Belhanda'nın sözleşmesinin tek taraflı feshedilmesi benzer kaderi yaşayanları anımsattı… Alex, Quaresma ve Sneijder niçin gönderilmişlerdi?

Belhanda'nın sözleşmesinin sonlandırılması, daha önce Süper Lig'de kontratları feshedilen yıldız oyuncuları akıllara getirdi. Fenerbahçe'de Alex, Beşiktaş'ta Quaresma, Galatasaray'da Sneijder gibi yıldız oyuncuların sonu da benzer olmuştu

Süper Lig ekiplerinden Galatasaray'ın Faslı futbolcusu Belhanda'nın sözleşmesini feshetmesi, akıllara daha önce benzer sonu yaşayan yıldız oyuncuları getirdi.

Sarı-kırmızılı kulüp, Süper Lig'in 29. haftasında oynanan Sivasspor maçının ardından kötü zemin nedeniyle yönetimi eleştirmesini gerekçe göstererek, Belhanda'nın sözleşmesini "tek taraflı ve haklı sebeple" gerekçesiyle feshettiğini açıklamıştı:

Kulüp'ün imajına ve Kulüp Yönetim Kurulu Üyelerinin saygınlıklarına zarar veren ve hakarete varan beyanlarda bulunması sebebiyle ve daha öncesinde de Sözleşme ve Kulüp İç Disiplin Yönetmeliklerine ısrarlı şekilde aykırılık teşkil eden eylemlerde bulunmasının, taraflar arasındaki ilişkiyi çekilmez hale getirmiş olması nedeniyle, Younes Belhanda'nın Profesyonel Futbolcu Sözleşmesi, FIFA Oyuncuların Statüsü ve Transferleri Talimatı'nın 14. maddesi uyarınca 10 Mart 2021 tarihinden itibaren derhal, tek taraflı ve haklı sebeple feshedilmiştir.

 

 

Belhanda, kullandığı kelimelerle ilgili sosyal medya hesabından yanlış anlaşıldığını belirten bir açıklama yapsa da ayrılığın önüne geçilemedi. 

"Söylediklerimden dolayı yanlış anlaşıldım" diyen Belhanda, şu ifadeleri kullanmıştı:

Çevirmenimiz de bunun yapıcı bir mesaj olduğunu anlayarak çevirdi. Galatasaray'ın tüm yönetimine saygı duyuyorum ve kulüpteki herkesle iyi ilişkim var.

 

 

2017'de Ukrayna'nın Dinamo Kiev takımından 8 milyon euro bonservis bedeliyle Galatasaray'a transfer olan Belhanda, söz konusu süreçte 2 Süper Lig, 1'er kez de Türkiye Kupası ve TFF Süper Kupa sevinci yaşadı.

Belhanda'nın takımdan gönderiliş şekli, Süper Lig'de daha önce benzer son yaşayan yıldız oyuncuları akıllara getirdi.

Türkiye'ye yolu düşen ve sonları sözleşme feshiyle sona eren futbolcuların en ünlüleri Alex, Quaresma ve Sneijder oldu. 

 

Alex de Souza - AA8.jpg
Alex de Souza / Fotoğraf: AA

 

Alex de Souza'nın Twitter paylaşımı ayrılığın fitilini ateşledi

1 Temmuz 2004'te Fenerbahçe'nin kapısından giren Alex de Souza, 8 yıl formasını giydiği sarı-lacivertli ekiple 2012'de yollarını ayırdı.

Dönemin Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman için Twitter'da "kıskanç" olduğu yönünde ifade kullanan Brezilyalı yıldız, yolunda gitmeyen işleri daha karmaşık hale sokmuştu.

Şampiyonlar Ligi play-off turu ilk maçında deplasmanda Spartak Moskova'ya 2-1 yenilmelerinin ardından Alex de Souza, Twitter'da "neden yedek kaldığı" yönündeki soruya şu yanıtı vermişti:

Bir gün sana anlatırım. Tek kelimeyle açıklamak gerekirse kıskançlık! Neden beni yedeğe çekti anlamadım. Zamanla hikayenin tamamını sana anlatırım.

 

 

Alex-Aykut Kocaman arasındaki sorunun ne olduğu bilinmezken, medyada yer alan haberlerin ardından bir açıklama yapan Brezilyalı futbolcu, eski paylaşımını silerek, şu ifadeleri kullandı:

Hocanın kararlarına hep saygılıyım ve hiç sorgulamadım. Her şeyden önemli olan kulüp ve hedefleridir. Ve lütfen Portekizce yazdıklarımı tercüme etmeye çalışıp, kelimelerin gerçek anlamlarını yitirmesine izin vermeyin. Teşekkür ederim.

 

 

Fenerbahçe kariyeri bu tweetle geri dönülmez bir noktaya taşınan Alex, Kasımpaşa maçında alınan yenilginin ardından tartışmaların odağında yer aldı.

O zamanın başkanı Aziz Yıldırım'ın, teknik direktör Aykut Kocaman'ı desteklemesiyle Alex'in Fenerbahçe kariyeri sözleşme feshiyle sonuçlandı.

Fenerbahçe'de birçok başarıya imza atan ve söz konusu süreçte 344 maça çıkan Brezilyalı futbolcu, takımına 171 gol ve 146 asistlik katkı sunarak kulübün efsaneleri arasına girmeyi başardı.

Türkiye'de 2005 ve 2010 yıllarında "Yılın futbolcusu" unvanını elde eden Alex, 3 Süper Lig, 2 kez de TFF Süper Kupa şampiyonluğu elde etti.

2006-07 ve 2010-11 yıllarında Süper Lig'de "Gol kralı" olan Alex de Souza, sadece saha içinde değil, saha dışındaki yaşantısıyla da örnek oldu.

Fenerbahçe ve Türk futbol tarihinde Brezilyalı futbolcular arasında oldukça önemli konumda bulunan Alex, şu sözleriyle akıllardaki yerini koruyor:

Ben ve ailem yüzde 100 Brezilyalı olarak dünyaya geldik ama yüzde 50 Brezilyalı, yüzde 50 Türk olarak öleceğiz.

 

Ricardo Quaresma - AA3.jpg
Ricardo Quaresma / Fotoğraf: AA

 

Quaresma'nın Beşiktaş ile hem aşkı hem de çatışması vardı

Avrupa futbolunun en önemli ve en başarılı futbolcularından Portekizli yıldız futbolcu Ricardo Quaresma, Porto, Barcelona, Chelsea ve Inter kariyerinin ardından 2010'da Beşiktaş'a transfer edildi.

Kısa sürede siyah-beyazlı taraftarların gönlüne giren Quaresma, kulübün ekonomik olarak zor dönemden geçtiği ve "feda" olarak adlandırılan sezonda fedakarlık yapmadığı gerekçesiyle takımdan gönderilmişti.

2016'da yeniden siyah-beyazlı ekibe transfer olan Quaresma'nın bu seferki ayrılığı da olay oldu.

Portekizli yıldızın 1 milyon euro alacağı için kulübe ihtar çektiği, başkan Fikret Orman'ın da "Kulüpten servet kazandı. En kritik maçlarda takımı yalnız bıraktı. Bir de kalkmış şikayetçi olmuş. Maaş ödemesinin gecikmesi her kulüpte var. Parasını verin, gönderin gitsin" dediği iddia edilmişti.

2019'un Haziran ayında takımdan ayrılacağı yönünde sıkça haberler çıkmasının ardından Instagram hesabından geleceğiyle ilgili bir açıklama yapan Quaresma, "Başkanın verdiği açıklamaya yönelik bir yorum yapmayacağım" diyerek, şu payaşımı yapmıştı:

Benimle mutlu değillerse, benimle bir toplantı yapmaları yeterlidir. Şu anda tatildeyim, İstanbul'a gelince gerçekleri vereceğim bir röportajda açıklayacağım. İsteyen istediğini düşünmekte özgürdür.

 

 

"Kulüp başkanı tarafından takımda istenmediğim konusunda bilgilendirildim"

Tarihler 24 Ağustos'u gösterdiğinde Instagram hesabından bir paylaşım daha yapan Portekizli yıldız, "Kulüp başkanı tarafından takımda istenmediğim konusunda bilgilendirildim. Sorunu çözmek için uğraşıyorum. İlerleyen günlerde geleceğimle ilgili basın toplantısı düzenleyeceğim. Anlayışınız ve desteğiniz için teşekkür ederim" mesajıyla ayrılığın gerçekleşeceğinin sinyallerini verdi.

 

 

Portekizli yıldızın paylaşımından yaklaşık 1 saat sonra siyah-beyazlı kulübün internet sitesinden yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

Oyuncularımızdan Ricardo Quaresma ile bugün yapılan toplantı sonucu kendisine yeni sezonda takım kadromuzda olmayacağı bilgisi verilmiştir. Oyuncuya 2019-2020 sezonu transfer dönemi bitimine kadar takım bulabilmesi için izin verilmiştir. Bu süreçte takım bulamaması durumunda da oyuncu sezonun geri kalanında takımdan ayrı bireysel çalışmaya devam edecektir. 

 

 

Beşiktaş'ın Quaresma ile yollarının ayrılmasında teknik direktör Abdullah Avcı'nın isteği olduğu yönünde iddialar da yer almıştı.

Avcı, takımdan ayrılan Portekizli futbolcu Ricardo Quaresma'nın gidişinin kendisiyle alakalı olmadığını ve kulüple sıkıntısı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetmişti:

Quaresma'nın benimle bir alakası yok. Beşiktaş Kulübü ile hem aşkı hem de çatışması vardı. Aşkla başlayıp, çatışma, anlaşamama ve sürtüşmeyle devam eden bir süreç. Benimle alakası yok. Buraya imza attığımda 'Hoca, Ricardo, Lens ve Necip'i istemiyor' diye haberler çıktı. Ben de oyuncuya böyle bir şey demediğimi söyledim. Göztepe maçında teknik olarak oynatmadım. Diğeri idari karardı. Kulüplerde böyle şeyler oluyor. Yönetim ile oyuncu arasında bir şey oluyor.

Beşiktaş'ta iki ayrı dönemde toplam 8 sezon forma giyen Portekizli yıldız futbolcu, siyah-beyazlı formayla çıktığı 226 maçta, 38 gol, 78 asist kaydetti.

Quaresma, Beşiktaş ile 2 kez Süper Lig, 1 kez de Türkiye Kupası şampiyonluğu elde etti.

 

Wesley Sneijder - Reuters4.jpg
Wesley Sneijder / Fotoğraf: Reuters

 

Tudor-Sneijder anlaşmazlığı sözleşme feshi ile sonlandı

Futbola Ajax altyapısında başlayan, Real Madrid ve Inter ile başarıdan başarıya koşan Hollandalı yıldız futbolcu Wesley Sneijder, İtalya serüveninin ardından sürpriz bir şekilde Galatasaray'a transfer oldu.

O dönemin en çok konuşulan isimleri arasında yer alan ve sarı-kırmızılı forma ile önemli zaferlere imza atan Sneijder'in Galatasaray ile ayrılığı da hüzünlü sona erdi.

Dönemin Galatasaray Teknik Direktörü Igor Tudor ile sorun yaşayan Sneijder'in sözleşmesi de karşılıklı fesih yoluyla noktalandı. 

Takımdan ayrılmasının ardından havalimanında beIN Sports'a açıklamalarda bulunan Sneijder, Galatasaray'da güzel günler yaşadığını ve kendisini destekleyenleri özleyeceğini belirterek şöyle konuşmuştu:

Üzgünüm, böyle ayrılmak hoş değildi. Bu tür ayrılıklar her zaman olabilir. Henüz bir kulüple anlaşmadım, kaliteme güveniyorum. Buradaki sayfa kapandı. Igor Tudor bir seçim yaptı, benimle çalışmak istemedi. Buna saygı duyuyorum. Bazı teknik direktörler sizinle çalışmak istemezse o iş biter. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Galatasaray'da giydiği 10 numaralı formanın o dönem takıma yeni katılan Younes Belhanda'ya verilmesini de yorumlayan Sneijder, "Bu, hocanın tercihiydi. Bu işin bir parçası" değerlendirmesinde bulunmuştu.

2013-17 yılları arasında Galatasaray'da oynayan Sneijder, sarı-kırmızılı forma ile çıktığı 175 maçta 45 gol ve 44 asistlik performans sergiledi.

Sneijder ayrıca 2 Süper Lig, 3 Türkiye Kupası ve 3 kez de TFF Süper Kupa şampiyonluğu yaşadı.

Alex de Souza, Ricardo Quaresma ve Wesley Sneijder dışında takımlarıyla sözleşmeleri feshedilen isimlerin en ünlülerinden bazıları şöyle:

Guti, Stephan Appiah, Pascal Nouma, Max Kruse, Diego, Haim Revivo, Matteo Ferrari, Tobias Linderoth, Victor Ruiz, Tomas, Hasan Ali Kaldırım.

Görüldüğü üzere birçok yıldız isim Türkiye'ye gelse de farklı sorunlar nedeniyle sözleşmeleri sona erebiliyor. 

Spor yorumcusu Aygün Özipek, Türkiye'deki yıldız oyuncuların sözleşmelerinin feshini ve Belhanda olayını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Aygün Özipek: Futbolcularla aradaki iletişimi kurabilecek bir ekibin olması gerekiyor

Yıldız oyuncularla çalışmanın oldukça zor bir durum olduğunu belirten Özipek, bir taraftan futbolculara bir taraftan da teknik direktörlere ödenen ücretlerin göz önüne alınması gerektiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

Erol Bulut o sıkıntıyı şu anda yaşıyor. Fenerbahçe de yıldızlar topluluğu ama hoca ile kulüp arasında büyük problemler var. Bu ayrımı iyi idare etmeniz gerekiyor. O idareyi de maalesef hocalar beceremiyorlar. Özellikle genç hocalar bu konularda sıkıntı yaşıyorlar. Bu anlamda Şenol Güneş gibi, Fatih Terim gibi isimler biraz daha idare edebiliyorlar ama diğer genç hocalar bunun sıkıntısını yaşıyor. Özellikle Aykut Kocaman-Alex olayı... Süreci iyi yönetemediler.

Kulüplerin oyuncularla arasındaki sağlıklı iletişimin kurulabilmesi için bir köprü kurulmasının önemine vurgu yapan Özipek, şu değerlendirmeyi yaptı:

Futbolcu-teknik kadro veya futbolcuyla yönetim arasında köprüyü oluşturacak insanların olması lazım. Özellikle futbolculara yardım eden... Örnek verecek olursam bu sene Fenerbahçe'ye Volkan Ballı geldi. Ballı, daha önceki yıllarda bu köprüyü kuruyordu fakat sonra gönderildi. O dönemlerde sıkıntılar yaşanınca tekrar göreve getirildi. Futbolcularla aradaki iletişimi kurabilecek bir ekibin olması gerekiyor. Yoksa kulüpler bu tarz sıkıntılarla karşılaşabiliyor. 

"Galatasaray taraftarına küfredince göndermiyorsunuz da başkanı eleştirince mi gönderiyorsunuz"

"Belhanda özelinde bakılırsa söylediği cümlelerde pek bir sıkıntı yok" diyen Özipek, maçtan sonra Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim'in de zemini eleştirdiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:

Oyuncu da zemini eleştirdi. Ligin başından bu yana zemini eleştiren en az 20 teknik direktör ve 20-30'da futbolcu vardır. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da aynı şeyi söyleyerek, 'Radikal kararlar alacağız, kulüplere para cezaları gelecek' dedi. Zeminleri herkes eleştiriyor. Tahminimce bunun altında farklı bir neden var. Daha önce Belhanda Türk Telekom Stadı'nda Galatasaray taraftarına küfür etti. O zaman bir şey yapılmadı da şimdi başkana laf söyleyince mi gönderiyorsunuz? Orada büyük ihtimalle bir ego savaşı var. Belhanda, Fatih Hoca'nın beğendiği bir oyuncuydu. Hatta daha önce 'Kalmasını istiyorum' diye beyanatları da olmuştu. Karambole gitti diye düşünüyorum. Faturayı Fatih Terim'e kesemeyecekleri için Belhanda'ya kestiler. 

Kulüplerin idarecilerinin futbolcular ya da teknik heyetten yapılacak eleştirilere açık olup olmadıklarını sorduğum Özipek, "Futbolda teknik direktör ve oyuncular onların gözünde işçi gibi gözüküyor. İşçi-patron ilişkisi var oralarda. Yönetimler maalesef eleştiriye açık olmuyor" yanıtını verdi. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU