"IŞİD Musul'da köy köy dolaşıp, tehditle zekat topluyor"

Yerel kaynaklara göre IŞİD’in Musul bölgesindeki hareketliliğinde gözle görülür bir artış var, militanlar köy köy dolaşıp zekat topluyor, vermeyenlerin öldürüleceğini söylüyor

Fotoğraf:AA

Dün Irak’ın Diyala vilayetinin Hanekin ilçesine bağlı Dara, Mubarek ve Merhasi bölgelerinde 100’lerce dönüm ekili alan ateşe verildi. IŞİD’e yakın medya organında yayınlanan videoda, bazı örgüt mensuplarının çiftçilere ait ekili tarım arazisinin kundaklama görüntüleri yer alıyor. 

Irak güvenlik güçleri olaya müdahale edemezken Haşdi Şabi Komutanı Haci Rayd, elde ettikleri bilgilere göre IŞİD’in bölgede eylem hazırlığında olduğunu ve istihbaratı orduyla paylaşmalarına rağmen hiçbir askeri operasyon yapılmadığı gerekçesiyle Irak Ordusu Musul Operasyonlar Komutanlığı’nı suçladı.

 

thumbs_b_c_cde70e1e8f42c6b3081a6079f8c282bb.jpg
Haşdi Şabi güçleri / Fotoğraf: AA

 

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Musul Ofisi Medya Sorumlusu Said Memozini, Musul bölgesindeki köy baskınlarını ve IŞİD’in hareketliliğini Independent Türkçe’ye değerlendirdi.

“IŞİD eskisi gibi güç topluyor”

Memozini, IŞİD militanlarının dün akşam Musul’un batısında yer alan Tel Ruman bölgesine yakın İbrahimiye köyüne baskın düzenlediğini ve birçok evi yaktığını belirterek, olay sonrası çok sayıda köylünün göç ettiğini söyledi.

 

Said Memozini.jpg
Said Memozini / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Geçtiğimiz hafta Musul bölgesinde Elkwar köyü muhtarının evine baskın yapan IŞİD militanlarının muhtar, eşi ve altı çocuğunu öldürdüğünü hatırlatan Memozini, IŞİD’in Ramadi’den Musul bölgesine gidiş gelişlerinin devam ettiğini, özellikle Beac bölgesinde çok serbest davrandığını, hiçbir engelle karşılaşmadığını ve eskisi gibi güç topladığını iddia etti.

Memozini, “IŞİD militanları Musul ve bir çok bölgede köy köy dolaşıp tehditle zekat topluyor. Militanlar gittikleri köylerde ‘İslam Devleti’ne zekat vermeyenlerin ya boyunları vurulacak ya da ekili tüm mahsul ve evleri yakılıp yıkılacak’ diye duyuru yapıyor” dedi.

Son günlerde IŞİD’in bölgede ekili alanları ateşe verdiğini ve baskınlarını artırdığını kaydeden Memozini, “Irak Ordusu’na ait güvenlik güçleri bugün Musul’da IŞİD’e ait çok sayıda silah, mühimmat ve el yapımı patlayıcı ele geçirdi” diye konuştu.

“IŞİD askeri eğitimlerine devam ediyor”

KDP Musul Ofisi Medya Sorumlusu Said Memozini, IŞİD mensuplarının Musul’un Beac bölgesinde askeri eğitimlerine devam ettiğini sözlerine ekledi.

 

IŞİD mensupları (2).jpg
Fotoğraf: AA

 

Öte yandan bölgeden bir kaynak, IŞİD’lilerin ekili alanları ateşe verdiği gece köy yollarına bomba döşediğini söyledi. Kaynağa göre, bombalardan biri Hanekin ilçesinin Mihas köyünde diğeri de aynı ilçenin Yusuf Beg köyünde patladı. 

Patlamada Mihas köyünden bir öğretmen ve Yusuf Beg köyünden de 77 yaşında bir vatandaşın yaşamını yitirdiği ifade edildi. 

Geçtiğimiz günlerde de 2 kişi kimliği belirsiz kişilerce açılan ateş sonucu yaşamını yitirmişti. Son patlamalar Hanekin bölgesinde hafta içerisinde yaşamını yitirenlerin sayısı 4 yükseldi. 
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU