Üç uluslararası kurumdan üç kötümser açıklama

ABD’li yatırım bankaları Goldman Sachs ve Morgan Stanley Türkiye ekonomisinin büyüme tahminini düşürürken, Moody’s tüketimdeki sıkıntıların devam edeceğine vurgu yaptı

Fotoğraf: Reuters

Uluslararası üç kuruluştan yapılan açıklamalar, yeni haftaya cari açık verisi, yükselen döviz ve Merkez Bankası’nın Hazine’ye kaynak aktarım iddialarıyla başlayan ekonomi gündeminin radarına girdi. 

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs ve Morgan Stanley Türkiye ekonomisinin büyüme görünümünü düşürürken, uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s tüketici sektöründeki zorlukların 2020’ye de sirayet edeceğini açıkladı. 

"Türk Lirası üzerindeki değer kaybı baskısındaki artışın, muhtemelen kısa vadede büyüme üzerinde somut olumsuz etkisi olacak” denilen Goldman Sachs raporunda Türkiye ekonomisi için büyüme görünümü tahminini eksi yüzde 1,5'ten eksi yüzde 2,5'e düşürdü.

10 Mayıs tarihli raporda “Ekonomi, bir süre için ekonomik büyüme üzerinde baskı yapmasını beklediğimiz önemli bir bilanço ayarlamasına ihtiyaç duyuyor" denildi. 

Merkez Bankası’nın Türk Lirası’na istikrar kazandırabilmek için önümüzdeki aylarda faiz artırımına gidebileceğini vurgulayan rapor “TCMB'nin resmi gösterge faizi ikinci çeyrekte yüzde 25.5 ile zirve yapacak. Türk politika yapıcıların nihayetinde Türk Lirası'na istikrar kazandırmayı başaracaklarını varsaysak bile, TCMB'nin faiz düşürmeye dördüncü çeyrekte başlamasını ve gösterge 1 hafta vadeli repo faizini 2019 yılının sonunda yüzde 24,5'e indirmesini bekliyoruz" ifadelerine yer verdi. 

Küçülme tahmini yüzde 0,7'den yüzde 1,8'e çekildi 

Morgan Stanley analistlerinin 12 Mayıs tarihli raporuna göre ise Türkiye, 2019’da yüzde 1,8 küçülebilir. Kurumun önceki tahmini yüzde 0,7 küçülme olacağı yönündeydi. 

“2020’de ise yüzde 1,9 büyüme beklentimiz var” denilen raporda enflasyon tahmini de artırıldı: Beklenenden kötü iç talep koşullarına rağmen 2019 sonu TÜFE tahminimizi 1.2 yüzde puanı artırarak yıllık yüzde 15,4’e revize ediyoruz.

Raporda 2019 sonu Dolar/TL tahmini ise yukarı revize edilerek 6,75 seviyesine çekildi. 

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, gelişen piyasalar için hazırladığı raporunda Türkiye'de tüketici sektöründe şartların 2019’da ve 2020 yılı başında zorlu olmaya devam edeceği belirtildi.

Zayıf büyümenin tüketici güveninde dengesizliğe yol açtığını vurgulayan rapora göre, iş yapma koşullarının 2020’nin sonuna kadar Rusya’da değişiklik göstermezken, Türkiye ve Güney Afrika’da zayıf kalacak. 

Enflasyonun hedefi de çift hanede  

Türkiye’de enflasyon yüzde 19’un üzerinde seyretmeye devam ederken, Dolar/TL kuru yeni haftada 6,10 lira seviyesinden değerleniyor. Kur, 10 Mayıs sabahı Asya piyasalarındaki satışın etkisiyle 25 dakika içerisinde 6,24 seviyesinden 6,05’e kadar gerilemiş, bu değer, hafta sonu yeniden patlak veren S-400 belirsizliği ile 6 liranın altını görmüştü. 

Geçen yılın sonunda açıklanan Yeni Ekonomi Programı’nda 2019 büyüme tahmini yüzde 2,3 seviyesinde belirlenmişti. 2019 yılı için enflasyon hedefi ise yüzde 6’dan yüzde 15,9’a yükseltilmişti. 

Merkez Bankası, 30 Nisan’da yayınladığı yılın ikinci enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 14,6 oranında açıkladı. 2020 için enflasyon hedefi ise yüzde 8,2.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU