Hayvanlara cinsel tacizde bulunan insanları "rahatsız" olarak nitelendiren uzmanlar, ileri yaşlılar arasında da vakaların görülmesinin bir nedeninin bunamadan kaynaklı muhakeme ve dürtü kontrolünün kaybolmasının olduğunu ileri sürdü

Hayvanlara yönelik cinsel istismar olayları infiale neden oluyor 

Kocaeli'nin Derince ilçesinde 14 Mart 2021 Pazar günü iple bağladığı köpeğe ağaçlık alanda cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen yaşlı adam, kendisini yakalayan gençler tarafından darp edildi.

Olayı görüntüleyen gençlerin bu anları sosyal medyada paylaşmasıyla konuyla ilgili soruşturma açıldı. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ise adı açıklanmayan sözkonusu yaşlı adamla ilgili yasal işlem yapılacağını söyledi.

Hayvanlara yönelik taciz, tecavüz olayları bu yöndeki haberler de toplumda büyük tepkiye neden olmakta.

köpektaciz.jpg
Hayvanlara yönelik şiddeta karşı daha ağır cezalar talep ediliyor / Fotoğraf: AFP

 

Bir ayda üç vaka

Her yaştan insan bu tür olaylara karışabilse de zaman zaman ileri yaştaki insanların da fail olarak yakalanması tepkinin yanında şaşkınlığa neden oluyor.

Örneğin sadece 2020 Ağustos'unda basına yansıyan üç hayvana cinsel istismar olayının faili de hayli ileri yaştaki kişilerdi.

Bunlar sırasıyla şöyleydi:

7 Ağustos 2020: Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde Fatoş A. (37), baktığı köpeğe tecavüz eden Maksut K.'yi (73) görünce çığlık atarak, yardım istedi. Çığlıklar üzerine hemen toparlanan Maksut K., kadına taş atmaya çalıştı. Gözaltına alınan Maksut K., ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

16 Ağustos 2020: Antalya'da 2 yavrusu bulunan sokak köpeğini evine alarak uygunsuz hareketlerde bulunduğu ileri sürülen 71 yaşında H.T. adlı yaşlı adam gözaltına alındı. H.Y.’de istismarı fark ederek evin dışından görüntüleyen gençler sayesinde yakalandı.

25 Ağustos 2020: Sivas Gemerek’te, 75 yaşındaki bir kişi, köpeğe tecavüz ederken yakalandı. İki köylü, Şükrü B.'yi çıplak haldeyken kayda aldı. Olay ile ilgili hayvan hakları savunucuları suç duyurusunda bulundu. Sivas Valisi de konu ile ilgili açıklama yaparken, aynı kişinin birçok köylünün köpeğine tecavüz ettiği iddia edildi.

Faillerden biri 82, diğeri 77 yaşındaydı

Tabii ki olaylar bunlardan ibaret değil. Farklı tarihlerde yaşanan basına yansıyan diğer olaylardan ikisi de şöyleydi:

30 Ocak 2018: Yine 30 Ocak 2018 Hayvan Hakları Federasyonu'nun (HAYTAP) sosyal medyada paylaştığı videoda boş bir arazide köpeğe tecavüz etmeye çalıştığı görülen 82 yaşındaki N.C., gözaltına alındı.

9 Şubat 2017: Beşiktaş Abbasağa Parkı'nda sokak köpeğine cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen 77 yaşındaki kişi, hayvanseverlerin şikayeti üzerine gözaltına alındı.

haydarözkan.jpg
Haydar Özkan / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Özkan: Bu bir sapkınlık

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HayKonfed) Başkan Yardımcısı Haydar Özkan, bu tür olayların tesadüf olmadığını söyledi.

Hayvanlara yönelik cinsel saldırıları "sapkınlık" olarak niteleyen Özkan, konuyla ilgili bilimsel açıklamanın psikiyatrist ve psikologlarca yapılması gerektiğini belirtti. 

"Bilinç altında bastırılmış duyguları zapt edemeyen insanlar, bu tür ahlaksızlıklara yönelebiliyor" diyen Özkan, "Bu insanlar, bu hayvanı bulamazsa en yakınında en zayıf halkadaki çocuk ve kadına karşı bu fiili işlemeye cesaret edecektir. Bu bir hastalık net" dedi. 

"Gelen ihbarların yüzde 40'ı ileri yaşlılara dair"

Kendilerine gelen hayvana şiddet olayları içerisinde taciz ve tecavüz ihbarlarının en az yüzde 40-45 oranlarında olduğunu öne süren Özkan, bu vakalar içerisinde de ileri yaşlılarca gerçekleştirildiği iddia edilen olayların da yine yüzde 40'lar civarında olduğunu ileri sürdü.

Özkan, bir iddiada daha bulunarak bu tür eğilimleri olan evli insanların kimi zaman eşlerinin de bu durumdan haberdar olduğunu ileri sürdü.

"İnsanlar bilgilendirilmeli, tedaviye teşvik edilmeli"

Bu tür olayların önüne geçilmesi için basın, muhtarlıklar aracılığıyla bilgilendirmelerin yapılması gerektiğini belirten Özkan, sözlerini şöyle tamamladı:

Toplumda psikoloğa gitmek ayıp olarak görülüyor. İnsanlar bu tür eylemlerin tıbben, insani ve dini açıdan suç olduğu konusunda bilgilendirilerek bu tür eğilimi olanlar tedavi olmaya ikna edilmeli. Ayrıca hayvana şiddete en az üç yıl hapis uygulaması da caydırıcı olacaktır.

ercanözmen.jpg
Ercan Özmen / Fotoğraf: ercanozmen.com

 

"Yüzde 2 ile 4 arasında değişiyor, erkeklerde iki kat fazla"

Sözlüklerde hayvanlara yönelik cinsel eğilim duyma olarak da nitelenen "Zoofili" bilim adamları arasında bir rahatsızlık olarak kabul ediliyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Psikiyatrist Prof. Dr. H. Ercan Özmez, yapılan araştırmalara göre zoofili yaygınlığının dünya genelinde toplumlar içinde yüzde 2 ile 4 arasında değiştiğini ve erkeklerde iki kat daha yaygın olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

Ancak bu sayılar hayatlarında en az bir kez hayvanla ilişkiye girenlerle ilgili. Birincil olarak hayvanları cinsel uyarı ve doyum için kullananların yanı zoofili tanısı alacak şekilde ölçütleri dolduranların oranı daha düşüktür.

"Bunama etkisiyle muhakeme ve dürtü kabiliyeti kaybolabiliyor"

Zoofilinin her yaşta görüldüğünü ergenlerde ve gençlerde daha yaygın olduğunu söyleyen Özmen, yaşlılarda görülmesinin birinci sebebinin demans ve alzaymırdan da kaynaklanan bunama olduğunu kaydederek, "Bunlarda muhakeme ve dürtü kabiliyeti kaybolduğu için geçmişlerinde böyle bir hikaye olmasa bile böyle bir şey yapabiliyorlar" diye konuştu.

Hayvanlara yönelik cinsel ilginin bir rahatsızlık olduğunu belirten Özmen, rahatsızlık olarak tanı koymak için de devamlılığının olmasının da önemli olduğunu söyledi.

İnsanların bilgi vermekten çekinmesi vaka sayılarıyla kesin rakam vermenin zor olduğunu söyleyen Özmen, buna karşın bu tür pornografi sitelerinin de çok sayıda takipçisi olmasının bu konuda fikir yürütebilmelerini sağladığını söyledi.

ayhanakcan.jpg
Ayhan Akcan / Fotoğraf: ayhanakcan.com

 

"Eklemlenmiş akıl hastalığından kaynaklanıyor”"

Psikiyatr Doktor Ayhan Akcan ise hayvanlara tecavüz olaylarının eklemlenmiş akıl hastalığından kaynaklı olduğunu öne sürerek, ileri ki yaşlarda etkisini daha fazla gösterebileceğini kaydetti.

Akcan, özellikle ileri yaşlarda görülen vakalarla ilgili olarak "Bunamayla birlikte üzerine şizofren benzeri akıl hastalığı eklenebilir. O zamanlar bu tür durumlar olabilir" dedi.

"Karakter değişikliğine yol açıyor"

Özellikle ileri yaşlarda gelişen bu rahatsızlığın karakter değişikliğine de neden olabildiğini belirten Akcan, şöyle konuştu:

Yakın zaman içerisinde olan olayları ve kişileri hatırlamayabiliyor. Bununla birlikte çıplak dolaşma, ulu orta mastürbasyon yapma, yakınızdaki torununu taciz etme veya hayvanlara taciz, tecavüz gibi olaylara yönelebilir. Bu tür kişiler kesinlikle hastadır ve doktor kontrolünde tedavi edilmesi lazımdır. Bir yakını veya bakıcı tarafından 24 saat bakımı yapılmalıdır.

"Yakınları bile rahatsızlığı fark etmiyorlar"

Bazen bu tür rahatsızlıktan muzdarip yaşlıların hastalığının beraberinde kaldığı yakınlarınca bile fark edilmediğini belirten Akcan, sözlerini şöyle tamamladı:

Gece uyuyor sanılıyor ama aslında uyumuyor. Çıkar olmadık saatlerde ortalıkta dolanır, bir yerlere girmeye çalışır, hırsız sanılır dayak yer. Ya da farkında olmadan toplumda yüz kızartıcı olarak adlandırılan olaylara karışır insanlar hasta olduğunu anlamadan meydan dayağı atmaya girişiler. Bu insanlar hasta ve mutlaka tedavi edilip, kontrol altında tutulmaları lazım.

mehmetyavuz.jpg
Mehmet Yavuz / Fotoğraf: REEMNP

 

“Bazı ülkelerde yasadışı olmamasına karşın hoş görülmüyor”

Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz da konuyla ilgili sorumuzu şu sözlerle cevaplandırmaya başladı:

Hayvanlarla ilgili cinsel ilişki, dünyanın birçok yerinde görülebildiği gibi maalesef ülkemizde bu tür örneklere rastlamaktayız. En çok ilişkiye girilen hayvanlar kısrak, katır, eşek, köpek, keçi, koyun, domuz, inek, buzağı ve tavuktur. Hayvanlarla ilişkiye genel olarak zoofili denmekte olup ağır bir parafili tablosudur. Zoofili bazı ülkelerde (Macaristan, Finlandiya ve Romanya) yasadışı olmamasına rağmen hiçbir ülkede hoş görülmez. Kişiyi sosyal kısıtlamaya maruz bırakılması gerektiren ayıplanan bir davranıştır. Özellikle tavuk ve köpek gibi daha sıra dışı hayvanlarla ilişkiye girenler, ciddi zoofili ve daha ağır seksüel davranış bozukluğu olarak kabul edilir.

"Demanslarda cinsel sapmalar olabiliyor"

"Zoofilik eylemler; hayvan istismarı ve doğaya aykırı suçlar çerçevesinde ele alınır" diyen Yavuz, "Nitekim çoğu uzmana göre zoofili, cinsel sapkınlık kategorisinde ele alınmaktadır. Ancak burada altını çizmek istediğim önemli bir konu var" diyerek ileri yaşlılarda görülen vakalarla ilgili olarak şunları ifade etti:

Özellikle orta ve ileri yaşlarda gördüğümüz fronto-temporal demanslarda ciddi davranış bozukluğuyla beraber cinsel sapmalar görülebilmektedir. Bu nedenle 50 yaşın üstündeki bir kişide zoofili tespit edildiyse bunun arkasında mutlaka bir demansiyel süreç de araştırılmalıdır. Bu önemli bir durum. Zira zoofili davranışı nedeniyle yakalanan kişi de demans olduğu tespit etmek, bu eylemin davranış bozukluğu nedeniyle değil hastalık sebebiyle yapıldığını gösterir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU