Mısır’dan Nahda Barajı barajıyla ilgili müzakerelere ‘siyasi ivme kazandırma’ çağrısı

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin AfB öncülüğünde sürdürülen Nahda Barajı müzakereleri sürecine liderlik etmesinin Kahire tarafından memnuniyetle karşılandığını belirtti

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Arap ve Avrupa ülkelerinin Kahire büyükelçilerine Nahda Barajı ile ilgili gelişmeler hakkında bilgi veriyor (Mısır Dışişleri Bakanlığı)

Mısır, Etiyopya’nın Nahda Barajı ile ilgili tıkanan müzakere sürecine ‘siyasi ivme’ kazandırılması amacıyla meseleye uluslararası tarafların müdahil olması çağrısında bulunarak, uluslararası toplumun da bu meseleyle ilgilendiğini vurguladı.

Mısır Dışişleri Bakanı’nın Afrika İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Hamdi Sanad Loza, Etiyopya’nın Nahda Barajı ile ilgili gelişmeler hakkında bilgi vermek, barajı doldurma ve işletme kuralları hakkında adil, dengeli ve hukuki bağlayıcılığı olan bir anlaşmaya varılmasını hedefleyen müzakerelerin geleceğine dair Mısır’ın bakış açısını aktarmak için dün Arap ve Avrupa ülkelerinin Kahire büyükelçilerini ağırladı. Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Yardımcısı Loza, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi’nin Afrika Birliği (AfB) 2021-2022 dönem başkanlığını üstlendiği bir dönemde, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin AfB öncülüğünde sürdürülen Nahda Barajı müzakereleri sürecine liderlik etmesinin Kahire tarafından memnuniyetle karşılandığını belirtti. Loza, Mısır’ın, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin AfB dönem başkanlığını yürütmesinin ışığında, Tshisekedi hükümetinin bu müzakerelerde atılım gerçekleştirebileceğine inandığını söyledi. Bakan Yardımcısı, Nahda Barajı’nın dolum ve işletimiyle ilgili etkin müzakere süreci yürütülerek mümkün olan en yakın fırsatta anlaşmaya varılmasının önemini vurguladı. Bakan Yardımcısı Loza, ülkesinin, Sudan’ın uluslararası arabuluculuk sayısını artırma hususundaki önerisine destek verdiğini bildirdi. Nitekim Sudan, “Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin liderliğinde ve AfB, ABD, AB ve BM himayesinde müzakerelere arabuluculuk yapacak uluslararası bir dörtlü oluşturarak, Nahda Barajı müzakere mekanizmasının geliştirilmesi” teklifinde bulunmuştu. Bu önerinin “müzakere sürecine siyasi ivme kazandıracağını” belirten Loza, uluslararası toplumun bu meseleye ilgi duyduğunu ve meselenin bölge ülkelerin çıkarları için oluşturduğu riskin farkında olduğunu kaydetti. Sudan, uluslararası tarafları konuya ilişkin arabuluculuk yapmaya dahil ederek müzakereler için yeni bir mekanizma önermişti. Güney Afrika’nın başkanlığındaki AfB’nin Temmuz ayından bu yana Nahda müzakerelerinde ilerleme kaydedememesi üzerine Sudan, uluslararası aktörlerin arabuluculuk rolü üstleneceği yeni bir mekanizma önerisinde bulunmuştu. Kahire ve Hartum, Etiyopya’nın arzu ettiği kalkınma hedeflerini gerçekleştirmesine katkı sağlayacak ve suyun döküldüğü iki ülkeye (Sudan ve Mısır) büyük zararlar vermeyecek bir formül uygulayarak, barajı doldurma ve işletme kuralları hakkında adil, dengeli ve hukuki bağlayıcılığı olan bir anlaşmaya varılmasını talep ediyor. Etiyopya ise şiddetli kuraklığı hafifletmek adına kendisini sınırlayacak ve yükümlülük altına sokacak herhangi bir anlaşmaya hukuki bir nitelik atfedilmesini reddediyor.

Buna karşılık olarak, Etiyopya hükümeti Kahire’nin uyarılarını görmezden geldi. Etiyopya Dışişleri Bakanlığı önceki akşam yaptığı açıklamada, Mısır ve Sudan ile devam eden müzakerelerden uzak bir şekilde, baraj inşasının devam edeceğini ve barajın doldurulmasında ikinci aşamaya geçileceği bilgisini paylaştı. Etiyopya Dışişleri Bakanlığı Hukuk Danışmanı İbrahim İdris, açıklamasında, “Mısır ve Sudan ile imzaladığı belge uyarınca barajı inşa etmek Etiyopya’nın hakkıdır” dedi. İdris, Addis Ababa’nın üç ülke arasında süren müzakerelerden uzak bir şekilde barajın doldurulmasında ikinci aşamaya geçeceğini söyledi. Etiyopya daha önceki açıklamasında, bu yılın ortalarında “barajın 13.5 milyar metreküp su depolaması” şeklinde açıkladığı ikinci aşamaya başlama niyetini dile getirmişti. Birinci aşama, Temmuz ayında 5 milyar metreküp suyun depolanmasıyla tamamlanmıştı. Sudan ve Mısır bu adımı protesto etmişti. İdris ayrıca Mısır ve Sudan’ın “kabul edilemez” girişimlerine rağmen Etiyopya’nın baraj inşasına devam edeceğini söyledi.  Addis Ababa, 2011’den bu yana Nil’in ana kolu üzerinde baraj inşa ediyor. Etiyopya Su, Sulama ve Enerji Bakanlığına göre, barajın yapım süreci yüzde 78.3 tamamlandı. Mısır, barajın yaklaşık 55 milyar metreküpe ulaşan su payını azaltacağını ve bunun temel ihtiyaçlar için yeterli olmayacağını belirtiyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU